Tu 🦖 dinozaur, co w niejednym już się starał wątku, poplotkuje, znajdzie wsparcie, spełni wizję o dzieciątku👶.
-
WIADOMOŚĆ
-
Mart768 wrote:Bubu to ja mialam taki szok kulturowy jak sie przenioslam na Podkarpacie
u nas w Czestochowie zawsze gołąbki z sosem pomidorowym (no i w świeta tego nie ma), a tu teściowa zrobiła goląbki z sosem grzybowym, to była dla mnie jakaś magia
Ale mój dziadek pochodzi z Podkarpacia, wiec w domu mielismy takie przemieszane potrawy, troche z Podkarpacia, a troche częstochowskonp u nas zawsze jest kutia z pszenicy i maku, a w Czestochowie raczej sie tak nie robi 🤷🏼♀️
Paprota9418, Mart768 lubią tę wiadomość
34 cs o pierwsze dziecko za nami
Ja 34l. 👩🦰
On 34l.👨🦱
28.09.2023 początek stymulacji ivf 💉, punkcja 3🥚jeden maluszek w 3 dobie❄️ 10.02.2024 FET Okruszka ❤️🤞 💔
Naturalny cud 🥹 ❤️🍀🙏 (34 CS)
🔹10.06 12 dpo ⏸️
🔹14.06 126,27 --> 17.06 339.86 -> 19.06 948,19
🔹22.06 5+0 pęcherzyk ciążowy 7mm z echem zarodka 🥰
🔹02.07 6+4 0.69 cm cudu z ❤️
🔹16.07 8+3 1.91 cm 🧸
🔹27.07 10+2 krwawienie,szpital 3.44cm łobuza🥰
🔹05.08 11+5 I prenatalne 5.26cm zdrowego synka💙
🔹03.09 15+6 11 cm i 151 g śpiocha 💙
🔹07.10 20+5 II prenatalne 388 g zdrowego 🧸 🥹
🔹05.11 24+6 997 g 🥔
🔹26.11 27+6 1330 g 🐸
🔹09.12 29+5 III prenatalne 1456 g zdrowego 🐻
🔹07.01 33+6 2522 g 🍈
🔹28.01 36+6 3350 g 🦁
Witaj maluszku ♥️ 13.02.2025 3220 g, 56 cm SN
-
Beezi wrote:Ale robicie smaki n świąteczne jedzenie 😅🙈 U nas będzie to co dostaniemy od rodziny, ja nie szykuję nic w tym roku 😁
Ty to już się naszykowałaś porządnie na te święta ! Całe 9 miesięcy przygotowywań🥰
Beezi lubi tę wiadomość
-
U mnie wigilia jest spora, bo mamy duża rodzinę (ode mnie) no i druga wigilia u teściów.
Mamy
Kutię (też z pszenica, makiem, miodem I kawałkami czekolady, do tego orzechy..)
Barszcz z uszkami
Ryba po grecku, ryba tradycyjnie smażona
Sałatka jarzynowa
Krokiety
Gołąbki:i uwaga u nas są dwa rodzaje galabki z ryżem i grzybami do tego sos pomidorowy albo grzybowy (z suszonych grzybow) lub gołąbki z ziemniakami-co kto lubi 😀
Pierogi z grzybami i ruskie
Że słodkości to mamy stałe ciasto, które jest robione tylko co roku na swieta: delicje dodatkowo makowiec, jabłecznik i sernik i wafel
Do picia mamy kompot z suszu
Na następny dzień to wjeżdżają wiadomo mięsa i swojskie wyroby z wędzenia 😄
No i moja babcia robi taka zupe warzywną z pulpecikami mielonymi i one pływają tan w zupie-nazwy ona nie ma ale przepis jest jeszcze jak jej mama na swieta robiła i tak się toczy 😁
Z mojej strony przy wigilijnym stole jest nas 24 osoby (nie liczę dzieci) więc trochę zachodu jest.
Ale co kto może to robi, pomaga i przynosi 🙃
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2023, 13:53
Paprota9418, Angi90 , KoKos lubią tę wiadomość
-
KarolinaAnastazja wrote:U mnie wigilia jest spora, bo mamy duża rodzinę (ode mnie) no i druga wigilia u teściów.
Mamy
Barszcz z uszkami
Sałatka jarzynowa
Krokiety
Gołąbki:i uwaga u nas są dwa rodzaje galabki z ryżem i grzybami do tego sos pomidorowy albo grzybowy (z suszonych grzybow) lub gołąbki z ziemniakami-co kto lubi 😀
Że słodkości to mamy stałe ciasto, które jest robione tylko co roku na swieta: delicje dodatkowo makowiec, jabłecznik i sernik i wafel
No i moja babcia robi taka zupe warzywną z pulpecikami mielonymi i one pływają tan w zupie-nazwy ona nie ma ale przepis jest jeszcze jak jej mama na swieta robiła i tak się toczy 😁
Z mojej strony przy wigilijnym stole jest nas 24 osoby (nie liczę dzieci) więc trochę zachodu jest.
Ale co kto może to robi, pomaga i przynosi 🙃
Ale super ! Dużo nowych rzeczy o których wcześniej nie słyszałam ! 😱 zawsze fascynują mnie zwyczaje świąteczne w różnych domach !
A wigilia i święta w takim gronie to już w ogóle super sprawa ! -
KarolinaAnastazja wrote:U mnie wigilia jest spora, bo mamy duża rodzinę (ode mnie) no i druga wigilia u teściów.
Mamy
Barszcz z uszkami
Sałatka jarzynowa
Krokiety
Ale co kto może to robi, pomaga i przynosi 🙃Paprota9418, KarolinaAnastazja, Angi90 lubią tę wiadomość
Rozpoczęcie starań 06.2022
💁♀️PCOS, owulacja przywrócona na stymulacji, oba jajowody drożne,
Lametta 5-9 dc 1x2, NAC 5-9 dc 3x1, Proovulin, Resweratrol (250 mg), omega 3 (EPA 1000 mg, DHA 500 mg), Wit D3, Wiesiołek 1- 12 dc 3x1, L-arginina 6-12 dc 3x2, Wit E 1-12 dc 3x1, Pregna start, selen 100 mcg, cynk 30 mg, wit C 1000 mg, zioła ojca Sroki, Ovitrelle x2
Trombofilia:
MTHFR_677C>T Układ homozygotyczny ❌️
PAI-1 4G Układ heterozygotyczny ❌️
14 cykl stymulowany (wczesniej prawie 2 lata)
💁♂️
L- karnityna 3x1 (1800 mg), L- arginina 3x2 (3000 mg), acetyl L-karnityna 2x1 (1000 mg), Q10 3x1 (600 mg), selen 100 mcg, wit E 1x1, likopen 1x1 (20 mg), NAC 2x1 (1000 mg), omega 3 2x1 (EPA 1000 mg, DHA 500 mg), smoothie + zmielone siemie lniane z dodatkiem oleju z czarnuszki
Morfologia nadal 1%, ale w normie w przeliczeniu na ejakulat,
DFI 15%, HBA 74%, MAR test 0% -
aśś wrote:U mnie jeszcze na podkarpaciu jest tradycja, ze sie po oplatku je ząbek czosnku z chlebem jako pierwsze danie 🙂 nie mam pojecia skad to sie wzielo
U mnie się zostawia puste nakrycie dla “niespodziewanego gościa” dla kogoś na kogo czekamy, albo za kim tęsknimy , albo nie może być z nami , albo kogoś potrzebującego.
Już nawet wymyślałam że gdybyśmy się zdecydowali powiedzieć już teraz to użyjemy tego nakrycia żeby położyć tam albo buciki albo smoczek.
I jeszcze mój tata robiąc ryby zawija łuski w sreberka zostawia każdemu obok nakrycia. Wsadza się je do portfela żeby nie zabrakło pieniędzy w najbliższym roku.
Nie można też ubierać na siebie niczego czerwonego bo to przynosi chorobę. ( może to głupi zabobon ale parę lat temu jak moja mama miała czerwoną bluzkę przy stole na wigili zachorowała na raka piersi i od tego czasu bardzo tego pilnujemy)
I jeszcze jest ze w nowy rok musi pierwszy wejść do domu mężczyzna
aśś, Paula29, Angi90 lubią tę wiadomość
-
U mnie to w ogóle Wigilia tylko na ciepło, sałatki, ciasta itp są na pierwszy i drugi dzień Świąt. W Wigilię mamy barszcz z uszkami, grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, kapustę z grochem, specjalną fasolową na kwaśno z octem, kaszę z grzybami suszonymi, kaszę ze śliwkami suszonymi i pstrąga pieczonego. Jak byłam dzieckiem to kontynuowaliśmy tradycyjne jedzenie z jednego talerza na środku stołu, potem jakoś się to rozeszło, ale tradycyjnie zostało, że wszystkiego trzeba spróbować chociaż po łyżce, potrawy wchodzą po kolei, a nie wszystko na raz. Dodatkowo kompot z suszonych owoców. Pochodzę z Beskidu Sądeckiego i tak wyglądała Wigilia jeszcze jak moja babcia była dzieckiem w czasach powojennych 😉 Od Starego doszły łazanki z kapustą i barszcz grzybowy, od mojej bratowej kluski z makiem, więc teraz to już w ogóle tych potraw sporo 🙈
Paprota9418, Paula29, Angi90 , Lipcowa lubią tę wiadomość
12.2023 🩵
Trombofilia - czynnik II protrombiny hetero
MTHFR hetero
PAI homo
Choroba Gravesa-Basedova -
Paprota9418 wrote:U mnie się zostawia puste nakrycie dla “niespodziewanego gościa” dla kogoś na kogo czekamy, albo za kim tęsknimy , albo nie może być z nami , albo kogoś potrzebującego.
Już nawet wymyślałam że gdybyśmy się zdecydowali powiedzieć już teraz to użyjemy tego nakrycia żeby położyć tam albo buciki albo smoczek.
I jeszcze mój tata robiąc ryby zawija łuski w sreberka zostawia każdemu obok nakrycia. Wsadza się je do portfela żeby nie zabrakło pieniędzy w najbliższym roku.
Nie można też ubierać na siebie niczego czerwonego bo to przynosi chorobę. ( może to głupi zabobon ale parę lat temu jak moja mama miała czerwoną bluzkę przy stole na wigili zachorowała na raka piersi i od tego czasu bardzo tego pilnujemy)
I jeszcze jest ze w nowy rok musi pierwszy wejść do domu mężczyznaRozpoczęcie starań 06.2022
Lametta 5-9 dc 1x2, NAC 5-9 dc 3x1, Proovulin, Resweratrol (250 mg), omega 3 (EPA 1000 mg, DHA 500 mg), Wit D3, Wiesiołek 1- 12 dc 3x1, L-arginina 6-12 dc 3x2, Wit E 1-12 dc 3x1, Pregna start, selen 100 mcg, cynk 30 mg, wit C 1000 mg, zioła ojca Sroki, Ovitrelle x2
Trombofilia:
💁♂️
L- karnityna 3x1 (1800 mg), L- arginina 3x2 (3000 mg), acetyl L-karnityna 2x1 (1000 mg), Q10 3x1 (600 mg), selen 100 mcg, wit E 1x1, likopen 1x1 (20 mg), NAC 2x1 (1000 mg), omega 3 2x1 (EPA 1000 mg, DHA 500 mg), smoothie + zmielone siemie lniane z dodatkiem oleju z czarnuszki
DFI 15%, HBA 74%, MAR test 0% -
Paprota9418 wrote:U mnie się zostawia puste nakrycie dla “niespodziewanego gościa” dla kogoś na kogo czekamy, albo za kim tęsknimy , albo nie może być z nami , albo kogoś potrzebującego.
I jeszcze jest ze w nowy rok musi pierwszy wejść do domu mężczyzna
U mnie wszystko jest jak u C8ebie oprócz czerwonego. Tego nie słyszałam, ale juz będę praktykować od tego roku 😊Paprota9418 lubi tę wiadomość
-
A słuchajcie U mojego męża jest tradycja GRUBY JAŚ!
jest to fasola z masełkiem i bułka tartą
I kto to zje w wigilię będzie miał kasę na cały rok 😄😄 stary pierwszy do tego się łapie hahaha😂😂Paprota9418, Nataliii, Paula29, Angi90 , Lipcowa lubią tę wiadomość
-
Haha KarolinaAnastazja mi się przypominało historia z jednej wigilii. Ciocia usłyszała o podobnym przesądzie i w jednym pierogów coś ukryła. Już nie pamiętam co dokładnie to było. Po czym przed kolacją podsmażała te pierogi i jeden upadł na ziemię. Oczywiście był to ten z niespodzianką i wyszło że w kolejnym roku kasę będzie miał pies, który pieroga skonsumował 😁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2023, 14:53
Paprota9418, KarolinaAnastazja, Beezi, Paula29, Angi90 , Lipcowa, Marti27 lubią tę wiadomość
Starania od 01.2022
👩🏼 👱🏼♂️ 29l.
04.2022 cp 💔
09.2022 6t 💔
01.2023 cb 💔
27.07 nieśmiałe ⏸ 🥺🤞
18.08 7mm człowieka z ❤️🥺
05.09 2.65cm glutka ❤️
30.09 7.19cm pięknego chłopca 💙
27.11 410g bobasa 💙
29.01 1518g misia 💙
25.03 3400g maleństwa 💙
06.04 witaj na świecie synku 😘❤️ -
Nataliii wrote:Haha KarolinaAnastazja mi się przypominało historia z jednej wigilii. Ciocia usłyszała o podobnym przesądzie i w jednym pierogów coś ukryła. Już nie pamiętam co dokładnie to było. Po czym przed kolacją podsmażała te pierogi i jeden upadł na ziemię. Oczywiście był to ten z niespodzianką i wyszło że w kolejnym roku kasę będzie miał pies, który pierogi skonsumował 😁
Grosika się wsadzaprzynajmniej u nas
Dużo tych zwyczajów różnych)
Nataliii lubi tę wiadomość
-
Dinusie czy orientujecie się czy jest jakiś magnez z zmetylowaną witamina B6? Lekarka kazała mi brać magne b6, bo z b leoiej się wchłania, ale w tym leku jest witamina B normalna, a ja mogę tylko zmetylowaną. Szukam szukam i nie ma. A moze oddzielnie łykać magnez i b6?O ❤️
Z ❤️ -
Tak się świątecznie tu zrobiło, że mam ochotę usiąść z Wami przy tych wigilijnych stołach 🥹
U nas z tradycji - jedno nakrycie więcej dla kogoś niespodziewanego, potrzebującego lub za kim tęsknimy. U rodziców będzie nakrycie dla śp.Dziadka, który odszedł w tym roku, a u teściów dla potrzebującego, żeby nie zostać z 13 talerzami na stole 😅 Ziarenko pieprzu jest w jednym pierogu postowym - kto na nie wpadnie, będzie miał szczęście przez cały nowy rok, a reszta ma przy tym kupę śmiechu 😏 Opłatek rozdziela głowa rodziny - ojciec domu i składa każdemu pierwszy życzenia, później każdy każdemu. Po jednej łusce z karpia wkładamy do portfela, żeby pieniądze dobrze się chowały. Jedzenie grzejemy i stawiamy wszystko na stole, siadamy i zaczynamy jak wszystko jest gotowe i niczego nie brakuje. U teściów rozpoczynamy czytaniem Ewangelii wg św Łukasza.KarolinaAnastazja, Paprota9418, Lipcowa lubią tę wiadomość
👩🏻'90 🧔🏻'84 🩷'14 🩷'25
Niedrożność jajowodów/Czynnik męski
IVF '24🍀
💉Bemfola 300+Orgalutran+Decapeptyl
🪄21🥚=>12 MII=>ICSI=>11=>❄️❄️❄️
🔹FET 31/07 💉 bHCG 10 dpt <2,3 mlU/ml ❌
🔹FET 02/09🍀4CC🍀
☀️38t5d Córka 💝 12.05.2025 🌷
"Rób wszystko z jedną myślą w głowie:
Zasłużyłam na szczęście!"🦖 cdn. -
Meggi jeśli dobrze rozumiem wikipedię to w skladzie musisz szukać fosforanu pirydoksalu. Trochę tego jest: Aliness Taurynian magnezu z B6 (P-5-P), Prenacaps Mag B6, UNS Magnez & B6 Taurynian. Jak wygooglasz Magnez z P5P lub Magnez + fosforan pirydoksalu to ci powinno więcej znaleźć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2023, 16:10
Meggi110818 lubi tę wiadomość
Starania od 01.2022
👩🏼 👱🏼♂️ 29l.
04.2022 cp 💔
09.2022 6t 💔
01.2023 cb 💔
27.07 nieśmiałe ⏸ 🥺🤞
18.08 7mm człowieka z ❤️🥺
05.09 2.65cm glutka ❤️
30.09 7.19cm pięknego chłopca 💙
27.11 410g bobasa 💙
29.01 1518g misia 💙
25.03 3400g maleństwa 💙
06.04 witaj na świecie synku 😘❤️ -
KoKos wrote:Hejo. Może i ta stymulacja ma jakiś sens. Chyba jeszcze się nie poddam. Po monitoringu mamy dwa pęcherzyki na PRAWYM jajniku!!! 15mm i 17,5/18mm, endometrium gotowe 8mm ☺️ wygląda na to, że jest z czego rzeźbić 😂 jutro rano mam podać Ovitrelle, później ❤️❤️ i kazał pobrać progesteron 29/30.12, bo na razie chcę zobaczyć jak to u mnie z tym jest 🙄
Kokosku dobre wieści, u mnie też dobre 22mm dominujący na prawym jajniku 🙂 endometrium 9 mm, dziś ovitrellei encorton 10 mg od poniedziałku luteina dopochwowa 200 + 200 doustnie proga, w poniedziałek pół ampułki zivafert i w środę też.
Aśś u mnie tak samo jest z chlebem i czosnkiem na Podkarpaciu 😁Paprota9418, aśś, Angi90 , jo_ana, KoKos lubią tę wiadomość
“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”
01.05.2025 r. - Miłoszek, nasz wyczekany ukochany Maluszek!🩵
❄️- czeka na Nas na zimowisku;) -
Frutellka wrote:Kokosku dobre wieści, u mnie też dobre 22mm dominujący na prawym jajniku 🙂 endometrium 9 mm, dziś ovitrellei encorton 10 mg od poniedziałku luteina dopochwowa 200 + 200 doustnie proga, w poniedziałek pół ampułki zivafert i w środę też.
Brzmi to skomplikowanie ale trzymam kciuki żeby przyniosło oczekiwane efekty 🤞 -
Hejj! Nadrobiłam tylko dzień dzisiejszy a i tak było co nadrabiać 😂
Jo_ana, KarolinaAnastazja, Biedronka czekam na Wasze świąteczne sikańce 😍 🤞🏻🤞🏻🤞🏻
Jo_ana a kiedy wybywasz na urlop? W ciepłe czy chłodne miejsce ? 😊
Aśś KoKos kciuki trzymam też za Wasze stymulacje. Niech się dzieją czary 😁
Kropka nie wiem czemu nie wyświetla mi się zdjęcie, ale cieszę się że bąbelek rośnie zdrowo. 😊 Zosis piękna fota. 🤩
Beezi widzę że już w domu 🥹 cieszę się bardzo. Co do zabiegu, widziałam że wcześniej chyba pytałaś - mam po Nowym Roku 😊
Paprota pooglądałabym tą Twoją ciemniejącą kreskę 😊 a jak tam z powtórka bety? Wybierasz się ?
Moon ale zajebiste paznokcie 💅🏻
Jeśli chodzi o sen to ja miałam ostatnio tak realistyczny. Śniło mi się że zrobiłam sikańca, pojawiła się blada kreska. Zrobiłam potem kolejne i ciemniały. Byłam na wyjeździe więc nie miałam jak zrobić bety. Pomyślałam sobie - w piątek już wrócę, miałam zrobić badania przed histeroskopią, a jednak będzie beta! Tak się ucieszyłam, Staremu powiedziałam. A nagle budzę się i cóż... Jutro jest piątek i jednak spuszczam krew na badania przed histero.
Bardzo przeżyłam ten sen 🥺 i jakoś rano byłam trochę rozstrzęsiona ehh...KoKos lubi tę wiadomość
-
Frutellka wrote:Kokosku dobre wieści, u mnie też dobre 22mm dominujący na prawym jajniku 🙂 endometrium 9 mm, dziś ovitrellei encorton 10 mg od poniedziałku luteina dopochwowa 200 + 200 doustnie proga, w poniedziałek pół ampułki zivafert i w środę też.
Aśś u mnie tak samo jest z chlebem i czosnkiem na Podkarpaciu 😁Frutellka lubi tę wiadomość
Rozpoczęcie starań 06.2022
Trombofilia:
💁♂️
DFI 15%, HBA 74%, MAR test 0%