Staraczki z Niemiec
-
WIADOMOŚĆ
-
Oj na to pytanie to Ci nie odpowiem, bo sama nie wiem co robic i co lepsze
Ale blastocysty masz zamrozone tzn 5 dniowe zarodki?
Bo troche mnie zastanawia dlaczego lekarz kazal Ci brac proga dopiero od niedzieli.
Kiedy musicie zdecydowac o tym ile zarodkow?
Beda oba odmrazac i jakbys sie zdecydowala na jeden to wtedy ten drugi zamroza znowu?
Ile dni bralas estrofem? W ktorym dc bedziesz miala transfer?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 14:55
Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI 2.06.2017 crio 26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI 26.09.2017 crio [*] 8tc 14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSI brak mrozakow
22.03.2019 IMSI 13.07.2019 -
Aleksa sauna w ciaży? w 3 miesiacu? no ja mam nadzieje ze źle zrozumiałam
Przegrzewanie organizmu w ciąży jest niebezpieczne
Przebywanie w gorącym pomieszczeniu może być niebezpieczne dla nienarodzonego dziecka. Organizm ciężarnej ma wyższą temperaturę – nie 36,6, a 37°C. Dodatkowy wzrost może wywołać skurcze i niedotlenienie płodu. To dlatego, że organizm w odpowiedzi na ciepło rozszerza naczynia krwionośne w skórze, ale zwęża te znajdujące się wewnątrz ciała. Może to ograniczyć dopływ tlenu i substancji odżywczych m.in. do macicy i łożyskaWiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 17:08
Ewelina_90 lubi tę wiadomość
Provita Katowice, Nasz cudotwórca DR Mańka!
2014 1 IMSI==> 2 zarodki(jeden jedyny transfer) , brak mrozaków==> 06.2015córka
2017 2 IMSI ==> 2zarodki(jeden jedyny transfer) ==>jedno pięknie bijące serduszko==> 09.2018 córeczka:) -
Ccierpliwa nas poinformowano że koszt badania to 66€ i kk nie refunduje , sytuacja byłaby inna gdybyśmy byli po sobie wtedy badanie byłoby darmowestarania od 07.2017 ,
5 lat cykle bezowulacyjne,
hiperprolaktynemia, bromergon,
podejrzenie PCOS , podejrzenie IO,
badanie nasienia 1.02
21.01 - test ciążowy pozytywny ❤️ -
madwitka wrote:Aleksa sauna w ciaży? w 3 miesiacu? no ja mam nadzieje ze źle zrozumiałam
Przebywanie w gorącym pomieszczeniu może być niebezpieczne dla nienarodzonego dziecka. Organizm ciężarnej ma wyższą temperaturę – nie 36,6, a 37°C. Dodatkowy wzrost może wywołać skurcze i niedotlenienie płodu. To dlatego, że organizm w odpowiedzi na ciepło rozszerza naczynia krwionośne w skórze, ale zwęża te znajdujące się wewnątrz ciała. Może to ograniczyć dopływ tlenu i substancji odżywczych m.in. do macicy i łożyska
Najlepiej korzystać z dolnych ławek (niższa temp). Chłodzenie po najlepiej zacząć od nóg i ramion,(zimny prysznic może zbytnio obciążyć układ krążenia). Regularnie należy uzupełniać płyny
Źródlo Meine Schwangerschaft: Tag für Tag faszinierende Bilder und umfassender Rat, s260.Aleksa87 lubi tę wiadomość
-
madwitka wrote:Aleksa sauna w ciaży? w 3 miesiacu? no ja mam nadzieje ze źle zrozumiałam
Przebywanie w gorącym pomieszczeniu może być niebezpieczne dla nienarodzonego dziecka. Organizm ciężarnej ma wyższą temperaturę – nie 36,6, a 37°C. Dodatkowy wzrost może wywołać skurcze i niedotlenienie płodu. To dlatego, że organizm w odpowiedzi na ciepło rozszerza naczynia krwionośne w skórze, ale zwęża te znajdujące się wewnątrz ciała. Może to ograniczyć dopływ tlenu i substancji odżywczych m.in. do macicy i łożyska
kurcze nie wiedzialam o tym. sam lekarz powiedzial ze nawet po transferze nie ma zadnych przeciwskazan, ja o to nie pytalam.
Poza tym widzialam wiele kobiet wchodzacych do sauny w wysokiej ciazy, ale nie czytalam o tym jeszcze.
Z pewnoscia masz na ten temat pojecie
na pwno nie zrobilabym niczego co mogloby zagrozic mojej ciazy.
Przede wszystkim bardzo chcialabym zeby to sie w koncu udalo, bo pragne dziecka ponad wszystko. -
Kinga dziekuje za informacje.
-
niezapominajka2017 wrote:Oj na to pytanie to Ci nie odpowiem, bo sama nie wiem co robic i co lepsze
Ale blastocysty masz zamrozone tzn 5 dniowe zarodki?
niezapominajka2017 wrote:Bo troche mnie zastanawia dlaczego lekarz kazal Ci brac proga dopiero od niedzieli.
ja sie boje o ten Progesteron bo przeciez w cyklu, w ktorym mialam punkcje, mialam za wysoki jego poziom i przez to transfer odwolali.
Co powoduje Progesteron?
niezapominajka2017 wrote:Kiedy musicie zdecydowac o tym ile zarodkow?
Beda oba odmrazac i jakbys sie zdecydowala na jeden to wtedy ten drugi zamroza znowu?
Wtedy jeszcze tego amego dnia zadzwonia do nas z laboratorium i powiadomia nas o wszystkim.
Ostateczna decyzja moze byc podjeta w nawet przed samym transferem. Tak nam Lekarz powiedzial.
Ja sama nie wiem..
Aöe gdybysmy zdecydowali sie na jeden to moga ten pozostaly zamrozic.
niezapominajka2017 wrote:Ile dni bralas estrofem? W ktorym dc bedziesz miala transfer?
dzisiaj dolaczyl do niego Progestan w 14dc., ale Estrifam biore nieprzerwanie dalej.
Transfer bedzie w 16dc.
A jak to wygladalo u Ciebie ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2018, 19:30
-
Cccierpliwa a jak ty sie czujesz?
ja w koncu nie wiem czy bedziesz miala bliznaki ?
Byloby super. -
Lisaveta_ wrote:Dziewczyny mam pytanie jakiego ginekologa, koniecznie Polaka polecacie w Hamburgu?
-
Aleksa87 wrote:Estrifam bioore o 1. dc.
dzisiaj dolaczyl do niego Progestan w 14dc., ale Estrifam biore nieprzerwanie dalej.
Transfer bedzie w 16dc.
A jak to wygladalo u Ciebie ?
Mam sprawdzać jego poziom zawsze z estradiolem, bo wzajemnie się regulują. W zdrowej ciąży powinien rosnąć w każdym tyg. Czasem potrzebna jest suplementacja.Aleksa87 lubi tę wiadomość
-
Aleksa ostatnio ci transfer odwolali bo progesteron mialas przed punkcja za wysoki i transfer by sie zwyczajnie nie udal bo jesli progesteron zaczal za szybko rosnac to i endometrium w tym momencie sie za szybko zaczyna starzec a wtedy zagniezdzenie jest malo prawdopodobne bo struktura endometrium nie jest juz taka jak byc powinna w czasie kiedy sie zarodek powinien zagniezdzac...
A co do rozpoczecia brania proga teraz to chodzi o to ze powinnas go zaczac na tyle dni przed transferem ile maja zarodki a my bylysmy pewne ze pisalas ze zamrazali 5 dniowe blastocysty a w takim wypadku od dzis progesteron a we wtorek transfer byloby za pozno... Niezapominajla ci na pewno wyjasni na swoim cyklu w ktorym dniu co to bedzie ci latwiej ogarnac ta teorie
No ale moze masz w takim razie mlodsze zarodki wczesniej zamrazane...
Co do odmrozenia i zamrozenia to da sie to zrobic ale rozne sa opinie co do tej praktyki jedni uwazaja ze to z niekorzyscia dla zarodka ale ile w tym prawdy nie wiem... no i jesli byloby to szkodliwe z duzym prawdopodobienstwem to chyba lekarze by tak nie ryzykowali... ale z tego co pamietam tobie odmrazaja oba bo zadeklarowalas ze oba bierzesz wiec jesli teraz masz watpliwosci to szkoda ze nie dopytalas w klinice przed dniem ich odmrozenia (jak sie nie mysle jutro maja odmrazac?) co oni na to i jak twoja klinika to widzi zeby w ostatniej chwili wprowadzac zmiany... ja np oddawalam wczeaniej te papiery ile transferowac ale w dniu punkcji i zaplodnienia jeszcze raz pytala pani biolog i wtedy musialam ostateczna decyzje podjac...Aleksa87 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Cierpliwa dziekuje Ci.
Na pewno nie pisalam ile dni maja moje zarodki bo do teraz nie wiem... Ehh
To znaczy (wnioskujac) ze mam 2 lub 3 dniowe zarodki.
To z tego co czytalam nie zbyt dobrze tzn. Mogloby byc dluzej.
Ja w deklaracji ktora oddalam podpisalam ze biore jeden zarodek ale Beda oba odmrozone i jesli okarze sie ze oba SA bardzo silne i ladnie sie rozwijaja, to möge sie na 2 w ostatniej chwili zdecydowac.
Wczoraj duzo o progesteronie czytalam ale nie znalazlam tego co Ty mi napisalas.
Teraz rozumiem.
Czuje sie jak ciemna masa, jesli chodzi o ten temat Hormonow.
Ale zastanawiam sie ze jesli moje zarodki (przykladowo) byly 2 dniowe i dzis je odmroza, to przy transferze Beda mialy tylko 3/dni.
Musze sie zdac na moja klinike. Przy punkcji nawet o tym nie myslalam.
Niezapominajka a Ty jeszcze raz ilodniowe zarodki mialas przekazane?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2018, 09:13
-
Cccierpliwa ile czasu trwal u Ciebie transfer i ten Moment kiedy mialas sobie polezec, dluzej niz godzine?
Akilegna a jak Twoje podejscie jesli dobrze pamietam to rowno ten cykl 1.01.2018 zaczelysmy i mialas podchodzic do ICSI. Daj znacWiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2018, 10:15
-
Aleksa no.mi sie tez jakos ubzduralo ze.pisalas ze w 5 dobie zamrazaja twoje wiec pewnie nam sie cos pomieszalo
A to jak odmrazaja tak czy inaczej oba o pozniej mozesz sie namyslic to spokojnie jesli wezmiesz jeden to drugi zamroza
I nie przejmuj sie jakby nie to ze wypadl weekend i w poniedzialek moje mialy 4 dni to tez zdecydowalabym sie przy pierwszym podejsciu na 3 dniowe nasza Brave tez miala 3 dniowe podawane tutaj nigdy nie wiadomo jak lepiej bo czasem jest tak ze zarodki w labo nie dotrwaja do 5 doby ale podane wczesniej dadza ciaze... niby mowi sie ze te 5 dniowe najlepsze bo jak przetrwaly do 5 dnia znaczy ze silne ale to tak naprawde jak loteria... Nasza Madwitka tez sie jakis czas temu zamartwiala bo z racji swiat BN musieli jek podac 2 dniowy zarodek a teraz beta pozytywna ivf to naprawde jedna wielka loteria pod wieloma wzgledami...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Aleksa ja chwile posiedzialam w pokoju z mezem w tym czasie przyszla asystentka wypytala.czy potrzebne mi zwolnienie czy mam jeszcze wystarczajaca ilosc lekow ktore do tej pory bralam i po chwili od jej znikniecia powiedzieli ze moge sie rozebrac i przejsc do gabinetu (z tego pokoju sa drzwi bezposrednio do gabinetu rowniez procz wyjsciowych) rozebralam sie przeszlismy wraz z mezem do gabinetu najpierw zrobili mi usg pozniej zalozyli cewnik asystentka w tym czasie robila usg juz przez brzuch i jak wszystko bylo przygotowane to przez okienko zawolali do pani biolog ze moze przyjsc z maluchami sprawdzili dane no i przetransferowali a na usg btlo widac punkcik jak laduja w macicy... po wszystkim wyciagneli cewnik a pani biolog poszla pod mikroskopem sprawdzic czy zaden z maluchow w nim nie zostal na szczescie oba juz byly w macicy... w tym czasie asystentka podjechala obok fotela ginekologicznego lozkiem z mojego pokoju zalozyly mi z pania doktor bielizne przeniosly na łóżko i powiedzialy zebym z 15 minut polezala jeszcze chociaz (lezalam z 20) w tym czasie dostalam recepty na nowe leki plus nowy plan brania lekow itp panie ustalilykiedy mnie wpisuja na oddanie krwi na bete i sie pozegnaly a po tych 20 min lezenia ubralam sie poszlam do toalety bo moj pecherz byl.mega pelny i pojechalismy do domu... w samej klinice ok godziny na pewno mi zeszlo...
Aleksa87, justa8902 lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Wlasnie Jade do pracy, z Labor jeszcze nikt do mnie nie zadzwonil, a nie wiem o ktorej mieli je odmrazac.
I tak siedze jak na szpilkach.
Cccierpliwa dziekuje Ci ze po raz drugi tak szczegolowo wszystko mi przedstawilas. Nie denerwuje sie wcale, ale czuje sie jak przed pierwsza randka. Podekscytowana i pelna optymizmu, nadziei
Ciekawa jestem jak to u nas bedzie, bo ta Twoja klinika jest zawsze vorbildlich. Dzis rozmawialam z mezem jeszcze i on nie bardzo chcialaby blizniaki bo boi sie czy damy sobie rade.
Na razie chce wiedziec czy embrionki przetrwaly i maja sie dobrze.
I zobaczymy jak to sie wszystko wyklaruje. -
Aleksa no az taka wzorowa to nie jest znalazloby sie to i owo jakies mniejsze szczegoly co mnie wkurzalo ale ogolnie z tych wazniejszych spraw bylam naprawde zadowolona z kliniki..
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700