Szczepienie na covid a starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny nie znalazłam podobnego wątku. Otóż mam możliwość skorzystania ze szczepionki astra zeneca na covid jeszcze w lutym, jesteśmy w trakcie starań o dziecko i mam wątpliwości. Szczepić się czy nie? Co Wy byście zrobiły? Dodam że jestem już w gronie tak zwanych ozdrowieńców i koronę przeszłam w listopadzie 🤔
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2022, 22:30
Mag91, noelka, vanessa lubią tę wiadomość
44cs - udało się 🤍
——————————————————
👱🏼♀️❌AMH 13/ PCOS/ IO/ PAI-1 i MTHFR hetero/ KIR AA/ rozjechane cytokiny/ cross-match 46%
🧔🏻♂️❌morfologia 1-2%/ HBA 72%/ stres oksydacyjny
——————————————————
💎 05.2023 I IVF- 10🥚- 1x❄️
• 06.2023 FET❄️4BB - beta 0 ✖️
💎 09.2023 II IVF- 6🥚- 3x❄️
• 01.2024 FET❄️4BA- 5tc💔
• 05.2024 FET❄️4BB - 5dpt ⏸️; 6dpt bhcg 23,1; 8dpt 42,2; 10dpt 115; 13dpt 403; 17dpt 2230; 20dpt 5883
🍀 24dpt CRL 0,36cm i 💓
🍀 11+6 prenatalne - 6cm szkraba, ryzyka niskie,
❤️171ud/min
-
Dzięki za odpowiedzi 🙂 no właśnie martwię się o wpływ szczepionki na płodność i hipotetyczną wczesną ciążę 🤔 z drugiej strony pracuje non stop z ludźmi i z pracy przyniosłam covid a mój mąż przeszedł dużo gorzej niż ja 😕 rodzice też już pod 70. U mnie w pracy wszyscy się będą szczepic kurcze to jest poważny dylemat 😕 gdybym nie planowała dzieci to bym nie miała wątpliwości a tak to się boje trochę. Zamówiłam teleporade i zobaczę co powie lekarz, a do poniedziałku muszę podjąć decyzję.
-
U znajomej pracującej w dpsie nie było żadnego przypadku covida dopuki się szczepić nie zaczeli. Teraz co drugi chory, a ona też do domu przyniosła. Mówili niezależni lekarze, że jest możliwość że szczepieni będą zarażać i patrząc po tym co się dzieje w UK i Izraelu to chyba coś w tym jest. Planując ciążę chyba nawet prawdopodobieństwo że szczepionka może wpływać na płodność powinno być przeciwwskazaniem, więc nad czym się tu zastanawiać?
noelka lubi tę wiadomość
-
Dzwoniłam dzisiaj na teleporade żeby zobaczyć co powie na to lekarz. Lekarka stwierdziła, że jak chce się szczepić to muszę mieć 100% pewność że w ciąży nie jestem bo na wczesnym etapie może zaszkodzić, tzn nie ma żadnych badań na ten temat ale lepiej nie ryzykować i w pierwszym trymestrze nikt mnie nie zaszczepi. Że jak nie będę to mogę i niby nic nie grozi. Ehh coś czuję że zrezygnuje z tej atrakcji, aczkolwiek w razie ewentualnej ciąży ponowne przejście covida mi się nie widzi za ciekawie, tym bardziej że nie jestem osobą, która usiedzi w domu i będzie się izolować ileś miesięcy 🤔
-
Pracuje w zol I nie szczepilam się. Zachorowałam w listopadzie. I nie zamierzam się szczepic.
noelka lubi tę wiadomość
👧 A. 3️⃣5️⃣l. Lipiec 2020.
Anty TG 581,7 ❌ Lh 2.41 Fsh 4.82
Prolaktyna 29.08 AMH 3.05❤ ✅
Mutacja f2 wariant 20210 G >A ❌
Mutacja Pai 1❌
BMI >40 😪 🍏Dieta od 01.2021..
🧒R. 4️⃣0️⃣l. 08.2021
Całkowita ilość 231mln >39 mln ✅
Plemniki żywe o ruchu postępowym 35%
Plemniki żywe o ruchu całkowitym 52 %
W 1 ml 66 mln ✅ -
Ja już zaszczepiona! U mnie w zasadzie każdy kto mógł to się zaczepił - włączając w to dlugoletnie staraczki z problemami immuno. I matki karmiące :p Nikomu nie polecam ani nie zniechęcam będę dawała znać jak sytuacja u mnie
Junjul, Promyk89, Limosa, Omon lubią tę wiadomość
♀ 30 lat
AMH: 4,44; okazjonalnie LUF
♂31 lat,
Asthenozoospermia; fragmentacja: 34%-45% ,
03.2021 IUI 😞
05.2021 IUI 😞
07-10.2021 IVF, Angelius Provita, Artvimed - nieudane stymulacje, 0 -> ❄️
10.2021 GC Katowice/Kraków; konkretny plan 💪01.2022 GC IVF Labo + Embrio 💪💪 PIMSi + MSOME.
Mamy 6 - 5 dniowych blastek ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
21.03 Transfer 5.1.1
6 dpt. II 8 dpt. 214,2 mlU/ml, prog. 19.63 ng/ml 🍀10 dpt. 767,3 mlU/ml, prog. 23,38 ng/ml 🍀12 dpt. 2006 mlU/ml .36,04 ng/ml 🍀
6tc5d mamy ❤️❤️🍀
-
Ja również zaszczepiona (Pfizerem) i moje inne znajome staraczki również, także te które są ozdrowieńcami Nie szczepilabym się (świadomie) w 1 trymestrze ze względu na to ze immunologia w tym czasie odgrywa dużą role wiec jeśli ktoś się stara już dluzej to wiadomo lepiej nie mieszać. Zrobiłam test przez każdą dawką żeby iść z czystym sumieniem. Na ten moment nie ma badań na ciężarnych, ale nie ma tez przesłanek na podstawie składu i sposobu działania żeby szczepionka miała wpływać na płodność czy ciąże. Nie jest to szczepionka żywa. Wiele preparatów czy leków ma w CHPL informacje o tym ze nie były testowane na ciężarnych wiec można podawać tylko jeśli korzyści przewyższają ryzyko - w przypadku COVID w ciąży mamy cięższe i częstsze powikłania, w ciąży nie możemy również podać chorej na covid większości leków (właśnie ze względu na brak rejestracji leku dla ciężarnej...) dlatego w tym przypadku zaszczepienie niesie mniejsze ryzyko niż przechorowanie.
Każdy musi sam podjąć ta decyzje, natomiast podałam tutaj kilka argumentów które może pomogą Ci się zdecydować Mogę tylko powiedzieć ze mam kilka znajomych na różnych etapach ciąży które już się zaszczepiły i póki co jest ok, a tez jedna znajomą która zaszła niedługo po pierwszej dawce 🙈Junjul, Limosa, Omon lubią tę wiadomość
17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
👱🏻♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️🩹, CB 💔, Mój Cud 💙 -
nick nieaktualny
-
Idealny wątek dla mnie. Jutro mam termin szczepienia. Właśnie z powodu starań miałam najwięcej wątpliwości co do tej szczepionki, ale po przeczesaniu internetu i rozmowie z lekarką stwierdziłam, że lepiej wstrzymać starania na trochę i się zaszczepić niż zachorować na covid będąc w ciąży. A Ty Junjul, widzę że jesteś w ciąży, a zdążyłaś się zaszczepić czy jednak zrezygnowałaś?
xkaarolinkax lubi tę wiadomość
-
milam wrote:Idealny wątek dla mnie. Jutro mam termin szczepienia. Właśnie z powodu starań miałam najwięcej wątpliwości co do tej szczepionki, ale po przeczesaniu internetu i rozmowie z lekarką stwierdziłam, że lepiej wstrzymać starania na trochę i się zaszczepić niż zachorować na covid będąc w ciąży. A Ty Junjul, widzę że jesteś w ciąży, a zdążyłaś się zaszczepić czy jednak zrezygnowałaś?
-
milam wrote:To prawda, nie wiadomo co jest lepsze, i nikt nam tego nie powie . A jak możliwe jest przesunięcie szczepienia? Ja raz powiedziałam że jestem przeziębiona i teraz mam drugie podejście i albo się szczepię albo wypad.
-
A dziewczyny, które są już zaszczepione Vsteria Karo123 , czy po szczepieniu odczekiwałyście że staraniami? Dziś na szczepieniu lekarz powiedział że nie ma w ogóle wskazań do odraczania ciąży po drugiej dawce, no ale do tej drugiej dawki 10 tygodni więc mam 3 cykle na stracenie
-
Hej, ja się szczepiłam astra w połowie lutego. Też miałam duże wątpliwości, ale ginekolog z kliniki doradził mi szczepienie. Po szczepieniu miałam w nocy gorączkę i dreszcze, do tego bol głowy. 27 kwietnia mam druga dawkę.
milam lubi tę wiadomość
Ja
Pcos w obrazie USG
Sonohsg✔️
3x iui nieudane
Marzec 23' start invitro
On
Wiek 35 lat -
Magda8989 wrote:Hej, ja się szczepiłam astra w połowie lutego. Też miałam duże wątpliwości, ale ginekolog z kliniki doradził mi szczepienie. Po szczepieniu miałam w nocy gorączkę i dreszcze, do tego bol głowy. 27 kwietnia mam druga dawkę.
-
Ja słyszałam różne opinie lekarzy. Raz że nie trzeba czekać ze staraniami inna znowu że zaleca 3 miesiące przerwy po 2 dawce.
Osobiście zaczynam temat crio i nie szczepie się.
Choruje na Hashimoto które zdiagnozowano u mnie po 8 latach leczenia niedoczynności i 6 miesiącach po szczepieniu MMRpro. Wcześniej przy dawce 88 tsh miałam 1 z groszami obecnie 150 euthyroxu nie wystarcza na zapanowanie nad tarczyca gdzie wyniki wahaja się od 0.3 do 2.8
W ciąży musiałam brać encorton żeby mój organizm nie odrzucił zarodka i heparyne. Nie chciałabym pobudzać mojego układu immuno przed crio aby nie stał się jeszcze bardziej agresywny dla zarodka. Najwcześniej rozważam szczepienie w 3 trym ciąży jeśli takowa będzie.
Chętnie zapoznam się z opinią dziewczyn z niedoczynności i hashi które się zaszczepily jak się czują i czy to się przełożyło na tarczyce.
Ponad 4 lata walki...[***]....
"Przyjdzie taka chwila gdy stwierdzisz, że wszystko sie skończyło.
To właśnie będzie początek."
Louis L'Amour
6 stymulacji , 9 transferów, 14 zarodków , 2 cb , 1 poronienie i 1 kochany cud na ziemi 💞💞💞
4aa +embryoglue
7dpt - 4.91
11dpt - 36.94
14 dpt - 338
18 dpt - 1456
22dpt - pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
25 dpt 8610 prg 45
26 dpt pulsuje 💓
12+4 tc usg prenatalne OK 😁
Zły wynik pappy 😭 ryzyko ZD 1:62
14+3 tc usg bez zarzutu u docenta , będzie 🧑
19+4 II usg prenatalne bez zarzutu.
Krystianek waży ok 350g.💓💓💓 Boże miej w swej opiece mój CUD 🙏
-
Ja się zaszczepiłam Pfizerem. Pierwsza dawkę mialam początkiem czerwca. Mam Hashimoto, Gravesa-Basedowa, trombofilie. Każdy lekarz powiedział, że mam się zaszczepić (a konsultowałam to chyba z 5 specjalistami różnych dziedzin). Dodam, że miałam wszystkie przeciwciała dodatnie - antyTPO, antyTG i TRAb.
Moim zdaniem, tak sobie to tłumaczę, organizm zamiast na atakowaniu zarodka, skupił się na nowych przeciwciałach, co w jakiś sposób przyczynilo się do powodzenia w czerwcowym cyklu. Druga dawkę mialam początkiem lipca.
Nie mniej jednak, ja starałam się naturalnie, a w przypadku transferów faktycznie zalecają odczekać. Chodzi głównie o to, że wtedy już i tak podaje się sporo leków itd, organizm sam w sobie jest osłabiony.
Reasumując - naturalnie chyba nie ma przeciwskazan, zeby czekać ze staraniami, przy tranferach zalecane jest odczekać.Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1)