Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania po poronieniu
Odpowiedz

Starania po poronieniu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No 13 to zaraz przed owu Pecherzyk powinien być

Ja próbowałam wszystkiego Diety zbilansowana i smaczne Siłownia Fitness Wszystko A potem zdałam sobie sprawę że waga to jest efekt a nie cel sam w sobie Jak zaczęłam biegać to cieszyłam sie z tego że dłużej biegam i to mnie motywowalo Spadek wagi słabo motywuje bo często efektu nie ma albo jest nieadekwatny do wysiłku Ja nie lubiłam nigdy ćwiczeń fizycznych a teraz wiem że to jest jak z książką - jeżeli ktoś nie lubi czytać tzn ze nie znalazł gatunku który mu odpowiada =) trzeba poszukać czegos co Ci sprawi frajdę a najlepiej cos w czym można mieć mierząlny postęp bo to motywuje bardziej niż spadek kg

• Iwona27091991 Autorytet

Wysłany: 3 października 2018, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefre a teraz jak taka brzydka pogoda to gdzie biegasz?

03.2018 naturalny cud [*] 8 tydz. pjp
    1 IVF 03.2019 [*] 8 tydz.
    2 IVF 08.2019 beta 0
    3 IVF 12.2019 brak zarodków
    4 IVF 02.2020 beta 0
    5 IVF 07.2020 cb
    09.2020 naturalny cud cb
    Leczenie u prof. Malinowskiego w Łodzi
    02.2021 naturalny cud- szczęśliwie urodzony synek
    04.2024 czekamy na drugiego synka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona27091991 wrote:
    Nefre a teraz jak taka brzydka pogoda to gdzie biegasz?

Na dworze :P byle nie padało, to teraz jest zajebiście ;) temperatury od 10-20 stopni są idealne dla mnie :)
    Ja zaczynałam biegać zimą.. Więc biegałam przy temperaturach do -10 st. Tak -10 to było najzimniej jak biegałam, ale wszystko zależy od rzeczywistej odczuwalnej, bo czasami było -10 i było cieplej niż przy 0..
    I powiem Ci, że wolę -10 niż + 25 :)
    Tylko śniegu nie było.. bo po śniegu nie mam doświadczenia a myślę, że może być niebezpiecznie.
    No i ponieważ robi się szybciej ciemno, to zaczynam trasę tam gdzie mam ulicę, a potem jak już jest szaro - tam gdzie mam jakieś chodniki..
    No i muszę teraz wyciągnąć z szafy odblaski, bo jednak przy szarówce już jest niebezpiecznie.
    Grunt, żeby nie padało, bo jak zmokniesz to robi się zimno.. a bieganie w przeciwdeszczowych płaszczach nie ma sensu..
    No i trzeba pilnować,żeby się nie ubrać za ciepło :) Bo jednak jak biegniesz i CI za ciepło to jest masakra :) Trzeba sobie samemu wypróbować jak się ubrać, ale ja teraz biegam podkoszulka i cienka bluza, jak było tak 18 st. Myślę, że poniżej 15 założę polar cienki.

najra88 lubi tę wiadomość

Wysłany: 3 października 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dla mnie jesteś mistrzynią biegania ;)

2 IVF 08.2019 beta 0
    4 IVF 02.2020 beta 0
    5 IVF 07.2020 cb
    09.2020 naturalny cud cb
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2018, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona27091991 wrote:
    dla mnie jesteś mistrzynią biegania ;)

e chyba jednak nie :)wiesz strasznie wolno biegam :)
    Ale.. mam to w pompie ;D

Biegam, bo lubię. I mnie to odstresowuje.

A najlepsze jest to, że biegasz wtedy kiedy masz ochotę. Może CIę odstraszyć tylko deszcz, śnieg i burza. A tak - wtedy kiedy masz czas. Masz pół godziny wolnego - idziesz na pół godziny. Żadnych dojazdów, godzin wyznaczonych - wolność.

Ja próbowałam różne rzeczy.
    - zumne
    - joge
    - ABT, shape..
    - ćwiczenia na siłowni z maszynami
    - chodawkoska, marta hening, inne filmy youtube
    - rowerek stacjonarny, orbitrek, steper..
    Kurcze chyba wszystko co jest dostępne w mojej miejscowości :)
    I uważam, że każdy znajdzie coś dla siebie.. Tylko musi Ci to sprawiać frajdę. Ja mam akurat bieganie. I biegam 5 km, a inni biegają po 10 i 15.. Ja biegam 2-3 razy dziennie, aczasami wcale, a inni codziennie. Ale wiesz co - biegam tyle ile mam ochotę ;D

Ja na początku tak fajnie też nie miałam, że to była frajda, bo biegałam z planem - 1 minuta marszu, 2 minuty biegu.. i powtarzanie. Wiec biegalam bez muzyki. No i miałam zadyszkę masakra. Pierwsze 200 m? - dramat :D Potem zapisałam sie na bieg 5 km - dłuuga historia :) i od tego momentu, biegam z słuchawkami tak że wstaje, ubieram sie i wychodzę.. bez planu.

Wysłany: 3 października 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie problem taki że w moim małym miasteczku brak takich atrakcji, zostaje tylko basen, aerobik raz w tygodniu, dlatego ćwiczę w domu.
    Z bieganiem zawsze byłam na bakier, wf w szkole to dla mnie dramat.
    Starałam się jak mogłam żeby mieć dobre oceny ale nic na siłę, zdarzały mi się nawet omdlenia na zajęciach.

Lubię też basen, muszę go częściej odwiedzać.

I może Ty widzisz to inaczej ale na prawdę szacun dla Ciebie,
    5 km to dla mnie coś nieosiągalnego.

2 IVF 08.2019 beta 0
    4 IVF 02.2020 beta 0
    5 IVF 07.2020 cb
    09.2020 naturalny cud cb
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona27091991 wrote:
    u mnie problem taki że w moim małym miasteczku brak takich atrakcji, zostaje tylko basen, aerobik raz w tygodniu, dlatego ćwiczę w domu.
    Z bieganiem zawsze byłam na bakier, wf w szkole to dla mnie dramat.
    Starałam się jak mogłam żeby mieć dobre oceny ale nic na siłę, zdarzały mi się nawet omdlenia na zajęciach.

Lubię też basen, muszę go częściej odwiedzać.

I może Ty widzisz to inaczej ale na prawdę szacun dla Ciebie,
    5 km to dla mnie coś nieosiągalnego.

Ja na wf zawsze byłam sierota. Wybierali mnie ostatnią do drużyny..
    W liceum - załatwiłam sobie zwolnienie z wf, bo groziła mi 2..
    Ja mam skrzywienie kręgosłupa dosyć duże i zawsze miałam zakaz skoków zwisów i przewrotów, a połowa ocen to.. za skoki. Nauczyciel wstawiał mi 2, bo nie skacze. To poszłam do lekarza, wzięłam zwolnienie i tyle mnie widzieli..
    Na studiach - aerobik, nawet fajnie, trochę pilates i inne gówna - przeżyłam.
    Basen - boję się wody. Zanurzam się do pępka, chyba że ktoś trzyma mnie za rękę, albo mam.. pontonik :)
    Jedyny sport to.. rower.
    Przez pracę, która organizuje wyjazdy do włoch na narty, nauczyłam się jeździć na nartach - mój pierwszy sport. Po dwóch latach szusowałam na czarnych szlakach :) A zawsze byłam największa ciamajda na wf..
    Potem udało się z tym bieganiem :)
    Zumba, aerobik - zapomnij. Jak zdążyłam załapać co powtarzamy, to zmieniali krok na inny...

A co do oferty w mieście..
    Ja mam 15 tys mieszkańców miasto, ale oferta dosyć bogata.. mamy basen porządny, kilka fitnes klubów dla kobiet, w tym joga, streching, zumby, pilates, trampoliny, bangee jumping, rowery stacjonarne przy muzyce, siłownie , chyba brakuje mi tylko sztuk walki dla dorosłych i kursów tańca.. :)

A 5 km to w sumie nie jest dużo, zwłaszcza, że ja biegam wooolno. Ale nie o to chodzi. Dla jednego 2 km dziennie to będzie mega przyjemność, a inny to wyśmieje. Nie ma znaczenia, ruszasz się dla siebie. Nie nawet żeby schudnąć, tylko żeby mieć frajdę.

Do tego mamy grupę Aktywne Miasto, i organizują co jakiś czas grupowe bieganie po mieście ;) żeby zachęcić innych do biegania..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 09:59

• Karolina_Karola Ekspertka

Wysłany: 4 października 2018, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem kolejnym przykładem na to, że po poronieniu trzeba zrobić badania!
    Mi też powiedziano, że tak się czasami zdarza i trzeba od razu się zacząć starać. Dwa dni potem zrobiłam badania na zespół antyfosfolipidowy. Szczerze tylko dlatego, że przy toczniu i przeciwciałach przeciwmitochondrialnych miałam 50% "szans" na to g#.
    I nie żałuję! Niestety wyszło, że mam i to dziadostwo. Od razu inna rozmowa z gin - skierowanie do patologii ciąży i od tamtej pory już tylko gorzej. Do tego PCOS. Bez leczenia moje szanse na utrzymanie ciąży to 20%, a i tak powiedziała że to dużo zawyżona liczba.
    Także zawsze po poronieniu ANA1 + IgG/IgM i antykoagulant.
    Wiadomo można potem i inne, ale to to podstawa jak dla mnie :)

31lat
    1. poronienie - 8 tc
    2. poronienie - 9 tc

# zespół antyfosfolipidowy, toczeń układowy:
    - ANA 1:1280 - przeciwciała przeciwmitochondrialne
    - dsDNA 1:160
    - antykoagulant toczniowy ++
    # PCOS

Leki na:
    -toczeń/zespół antyfosfolipidowy:
    Encorton 25 mg, Plaquenil 200 mg, Acard 75 mg
    w ew. ciąży Clexane 40 mg
    -PCOS:
    Duphaston 2*1
    -dodatkowe:
    wit. D3, Omega 3-6, magnez + B6, Femibion 0(1)
  • Olelka Koleżanka

Wysłany: 5 października 2018, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Dołączam się :) jestem po 2 poronieniach, pierwsze to bliźniaki 8tc, a drugie 5tc. Porobilam mnóstwo badań i wszystkie wyszły dobrze, jedyne co to 2 mutacje Mthfr, ale to podobno nie przyczyna poronien. Boję się, że jest coś czego nie znalazłam i znowu poronie. Kolejna ciąża będzie z heparyna. Niestety ten cykl stracony, 1 kreska :(

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olelka wrote:
    Hej dziewczyny. Dołączam się :) jestem po 2 poronieniach, pierwsze to bliźniaki 8tc, a drugie 5tc. Porobilam mnóstwo badań i wszystkie wyszły dobrze, jedyne co to 2 mutacje Mthfr, ale to podobno nie przyczyna poronien. Boję się, że jest coś czego nie znalazłam i znowu poronie. Kolejna ciąża będzie z heparyna. Niestety ten cykl stracony, 1 kreska :(

Przykro mi. A jakie badania robilas?

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Olelka Koleżanka

Wysłany: 5 października 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OB
    Morfologia
    Glukoza
    Cholesterol
    Alt
    Kreatynina
    Wapn
    TSH
    Prolaktyna
    HBs przeciwciała
    HCV przeciwciała
    Kiła
    Cytomegalovirus
    Różyczka
    Magnez
    Crp
    Chlamydia
    Toxoplazmoza
    P/c.p. Kardiolipinie
    Przeciwciała ANA
    Mutacje mthfr
    Czynnik V Leiden
    Mutacja 20210 G-A genu protrombiny

Kilka raczej nic nie znaczących jak Magnez, wapń ale były po prostu w pakiecie. Chciałam jeszcze zrobić inne przeciwciała, ale słyszałam że dużo uaktywnia się dopiero w ciąży, a mi beta bardzo szybko spadła do zera, więc nie wiedziałam czy jest sens.

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:51

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • marianiebieska Nowa

Wysłany: 29 października 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość została wyedytowana przez moderatora forum z powodu łamania zasad regulaminu.

Wiadomość wyedytowana przez moderatora forum: 29 października 2018, 11:47

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ