WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Rozbieżność między wynikami krwi a USG.... Jestem bardzo ciekawa :)
Odpowiedz

Rozbieżność między wynikami krwi a USG.... Jestem bardzo ciekawa :)

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Sementoria Debiutantka

Wysłany: 5 marca, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, pisałam już jeden post odnośnie tego że gin na USG był bardzo zaniepokojony wyglądem moich jajników i macicy (wstępna diagnoza: przedwczesne wygaśnięcie funkcji jajników), a mianowicie: w dniu badania był 10dzień cyklu. Lekarz stwierdził że moja macica i endometrium jest bardzo małe, endometrium tyle co nic. Oglądając jajniki również stwierdził, że na ten dzień cyklu moje jajniki są bardzo malutkie (wyglądają jak ''zaschnięte''-tak to ujął) i są tylko 4 pęcherzyki. Zalecił mi badania, które wykonałam wczoraj (2 dzień cyklu). Lekarz stwierdził że przy takim wyglądzie jajników mój AMH będzie bardzo niski, ale to są moje wyniki badań:
    AMH 5,45 ng/ml (podana mediana 3,31)
    Reszta wyników:
    TSH 2,780 µlU/ml
    FSH 6,71 mlU/ml
    LH 7,09 mlU/ml
    Estriadol 38,56 mlU/ml
    Prolaktyna 33,54 ng/ml
    Testosteron 0,432 ng/ml
    SHBG 46,80 nmol/l
    DHEA-SO4 382,00 µg/dl

Te wyniki chyba nie wskazują na przedwczesne wygaśnięcie jajników, racja ? I czy można mieć takie wysokie AMH mając tak mało jajeczek ? Czytałam że optymalne AMH jest w granicach 2. No i zastanawiam się dlaczego wynik DHEA-SO4 jest podwyższony, sprawdzając w internecie w moim wieku (mam 29 lat) powinien wynosić maksymalnie 330,00.

• Ssilvia Autorytet

Wysłany: 5 marca, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, wyniki badań bardzo ładne. Na pewno masz za wysoka prolaktyne, która potrafi bardzo namieszać w cyklu. TSH w granicach górnej normy - najlepiej by było około 1 - 1.5 przy staraniach.

Polecam powtórzyć USG - być może u innego lekarza. Warto też sprawdzić czy dochodzi do owulacji - badanie progesteronu mniej więcej w 21 dc ( a dokładniej 7 dni po owulacji). Czy jest wzrost temperatury w drugiej części cyklu? Czy w połowie cyklu pojawiają się pęcherzyki które rosną?

Przewlekły stres może wpływać na podwyższona prolaktyna y DHEA.

Warto też wykluczyć policystyczne jajniki przy których może być podwyższone AMH y DHEA i mogła wpływać na zmieniony wygląd jajników.

Ogólnie nie jest źle i myślę że z lekka pomocą lekarza przy unormowaniu hormonów, wszystko będzie dobrze 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 14:49

✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔

💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

54c957d311ff42ecd9c6a2cf83b841c0.png
  • Sementoria Debiutantka

Wysłany: 5 marca, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli jest jakikolwiek powód że moje jajniki tak wyglądają, jeżeli badania są prawidłowe ?
    Wykonam ponowne USG za tydzień. Będzie ono idealnie w tym samym dniu cyklu w którym było robione wcześniejsze. ☺️🙏🏻

• Ssilvia Autorytet

Wysłany: 5 marca, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sementoria wrote:
    czyli jest jakikolwiek powód że moje jajniki tak wyglądają, jeżeli badania są prawidłowe ?
    Wykonam ponowne USG za tydzień. Będzie ono idealnie w tym samym dniu cyklu w którym było robione wcześniejsze. ☺️🙏🏻

Tak jak mówiłam, policystyczne jajniki mogą wpływać na wygląd jajników. Czasami błąd laboratorium lub aparatury USG. Być może ta prolaktyna coś namieszała

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

• Sementoria Debiutantka

Wysłany: 5 marca, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź. Będę musiała chyba poszukać ginekologa endokrynologa ☺️

• Ssilvia Autorytet

Wysłany: 5 marca, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daj znać jak wyjdą kolejne wyniki bo też jestem ciekawa 😊

💊 Leki & suplementy:

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ