X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Rozbieżność między wynikami krwi a USG.... Jestem bardzo ciekawa :)
Odpowiedz

Rozbieżność między wynikami krwi a USG.... Jestem bardzo ciekawa :)

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Sementoria Debiutantka

Wysłany: 5 marca, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, pisałam już jeden post odnośnie tego że gin na USG był bardzo zaniepokojony wyglądem moich jajników i macicy (wstępna diagnoza: przedwczesne wygaśnięcie funkcji jajników), a mianowicie: w dniu badania był 10dzień cyklu. Lekarz stwierdził że moja macica i endometrium jest bardzo małe, endometrium tyle co nic. Oglądając jajniki również stwierdził, że na ten dzień cyklu moje jajniki są bardzo malutkie (wyglądają jak ''zaschnięte''-tak to ujął) i są tylko 4 pęcherzyki. Zalecił mi badania, które wykonałam wczoraj (2 dzień cyklu). Lekarz stwierdził że przy takim wyglądzie jajników mój AMH będzie bardzo niski, ale to są moje wyniki badań:
    AMH 5,45 ng/ml (podana mediana 3,31)
    Reszta wyników:
    TSH 2,780 µlU/ml
    FSH 6,71 mlU/ml
    LH 7,09 mlU/ml
    Estriadol 38,56 mlU/ml
    Prolaktyna 33,54 ng/ml
    Testosteron 0,432 ng/ml
    SHBG 46,80 nmol/l
    DHEA-SO4 382,00 µg/dl

Te wyniki chyba nie wskazują na przedwczesne wygaśnięcie jajników, racja ? I czy można mieć takie wysokie AMH mając tak mało jajeczek ? Czytałam że optymalne AMH jest w granicach 2. No i zastanawiam się dlaczego wynik DHEA-SO4 jest podwyższony, sprawdzając w internecie w moim wieku (mam 29 lat) powinien wynosić maksymalnie 330,00.

• Ssilvia Ekspertka

Wysłany: 5 marca, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, wyniki badań bardzo ładne. Na pewno masz za wysoka prolaktyne, która potrafi bardzo namieszać w cyklu. TSH w granicach górnej normy - najlepiej by było około 1 - 1.5 przy staraniach.

Polecam powtórzyć USG - być może u innego lekarza. Warto też sprawdzić czy dochodzi do owulacji - badanie progesteronu mniej więcej w 21 dc ( a dokładniej 7 dni po owulacji). Czy jest wzrost temperatury w drugiej części cyklu? Czy w połowie cyklu pojawiają się pęcherzyki które rosną?

Przewlekły stres może wpływać na podwyższona prolaktyna y DHEA.

Warto też wykluczyć policystyczne jajniki przy których może być podwyższone AMH y DHEA i mogła wpływać na zmieniony wygląd jajników.

Ogólnie nie jest źle i myślę że z lekka pomocą lekarza przy unormowaniu hormonów, wszystko będzie dobrze 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 14:49

✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔

💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

54c957d311ff42ecd9c6a2cf83b841c0.png
  • Sementoria Debiutantka

Wysłany: 5 marca, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli jest jakikolwiek powód że moje jajniki tak wyglądają, jeżeli badania są prawidłowe ?
    Wykonam ponowne USG za tydzień. Będzie ono idealnie w tym samym dniu cyklu w którym było robione wcześniejsze. ☺️🙏🏻

• Ssilvia Ekspertka

Wysłany: 5 marca, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sementoria wrote:
    czyli jest jakikolwiek powód że moje jajniki tak wyglądają, jeżeli badania są prawidłowe ?
    Wykonam ponowne USG za tydzień. Będzie ono idealnie w tym samym dniu cyklu w którym było robione wcześniejsze. ☺️🙏🏻

Tak jak mówiłam, policystyczne jajniki mogą wpływać na wygląd jajników. Czasami błąd laboratorium lub aparatury USG. Być może ta prolaktyna coś namieszała

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

• Sementoria Debiutantka

Wysłany: 5 marca, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź. Będę musiała chyba poszukać ginekologa endokrynologa ☺️

• Ssilvia Ekspertka

Wysłany: 5 marca, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daj znać jak wyjdą kolejne wyniki bo też jestem ciekawa 😊

💊 Leki & suplementy:

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ