Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Przy niskim AMH i kiedy ma się 40+
Też juz sporo wydałyście. Jakby patrzeć, to te 5tys dofinansowania to też nie jest wiele patrząc na koszty ogólem.
Echo, a Ty pewnie też bedziesz podchodzić do procedury w Polsce, jak już ruszy refundacja?
83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️
05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie
➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️ -
Butterfly23 wrote:Miłego dnia ☀️
Alauda będziecie czekali z transferem do czerwca?
Nie wiem jak to ułoży się z histero. Nadal czekam na @ i jeśli nie przyjdzie w tym tygodniu, to będę musiała przełożyć kwalifikację na połowę maja. Może wtedy umówią mnie na histero na początek czerwca a jeśli nie, to będzie dopiero lipiec 😔
Więc dopóki nie ogarnę tego to czekam z transferem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia, 09:25
83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️
➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️ -
Lekarz tylko wczoraj powiedział, że ma nadzieję że od 1 lipca zmienią refundację leków, żeby leki zgrywały się z możliwością ilości procedur i wieku.
Ale ogólnie widziałam że jest szczęśliwy, powiedział że to będzie najbardziej liberalny program w Europie.
A no i się dowiedziałam o dziwo, że teraz będę miała 4.2.2 transferowany. U mnie za bardzo nie mówią, bo lekarz powiedział, że każdy zarodek to szansa na ciążę i nie można sobie pozwolić głowie kłaść że się nie uda. Znam dziewczynę która zaszła, u mojego lekarza, z 4.3.3. Najgorszy zarodek jej się przyjął -
Echo wrote:Te słoiczki są bardzo małe 🫣 po dwóch dniach jest pusty 🫣😆 uważaj!
Na razie spróbowałam jedynie odrobinę 😉 Ale obawiam się, że w momencie kiedy mam ochotę na słodkie, cała zawartość zniknęła by w mig 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia, 09:28
83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️
➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️ -
Elza1234 wrote:Lekarz tylko wczoraj powiedział, że ma nadzieję że od 1 lipca zmienią refundację leków, żeby leki zgrywały się z możliwością ilości procedur i wieku.
Ale ogólnie widziałam że jest szczęśliwy, powiedział że to będzie najbardziej liberalny program w Europie.
A no i się dowiedziałam o dziwo, że teraz będę miała 4.2.2 transferowany. U mnie za bardzo nie mówią, bo lekarz powiedział, że każdy zarodek to szansa na ciążę i nie można sobie pozwolić głowie kłaść że się nie uda. Znam dziewczynę która zaszła, u mojego lekarza, z 4.3.3. Najgorszy zarodek jej się przyjął
Byłoby wspaniale gdyby dopasowali refundację leków do programu. Ale ja już jestem w stanie przetrawić koszt stymulacji, jeśli będziemy mieć sfinansowane podstawy procedury (punkcja, hodowla, transfer).
Nie przejmuj się klasą zarodka. Też sie tym martwiłam, bo mój to 3.2.2. Czytając historie na wątku ivf, gdzie zarodki lepszej klasy nie dawały ciązy, a te teoretycznie "gorsze" tak, to się uspokoiłam83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️
➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️ -
alauda wrote:Byłoby wspaniale gdyby dopasowali refundację leków do programu. Ale ja już jestem w stanie przetrawić koszt stymulacji, jeśli będziemy mieć sfinansowane podstawy procedury (punkcja, hodowla, transfer).
Nie przejmuj się klasą zarodka. Też sie tym martwiłam, bo mój to 3.2.2. Czytając historie na wątku ivf, gdzie zarodki lepszej klasy nie dawały ciązy, a te teoretycznie "gorsze" tak, to się uspokoiłam
Nie przejmuję się tym, wierzę że jeżeli ten zarodek ma dać ciążę to ja da. Bez względu na swoją klasę -
alauda wrote:Przy niskim AMH i kiedy ma się 40+
Też juz sporo wydałyście. Jakby patrzeć, to te 5tys dofinansowania to też nie jest wiele patrząc na koszty ogólem.
Echo, a Ty pewnie też bedziesz podchodzić do procedury w Polsce, jak już ruszy refundacja?
Nie wiem jeszcze jakie kliniki będą brały w tym udział. Chętnie bym sprawdziła czy się zalapie. Problem w tym, że chętnych jest z pewnością bardzo dużo, a ja nie mogę czekać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia, 10:54
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
- 08.2024 ✖
- 09.2024 ✖ nieudana mezoterapia
- 11.2024 ✖
---
Każda kropla morzem dla mej łódki... -
Bardzo fajnie że będzie to finansowanie, ale mogliby jeszcze coś wrzucić w procedurę leczenia niepłodności, wiele par nie musi mieć in vitro zachodzą w ciążę po stymulacji albo iui a po drodze wydają na horrendalne kwoty na leki i badania
Echo lubi tę wiadomość
Dawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
Gdzie czytacie o klasyfikacji zarodków? Na wątkach ivf widzę tylko link do kliniki, ale nic z tego nie rozumiem. https://klinikainvicta.pl/invictopedia/ocena-zarodkow/
4 jest najlepsza?2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 11.2024 ✖
---
Jednorożec89 wrote:Bardzo fajnie że będzie to finansowanie, ale mogliby jeszcze coś wrzucić w procedurę leczenia niepłodności, wiele par nie musi mieć in vitro zachodzą w ciążę po stymulacji albo iui a po drodze wydają na horrendalne kwoty na leki i badania
No właśnie, popatrzcie ile my wydajemy na badania, wizyty lekarskie, konsultacje z immunologiem, hematologiem, endokrynologiem,itd... ivf to tylko jeden element2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 11.2024 ✖
---
Echo wrote:No właśnie, popatrzcie ile my wydajemy na badania, wizyty lekarskie, konsultacje z immunologiem, hematologiem, endokrynologiem,itd... ivf to tylko jeden element
A hematolog, endo itd.. no można by to było robić na NFZ tylko kolejki dantejskie i byśmy się nie doczekały.
Ciekawa jestem tylko jak będzie z wizytami lekarskimi, za każdą płacę 280 zł teraz.. -
Echo wrote:Gdzie czytacie o klasyfikacji zarodków? Na wątkach ivf widzę tylko link do kliniki, ale nic z tego nie rozumiem. https://klinikainvicta.pl/invictopedia/ocena-zarodkow/
4 jest najlepsza?
Na przykład 5.1.1 jest lepszy niz 4.2.3 albo 3.2.2.
Pierwsza liczba oznacza stadium rozwoju blastki wiec im wyzsza tym lepsza. A dwie ostatnie to ilość komórek tworzących węzeł zarodkowy i cos tam jeszcze (chyba to z czego powstaje łożysko) i cyfra 1 oznacza dużą ilość komórek, więc jest to pozytywne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia, 11:10
Echo lubi tę wiadomość
83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️
➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️ -
alauda wrote:Na przykład 5.1.1 jest lepszy niz 4.2.3 albo 3.2.2.
Pierwsza liczba oznacza stadium rozwoju blastki wiec im wyzsza tym lepsza. A dwie ostatnie to ilość komórek tworzących węzeł zarodkowy i cos tam jeszcze (chyba to z czego powstaje łożysko) i cyfra 1 oznacza dużą ilość komórek, więc jest to pozytywne.
A ta klasyfikacja dotyczy ile dniowych zarodków? Czy jest jedna dla 3 dniowych i 5-6 dniowych?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia, 11:21
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 11.2024 ✖
---
Echo wrote:A ta klasyfikacja dotyczy ile dyniowych zarodków? Czy jest jedna dla 3 dniowych i 5-6 dniowych?
Dla wszystkich taka sama.Echo lubi tę wiadomość
83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️
➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️ -
Elza1234 wrote:Immunologia niestety nie będzie nigdy refundowana, bo po ludzku żadne badania naukowe nie wskazują na skuteczność działania.
A hematolog, endo itd.. no można by to było robić na NFZ tylko kolejki dantejskie i byśmy się nie doczekały.
Ciekawa jestem tylko jak będzie z wizytami lekarskimi, za każdą płacę 280 zł teraz..
No właśnie... Zaraz się okaże, że ivf będzie refundowane ALE:
- terminy jak w NFZ. Zdążę stracić ostatnie komórki, bo tak długo będę czekać na termin.
- nie będzie refundowane wszystko co może pomóc w skuteczności - przy niskim amh trzeba zastosować najbardziej skuteczne metody zapłodnienia i selekcji plemników,a to kosztuje
- oczywiście nie będzie refundowane mrożenie i przechowywanie zarodków, itd.
Wiecie, ja nie jestem tak optymistycznie nastawiona,bo patrzę przez pryzmat swojej sytuacji. Mnie nie pomoże "zwykle" ivf i świeży transfer. A leki ... No cóż, mam tylko Aromka za 50zl i Ovitrelle za 180zl. Każdy przypadek jest inny i obawiam się, że koniec końców mnie nie pomoże dofinansowanie, bo ostatecznie jestem zbyt trudnym przypadkiem 😔 a nie poddam się teraz w walce o swoje komórkiWiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia, 11:22
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 08.2024 ✖
- 11.2024 ✖
---
Echo wrote:A ta klasyfikacja dotyczy ile dyniowych zarodków? Czy jest jedna dla 3 dniowych i 5-6 dniowych?
Echo lubi tę wiadomość
-
Echo wrote:No właśnie... Zaraz się okaże, że ivf będzie refundowane ALE:
- terminy jak w NFZ. Zdążę stracić ostatnie komórki, bo tak długo będę czekać na termin.
- nie będzie refundowane wszystko co może pomóc w skuteczności - przy niskim amh trzeba zastosować najbardziej skuteczne metody zapłodnienia i selekcji plemników,a to kosztuje
Wiecie, ja nie jestem tak optymistycznie nastawiona,bo patrzę przez pryzmat swojej sytuacji. Mnie nie pomoże "zwykle" ivf i świeży transfer. A leki ... No cóż, mam tylko Aromka za 50zl i Ovitrelle za 180zl. Każdy przypadek jest inny i obawiam się, że koniec końców mnie nie pomoże dofinansowanie, bo ostatecznie jestem zbyt trudnym przypadkiem 😔 a nie poddam się teraz w walce o swoje komórki -
Jasne, każda z nas jest inna.
Ale to nie zmienia faktu że zawsze warto się po prostu zapisać i zapytać, jeśli jest taka potrzeba. W końcu kilkanaście tysięcy mieć a nie mieć to różnica -
Echo wrote:No właśnie... Zaraz się okaże, że ivf będzie refundowane ALE:
Wiecie, ja nie jestem tak optymistycznie nastawiona,bo patrzę przez pryzmat swojej sytuacji. Mnie nie pomoże "zwykle" ivf i świeży transfer. A leki ... No cóż, mam tylko Aromka za 50zl i Ovitrelle za 180zl. Każdy przypadek jest inny i obawiam się, że koniec końców mnie nie pomoże dofinansowanie, bo ostatecznie jestem zbyt trudnym przypadkiem 😔 a nie poddam się teraz w walce o swoje komórki
To prawda. Z tego co czytalam to na przykład IMSI nie będzie refundowane a ja miałam własnie zastosowaną tą metodę zapłodnienia 😔A to jest największy koszt w ivf....Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia, 11:29
83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️
➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️