Staraczki z Wrocławia :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasia 1987 wrote:Poza szwajcarskim serem wszystkie objawy u mnie...
Sisi w jaki sposób masz leczony wysoki testosteron i podwyższone Lh ? Metformine przy jakich wartościach dostałaś? Ja mam na czczo glukozę 98 a insulinę 12.5 i jestem bez leków, tylko dieta i ruch
A robiłaś krzywa cukrowa i insulinową?13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Paula_071 wrote:Drugą ciążę poroniłam, w szpitalu trafiłam na F. który się bardzo dobrze mną zaopiekował. Powiedział jakie zrobić badania, chociaż większość lekarzy uważa, że 3 poronienia to standard i dopiero później należy szukać przyczyny. Bardzo mi się to spodobało, bo nie miałam "ochoty" tracić kolejnych ciąż. Okazało się, że mam mutacje i trombofilię, że cudem jest, że bez problemów zaszłam w pierwszą ciążę, urodziłam i nie umarłam po cc, bo nie podali mi heparyny.
-
nick nieaktualnyKasia 1987 wrote:Poza szwajcarskim serem wszystkie objawy u mnie...
Sisi w jaki sposób masz leczony wysoki testosteron i podwyższone Lh ? Metformine przy jakich wartościach dostałaś? Ja mam na czczo glukozę 98 a insulinę 12.5 i jestem bez leków, tylko dieta i ruch
Insulina 12,1 a glukoza 92,4 xd ale ogólnie czytałam o metformine i nie tylko dają ją przy IO ale ogólnie sama metformina jakoś tam niby pomaga po prostu przy leczeniu PCOS i też jakoś tam wpływa na ten testosteron. Ale nie miałam go też jakoś znacząco poza normą. A dietę i ruch też wprowadziłam do swojej codzienności i udało mi się wrócić do swojej starej wagi 53 kg 💪 także w pcos uważam, że dieta i ruch to mega ważne.
Krzywych jeszcze nie badałam bo przed wizytą u Andrzeja robiłam wyniki na własną rękę i nie wiedziałam, ale też mówił ,że dobrze by było zrobić jednak ta glukoza insulina były poza normami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2020, 08:52
-
olik321 wrote:A jakie masz mutacje? F Ci zalecił heparynę i acard?
Mam MTHFR_677C-T Układ heterozygotyczny. Ale mam też obniżone białko S (czyli trombofilię), i to głównie z tego powodu brałam Acard i heparynę. Jestem pod stałą opieką hematologa, już dożywotnio.13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
nick nieaktualnyZielonaHerbata bo to pco i pcos to strasznie skomplikowane schorzenie i niektórzy jak nie wiedzą co kobiecie jest to rzucają ,że to pco nawet bez badań...ehh...a niestety to takie dziadowstwo 21 wieku jak endometrioza czy hashimoto no i nie trzeba być właśnie otyłym, żeby mieć pcos. Ja zawsze ważyłam 52-53 kg i nagle w rok skoczyłam do 60 i czułam się strasznie spuchnięta i od tego się zaczęło.
Co do krzywych to wiem, że pewnie będzie kazał mi zrobić i nie ma problemu tylko w obecnej sytuacji z tym wirusem to kurcze aż się człowiekowi odechciewa chodzić do laboratoriów. Nie wiem też jak teraz ma się moja insulina i glukoza bo to wyniki z października 2019 -
Paula_071 wrote:A robiłaś krzywa cukrowa i insulinową?
Robiłam w lutym, wtedy wyniki w miarę ok ( krzywa cukrowa trochę płaska), endokrynolog kazał wprowadzić dietę z niskim IG i więcej ruchu . Zmieniłam dietę, odstawiłam cukier prosty wszystko wg zaleceń i powtórzyłam wyniki tylko na czczo w kwietniu i dużo gorsze wiec zastanawiam się czy jednak Metformina w moim przypadku nie byłaby wskazana. pogadam z F. jak będę na wizycie.
Dlaczego robicie badania na mutacje? Robi się je tylko w przypadku poronienia? Nikt mi do tej pory nie zalecał.Starania od 01.2020
Ona: 1987, On: 1989
03.2021 ivf 6 komórek, 2 zarodki
15.03. Transfer 3 dniowca 9A- beta <0,2 😭
26.06 crio 4BC (4.2.3) 8dpt -beta <0,2 😭
brak zarodków
2022 naturalny cud
08.2023 poronienie, zabieg lyzeczkowania
12.2023 cb
04.2024 cb
09.2024 stymulacja 6 komórek, ❄️❄️❄️❄️
10.2024 transfer odroczony, hiperstymulacja
11.2024 transfer 4AA beta<0,2
12.2024 transfer 4AA beta <0,2 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
olik321 wrote:Z tego wychodzi, że F poleca drożność każdemu
Po zabiegu jest ułatwione zapłodnienie stad może tak poleca
Ogólnie zasada jest, że najpierw drożność potem stymulacja. Ale dużo lekarzy robi odwrotnie.
Ja się ucieszyłam, gdy F zaproponował drożność.. choć jak widac proponuje ją każdej pacjentce
Z okazji wysikanej 15 jednej kreski zaczęłam też zglębiać temat immuno i chyba pójdę w tę stronę..
mnie nie proponował drożności a zaszłam w 14cs.
Jak bylam u niego pierwszy raz i sie pochwalilam, ze biore ovarin, tez mi kazal go wyrzucic.
Jak sie leczyc to lekami, a suplement pomocniczo.
Serio, to jest lekarz z otwartą głową i nikogo do niczego nie zmusza.
Oczywiscie na pewno nie jest tez nieomylny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2020, 13:50
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
olik321 wrote:Pewnie masz rację
F też nie zaleca acardu przy mutacja mthfr i pai hetero, ale inni juz przy jednej zalecają..
no ja brałam acard 150 akurat plus heparyne 0.4 a od pozytywnego testu 0.6
Mthfr homo
PAI homo
V Leiden hetero
Poza tym acard 75 mozesz sobie wlaczyc sama na noc. To jest lek bez recepty. Nic Ci sie po nim nie stanie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2020, 13:53
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Kasia 1987 wrote:
Dlaczego robicie badania na mutacje? Robi się je tylko w przypadku poronienia? Nikt mi do tej pory nie zalecał.
Ja zrobiłam, bo od prawie roku nie mogłam zajsc a inne wyniki były idealne (męża też) i wyszedł winowajca. Na lekach zaszłam w 3cs, w sumie w 14cs. Po drodze mialm biochem w 1cs na komplecie lekow.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2020, 13:49
💙11.06.2019
💙 05.08.2021