X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania a dentysta
Odpowiedz

Starania a dentysta

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • annaanja Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

kiedyś na jakimś profilu o niepłodności dentysta radził, aby kamień nazębny podczas starań usuwać w konkretnym momencie cyklu i właśnie nie potrafię odszukać tej informacji . Czy któraś z Was kojarzy temat? Może lekarz Wam mówił. Nie chce sie pytać swojego dentysty, bo gdy mu powiedziałam na ostatniej wizycie ze planuje ciąże i chce wszystko sprawdzić czy jest w porządku to zrobił straszne zamieszanie z radością i gratulacjami. Wtedy powiedział ze mam troszkę kamienia, a tak poza tym to nic i jak na złość akurat mu sie zepsuła maszyna i powiedział ze mogę usunąć w 3 trymestrze czyli na świetego dygdy :) chce jak najszybciej sie umówić i powiedzieć ze jeszcze sie nie udało i miec z głowy i nie chce sie wdawać w szczegóły:/ zasugerował jeszcze ze ewentualnie można naciąć dziąsła przy 8 zeby zmniejszyć stan zapalny który ucisk i ich wyrastaniu mogą powodować - może sie komuś przyda to info.

starania od 09.2020
    1cs - 5cs "na luzie"
    5 cs 11 cs "z pomocą lekarza"
    12 cs „wakacje od pomocy medycznej„ - wymazy przed hsg zrobione -> ureaplasma species pozytywny->antybiotyk
    10.08.2021 ⏸️ beta hcg 721; progesteron 45,6
    12.08.2021 beta hcg 1773
    26.08.2021 1 wizyta, 6 mm, mamy serduszko <3

Ona 28l. 👰‍♀️ (z 03/04.21) anty tg <0,9✅; anty tpo 0,3✅; kortyzol 7,13⚠; tsh 0,94✅; ft3 3,35✅; ft4 0,78✅; torbiele niegrozne na tarczycy od wielu lat takie same (usg co roku); homocysteina 5,9✅; d3 44✅; b12 462✅; amh 3,96✅, estradiol 49,5✅, lh:fsh 6,6:10 ❌; prolaktyna 15,78✅
    supl: LittleMe, EPA + DHA, D3

zud3xzkr8xqquo6v.png
  • KaJa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaanja wrote:
    Cześć dziewczyny,

kiedyś na jakimś profilu o niepłodności dentysta radził, aby kamień nazębny podczas starań usuwać w konkretnym momencie cyklu i właśnie nie potrafię odszukać tej informacji . Czy któraś z Was kojarzy temat? Może lekarz Wam mówił. Nie chce sie pytać swojego dentysty, bo gdy mu powiedziałam na ostatniej wizycie ze planuje ciąże i chce wszystko sprawdzić czy jest w porządku to zrobił straszne zamieszanie z radością i gratulacjami. Wtedy powiedział ze mam troszkę kamienia, a tak poza tym to nic i jak na złość akurat mu sie zepsuła maszyna i powiedział ze mogę usunąć w 3 trymestrze czyli na świetego dygdy :) chce jak najszybciej sie umówić i powiedzieć ze jeszcze sie nie udało i miec z głowy i nie chce sie wdawać w szczegóły:/ zasugerował jeszcze ze ewentualnie można naciąć dziąsła przy 8 zeby zmniejszyć stan zapalny który ucisk i ich wyrastaniu mogą powodować - może sie komuś przyda to info.

Podobno wszelkie zabiegi najlepiej robić w trakcie owulacji lub okresie okołoowulacyjnym również ze względu na to że mniej odczuwamy ból ale jak jest z zębami to nie wiem. Ja przed staraniami wszystko wyleczyłam i wyczyściłam tak na wszelki wypadek. Ja bym wolała nie czekać z takimi zabiegami i nie robić ich w trakcie ciąży zwłaszcza, że dentyści wyjątkowo mnie stresują😆

24.03.21 ➡️ poronienie zatrzymane 8/12 tydz.
    13.10.22 ➡️ II kreski
    27.06.22 ➡️ Moja tęczowa Maja jest już z nami💓 3760g/57cm
    01.03.23 ➡️ zaczynamy starania o rodzeństwo👨‍👩‍👧‍👧❤
    08.10.23 ➡️ II kreski 🍀
    11.12.23 ➡️ prenatalne: zdrowy bobas👶
    17.06.24➡️ Mikołaj 3680g/59cm♥️
  • AgatkaB Debiutantka

Wysłany: 7 maja 2021, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dentystka jak tylko jej powiedziałam, że staramy się o dzidziusa zrobiła mi rentgen, ponoć leczenie ( nawet ze znieczuleniem) i usuwanie kamienia w ciąży jest bezpieczne, tylko własnie rentgen zwłaszcza w pierwszym trymestrze jest niebezpieczny.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2021, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usuwanie kamienia w ciąży jest wskazane, nawet ze 2 razy (tak mi powiedział dentysta, a tym bardziej nie mówił, że dopiero w 3 trymestrze). To samo nie ma problemu z leczeniem zębów czy stosowaniem znieczulenia. Jedynie nie wskazany jest rentgen.

• Endzi Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam jakoś w 1 trymestrze leczonego zęba i usuwany kamień. Dentystka wiedziała że jestem w ciąży po za tym kazała mi pójść do kontroli ginekolog. Po leczeniu dentystka powiedziała żebym przyszła w czerwcu na wizytę kontrolną bo wtedy w styczniu nie miałam już bardzo co leczyć. Także zęby jak najbardziej trzeba wyleczyć a w ciąży to podobno jeszcze bardziej się psują 🤷‍♀️

💔05.2017
    💔04.2020r. 11tc
    ❤️ Listopad 2020 Cud
    relgdf9hd2smmklw.png
  • Martynka@30 Debiutantka

Wysłany: 12 maja 2021, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba najlepiej wszystko wyleczyć przed staraniami, żeby nie było stresu w trakcie jak coś zacznie się dziać i konieczne będzie inwazyjne leczenie

Izi lubi tę wiadomość

• Anetpis Koleżanka

Wysłany: 6 listopada 2023, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy w ciąży chodzicie do dentysty?

• sawak Koleżanka

Wysłany: 7 listopada 2023, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normalnie idziesz i leczysz. Tyle, że znieczulenie bez adrenaliny. Ja w 6 tc miałam już leczinego zęba i odbudowę drugiego bo lepiej zribić niż zwlekać. Stan zapalny może doprowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu.

Od siebie mogę dać namiar na doświadczoną klinikę stomatologiczną w Gdańsku https://www.klinikastomatologiczna.com.pl/kontakt/

Na miejscu mogą dobrać Ci odpowiednie metody leczenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2023, 08:42

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ