Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne TSH - waha się między 1,5 a 0,5, a anty TPO = 750....
Odpowiedz

TSH - waha się między 1,5 a 0,5, a anty TPO = 750....

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 02:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny - chciałam zapytać jak powiązane są ze sobą zajście w ciąże a choroba Hashimoto? Podobno wystarczy zbić wynik TSH do okolic 1-1,5, ale co z przeciwciałam anty TPO? Jeżeli przekroczone są granice normy, to wiadomo ze niedoczynność jest autoimmunologiczna i podobno samego wyniku anty TPO się już nie zbije, za to należy zbijać zbyt wysoki wynik TSH.

Na hashimoto choruję już 19 lat (od dziecka) - jeszcze 5 lat temu anty TPO wynosiło ponad 100, natomiast teraz ponad 750... Czy zwiększający się wynik anty TPO świadczy jedynie o pogłębiającej się niedoczynności tarczycy, lecz przy dobrym wyniku TSH nie ma wpływu na zajście w ciążę?
    Czy jednak wysokie anty TPO może sprawić że starania się wydłużą? Zwłaszcza, że normy przekroczone są znacznie.
    Dodam na koniec tylko, że przez te 19 lat poziom TSH oscylował zazwyczaj w okolicach 1, czasem lekko powyżej 2 - ale dawki letroxu zawsze były systematycznie korygowane i dzięki leczeniu z samym TSH nie miałam większych problemów.

Jak to było u Was? Miała któraś tak wysokie anty TPO? Jak długo się starałyście?
    Pozdrawiam gorąco ;)

cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024 (3cs), 👩🧔‍♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,5

Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)
  • Monisia 1992 Koleżanka

Wysłany: 16 listopada 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Up

Starania od maja 2018.
    Czekam na II kreseczki
    06/19- histeroskopia- usunięcie dwóch polipów
    09/19 - dwie kreski na teście
    18/09-Beta hcg 1388 😊
    20/09- Beta hcg 3497 🙂
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monisia 1992 - Ty też chorujesz na Hashi?

cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty

💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024 (3cs), 👩🧔‍♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,5

Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)
  • Monisia 1992 Koleżanka

Wysłany: 16 listopada 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie . Ale chciałabym się dowiedzieć czegoś na ten temat bo moja kuzynka niedawno ma zdiagnozowane Hashimoto

Starania od maja 2018.
    Czekam na II kreseczki
    18/09-Beta hcg 1388 😊
    20/09- Beta hcg 3497 🙂
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monisia 1992 - To mogę coś poopowiadać o Hashimoto z doświadczenia jeśli chcesz :P ?

A u Ciebie co jest przyczyną, że starasz się od maja 2018 i nic? Bo rozumiem, że w ciąży jeszcze nie byłaś i nie jesteś ? :)

• Monisia 1992 Koleżanka

Wysłany: 18 listopada 2018, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie wiem co jest nie tak . Lekarz kazal się starać do roku . Mój ma teraz iść na spermę. Jakie masz objawy Hashimoto?

Starania od maja 2018.
    Czekam na II kreseczki
    18/09-Beta hcg 1388 😊
    20/09- Beta hcg 3497 🙂
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ