Świeże staraczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
DzulkaJ pytałaś o jod przy chorej tarczycy.
Ja mam Hashimoto z niedoczynnością, jestem na letroxie 100 obecnie. Rok temu w styczniu jak powiedziałam endokrynolog, że się zaczynam starać o dziecko to kazała mi łykać femibion 0 już przed zajściem, żeby suplementować wszystko na wszelki wypadek. W styczniu tsh miałam 1,0, po dwóch miesiącach łykania tego femibionu z jodem skoczyło mi na 4,0! Przeraziłam się i odstawiłam, bo zresztą przy takim tsh jest utrudnione zajście i utrzymanie ciąży więc i tak nie było sensu dalej tego Femibionu brać i tsh samo mi spadło w ciągu 4 miesięcy na 2,0. Także ja jestem przeciwna łykaniu jodu dopóki realnie nie jest się w ciąży. Lekarz nie wie tak naprawdę czy jest tego jodu niedobór bo nie badają tego, a i tak każą łykać po czym ja dzięki temu straciłam parę cykli w staraniach bo mi tsh skoczyło. Teraz suplementuję tylko wit D w dużej dawce, bo mam stwierdzony w badaniach niedobór i kwas foliowy.
W ogóle endokrynolodzy niektórzy czy ginekolodzy twierdzą, że jod jest potrzebny przy problemach z tarczycą. Tylko coraz więcej źródeł i badań mówi, że jest ok przy zwykłej niedoczynności, ale przy Hashimoto, gdzie jest odpowiedź autoimmunologiczna organizmu w postaci przeciwciał które powodują stan zapalny, jod zwiększa ten stan zapalny i pogarsza sytuację, dlatego tsh potrafi urosnąć tak jak u mnie.
Moja nowa endo mówiła, żeby nie suplementować zanim się zajdzie. Trzeba jak jest się już w ciąży, bo jod jest potrzebny dziecku, ale wtedy cały łyknięty jod jest przejmowany w organizmie i wchłaniany przez dziecko rosnące i nie szkodzi w takim wypadku nam.
I tak, najlepiej mieć tsh na poziomie 1-1,5, mówi się że maksymalnie 2-2,5 przy staraniach. Zresztą często też lekarze mówią, że norma 4 ileś jest dla emerytek, a młode kobiety powinny mieć maksymalnie 2 z ewentualnym hakiem. Tsh ponad normę mówi o tym, że wszystkie procesy w organizmie zachodzą za wolno, w tym również podziały komórkowe u rozwijającego się dziecka, a zbyt wolny rozwój może prowadzić tak jak mówiłam do wad, poronień czy w ogóle problemów z zajściem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2019, 17:14
DzulkaJ lubi tę wiadomość
Starania od 01.2018
CLO od 02.2019
Letrox 100
29 lat -
Hej
Adaska a ja myśle, ze będzie dobrze
U mnie dzisiaj znowu zmiana. Szyjka wysoko ale dość miękka i chyba zamknięta. Bardzo dużo śluzu, jak budyń kolor biały. Zarówno w środku jak i na zewnątrz. Sutki nadal pobolewają, ale mniej niż kilka dni temu.
Temperatura rano 36,9. Z ciekawości sprawdziłam jak było o tej porze w ostatnim cyklu, było 36,2.
Do testowania jeszcze 6 dni.
-
Cześć dziewczyny!
Wybaczcie, że jestem tak mało aktywna w ten weekend, ale miałam mnóstwo roboty... Pisałyście tak dużo, że zanim skończę to będzie późny wieczór.
Więc mam do was pytane.
Jak wasze testy? :*Starania o pierwsze maleństwo
Starania od 01.2019
25lat
4cs
22.04 @
4.04 - beta ujemna, wizyta u ginekologa, torbiel na lewym jajniku potwierdzona, - 24x44mm. -
nick nieaktualny
-
Pastylka wrote:DzulkaJ pytałaś o jod przy chorej tarczycy.
Ja mam Hashimoto z niedoczynnością, jestem na letroxie 100 obecnie. Rok temu w styczniu jak powiedziałam endokrynolog, że się zaczynam starać o dziecko to kazała mi łykać femibion 0 już przed zajściem, żeby suplementować wszystko na wszelki wypadek. W styczniu tsh miałam 1,0, po dwóch miesiącach łykania tego femibionu z jodem skoczyło mi na 4,0! Przeraziłam się i odstawiłam, bo zresztą przy takim tsh jest utrudnione zajście i utrzymanie ciąży więc i tak nie było sensu dalej tego Femibionu brać i tsh samo mi spadło w ciągu 4 miesięcy na 2,0. Także ja jestem przeciwna łykaniu jodu dopóki realnie nie jest się w ciąży. Lekarz nie wie tak naprawdę czy jest tego jodu niedobór bo nie badają tego, a i tak każą łykać po czym ja dzięki temu straciłam parę cykli w staraniach bo mi tsh skoczyło. Teraz suplementuję tylko wit D w dużej dawce, bo mam stwierdzony w badaniach niedobór i kwas foliowy.
W ogóle endokrynolodzy niektórzy czy ginekolodzy twierdzą, że jod jest potrzebny przy problemach z tarczycą. Tylko coraz więcej źródeł i badań mówi, że jest ok przy zwykłej niedoczynności, ale przy Hashimoto, gdzie jest odpowiedź autoimmunologiczna organizmu w postaci przeciwciał które powodują stan zapalny, jod zwiększa ten stan zapalny i pogarsza sytuację, dlatego tsh potrafi urosnąć tak jak u mnie.
Moja nowa endo mówiła, żeby nie suplementować zanim się zajdzie. Trzeba jak jest się już w ciąży, bo jod jest potrzebny dziecku, ale wtedy cały łyknięty jod jest przejmowany w organizmie i wchłaniany przez dziecko rosnące i nie szkodzi w takim wypadku nam.
I tak, najlepiej mieć tsh na poziomie 1-1,5, mówi się że maksymalnie 2-2,5 przy staraniach. Zresztą często też lekarze mówią, że norma 4 ileś jest dla emerytek, a młode kobiety powinny mieć maksymalnie 2 z ewentualnym hakiem. Tsh ponad normę mówi o tym, że wszystkie procesy w organizmie zachodzą za wolno, w tym również podziały komórkowe u rozwijającego się dziecka, a zbyt wolny rozwój może prowadzić tak jak mówiłam do wad, poronień czy w ogóle problemów z zajściem.
Edit: nie mam stwierdzonych problemów z tarczyca, gdyż nigdy jej nie badałam, a że zaczęłam się starać o dziecko to postanowiłam zbadać i właśnie taki wynik wyszedł i pomyślałam, że może przyjmowanie jodu ma taki wpływWiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2019, 18:00
Pastylka lubi tę wiadomość
❌PCOS stwierdzone 05.19(Brak owulacji naturalnych)
❌30.01.20-HyCoSy- oba jajowody drożne
❌On: morfologia 3% przy innych parametrach w normie
Starania od 11.2018 r. z przerwami -
DzulkaJ jeśli nie mierzyłaś wcześniej tsh to teoretycznie ciężko powiedzieć, jakie tsh miałabyś bez jodu. Nie pamiętam ile ci wyszło, od tego zależy czy powinnaś to tsh zbić euthyroxem czy może odstawić po prostu jod i zobaczyć czy samo nie spadnie. Bo jeśli nie masz nic stwierdzonego i nie łykasz hormonów na tarczycę to rzeczywiście odstaw po prostu ten jod i zbadaj tsh za jakiś czas, może samo się unormuje. Dopiero jeśli nadal będzie za wysoko to jednak warto by zbadać przeciwciała antyTG i antyTPO plus ft3 i ft4 i iść do lekarza jak coś będzie nie tak.Starania od 01.2018
CLO od 02.2019
Letrox 100
29 lat -
adelaa wrote:Cześć dziewczyny!
Wybaczcie, że jestem tak mało aktywna w ten weekend, ale miałam mnóstwo roboty... Pisałyście tak dużo, że zanim skończę to będzie późny wieczór.
Więc mam do was pytane.
Jak wasze testy? :*adelaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOlaa..32 wrote:U mnie termin @ na dzisiaj, może zjawi się późnym wieczorem, albo jutro rano, jeżeli nie przyjdzie w ciągu kilku dni to zatestuje, ale jestem nastawiona, że jednak przyjdzie, bo nie mam żadnych objawów, a powinny być już jakieś znaki, że coś się tam tworzy, jedynie piersi bolą trochę i czuje kłucia co jakiś czas w jajnikach/podbrzuszu, chce już zacząć nowy cykl 😏
Ola mam tak samo... A mimo to okresu wciąż brak. Co jakiś czas Czuje jak mnie coś "zakluje ciągnąco" w dole brzucha i piersi bolą cały czas. -
nick nieaktualny
-
Mysza ,babydust1 - bardzo bym chciała żeby nie spadła i chyba tak będzie bo mam stan podgorączkowy 37 i cos gardło lekko pobolewa Czyżby szykował się kolejny cykl który rozpocznie się chorobą? Masakra
Atyde - a no czekam na @ z utęsknieniem 😊 choć wcale za nią się nie stęskniłam 😆W oczekiwaniu na czwarty cud ...
33lata
2.05.2016r-poronienie
-
Martyna05 wrote:Dwa dni temu dwie kreseczki, a dziś jedna boże
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2019, 19:05
W oczekiwaniu na czwarty cud ...
33lata
2.05.2016r-poronienie
-
Martyna05 wrote:Dwa dni temu dwie kreseczki, a dziś jedna boże
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Martyna05 wrote:Test był z rana, ale inny już zrobiłam, z rossmana, zwykły, jestem już po terminie miesiączki 2 dni klucie w brzuchu dziwne od wczoraj. Jutro kupie jeszcze jeden w czwartek wizyta. Jakbym dostała w twarz po prostu .....
wszystko pozytywnieW oczekiwaniu na czwarty cud ...
33lata
2.05.2016r-poronienie
-
Ola nie przyjdzie @ mocno za to trzymam kciuki ❤
Nera a jak jutro nie spadnie? 😏🤔😁
Zapytam bo nie pamiętam a pewnie któraś pisała wzrost tempki oznacza że już jest po owulacji czy jeszcze nie koniecznie? Podejrzewam dzisiaj owu temperatura na razie nie wzrasta może jutro będzie. Dzisiaj nie będzie ❤ bo było wczoraj i będzie jutro, mam nadzieję że się uda tym "sposobem" 😊28lat
12cs o pierwsze maleństwo
Cykle 26-28dni
1.11.2019 - Cień na teście ciążowym
2.11.2019 - II kreseczki
4.11.2019 Beta Hcg: 188mIU/ml Progesteron 23,8ng/ml
6.11.2019 Beta Hcg: 422,79mlU/ml Progesteron 26,5ng/ml
30.11 Fasolka ma 1,5cm serduszko bije
30.12 wygląda na synka 😉
29.02 na 98% dziewczynka😍❤
21.04 Znowu potwierdzona dziewczynka Amelka
-
Martyna05 wrote:Test był z rana, ale inny już zrobiłam, z rossmana, zwykły, jestem już po terminie miesiączki 2 dni klucie w brzuchu dziwne od wczoraj. Jutro kupie jeszcze jeden w czwartek wizyta. Jakbym dostała w twarz po prostu .....
Edit: już doczytalam że ta sama czułość. Weź sobie to na spokojnie kup sobie jeszcze jeden test i zobacz. Jak nie wyjdzie to trudno, nowy cykl nowe możliwościWiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2019, 19:19
Nasza kochana córeczka Jagódka
20.02.2018r. - 01.03.2018r.
27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna
Zostałam mamą!
Oliwia 🥰 27.09.2019r.
Zosia 🥰 17.05.2021r. -
Temperatura wzrasta po owulacjj . Zdarza się ,że występuje do trzech dni przed i do dwóch dni po skoku podajrze ale najczęściej to po owulacji wzrasta (najczęściej w dzień po szczycie śluzu)
Jak mi sieknie jutro tempka to tylko od gardła które mi ćmi. Generalnie czuje się jakbym nie wiem ile miała temperatury i zimno mi ale obawiałam się , że właśnie te piękne-zdradliwe słoneczne dni tak się właśnie skończąW oczekiwaniu na czwarty cud ...
33lata
2.05.2016r-poronienie