Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Tajemne Temperaturowe Praktyki
Odpowiedz

Tajemne Temperaturowe Praktyki

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Topola Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2013, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Zakładam temat, bo już całkiem zwariowałam przy mierzeniu temperatury.

Zaczęłam mierzyć temp. w połowie tego cyklu (a to było w 34 jego dniu!). Dopiero zaczynam starania (2 miesiące) i nie miałam zamiaru tego robić wcale. Chciałam zaczynać na spokojnie, bez stresu i wyliczeń. Poszłam na wizytę kontrolną do mojej ginekolog, a ona mi mówi "Proszę sprawdzać wykres już teraz bo cykle mogą być bezowulacyjne, nie traćmy więc czasu".

No i mierzę. Ale... Oczywiście, nie jest to takie proste. Pani doktor powiedziała mi, że jeśli chcę mogę mierzyć zwyczajnie pod pachą, od czego zaczęłam, niczego nieświadoma. Wzięłam termometr elektroniczny z szafki i heja. Po czasie okazało się, że ten termometr to sobie chyba ze mnie robi jaja. Np. wczoraj moja temp. wynosiła 34,2! (czy ja już jestem zombi?) A na wykresie same zygzaki i inne fantazyjne szlaczki.
    Poszłam do mamy się pożalić. Wyciągnęłyśmy wszystkie możliwe znalezione termometry i od dziś postanowiłam mierzyć rtęciowym. Nadal pod pachą, tak zakończę jeszcze cykl a od nowego w ustach.
    Dziś rano mierzyłam temp. 3 termometrami na raz! dwoma pod pachą (rtęciowy i elektryczny) i elektrycznym w ustach. Każdy wynik inny :D

Uff. Ja nie wiem jak to dalej będzie. Nie ma lekko ;)

Jakie są Wasze doświadczenia z temperaturami i termometrami?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2013, 12:24

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2013, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawie zadnych doswiadczen nie mam. Wsadzam sobie spontanicznie rteciowy w buzke tuz po przebudzeniu, a po 5 minutach probuje sie kreseczek doliczyc, bo ja z natury slepawa, a rano to juz w ogole moj swiat jest jakis taki zamazany...
    :-)

Topola lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2013, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana , moim zdaniem najlepiej w pochwie, bo to ma byc tempka wewnetrzna ciała

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2013, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    Kochana , moim zdaniem najlepiej w pochwie, bo to ma byc tempka wewnetrzna ciała
    Zalezy jak gleboko sobie termometr w buzie wepchasz, jak sie postarasz, to tez jest wewnetrznie. ;-)

Topola lubi tę wiadomość

• Topola Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2013, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, biedronka. Ja też jestem ślepawa. Kreseczki widzę bo są blisko, ale za to za zegarze ni chu chu ile to już minut ten termometr trzymam i czy aby się nie zaczyna już rozpuszczać.

Jakoś nie mogę się przekonać do mierzenia w pochwie. Wiem, że to byłoby może i najdokładniejsze, ale na razie podziękuję i będę pchać wewnętrznie do ust :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2013, 23:39

biedronka1982 lubi tę wiadomość

• Lissa Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2013, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezeli w ustach to tylko pod jezykiem i pamietaj aby zawsze sprawdzac w tym samym miejscu, nawet pod jezykiem moga byc rozne temperature. :-)

Topola lubi tę wiadomość

atdci09k18tcna0b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2013, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lissa wrote:
    Jezeli w ustach to tylko pod jezykiem i pamietaj aby zawsze sprawdzac w tym samym miejscu, nawet pod jezykiem moga byc rozne temperature. :-)
    No ba! Toc termometr to nie penis, sie trzyma w jednym miejscu, a nie ssie! ;-)

ulek lubi tę wiadomość

• Topola Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2013, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hihihi. Szykuję się spać, a jutro rano kolejne niezapomniane wrażenia i przygody z mierzeniem temperatury.

• kalitria Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja uwazam ze w broszce najpewniej. i elektronicznym nie rteciowym, ciach bach nawet minuta nie minie juz pika z wynikiem.

zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • Topola Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalitria, a jaki masz ten elektroniczny? Jakiś specjalny owulacyjny? Z jednym czy dwoma miejscami po przecinku?

Mój elektroniczny leci sobie ze mną w kulki. Jak piknie to pokazuje temperaturę z kosmosu i wynika z niego że ze mnie zimna flądra. Zawsze miałam raczej niską temperaturę, po mamusi, ale bez przesady :) Muszę go trzymać dłużej, a on nadal nabija. A potem nie jestem pewna czy ta temp. jest prawidłowa czy może za krótko trzymałam.

• Blysk_kotka Ekspertka

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topola w tym cyklu sobie juz to odpuść , zacznij od nowego i mierz zgodnie z zasadami. Zawsze o tej samej godzinie, zawsze tym samym termometrem , zawsze w tym samym miejscu. Jeśli chodzi o płodność to pod pachą odradzają , już lepiej w ustach. To ma plusy bo możesz badać nawet w czasie @. Ja tam mierze w małej , i tak jak napisała kalitria , ciach po minucie jest wynik. Jak mi kiedyś wyszła niska temp. to sprawdziłam jeszcze raz ale pokazał to samo wiec uznałam że widocznie tak jest. Powodzenia z zmaganiach

Topola lubi tę wiadomość

"Gdy idzie o zachodzenie w ciąże , jajeczka kobiety są jak jajka na miekko, nigdy nie wiesz kiedy będą w sam raz"
  • Topola Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wszystkie rady.

Ten cykl traktuję całkowicie eksperymantalnie. Sprawdzam co i jak, testuję termometry i jak co działa. A od nowego, tak jak mówi Blysk_kotka, będę się trzymać zasad (mam nadzieję) ;)

• kalitria Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topola wrote:
    Kalitria, a jaki masz ten elektroniczny? Jakiś specjalny owulacyjny? Z jednym czy dwoma miejscami po przecinku?

Mój elektroniczny leci sobie ze mną w kulki. Jak piknie to pokazuje temperaturę z kosmosu i wynika z niego że ze mnie zimna flądra. Zawsze miałam raczej niską temperaturę, po mamusi, ale bez przesady :) Muszę go trzymać dłużej, a on nadal nabija. A potem nie jestem pewna czy ta temp. jest prawidłowa czy może za krótko trzymałam.
    zerkne w domu bo juz nie pamietam jak sie nazywa, ale nie jest owulacyjny. w ogole jaka jest roznica miedzy elektronicznym a owulacyjnym??? ja mam elektroniczny za 10 zl i pokazuje 2 miejsca po przecinku. a jak mierzysz w buzi to tez tak szybko pika z wynikiem???

zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • alxa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny tylko i wyłącznie w pochwie!
    Chcecie zajść w ciążę właśnie tam na dole nie w ustach (tak powiedział mój lekarz) taki jajcarz ;P
    ja od początku mierzę w pochwie mimo, że też nie byłam przekonana za bardzo do tego.
    Zawsze wkładam go mniej więcej tak samo głęboko i kładę się w jednej pozycji i do tej pory było idealnie.. wiadomo, że czasem temperatura nagle spadnie albo wzrośnie na jeden dzień... ale dziś pokazało 2 kreseczki więc coś w tym jest:)

Beti lubi tę wiadomość

e3db312905.png
    920555c751.png
  • alxa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a po termometr wysłałam męża do apteki i mówię, że chcę z dwoma miejscami po przecinku to kobieta od razu się zorientowała o co chodzi i dała mu owulacyjny.. i zapłacił koło 10 zł za niego

e3db312905.png
    920555c751.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja dziwna jestem, bo tam na dole to ma tylko luby wstep. Z termometrem go zdradzac nie bede i juz! Co innego wibrator, ale wtedy zazwyczaj i tak dzialamy oboje... ;-)

Ups, watki mi sie pomylily, ten jest o mierzeniu temperatury, a nie o seksie... ;-)

Anutka lubi tę wiadomość

• alxa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hahaha xD biedronka to w takim razie zależy jak zaangażowany mąż jest w starania ;P mój jak raz stwierdziłam, że nie mierzę, nie chce mi się oczu otwierać i już! to kołdrę zrzuca ze mnie i on sam mi zmierzy xD więc możesz swego lubego poprosić niech Ci mierzy tepmkę;P

e3db312905.png
    920555c751.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alxa wrote:
    hahaha xD biedronka to w takim razie zależy jak zaangażowany mąż jest w starania ;P mój jak raz stwierdziłam, że nie mierzę, nie chce mi się oczu otwierać i już! to kołdrę zrzuca ze mnie i on sam mi zmierzy xD więc możesz swego lubego poprosić niech Ci mierzy tepmkę;P

Nie przejdzie, on w metody krola Cwieczka nie wierzy! ;-)

• alxa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aha ;P no to już nie wiem.. może skup się bardziej na obserwacji śluzu i szyjki... dzięki temu też zauważysz owulację... i testy owulacyjne..
    w tesco zestaw 5 testów koło 8 zł jest.. i jak znasz długość cyklu to namierzysz owulację jakoś

e3db312905.png
    920555c751.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2013, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alxa wrote:
    aha ;P no to już nie wiem.. może skup się bardziej na obserwacji śluzu i szyjki... dzięki temu też zauważysz owulację... i testy owulacyjne..
    w tesco zestaw 5 testów koło 8 zł jest.. i jak znasz długość cyklu to namierzysz owulację jakoś

I tak tez robie. Temperature doustnie tez mierze, tak z ciekawosci, bo same testy to nie wszystko.

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ