Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Agentka nie wiem czy one są takie mega świadome ale to juz nie ten usmiech co przez sen 😉
Ja mam trochę schiza że Zbysiu za bardzo tą główkę podnosi dlatego wizyta u osteopaty jest też mi potrzebna 🙈
Co do mleka to najważniejsze że chve jeść z butelki 💪
Ja mam wrażenie że Zbyś już się rozleniwił przez butelkę bo jak mu słabo leci z piersi to się szybko wkurza... no ale poza tym że trzeba szybko mm dorabiać to się nie przejmuje 😅
Ale kuzynka Zbysia wgl się butelki nie chciała chwycić... mieli mega problem jak przyszło do rozszerzania diety i chcieli jej podać wodę... chociaż myślę że szwagierka trochę przesadzała bo przecież na początku normalne że dziecko się trochę będzie oblewać pijąc z kubka... przecież tego też się musi nauczyć... w każdym razie próbowali wszystkiego i dopiero z b-boxa się udało.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2023, 17:53
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Tak, o tyle spoko, że ogarnia butelkę choć zrezygnowałam ze smoczka 0+, bo zasypiała w trakcie jedzenia, bo tak ją to wykańczało. Niby to może popsuć laktację, ale trudno, nie chce żeby chodziła głodna, jak mnie nie ma 💁🏻♀️Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka bardzo przykre 😪
Tak, Lidka uśmiecha się już świadomie ale najlepszą miną jak dla mnie jest "podkówka" 😆 wygląda wtedy jak najsmutniejszy czlowiek świata 😅
Longanimity Lidka mocno głowę podnośni leżąc na brzuszku i przekłada z prawej na lewą. Tak samo jak ją noszę do odbicia to trzyma głowę 😄 wg fizjo wszystko ok
A co do picia to przecież picie z normalnego kubeczka to już mega poważna umiejetnosc! Picie z bidonu też wymaga wprawy więc to normalne że dziecko nie umie tego z automatu -
Kania_czubajka, agentka93, Ogoorkowa, Meeg, Ancalime, Sara30 lubią tę wiadomość
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
Longanimity, ale Zbyś ma duże oczy 🤩
Czekam w kolejce do lekarza, to Wam podrzucę mojego szkraba. Następnym razem mu położę do czytania Pana Tadeusza albo Lalkę 😅
Też trochę nie wiem, czy to trzymanie głowy jest poprawne 🤷 ale ćwiczy chłopakWiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2023, 18:08
Longanimity, agentka93, Ogoorkowa, Meeg, Ancalime lubią tę wiadomość
-
To albo ropień po nacięciu, ale mówi lekarz że byłby zaraz w pierwszym tygodniu po porodzie raczej, albo ropień gruczołu bartholina i powstał w ogóle bez żadnego związku z porodem... Coś tam go nakłuł chyba czy Dziubał, bolało strasznie, dał antybiotyk i jak się polepszy do środy ,to mam mu dać znać . A jak się nie polepszy to w czwartek idę do szpitala na oddział...
-
Kania o nie 🙄 oby działania doktorka pomogły i do środy była znaczna poprawa ❤️
A co do trzymania głowy to nasze dzieci są już w takim wieku, że bardziej martwilabym się nietrzymaniem główki
Śliczni chłopcy Wasi ❤️
U nas wieczór wczoraj pod znakiem armagedonu.
Zaczęłam usypiać Lidke o 19 aby nie dopuścić do przemęczenia... Wjechała taka kolka, że takiego pisku to jeszcze nie było. w końcu wzięłam kateter, poszła masa bąków i wielka kupa. została więc walka z przemęczeniem. usnęła koniec końców wtulona we mnie w łóżku 3 godziny później ale jeszcze przez sen płakała 😪
Muszę wstać przed 6 bo z tego wszystkiego nie zdążyłam ani zrobić kanapek do szkoły, ani się wykąpać bo padłam razem z nią 🙄 -
Kania żeby antybiotyk zaczął działać i nie potrzebne były inne działania 🤞🤞🍀🍀
Sara współczuję akcji 🥴 biedna Lidka... ileż ona się musi namęczyć 😔 A nie myślałaś o zmianie probiotyki? Bo nie wiem czy dobrze kojarzę że podajesz Biogaje? U nas lekka poprawa po dicoflorze jest, a od jutra vivomixx wjeżdża 🤷♀️ wiem że to kwestia niedojrzałości układu pokarmowego... ale może coś by to pomogło 😔👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Wiecie co, mi się wydaje, że Lidia byłaby znacznie spokojniejszym dzieckiem gdyby nie te kolki. Jest okrutnie wrażliwa na przemęczenie dodatkowo.
No bo jakim cudem, kiedy jesteśmy same w domu i jest cisza spokój dziecko mi nie wyje, śpi w kołysce albo łóżeczku... Przychodzi weekend i ruch jak na dworcu i jeb! Wycie, turbo-drzemki na rękach 🙄
Te wieczory są potworne ale to na 100% kolka. wczoraj po windi poszły takie bąki, że stary po talerzu fasolki by się nie powstydził 😨
Od razu przestała się prężyć i piszczeć ale jednak był problem z zaśnięciem bo nie spała blisko 4 godziny 😪
Longanimity dziękuję. Spróbuję od razu vivomixx
Dziewczyny, jak długo wasze dzieci są aktywne pomiędzy drzemkami?
Lidia kończy dziś 6 tygodni 😍
Ciężko uwierzyć. Jest już takim bystrym okruszkiem już ❤️
I jest drobniutka wazy 4,4 kg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2023, 09:31
Kania_czubajka, Longanimity, Ancalime, Meeg, Kasio lubią tę wiadomość
-
Sara u nas różnie ale bywa nawet 1,5h (mówię o takiej przerwie że potem na spokojnie śpi, bo też jak przeciągniemy to nie może usnąć.
Powiem wam że dzisiejsza noc to jakaś magia i tak jak dzisiaj usypia ❤️ wieczorem tylko sypałam po buźce, a w nocy też szybko poszło ❤️ rano tylko ten sen aktywny+sapka i ja już nie pospałam 🥴
Widzę że Lidusia ma takie samo body jak Zbyś (2zdjecie)
No i Zbyś niby nie ma jakiś mega kolek, ale i tak czasem mam wrażenie że dużo dłużej by pospać ciągiem gdyby nie budził go brzuszek 😔
👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
To Lidka jak już usnie konkretnie to ma spanie. Tylko uśpić ją to loteria. Zauważyłam, że najłatwiej i najlepiej usypia na 1 drzemke rano.
Dzisiaj wrzuciłam ją do łóżeczka i włączyłam karuzele bo musiałam zmywarkę załadować. Raz zapłakała to poleciałam dać smoczek. Za kilka minut zachodze a ona śpi. i rano naprawdę ładnie zasypia. najgorzej jest popołudniami a wieczorem jak dojdzie kolka to jest rzeź. Naprawdę, jakby to były 2 różne dziewczynki 😨
U nas czas aktywności staram się utrzymać ok 1h - 1h 15 min ale i 1,5 h nie jest jakimś dramatem. Najgorzej się robi po 2 h a gdy dobije do ponad 3 to płacze z cyckiem w buzi z zamkniętymi oczami 😪
Najgorsze w popołudniach jest to, że ja staram się ją uśpić, proszę starsze dzieci o ciszę a np nagle wparuje mi Tolka z jakimś gadającym robotem 🙈
Muszę też dopracować rutyne wieczorną bo póki co wieczory od godziny 18 to jakaś gehenna. Musimy się z Pawłem jakoś podzielić dziećmi 🙈
Rano jak odwiozę dzieci i jesteśmy same to codziennie Lidka zasypia albo przy karmieniu albo w kołysce i nie mamy problemu. jazdy są po powrocie dzieci i w weekendy 😏
Teraz Liduszka śpi jak zaklęta a ja dumam jak te wieczory rozgryźć 😑
O której Zbys wstaje z ostatniej drzemki, o której kąpiesz i usypiasz?
Ja nie chcę zapeszac bo wiem, że to się jeszcze sto razy zmieni i zapewne to zasługa wspolspania ale Lidka śpi przepięknie w nocy 🙈 przeważnie je 1-2 razy w nocy i to szybko a ja w tym czasie przysypiam 🙈 póki co nam to pasuje ale jak uda nam się dojść do ładnego szybkiego zasypiania wieczorem w łóżeczku to chcę zacząć po karmieniu nocnym odkładać. Na tę chwilę nie ma szans bo większość nocy byśmy nie spały. Ale powoli, małymi kroczkami
Longanimity a może u Was faktycznie jest już po drugim skoku że taki sen fajny 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2023, 10:51
-
U nas dziś ciężka nocka- co 1,5-2h i od razu cyc 🤦🏻♀️
Próbowałam odkładać to od razu się wybudzała i sobie gadała do siebie, a ja wtedy nie umiem zasnąć i ja ostatecznie brałam ze sobą do łóżka.
A pięknie się ja udało uśpić o 20i byłam taka zadowolona, ale dla mojej higieny snu jednak lepiej, jak Iga idzie spać o północy 😬 Bo tak to obudziła się przed 1, jak się ledwo położyłam.
Iga tak z tymi okienkami różnie, czasami dosłownie jedzenie i przewijanie, a czasami nawet 2h nie spi.
Główkę chwile trzyma, ale nie jest to jakieś spektakularne.
Kania oby przeszło, jak najszybciej
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
A ja Wam nie pisałam!
Mamy niesamowicie ogromne osiągnięcie Toli na koncie 😍 można powiedzieć, że przełom.
Wiecie, że Tola nie mówi i szansę, że zacznie są bliskie 0. Nie osiągnęła nawet gaworzenia.
Jakieś 1,5 roku temu zaczęliśmy wprowadzać jej mówika. To tablet ze specjalnym oprogramowaniem, na którym człowiek klika na symbole i może się porozumiewać. 1,5 roku nauki i przez 1,5 roku Tola nie ogarniała nic. Nie zlicze ile razy dostałam po głowie tym tabletem 🙈
Aż tu nagle zaskoczyło i Tolka zatrybila, że używając mówika dostaje to czego chce a dodatkowo zaczęła rozpoznawać kilkadziesiąt! symboli.
I tak np wczoraj poszła do kuchni i na tablecie pokazała mi ze chce serek i picie 😁😁😁😁
Oczywiście ja takie rzeczy i bez tableta rozumiem ale będzie mogła komunikować się ze wszystkimi ❤️❤️❤️agentka93, Ogoorkowa, Kasio lubią tę wiadomość
-
Agentka to jest właśnie to, każdy musi ten rytm dziecka dopasować do swojego rytmu, rytmu domu itd.
Ja codziennie wstaje o 6:30 i jednocześnie potrzebuje wieczorem tej chwili aby zająć się swoimi sprawami, pogadać z mężem i usłyszeć swoje myśli.
Inna sprawa, że dzieci kilkumiesięczne potrzebują około 11-12 h snu w nocy. Lidka będzie wstawać o 7 więc na dłuższą metę nie ma opcji aby chodziła spać o 22 czy 23 bo nie będzie miała możliwości się wyspać.
Na pewno gdybyśmy miały możliwość spać rano do 9 czy 10 to ten rytm rozkładałby się zupełnie inaczej
U mnie Tolka o 19 chodzi spać a starsi o 20. I docelowo chciałabym aby Lidka dołączyła do nich z porą spania -
Ja staram się kąpać przed 19... bo ja wiem że za dużo czytam ale ponoć najwięcej melatoniny wydzielane jest u dzieci między 19 a 20 i najlepiej wtedy klas je na sen nocny, także tak chce przyzwyczajać od początku, ja jeśli jestem śpiącą to też się z nim kładę... zobaczymy jam to będzie jak przejdziemy na mm I to karmienie będzie krótsze, może będę się bardziej wysypiać i trochę wieczoru będę mieć dla siebie 🤞
Rano dosypia zwykle do jakiejś 7 więc dla mnie ideolo.
Z tym usypianiem i kąpaniem jest też tak że muszę jakoś to wcelowac z jedzeniem... bo nie ważne ile wcześniej zje bo po kąpieli jest awantura bo on chce jeść 🙈
A z ostatniej drzemki też różnie... wczoraj długo pospałam bo spał na mnie do 18... te popołudniowo wieczorne drzemki są takie bardziej przerywane w zależności jak brzuszek.
Gratulacje dla Toli! Kuzyn mojego męża (dziecięce porażenie mózgowe) mając coś koło 18lat nauczył się budzić w nocy na siku i przestali używać pampersów, a też lekarze nie dawali mu na to szans 💪 także niech was Tola jeszcze nie jeden raz zadziwi❤️
👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Longanimity my też od długiego czasu próbujemy odpampersowac małą ale jeszcze to nie jest ten etap. Jeszcze musi dojrzeć. Ale tylko się mogę domyślić jaka to radość dla rodziców kuzyna po takim czasie osiągnąć taki krok milowy 😍
Mnie ta komunikacja niezmiernie cieszy bo to coś o co najmocniej walcze o początku 😁
Co do spania to ja jestem team "wczesne kładzenie dzieci" i tak jak podałaś, 19-20 to pora o której Lidka powinna już spać w moim założeniu
Co do karmienia to powiem tak. Emma i Emil od początku karmieni mm. Emil budził się 1-2 razy, zjadał i spał dalej. Emma do 3 roku życia budziła się i 20 razy. Tolke karmiłam wyłącznie piersią 4 miesiące a następnie przeszłam na mm i jej sen się wcale nie zmienił. Z mojego doświadczenia wynika, że te pobudki i zapotrzebowanie na sen to indywidualne predyspocyzje dziecka niezwiązane z karmieniem
Ale to na przykładzie mojej 3-ki.
Wg mnie teoria, że dzieci na MM śpią lepiej to pic na wodę fotomontaż -
Ja Filipka również zaczynam ogarniać do spania o 19, ale są takie dni, gdzie widzę po nim, że jest mega zmęczony i zaczynamy np o 18:30 już. Zazwyczaj ten pierwszy sen trwa u niego do północy.
Sara, gratuluję postępu u Tolki ☺️ -
Sara, na fioletowym w listopadowych dziewczyna urodziła 4 dziecko w domu 😄 bo nie zdążyła do szpitala. Od razu mi się przypomniały te rozkminy na wątku czy Ty zdążysz 😂❤️
Zrobiłam dziś z Igą tramwajem tripa do biura, a później do centrum, zahaczyłyśmy o galerie handlową, kupiłam jej elegancką sukienkę na Wigilie (mam nadzieje, że się nie mylę i pod koniec grudnia wskoczy już w 62:p) i przy okazji odkryłam, że są tam bardzo sympatyczne pokoje do karmienia i przewijania bobasa 😊
Chce tez umówić sesje świąteczną i zaczynam planowanie wiosennych chrzcin 😁 W sumie jutro kończę połóg i mój organizm chyba to czuje, bo zaczynam mieć chęci, aby wrócić do bardziej aktywnego trybu.
Miałam dziś wizytę u reumatologa, dostałam nowe leki i listę badań do zrobienia. Na razie optymistycznie wyglada to, że w połogu choroba nie dała nowych objawów 🤞
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Agentka no to dobre wieści 😁
Ja fizycznie i psychicznie czuje się już dobrze ale jednak nie do końca sprzyja mi jesienna aura. Zdecydowanie więcej energii mam wiosną 😅
A zaraz zajrzę na listopadowy. Ja z perspektywy czasu stwierdzam, że gdyby nie intuicja aby jechać do szpitala tylko czekalabym na takie bóle bardzo konkretne to również byłby dom biorąc pod uwagę że od 4,5 cm rozwarcia do Lidii na brzuchu minęło pół godziny 🙈
Kania a jak twoje dolegliwości? Lepiej jest?
Dziś Lidka wstała z drzemki o 17:40 więc chwilę po 18 zaczęłam szykować kąpiel. usnęła po 19 i... Zrobiła sobie drzemke 😓 -
A u mnie dzisiaj poraz pierwszy Babcia uśpiła Zbysia (ja bram prysznic) a Babcia mega przejęta ❤️
Ale słuchajcie! U nas w rodzinie kolejny bobas w drodze, będę mieć bratanka albo bratanice ❤️ mniej więcej 9 miesięcy różnicy będzie między dzieciaczkami 😊 co prawda mamy od nich pożyczony fotelik i wózek ale spacerówkę i tak chcieliśmy kupić taka bardziej w teren A fotelik albo już kupimy większy albo od szwagierki pożyczymy 🙉 rodzice tzn dziadki dowiedzą się jutro... będzie szał 😊
Agentka super zdrowotne wieści💪
U mnie na usg też bez nowości... swoją sroga wysiedziałam się na czczo do 14 a miałam tylko mus że sobą... potem szybko po pampersy i chińczyk na wynos... a przez to wszystko głowa boli 🥴👩34l 👦32l
mutacja heterozygota: