Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚
Odpowiedz

Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚

Oceń ten wątek:
  • Echo Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Wg mnie masz bardzo dobre wyniki.
    Teraz i tak nie możesz nic suplementowac z żelazem.
    I ogromnie gratuluje bety, nie miałam jeszcze okazji ❤️

<3 <3 <3

Naprawdę? Wydawało mi się, że ktoś u nas wspominał, że B12 powinno być na poziomie 500, ale może źle to zapamiętałam.

• JaMiNi Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wyniki bardzo dobre, ja miałam b12’ponizej normy 🫣 będziesz powtarzała bete? Kiedy masz wizytę?

05.2023 👼🏻
    07.09 3,5 mm, mamy ♥️ zostań z nami okruszku 🫶
    19.09 1,79 cm 8+2 tc♥️
    02.10 3,33 cm 😍
    28.03.2024 35+2tc 2640g💙
    age.png
  • Echo Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMiNi wrote:
    Echo wyniki bardzo dobre, ja miałam b12’ponizej normy 🫣 będziesz powtarzała bete? Kiedy masz wizytę?

Tak, będę powtarzać choćby mieli mi z czola pobierać krew. Jestem coraz bliżej momentu, w którym poprzednia ciąża przestała się rozwijać i teraz boję się zatrzymać. Jestem wstępnie umówiona 11.09. (poniedziałek), a dodatkowo dla żartu idę do Luxedu w sobotę. Nie jestem masochistką, po prostu chcę zobaczyć czy chociaż zapisze mi jakieś badania xD

A jak u Ciebie teraz z wynikami? Sprawdzałaś może niedawno? B12 poniżej normy brzmi groźnie :( Jak się w ogóle czujesz? Wspominałaś, że plamienia nie ustały, pewnie bardzo się martwisz 💔

• Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już mam dość tego luxmedu. Udało mi się wysępić wymazy ma mycoplasme i ureaplasme. W portalu pacjenta info, że brak dodatkowych informacji. Minął ponad tydzień od pobrania, pojechałam dowiedzieć się co i jak. „Nikt do Pani nie dzwonił?” No jakby dzwonił to by mnie tu nie było 🤦🏼‍♀️ ale odpowiadam, że nie. No bo my nie robimy takich badań. No jak, skoro one są w abonamencie? No laboratorium nie przepuszcza dalej. A co lepsze, na chlamydię robią. Także jutro będę dzwonić na infolinie, ale wątpię żebym ugrała coś w tym temacie.

03.2023💔 6tc
    03.2025 💔 7tc (ET 5.1.2)
    07.2025 💔 6tc (FET 3.1.1) 👧🏼
    10.2025 💔 6tc (FET 3.1.2)
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Dziewczynki, mam już część wyników i zastanawiam się czy są ok. Czy dobrze mi sie wydaje, że B12 i ferrytyna powinny być wyższe? Np. wujek Google uważa, że ferrytyna w ciąży powinna być powyżej 70.

B12 - 375,00 pg/ml (zakres referencyjny 197-771)
    Ferrytyna 65,30 pg/ml (zakres referencyjny 13-150)

Chyba muszę to skonsultować z lekarzem 😕
    Echo ja się nie wypowiem, bo nie wiem jak powinno być w ciąży, ale wg zakresów jesteś w połowie, więc jest dobrze.
    Ale skonsultuj to z lekarzem, tylko nie z luxmedu 🙈

Echo lubi tę wiadomość

03.2023💔 6tc
    03.2025 💔 7tc (ET 5.1.2)
    07.2025 💔 6tc (FET 3.1.1) 👧🏼
    10.2025 💔 6tc (FET 3.1.2)
  • Echo Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Ja już mam dość tego luxmedu. Udało mi się wysępić wymazy ma mycoplasme i ureaplasme. W portalu pacjenta info, że brak dodatkowych informacji. Minął ponad tydzień od pobrania, pojechałam dowiedzieć się co i jak. „Nikt do Pani nie dzwonił?” No jakby dzwonił to by mnie tu nie było 🤦🏼‍♀️ ale odpowiadam, że nie. No bo my nie robimy takich badań. No jak, skoro one są w abonamencie? No laboratorium nie przepuszcza dalej. A co lepsze, na chlamydię robią. Także jutro będę dzwonić na infolinie, ale wątpię żebym ugrała coś w tym temacie.

COOOO?! Ja u nich robiłam te dwa wymazy, ale to było jakiś czas temu....może coś się zmieniło, dziwne. Jeśli jednak jest w abonamencie, to mają obowiązek dać Ci podzlecenie do placówki współpracującej albo dać zgodę na wykonanie gdzieś indziej i za to należy się zwrot hajsu. Co za dramat...

PS. nie róbcie bety w Luxmedzie. Pobranie o 9:00, wyniku jeszcze nie ma.

• alauda Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Wg mnie masz bardzo dobre wyniki.
    Teraz i tak nie możesz nic suplementowac z żelazem.
    I ogromnie gratuluje bety, nie miałam jeszcze okazji ❤️

Dlaczego nie można suplementowac żelaza? Ja w pierwszej ciąży musiałam przyjmować zelazo, bo mialam niski poziom płytek krwi (zreszta taka jest moja uroda). Ale oczywiście nie suplementowalabym nic dodatkowego bez zalecenia lekarza☺️

10.2021 -👧🏻 ❤️ (iui)
    05.23 💔 9/10tc (naturals)

4xIVF ➡️ 7 transferów ❌ ➡️ koniec starań
  • JaMiNi Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo nie sprawdzałam narazie cały czas suplementuje, u mnie tego niedoboru nie widać w morfologii, pewnie sporo osób ma bo badanie b12 nie jest w standardzie żeby robić,problem taki ze mam mutacje i musze brać formy metylowane a w zastrzykach są formy niemetylowane 🤷‍♀️i niestety cały czas mam stres z powodu tych plamien wmawiam sobie ze to tylko krwiak jest powodem ale w czwartek to chyba na zawał zejde

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2023, 19:41

05.2023 👼🏻
    19.09 1,79 cm 8+2 tc♥️
    02.10 3,33 cm 😍
    28.03.2024 35+2tc 2640g💙
    age.png
  • Echo Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Echo ja się nie wypowiem, bo nie wiem jak powinno być w ciąży, ale wg zakresów jesteś w połowie, więc jest dobrze.
    Ale skonsultuj to z lekarzem, tylko nie z luxmedu 🙈

Haha jestem pewna, że nawet usg nie zrobi 🤣 Teraz jestem mądrzejsza i pod opieką kliniki leczenia niepłodności, więc mogę dla fanu zobaczyć czy dalej trzymają poziom 🤣

Będąc na tym samym etapie co teraz, w poprzedniej ciąży zostałam wyśmiana przez ginekologa z Luxmedu, że chcę zrobić przyrost i odmówiono mi podstawowych badań. Nie miałam nawet toksoplazmozy czy różyczki, nie mówiąc już o progesteronie czy innych badaniach...kazała brać Pregnę Start oraz magnez (ale nie badała poziomu, tak na oko) i przyjść za 2-3tyg., bo teraz jest za wcześnie i niepotrzebnie zawracam głowę 😡

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2023, 19:53

• Echo Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMiNi wrote:
    Echo nie sprawdzałam narazie cały czas suplementuje, u mnie tego niedoboru nie widać w morfologii, pewnie sporo osób ma bo badanie b12 nie jest w standardzie żeby robić,problem taki ze mam mutacje i musze brać formy metylowane a w zastrzykach są formy niemetylowane 🤷‍♀️i niestety cały czas mam stres z powodu tych plamien wmawiam sobie ze to tylko krwiak jest powodem ale w czwartek to chyba na zawał zejde

Do czwartku już niedaleko 🤞🤞🍀🙏❤️ dobrze, że się oszczędzasz, bo nawet jeśli jest to niegroźny krwiaczek, to większe krwawienie nie jest czymś pożądanym. Rozpoczniesz wtedy 6tc.?

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Dlaczego nie można suplementowac żelaza? Ja w pierwszej ciąży musiałam przyjmować zelazo, bo mialam niski poziom płytek krwi (zreszta taka jest moja uroda). Ale oczywiście nie suplementowalabym nic dodatkowego bez zalecenia lekarza☺️
    Są zalecenia, żeby w 1 trymestrze nie brać żelaza - później już wolno.
    Echo - to, ze powinnaś nie oznacza, ze musisz. Uważam, ze nie ma co sobie zaprzątać głowę. Będziesz się teraz na bieżąco badać i sprawdzać co ci w żyłach gra, wiec lekarz będzie reagował. A teraz sobie tylko stad dokładasz tym

Echo lubi tę wiadomość

age.png
  • JaMiNi Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo aktualnie mam 6+0

Echo lubi tę wiadomość

05.2023 👼🏻
    19.09 1,79 cm 8+2 tc♥️
    02.10 3,33 cm 😍
    28.03.2024 35+2tc 2640g💙
    age.png
  • alauda Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Echo - to, ze powinnaś nie oznacza, ze musisz. Uważam, ze nie ma co sobie zaprzątać głowę. Będziesz się teraz na bieżąco badać i sprawdzać co ci w żyłach gra, wiec lekarz będzie reagował. A teraz sobie tylko stad dokładasz tym

A ok, nawet nie wiedziałam. W sumie miałam zalecone zelazo dopiero później, na pewno po 1 trymestrze.

10.2021 -👧🏻 ❤️ (iui)

• alauda Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo, Twoje wyniki mieszczą sie w normie wiec nie powinnaś sie martwić na zapas i poczekać na komentarz lekarza☺️

A z ciekawości sprawdziłam swój poziom przy którym reumatolog zalecił mi zelazo - ja miałam ferrytyne na poziomie 14,20 .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2023, 20:07

Echo lubi tę wiadomość

10.2021 -👧🏻 ❤️ (iui)

• Echo Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdanka wrote:
    Mam wizytę w piątek, jeśli objawy do tej pory nie powrócą to chyba wiem czego się spodziewać ☹️ ostatnio przeczucia mnie nie myliły. I zazwyczaj tak jest że czujemy w środku, że coś jest nie tak i to się sprawdza..
    Dobrze, że nadal pracuje to przynajmniej mogę czymś zająć głowę

Kochana, potrzebowałam chwili żeby odpisać na Twoją wiadomość, bo doskonale wiem jak się czujesz i rozumiem Twoje obawy. Wiem, że jest Ci bardzo ciężko i ani praca ani żaden serial na Netflixie nie odciągnie Twoich myśli od tego tematu. Do piątku już niedaleko i wszystko może się jeszcze wydarzyć, a ja naprawdę wierzę w to, że objawy mogą być różne i niekoniecznie scenariusz się powtórzy 🍀🙏❤️ A cyckom nie ufaj, bo to kłamliwe bestie. Ja miałam wrażliwe i opuchnięte przy becie 17,5 i byłam na milion procent pewna, że po tym marnym przyroście zobaczę spadek, bo po dwóch dniach wróciły do normy... Poza tym, przy poprzedniej ciąży miałam stale podniesioną temperaturę, a piersi nabrzmiałe. Teraz tego nie ma.

Nie trać nadziei 🤞🤞🍀🙏❤️ my nie tracimy <3 <3 <3

Magdanka lubi tę wiadomość

• Echo Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:

Dziękuję, dobrze wiedzieć <3 To odpuszczam temat i zapytam o to 11.09

• Echo Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Echo, Twoje wyniki mieszczą sie w normie wiec nie powinnaś sie martwić na zapas i poczekać na komentarz lekarza☺️

A z ciekawości sprawdziłam swój poziom przy którym reumatolog zalecił mi zelazo - ja miałam ferrytyne na poziomie 14,20 .

Oh wow, to rzeczywiście bardzo niski wynik :( A jak jest teraz?

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu uważam, ze i tak stresują Was przyrosty - co jest zrozumiałe, bo sama jak czekałam to odswiezalam stronę co 3 sekundy i aż mnie mdlilo ze stresu. A potem kalkulator, za każdym razem przyrost ledwo 50%..
    Wam bety pięknie rosną, nie dokładajcie sobie kolejnego stresu.
    Terapeuta mi powtarza, żeby patrzeć na najbliższy krok, na nim się skupic. Trudne to, ale bardzo niweluje stres, a Wam się nie wolno stresować.

Echo lubi tę wiadomość

age.png
  • S.Roszpunka Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podziwiam Was że korzystacie z Luxmedu. Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to jest opłacane, ale chyba z Waszych wynagrodzeń jest pobierane? Jak tak, to chyba możecie zrezygnować?
    Dziwną politykę stosują w Luxmedzie jak tak piszecie. Nie byłoby to na moje nerwy 😂

• Echo Autorytet

Wysłany: 5 września 2023, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Po prostu uważam, ze i tak stresują Was przyrosty - co jest zrozumiałe, bo sama jak czekałam to odswiezalam stronę co 3 sekundy i aż mnie mdlilo ze stresu. A potem kalkulator, za każdym razem przyrost ledwo 50%..
    Wam bety pięknie rosną, nie dokładajcie sobie kolejnego stresu.
    Terapeuta mi powtarza, żeby patrzeć na najbliższy krok, na nim się skupic. Trudne to, ale bardzo niweluje stres, a Wam się nie wolno stresować.

Jest dokładnie tak jak mówisz, ja tez co chwilę odświeżam stronę i dlatego zawsze płacę za betę na cito (wyniku z Luxmedu wciąż nie mam i chyba bym się wykończyła czekając miliion godzin na wynik).
    Ostatnim razem miałam przyrosty na poziomie 30% i dowiedziałam się o tym dopiero w 6 tc. jak z forum wyczytałam, że jest coś takiego jak "przyrost" i zaczęłam to sprawdzać na własną rękę... Dlatego teraz badam co się da i kompletuje wyniki przed poniedziałkową wizytą - to jest ten mój najbliższy krok :)

PS. Podoba mi się idea następnego kroku <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2023, 20:40

Elza1234, Kasiek789 lubią tę wiadomość

‹‹ 373 374 375 376 377 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy zbliżającego się porodu – jak rozpoznać, że to już czas?

Ciało kobiety w ostatnich tygodniach ciąży wysyła subtelne, ale wyraźne sygnały, że poród jest coraz bliżej. Od pierwszych skurczów przepowiadających, przez zmiany w wydzielinie pochwowej, po uczucie ucisku w miednicy – wszystkie te objawy mogą wskazywać, że organizm przygotowuje się do narodzin dziecka.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ