Rozbieżność między wynikami krwi a USG.... Jestem bardzo ciekawa :)
-
Witam, pisałam już jeden post odnośnie tego że gin na USG był bardzo zaniepokojony wyglądem moich jajników i macicy (wstępna diagnoza: przedwczesne wygaśnięcie funkcji jajników), a mianowicie: w dniu badania był 10dzień cyklu. Lekarz stwierdził że moja macica i endometrium jest bardzo małe, endometrium tyle co nic. Oglądając jajniki również stwierdził, że na ten dzień cyklu moje jajniki są bardzo malutkie (wyglądają jak ''zaschnięte''-tak to ujął) i są tylko 4 pęcherzyki. Zalecił mi badania, które wykonałam wczoraj (2 dzień cyklu). Lekarz stwierdził że przy takim wyglądzie jajników mój AMH będzie bardzo niski, ale to są moje wyniki badań:
AMH 5,45 ng/ml (podana mediana 3,31)
Reszta wyników:
TSH 2,780 µlU/ml
FSH 6,71 mlU/ml
LH 7,09 mlU/ml
Estriadol 38,56 mlU/ml
Prolaktyna 33,54 ng/ml
Testosteron 0,432 ng/ml
SHBG 46,80 nmol/l
DHEA-SO4 382,00 µg/dl
Te wyniki chyba nie wskazują na przedwczesne wygaśnięcie jajników, racja ? I czy można mieć takie wysokie AMH mając tak mało jajeczek ? Czytałam że optymalne AMH jest w granicach 2. No i zastanawiam się dlaczego wynik DHEA-SO4 jest podwyższony, sprawdzając w internecie w moim wieku (mam 29 lat) powinien wynosić maksymalnie 330,00.
-
Witaj, wyniki badań bardzo ładne. Na pewno masz za wysoka prolaktyne, która potrafi bardzo namieszać w cyklu. TSH w granicach górnej normy - najlepiej by było około 1 - 1.5 przy staraniach.
Polecam powtórzyć USG - być może u innego lekarza. Warto też sprawdzić czy dochodzi do owulacji - badanie progesteronu mniej więcej w 21 dc ( a dokładniej 7 dni po owulacji). Czy jest wzrost temperatury w drugiej części cyklu? Czy w połowie cyklu pojawiają się pęcherzyki które rosną?
Przewlekły stres może wpływać na podwyższona prolaktyna y DHEA.
Warto też wykluczyć policystyczne jajniki przy których może być podwyższone AMH y DHEA i mogła wpływać na zmieniony wygląd jajników.
Ogólnie nie jest źle i myślę że z lekka pomocą lekarza przy unormowaniu hormonów, wszystko będzie dobrze 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 14:49
✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔
💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊 Leki & suplementy:
• 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
• 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
-
Sementoria wrote:czyli jest jakikolwiek powód że moje jajniki tak wyglądają, jeżeli badania są prawidłowe ?
Wykonam ponowne USG za tydzień. Będzie ono idealnie w tym samym dniu cyklu w którym było robione wcześniejsze. ☺️🙏🏻
Tak jak mówiłam, policystyczne jajniki mogą wpływać na wygląd jajników. Czasami błąd laboratorium lub aparatury USG. Być może ta prolaktyna coś namieszała✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
💊 Leki & suplementy:
• 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
-
Daj znać jak wyjdą kolejne wyniki bo też jestem ciekawa 😊✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
💊 Leki & suplementy:
-