Starania a dentysta
-
Cześć dziewczyny,
kiedyś na jakimś profilu o niepłodności dentysta radził, aby kamień nazębny podczas starań usuwać w konkretnym momencie cyklu i właśnie nie potrafię odszukać tej informacji . Czy któraś z Was kojarzy temat? Może lekarz Wam mówił. Nie chce sie pytać swojego dentysty, bo gdy mu powiedziałam na ostatniej wizycie ze planuje ciąże i chce wszystko sprawdzić czy jest w porządku to zrobił straszne zamieszanie z radością i gratulacjami. Wtedy powiedział ze mam troszkę kamienia, a tak poza tym to nic i jak na złość akurat mu sie zepsuła maszyna i powiedział ze mogę usunąć w 3 trymestrze czyli na świetego dygdy chce jak najszybciej sie umówić i powiedzieć ze jeszcze sie nie udało i miec z głowy i nie chce sie wdawać w szczegóły:/ zasugerował jeszcze ze ewentualnie można naciąć dziąsła przy 8 zeby zmniejszyć stan zapalny który ucisk i ich wyrastaniu mogą powodować - może sie komuś przyda to info.starania od 09.2020
1cs - 5cs "na luzie"
5 cs 11 cs "z pomocą lekarza"
12 cs „wakacje od pomocy medycznej„ - wymazy przed hsg zrobione -> ureaplasma species pozytywny->antybiotyk
10.08.2021 ⏸️ beta hcg 721; progesteron 45,6
12.08.2021 beta hcg 1773
26.08.2021 1 wizyta, 6 mm, mamy serduszko
Ona 28l. 👰♀️ (z 03/04.21) anty tg <0,9✅; anty tpo 0,3✅; kortyzol 7,13⚠; tsh 0,94✅; ft3 3,35✅; ft4 0,78✅; torbiele niegrozne na tarczycy od wielu lat takie same (usg co roku); homocysteina 5,9✅; d3 44✅; b12 462✅; amh 3,96✅, estradiol 49,5✅, lh:fsh 6,6:10 ❌; prolaktyna 15,78✅
supl: LittleMe, EPA + DHA, D3
-
annaanja wrote:Cześć dziewczyny,
kiedyś na jakimś profilu o niepłodności dentysta radził, aby kamień nazębny podczas starań usuwać w konkretnym momencie cyklu i właśnie nie potrafię odszukać tej informacji . Czy któraś z Was kojarzy temat? Może lekarz Wam mówił. Nie chce sie pytać swojego dentysty, bo gdy mu powiedziałam na ostatniej wizycie ze planuje ciąże i chce wszystko sprawdzić czy jest w porządku to zrobił straszne zamieszanie z radością i gratulacjami. Wtedy powiedział ze mam troszkę kamienia, a tak poza tym to nic i jak na złość akurat mu sie zepsuła maszyna i powiedział ze mogę usunąć w 3 trymestrze czyli na świetego dygdy chce jak najszybciej sie umówić i powiedzieć ze jeszcze sie nie udało i miec z głowy i nie chce sie wdawać w szczegóły:/ zasugerował jeszcze ze ewentualnie można naciąć dziąsła przy 8 zeby zmniejszyć stan zapalny który ucisk i ich wyrastaniu mogą powodować - może sie komuś przyda to info.
Podobno wszelkie zabiegi najlepiej robić w trakcie owulacji lub okresie okołoowulacyjnym również ze względu na to że mniej odczuwamy ból ale jak jest z zębami to nie wiem. Ja przed staraniami wszystko wyleczyłam i wyczyściłam tak na wszelki wypadek. Ja bym wolała nie czekać z takimi zabiegami i nie robić ich w trakcie ciąży zwłaszcza, że dentyści wyjątkowo mnie stresują😆24.03.21 ➡️ poronienie zatrzymane 8/12 tydz.
13.10.22 ➡️ II kreski
27.06.22 ➡️ Moja tęczowa Maja jest już z nami💓 3760g/57cm
01.03.23 ➡️ zaczynamy starania o rodzeństwo👨👩👧👧❤
08.10.23 ➡️ II kreski 🍀
11.12.23 ➡️ prenatalne: zdrowy bobas👶
17.06.24➡️ Mikołaj 3680g/59cm♥️ -
Moja dentystka jak tylko jej powiedziałam, że staramy się o dzidziusa zrobiła mi rentgen, ponoć leczenie ( nawet ze znieczuleniem) i usuwanie kamienia w ciąży jest bezpieczne, tylko własnie rentgen zwłaszcza w pierwszym trymestrze jest niebezpieczny.
-
nick nieaktualny
-
Ja miałam jakoś w 1 trymestrze leczonego zęba i usuwany kamień. Dentystka wiedziała że jestem w ciąży po za tym kazała mi pójść do kontroli ginekolog. Po leczeniu dentystka powiedziała żebym przyszła w czerwcu na wizytę kontrolną bo wtedy w styczniu nie miałam już bardzo co leczyć. Także zęby jak najbardziej trzeba wyleczyć a w ciąży to podobno jeszcze bardziej się psują 🤷♀️💔05.2017
💔04.2020r. 11tc
❤️ Listopad 2020 Cud
-
Normalnie idziesz i leczysz. Tyle, że znieczulenie bez adrenaliny. Ja w 6 tc miałam już leczinego zęba i odbudowę drugiego bo lepiej zribić niż zwlekać. Stan zapalny może doprowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu.
Od siebie mogę dać namiar na doświadczoną klinikę stomatologiczną w Gdańsku https://www.klinikastomatologiczna.com.pl/kontakt/
Na miejscu mogą dobrać Ci odpowiednie metody leczenia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2023, 08:42
-