Szukając przyczyny
-
Hej! Za nami 5 nieudany cykl, wiem że dla wielu to niedługo, ale wiecie jak jest, przygotowaliśmy się do tej decyzji, z pozoru zdrowi, niepalący, byłam pewna że uda się za 1 potem 2 potem 3 razem… Ginekolog dał zielone światło już kilka miesięcy przed rozpoczęciem starań jedynie dostinex na zbicie prolaktyny( powyżej normy ale nie jakoś bardzo) prolaktyna zbita zaczęliśmy się starać no i nic. Leku już nie biorę, prolatyna znowu ponad norma ale niedużo, pozostałe wyniki ok - Amh, insulina, glukoza, progesteron 8dpo koło 20, kwas foliowy, b12.. w przyszłym tygodniu mąż jedzie na badania nasienia. Ja za 3 miesiące mam 30ke maz 34 lata to nasze pierwsze starania. Nie palimy nie pijemy, nie wiem juz co myśleć co miesiąc to samo rozczarowanie, żal, strach… co u was było przełomem?29 👩🦰 33 👨🦰
6 CS o pierwsze 👶
Prolaktyna❗
Progesteron 8 DPO 19,17 ng/ml
Insulina 8,77 μU/ml
AMH 6,58 ng/ml
Tarczycowe ✅
Suplementacja: foliany, inozytol, wiesiołek, NAC, magnez, B12, D, l-teanina
👨🦰Badanie nasienia 27.01.2026 ✊ -
Agi96 wrote:Hej! Za nami 5 nieudany cykl, wiem że dla wielu to niedługo, ale wiecie jak jest, przygotowaliśmy się do tej decyzji, z pozoru zdrowi, niepalący, byłam pewna że uda się za 1 potem 2 potem 3 razem… Ginekolog dał zielone światło już kilka miesięcy przed rozpoczęciem starań jedynie dostinex na zbicie prolaktyny( powyżej normy ale nie jakoś bardzo) prolaktyna zbita zaczęliśmy się starać no i nic. Leku już nie biorę, prolatyna znowu ponad norma ale niedużo, pozostałe wyniki ok - Amh, insulina, glukoza, progesteron 8dpo koło 20, kwas foliowy, b12.. w przyszłym tygodniu mąż jedzie na badania nasienia. Ja za 3 miesiące mam 30ke maz 34 lata to nasze pierwsze starania. Nie palimy nie pijemy, nie wiem juz co myśleć co miesiąc to samo rozczarowanie, żal, strach… co u was było przełomem?
Cześć Aga, u nas było podobnie, po 5 albo 6 cyklu mąż poszedł na badania nasienia i okazało się, że tu jest jakiś problem
przełomu jeszcze nie mieliśmy, ale androlog wdrożył leczenie i czekamy na efekty
Morgo lubi tę wiadomość
🤷🏽♀️30 lat
Hashimoto(Euthyrox 112) - wysokie anty-TPO
plamienia przed miesiączką
Progesteron 11-15 ng/ml
Inne hormony - ok
Wymazy MUCHa - czysto
AMH 2,03 ng/ml
Inozytol, magnez, C, E, D, zioła Ojca Sroki nr 3
🤷🏻♂️35 lat
Obniżone wyniki badania nasienia
10.25: koncentracja 10 mln/ml, morfologia 2%, ruch postępowy 20%
11.25: koncentracja 6 mln/ml 😵
Clostilbegyt + suple
10 cs o pierwszą 🤰 -
Agi pewnie Cie nie pocieszę, do roku uznaje sie przyrost Waszym wieku za normalne niepowodzenie. Dobrze na pewno, ze działasz pod kontem badan. Oby sie udało teraz w nowym roku ☺️🧑 1985 🧒 1980
17.06.2022 Kacperek ❤️
Kwiecień 2023 7tc Piotruś 😪
27.09.2024 Nikodem ❤️
Starania o trzecie dzieciątko maj 2025
23.09.2025 dwie kreseczki 😃
5+2 tc bhcg 5124,20 💪
14.10. Zarodek 3.3mm jest ❤️
6+3 tc bhcg 53075,30 nie zwolnila 💪 ❤️155
04.11.25 9+1 tc 2.44cm ❤️161
13.11.25 10+4 3.76cm ❤️
27.11. 6.78cm prawdopodobnie córeczka 😍
07.01. 18+3 284g ❤️
21.01. 2 prenatalne 418g

Sanco: czekamy na zdrową księżniczkę ❤️ -
Remedios wrote:Cześć Aga, u nas było podobnie, po 5 albo 6 cyklu mąż poszedł na badania nasienia i okazało się, że tu jest jakiś problem
przełomu jeszcze nie mieliśmy, ale androlog wdrożył leczenie i czekamy na efekty
Robiliście takie podstawowe badanie nasienia czy coś konkretnego?29 👩🦰 33 👨🦰
6 CS o pierwsze 👶
Prolaktyna❗
Insulina 8,77 μU/ml
AMH 6,58 ng/ml
Tarczycowe ✅
Marta.R. wrote:Agi pewnie Cie nie pocieszę, do roku uznaje sie przyrost Waszym wieku za normalne niepowodzenie. Dobrze na pewno, ze działasz pod kontem badan. Oby sie udało teraz w nowym roku ☺️
Tak, tak wiem. Człowiek myśli, że ledwo jest dorosły, bo ma stabilną pracę, coś zwiedził, zbudował dom, a tu jednak niespodzianka 🫠 Dzięki za dobre słowo ☺️
Morgo lubi tę wiadomość
29 👩🦰 33 👨🦰
6 CS o pierwsze 👶
Prolaktyna❗
Insulina 8,77 μU/ml
AMH 6,58 ng/ml
Tarczycowe ✅
Agi96 wrote:Robiliście takie podstawowe badanie nasienia czy coś konkretnego?
Te podstawowe, teraz jeszcze mamy zleconą fragmentację DNA 😊🤷🏽♀️30 lat
Hashimoto(Euthyrox 112) - wysokie anty-TPO
plamienia przed miesiączką
Progesteron 11-15 ng/ml
Inne hormony - ok
Wymazy MUCHa - czysto
AMH 2,03 ng/ml
Inozytol, magnez, C, E, D, zioła Ojca Sroki nr 3
🤷🏻♂️35 lat
Obniżone wyniki badania nasienia
10.25: koncentracja 10 mln/ml, morfologia 2%, ruch postępowy 20%
11.25: koncentracja 6 mln/ml 😵
Clostilbegyt + suple
10 cs o pierwszą 🤰 -
Dla mnie ten 4-5 nieudany cs to był najgorszy emocjonalnie czas - taka konfrontacja z tym, że jednak nie jest tak jak zakładaliśmy (ciąża planowana, zgrana czasowo z sytuacją zawodową), a jednocześnie poczucie że "ale to przecież jeszcze krótkie starania". Poczucie braku zrozumienia dla moich emocji z zewnątrz, bo to "jeszcze nie jest problem". Ginekolog kazała odinstalować aplikację mierzącą cykl jako "receptę", by broń boże nic nie kalkulować. To było lato, ja złapałam dołek, postanowiliśmy skupić się na innych rzeczach - wzięliśmy psa, spotykaliśmy się dużo z ludźmi. Ja przeszłam przez proces akceptacji faktu, że jesteśmy parą, która stara się póki co dłużej niż nasi znajomi i że nasza płodność stoi pod znakiem zapytania, chociaż wciąż jesteśmy "w normie czasu starań". To był właśnie mój przełom - nie sukces w staraniach, a akceptacja tego, czego doświadczamy.
Badania nasienia zrobiliśmy w 10 cs, kiedy już płakałam przy kolejnej miesiączce z poczucia, że nie wiem dlaczego znów się nie udało. Wyszły obniżone parametry nasienia, zapisaliśmy się stricte do lekarza od niepłodności, zostały nam przedstawione nasze szanse statystycznie (przy naszych wynikach średni czas starań wydłuża się do 2-5 lat). To było dołujące, ale była też ulga, że coś w końcu o naszej sytuacji wiemy, że to nie kwestia "braku wyjazdu w dni płodne" albo że "za bardzo chcemy" (takie słowa słyszeliśmy). Dla mnie bardzo wspierająca była książka "Niewidzialni rodzice", która rozkłada emocje niepłodności na czynniki pierwsze.
Czytając Twoją stopkę moją uwagę zwraca wysokie AMH, które może sugerować PCOS (AMH powyżej 5 mocno sugeruje ten zespół). Warto poszukać mądrego lekarza ginekologa, najlepiej ginekologa-endokrynologa (ale nie musi być, grunt by miał nowoczesne, zgodne z aktualnymi standardami podejście). Wiele można zdziałać dietą i suplami, ale też sporo pacjentek w tej sytuacji zachodzi w ciążę po włączeniu stymulacji cyklu.
Co do badań nasienia to na start podstawowe naprawdę wystarcza. My dodatkowo wzięliśmy jeszcze posiewy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 01:10
👩❤️👨 30+
💃 AMH - 3,14, do tej pory bez określonego czynnika żeńskiego niepłodności, od 4 mscy monitoring i 2x stymulacja
👦 jelito drażliwe
🔬seminogram:
1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne, testosteron całkowity 🔻, estradiol 🔻
2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻) - po Clo + suple
13cs
(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Morgo wrote:Dla mnie ten 4-5 nieudany cs to był najgorszy emocjonalnie czas - taka konfrontacja z tym, że jednak nie jest tak jak zakładaliśmy (ciąża planowana, zgrana czasowo z sytuacją zawodową), a jednocześnie poczucie że "ale to przecież jeszcze krótkie starania". Poczucie braku zrozumienia dla moich emocji z zewnątrz, bo to "jeszcze nie jest problem". Ginekolog kazała odinstalować aplikację mierzącą cykl jako "receptę", by broń boże nic nie kalkulować. To było lato, ja złapałam dołek, postanowiliśmy skupić się na innych rzeczach - wzięliśmy psa, spotykaliśmy się dużo z ludźmi. Ja przeszłam przez proces akceptacji faktu, że jesteśmy parą, która stara się póki co dłużej niż nasi znajomi i że nasza płodność stoi pod znakiem zapytania, chociaż wciąż jesteśmy "w normie czasu starań". To był właśnie mój przełom - nie sukces w staraniach, a akceptacja tego, czego doświadczamy.
Badania nasienia zrobiliśmy w 10 cs, kiedy już płakałam przy kolejnej miesiączce z poczucia, że nie wiem dlaczego znów się nie udało. Wyszły obniżone parametry nasienia, zapisaliśmy się stricte do lekarza od niepłodności, zostały nam przedstawione nasze szanse statystycznie (przy naszych wynikach średni czas starań wydłuża się do 2-5 lat). To było dołujące, ale była też ulga, że coś w końcu o naszej sytuacji wiemy, że to nie kwestia "braku wyjazdu w dni płodne" albo że "za bardzo chcemy" (takie słowa słyszeliśmy). Dla mnie bardzo wspierająca była książka "Niewidzialni rodzice", która rozkłada emocje niepłodności na czynniki pierwsze.
Czytając Twoją stopkę moją uwagę zwraca wysokie AMH, które może sugerować PCOS (AMH powyżej 5 mocno sugeruje ten zespół). Warto poszukać mądrego lekarza ginekologa, najlepiej ginekologa-endokrynologa (ale nie musi być, grunt by miał nowoczesne, zgodne z aktualnymi standardami podejście). Wiele można zdziałać dietą i suplami, ale też sporo pacjentek w tej sytuacji zachodzi w ciążę po włączeniu stymulacji cyklu.
Co do badań nasienia to na start podstawowe naprawdę wystarcza. My dodatkowo wzięliśmy jeszcze posiewy.
Dzięki że podzieliłaś się swoją historią ♥️ widzę w stopce zaburzenia lękowe w remisji, życzę dużo spokoju, wiem niestety jak to jest żyć z tym dodatkiem 😊
Kurcze teraz poczytałam o tym Amh i stosunek fsh i lh też mam 1.88 i podwyższony testosteron, ale znowu na usg nigdy nie miałam widocznego PCOS, co miesiąc mam pozytywny test owulacyjny i cykle 29-32 dni, więc to jakby się nie klei. Muszę faktycznie umówić się do lekarza na konsultację
Morgo lubi tę wiadomość
29 👩🦰 33 👨🦰
6 CS o pierwsze 👶
Prolaktyna❗
Insulina 8,77 μU/ml
AMH 6,58 ng/ml
Tarczycowe ✅
Agi96 wrote:Dzięki że podzieliłaś się swoją historią ♥️ widzę w stopce zaburzenia lękowe w remisji, życzę dużo spokoju, wiem niestety jak to jest żyć z tym dodatkiem 😊
Kurcze teraz poczytałam o tym Amh i stosunek fsh i lh też mam 1.88 i podwyższony testosteron, ale znowu na usg nigdy nie miałam widocznego PCOS, co miesiąc mam pozytywny test owulacyjny i cykle 29-32 dni, więc to jakby się nie klei. Muszę faktycznie umówić się do lekarza na konsultację
A kiedykolwiek mialaś nieregularne cykle? Obecnie wg najnowszych wytycznych ESHRE 2023 do rozpoznania jako jedno z kryterium pojawia się zamiennie policystyczny obraz jajnika na USG lub podwyższone AMH.
Dziękuję. Obecnie jest najlepiej w całym moim życiu, jeśli chodzi o objawy lękowe.👩❤️👨 30+
💃 AMH - 3,14, do tej pory bez określonego czynnika żeńskiego niepłodności, od 4 mscy monitoring i 2x stymulacja
👦 jelito drażliwe
🔬seminogram:
1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne, testosteron całkowity 🔻, estradiol 🔻
2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻) - po Clo + suple
13cs
(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Morgo wrote:A kiedykolwiek mialaś nieregularne cykle? Obecnie wg najnowszych wytycznych ESHRE 2023 do rozpoznania jako jedno z kryterium pojawia się zamiennie policystyczny obraz jajnika na USG lub podwyższone AMH.
Dziękuję. Obecnie jest najlepiej w całym moim życiu, jeśli chodzi o objawy lękowe.
Super tak trzymaj! 👏🏼
Nigdy nie miałam nieregularnych. Kilka lat temu zeszłam z antykoncepcji hormonalnej i cykle od razu regularne 28-29 dni. W sumie trochę mi sie rozjechały dopiero teraz po tym jak dostałam dostinex na zbicie prolaktyny. Już go nie biorę od ponad 3 miesięcy, ale nadal mi się wahają o te kilka dni, ale to tak w granicach normy.
Morgo lubi tę wiadomość
29 👩🦰 33 👨🦰
6 CS o pierwsze 👶
Prolaktyna❗
Insulina 8,77 μU/ml
AMH 6,58 ng/ml
Tarczycowe ✅