X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚
Odpowiedz

Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚

Oceń ten wątek:
  • alauda Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy niskim AMH i kiedy ma się 40+ :(

Też juz sporo wydałyście. Jakby patrzeć, to te 5tys dofinansowania to też nie jest wiele patrząc na koszty ogólem.

Echo, a Ty pewnie też bedziesz podchodzić do procedury w Polsce, jak już ruszy refundacja?

10.2021 -👧🏻 ❤️ (iui)
    05.23 💔 9/10tc (naturals)

3x IVF ➡️ 6 transferów ❌
  • alauda Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Miłego dnia ☀️

Alauda będziecie czekali z transferem do czerwca?

Nie wiem jak to ułoży się z histero. Nadal czekam na @ i jeśli nie przyjdzie w tym tygodniu, to będę musiała przełożyć kwalifikację na połowę maja. Może wtedy umówią mnie na histero na początek czerwca a jeśli nie, to będzie dopiero lipiec 😔

Więc dopóki nie ogarnę tego to czekam z transferem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2024, 09:25

10.2021 -👧🏻 ❤️ (iui)

3x IVF ➡️ 6 transferów ❌
  • Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wspaniałego dnia dziewczyny! Smacznej kawusi ☕️💋

Elza1234, alauda, Butterfly23 lubią tę wiadomość

Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡

25.11 - ⏸️ 🥹

Rośnij dalej Skarbie! 🌱✊🏻

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz tylko wczoraj powiedział, że ma nadzieję że od 1 lipca zmienią refundację leków, żeby leki zgrywały się z możliwością ilości procedur i wieku.

Ale ogólnie widziałam że jest szczęśliwy, powiedział że to będzie najbardziej liberalny program w Europie.

A no i się dowiedziałam o dziwo, że teraz będę miała 4.2.2 transferowany. U mnie za bardzo nie mówią, bo lekarz powiedział, że każdy zarodek to szansa na ciążę i nie można sobie pozwolić głowie kłaść że się nie uda. Znam dziewczynę która zaszła, u mojego lekarza, z 4.3.3. Najgorszy zarodek jej się przyjął

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • alauda Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Te słoiczki są bardzo małe 🫣 po dwóch dniach jest pusty 🫣😆 uważaj!

Na razie spróbowałam jedynie odrobinę 😉 Ale obawiam się, że w momencie kiedy mam ochotę na słodkie, cała zawartość zniknęła by w mig 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2024, 09:28

10.2021 -👧🏻 ❤️ (iui)

3x IVF ➡️ 6 transferów ❌
  • alauda Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Lekarz tylko wczoraj powiedział, że ma nadzieję że od 1 lipca zmienią refundację leków, żeby leki zgrywały się z możliwością ilości procedur i wieku.

Ale ogólnie widziałam że jest szczęśliwy, powiedział że to będzie najbardziej liberalny program w Europie.

A no i się dowiedziałam o dziwo, że teraz będę miała 4.2.2 transferowany. U mnie za bardzo nie mówią, bo lekarz powiedział, że każdy zarodek to szansa na ciążę i nie można sobie pozwolić głowie kłaść że się nie uda. Znam dziewczynę która zaszła, u mojego lekarza, z 4.3.3. Najgorszy zarodek jej się przyjął

Byłoby wspaniale gdyby dopasowali refundację leków do programu. Ale ja już jestem w stanie przetrawić koszt stymulacji, jeśli będziemy mieć sfinansowane podstawy procedury (punkcja, hodowla, transfer).

Nie przejmuj się klasą zarodka. Też sie tym martwiłam, bo mój to 3.2.2. Czytając historie na wątku ivf, gdzie zarodki lepszej klasy nie dawały ciązy, a te teoretycznie "gorsze" tak, to się uspokoiłam :)

10.2021 -👧🏻 ❤️ (iui)

3x IVF ➡️ 6 transferów ❌
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Byłoby wspaniale gdyby dopasowali refundację leków do programu. Ale ja już jestem w stanie przetrawić koszt stymulacji, jeśli będziemy mieć sfinansowane podstawy procedury (punkcja, hodowla, transfer).

Nie przejmuj się klasą zarodka. Też sie tym martwiłam, bo mój to 3.2.2. Czytając historie na wątku ivf, gdzie zarodki lepszej klasy nie dawały ciązy, a te teoretycznie "gorsze" tak, to się uspokoiłam :)
    Ja tak samo
    Nie przejmuję się tym, wierzę że jeżeli ten zarodek ma dać ciążę to ja da. Bez względu na swoją klasę

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Echo Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Przy niskim AMH i kiedy ma się 40+ :(

Też juz sporo wydałyście. Jakby patrzeć, to te 5tys dofinansowania to też nie jest wiele patrząc na koszty ogólem.

Echo, a Ty pewnie też bedziesz podchodzić do procedury w Polsce, jak już ruszy refundacja?

Nie wiem jeszcze jakie kliniki będą brały w tym udział. Chętnie bym sprawdziła czy się zalapie. Problem w tym, że chętnych jest z pewnością bardzo dużo, a ja nie mogę czekać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2024, 10:54

AMH 0,08, APS, adenomioza, endometrioza
    2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 3 IVF - ✖
    - Mezoterapia jajników - ✖
    - 1 ❄️ zdrowy genetycznie

2025 ♡ - IVF ✰
    - 1 IVF - ✖

---
    Chciałabym zagrać w te grę zwaną życie jeszcze raz...może tym razem nie przegram
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo fajnie że będzie to finansowanie, ale mogliby jeszcze coś wrzucić w procedurę leczenia niepłodności, wiele par nie musi mieć in vitro zachodzą w ciążę po stymulacji albo iui a po drodze wydają na horrendalne kwoty na leki i badania

Echo lubi tę wiadomość

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Luteina, Pregna plus, Pregna DHA 2x1, magnez 2x1, Acard 75

Wizyta- 22.08
    Badania prenatalne-3.09

preg.png
  • Echo Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzie czytacie o klasyfikacji zarodków? Na wątkach ivf widzę tylko link do kliniki, ale nic z tego nie rozumiem. https://klinikainvicta.pl/invictopedia/ocena-zarodkow/

4 jest najlepsza?

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 3 IVF - ✖

2025 ♡ - IVF ✰
    - 1 IVF - ✖

---
    Chciałabym zagrać w te grę zwaną życie jeszcze raz...może tym razem nie przegram
  • Echo Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorożec89 wrote:
    Bardzo fajnie że będzie to finansowanie, ale mogliby jeszcze coś wrzucić w procedurę leczenia niepłodności, wiele par nie musi mieć in vitro zachodzą w ciążę po stymulacji albo iui a po drodze wydają na horrendalne kwoty na leki i badania

No właśnie, popatrzcie ile my wydajemy na badania, wizyty lekarskie, konsultacje z immunologiem, hematologiem, endokrynologiem,itd... ivf to tylko jeden element

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 3 IVF - ✖

2025 ♡ - IVF ✰
    - 1 IVF - ✖

---
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    No właśnie, popatrzcie ile my wydajemy na badania, wizyty lekarskie, konsultacje z immunologiem, hematologiem, endokrynologiem,itd... ivf to tylko jeden element
    Immunologia niestety nie będzie nigdy refundowana, bo po ludzku żadne badania naukowe nie wskazują na skuteczność działania.
    A hematolog, endo itd.. no można by to było robić na NFZ tylko kolejki dantejskie i byśmy się nie doczekały.
    Ciekawa jestem tylko jak będzie z wizytami lekarskimi, za każdą płacę 280 zł teraz..

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • alauda Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Gdzie czytacie o klasyfikacji zarodków? Na wątkach ivf widzę tylko link do kliniki, ale nic z tego nie rozumiem. https://klinikainvicta.pl/invictopedia/ocena-zarodkow/

4 jest najlepsza?

Na przykład 5.1.1 jest lepszy niz 4.2.3 albo 3.2.2.

Pierwsza liczba oznacza stadium rozwoju blastki wiec im wyzsza tym lepsza. A dwie ostatnie to ilość komórek tworzących węzeł zarodkowy i cos tam jeszcze (chyba to z czego powstaje łożysko) i cyfra 1 oznacza dużą ilość komórek, więc jest to pozytywne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2024, 11:10

Echo lubi tę wiadomość

10.2021 -👧🏻 ❤️ (iui)

3x IVF ➡️ 6 transferów ❌
  • Echo Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alauda wrote:
    Na przykład 5.1.1 jest lepszy niz 4.2.3 albo 3.2.2.

Pierwsza liczba oznacza stadium rozwoju blastki wiec im wyzsza tym lepsza. A dwie ostatnie to ilość komórek tworzących węzeł zarodkowy i cos tam jeszcze (chyba to z czego powstaje łożysko) i cyfra 1 oznacza dużą ilość komórek, więc jest to pozytywne.

A ta klasyfikacja dotyczy ile dniowych zarodków? Czy jest jedna dla 3 dniowych i 5-6 dniowych?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2024, 11:21

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 3 IVF - ✖

2025 ♡ - IVF ✰
    - 1 IVF - ✖

---
  • alauda Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    A ta klasyfikacja dotyczy ile dyniowych zarodków? Czy jest jedna dla 3 dniowych i 5-6 dniowych?

Dla wszystkich taka sama.

Echo lubi tę wiadomość

10.2021 -👧🏻 ❤️ (iui)

3x IVF ➡️ 6 transferów ❌
  • Echo Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Immunologia niestety nie będzie nigdy refundowana, bo po ludzku żadne badania naukowe nie wskazują na skuteczność działania.
    A hematolog, endo itd.. no można by to było robić na NFZ tylko kolejki dantejskie i byśmy się nie doczekały.
    Ciekawa jestem tylko jak będzie z wizytami lekarskimi, za każdą płacę 280 zł teraz..

No właśnie... Zaraz się okaże, że ivf będzie refundowane ALE:
    - terminy jak w NFZ. Zdążę stracić ostatnie komórki, bo tak długo będę czekać na termin.
    - nie będzie refundowane wszystko co może pomóc w skuteczności - przy niskim amh trzeba zastosować najbardziej skuteczne metody zapłodnienia i selekcji plemników,a to kosztuje
    - oczywiście nie będzie refundowane mrożenie i przechowywanie zarodków, itd.

Wiecie, ja nie jestem tak optymistycznie nastawiona,bo patrzę przez pryzmat swojej sytuacji. Mnie nie pomoże "zwykle" ivf i świeży transfer. A leki ... No cóż, mam tylko Aromka za 50zl i Ovitrelle za 180zl. Każdy przypadek jest inny i obawiam się, że koniec końców mnie nie pomoże dofinansowanie, bo ostatecznie jestem zbyt trudnym przypadkiem 😔 a nie poddam się teraz w walce o swoje komórki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2024, 11:22

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 3 IVF - ✖

2025 ♡ - IVF ✰
    - 1 IVF - ✖

---
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    A ta klasyfikacja dotyczy ile dyniowych zarodków? Czy jest jedna dla 3 dniowych i 5-6 dniowych?
    Tak, ja mam 5 i 6 dniowe i one się tak samo nazywają

Echo lubi tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    - terminy jak w NFZ. Zdążę stracić ostatnie komórki, bo tak długo będę czekać na termin.
    - nie będzie refundowane wszystko co może pomóc w skuteczności - przy niskim amh trzeba zastosować najbardziej skuteczne metody zapłodnienia i selekcji plemników,a to kosztuje

Wiecie, ja nie jestem tak optymistycznie nastawiona,bo patrzę przez pryzmat swojej sytuacji. Mnie nie pomoże "zwykle" ivf i świeży transfer. A leki ... No cóż, mam tylko Aromka za 50zl i Ovitrelle za 180zl. Każdy przypadek jest inny i obawiam się, że koniec końców mnie nie pomoże dofinansowanie, bo ostatecznie jestem zbyt trudnym przypadkiem 😔 a nie poddam się teraz w walce o swoje komórki
    Będzie refundowanie mrożenie zarodków, na 3 lata za darmo bodajże.

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, każda z nas jest inna.
    Ale to nie zmienia faktu że zawsze warto się po prostu zapisać i zapytać, jeśli jest taka potrzeba. W końcu kilkanaście tysięcy mieć a nie mieć to różnica :)

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • alauda Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:

To prawda. Z tego co czytalam to na przykład IMSI nie będzie refundowane a ja miałam własnie zastosowaną tą metodę zapłodnienia 😔A to jest największy koszt w ivf....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2024, 11:29

10.2021 -👧🏻 ❤️ (iui)

3x IVF ➡️ 6 transferów ❌
‹‹ 906 907 908 909 910 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ