Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
Odpowiedz

Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅

Oceń ten wątek:
  • Claudii Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie największy problem przy całym procesie to była religijność mojej mamy i jej reakcja. Na początku powiedzieliśmy jak się sprawy mają i nie było najgorzej, ale jak już wpisaliśmy się na listę rezerwową to usłyszałam, że robię coś wbrew Bogu i według niej to złe. Potem mnie przepraszała, ale uznaliśmy z mężem, że ten temat nie istnieje już dla mojej rodziny i nie będziemy o tym rozmawiać. Już nie wie na jakim jestem etapie, czy się staramy i w jaki sposób. Widujemy się normalnie, ale nadal mam do niej żal. Dowie się jak będę w ciąży, ale nie powiemy czy dziecko jest z IVF. A poza tym ani ja ani mąż nie mieliśmy żadnych dylematów z tym związanych. No może mój mąż trochę się martwił czy ta stymulacja i cały proces nie wpłynie jakoś na nawrót raka 🫣

Aszin - ja ok, chociaż przyznam, że czuję podbrzusze. Jutro mam kolejny podgląd także zobaczymy czy ruszyło coś więcej pęcherzyków i czy kurnik rośnie. Staram się już na nic nie nastawiać. Zastrzyki bardzo spoko. Mają tak cieniutkie igiełki, że kompletnie nie czuć jak się je wbija. Czasem coś tam szczypnie, ale naprawdę bardzo znośne. Ja robię sobie sama, bo mąż wstaje wcześnie o 3 w nocy, a mam je zrobić do 10 rano.

A jak u Ciebie sytuacja?

aszin, Choinka123, Morgo lubią tę wiadomość

K 🩷 30l.
    AMH 0.71
    21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
    MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ wyleczone zapalenie endometrium 3/10 ✅

M 🩵 31l.
    Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
    Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
    Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
    Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅

1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
    7 -13 cykl z pomocą medyczną ❌

31.12.25 START STYMULACJI IVF
    Bemfola225jm, Menopur 75jm, Clostilbegyt, Ganirelix, Gonapeptyl + Ovitrelle
    12.01 PUNKCJA - 3 🥚- 3MII - 2 zapłodnione 🙏
  • aszin Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudii, ja czekam na okres, liczę, że będzie pojutrze ☺️ Póki co będę miała tylko jeden lek, więc łagodnie zaczynamy.

Starania od 08.2023
    03.2024 💔

♀ Hashimoto, trombofilia | AMH 5,1
    ♂ Oligoteratozoospermia

01.2026 IVF: ❄️ 4.1.1 ❄️ 3.2.2

24.01.2026 ET 5.1.1 🍀🍍
    5dpt ⏸️ → 7dpt 81,40 → 9dpt 189 → 11dpt 447 → 13dpt 858 → 26dpt 22494 → 27dpt CRL 5,9mm i ❤️

preg.png
  • Aniluap_b Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelasia30 wrote:
    A co do pytania co było najtrudniejsze w podjęciu decyzji hmm.. u nas chyba po prostu przyszedł ten moment.
    Bo jak parę miesięcy temu o tym rozmawialiśmy to mieliśmy wahania. Oczywiście, że przedyskutowaliśmy kilka kwestii, dla mnie najtrudniejsza jest kwestia zarodków, które mogą zostać, ale to już muszę sobie sama w głowie poukładać 🤪

Właśnie w całej tej procedurze to jest dla mnie ciężki temat aktualnie. Wiem, że IVF nie działa tak, że pierwsza stymulacja daje 100% szans, że za pierwszym razem się uda, ale co jeżeli tak by było? Nie wiem ile by mogło powstać zarodków, ile byśmy finalnie wykorzystali i co wtedy z pozostałymi? Faktem jest, że marzy mi się mieć nawet i dwójkę dzieci, ale fakt, że mógłby zostać chociaż 1 zarodek, który mógłby trafić w przyszłości do innej pary.. Jedni uważają, że to egoizm, ale ja po prostu sobie tego nie wyobrażam.

Cieszę się, że Pani Doktor od razu po zapoznaniu z naszymi wynikami powiedziała jak to może wyglądać, że kiedyś możemy stanąć przed tym wyborem. Mogę dzięki temu bardziej zapoznać się z tym tematem, ale mam w sobie dwa głosy. Jeden to ten który pragnie dziecka i że warto by było spróbować jeżeli inne sposoby nie dadzą ciąży, a drugi to ten właśnie co się stanie jeśli zostanie chociaż 1 zarodek, którego być może byśmy nie wykorzystali. Cała reszta tzn. stymulacje, zabiegi itp. nie są dla mnie żadnym problemem.

🩷93 💙97
  • Aniluap_b Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelasia30 wrote:
    Jeśli chodzi o dostinex to nie ma przeciwwskazań do starań w trakcie brania, mój lekarz mi zastosował dawkowanie do owu i potem nic. Z kolejną miesiączka jakby na nowo. W tym cyklu pominęłam jedną tabletkę bo zapomniałam 🫣 ale ja nie mam kosmicznie wysokiej prolaktyny. Lekko dosłownie ponad normę albo przy granicy więc zastanawiałam się czy w ogóle mi potrzebna no ale brałam 😅

U mnie właśnie ta prolaktyna strasznie skacze. Bardzo to pocieszające, że być może i w moim przypadku będzie można dalej się starać i zbijać jednocześnie ten hormon bez robienia przerwy. Z tego co wiem mam mieć kolejny raz Ovitrelle i Cyclogest, ale zależy co powie o tej nieszczęsnej prolaktynie i dostinexie.

O dziwo teraz przy Cyclogest nie miałam żadnych plamień tak jak to zawsze było przed miesiączką. Dodatkowo nie miałam żadnych bóli podbrzusza i jakby skurczy, które też mi się zdarzały w trakcie cyklu. No i tym razem zamiast 25-28dc miałam aż 31dc.

🩷93 💙97
  • Aniluap_b Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudii wrote:
    U mnie największy problem przy całym procesie to była religijność mojej mamy i jej reakcja. Na początku powiedzieliśmy jak się sprawy mają i nie było najgorzej, ale jak już wpisaliśmy się na listę rezerwową to usłyszałam, że robię coś wbrew Bogu i według niej to złe. Potem mnie przepraszała, ale uznaliśmy z mężem, że ten temat nie istnieje już dla mojej rodziny i nie będziemy o tym rozmawiać. Już nie wie na jakim jestem etapie, czy się staramy i w jaki sposób. Widujemy się normalnie, ale nadal mam do niej żal. Dowie się jak będę w ciąży, ale nie powiemy czy dziecko jest z IVF. A poza tym ani ja ani mąż nie mieliśmy żadnych dylematów z tym związanych. No może mój mąż trochę się martwił czy ta stymulacja i cały proces nie wpłynie jakoś na nawrót raka 🫣

Aszin - ja ok, chociaż przyznam, że czuję podbrzusze. Jutro mam kolejny podgląd także zobaczymy czy ruszyło coś więcej pęcherzyków i czy kurnik rośnie. Staram się już na nic nie nastawiać. Zastrzyki bardzo spoko. Mają tak cieniutkie igiełki, że kompletnie nie czuć jak się je wbija. Czasem coś tam szczypnie, ale naprawdę bardzo znośne. Ja robię sobie sama, bo mąż wstaje wcześnie o 3 w nocy, a mam je zrobić do 10 rano.

A jak u Ciebie sytuacja?

Bardzo przykre usłyszeć coś takiego od bliskiej osoby. Nie dziwię się, że nie chcecie już mówić co się dzieje w sprawie starań. Też bym tak postąpiła. Najważniejsze, że w sobie macie wsparcie. Szkoda, że osoby z naszego otoczenia nie zawsze potrafią wykazać się zrozumieniem. Mam wrażenie, że dużo osób nie zdaje sobie sprawy z tego jak bardzo to jest ciężkie kiedy się próbuje i ciągle się nie udaje. Jak ciężko jest dokonywać kolejnych wyborów i kroków do posiadania upragnionego potomstwa.. Tak jakby to była frajda z ciągłego chodzenia do lekarzy po kolejne badania, leki czy stymulacje..

Ja miałam zawsze dobre relacje z bliskimi odnośnie starań, ale sama ostatnio miałam przykrą sytuację bo pierwszy raz usłyszałam, że ''po prostu trzeba uprawiać seks i wtedy będzie dziecko''. No cóż, widać nie zawsze tak to działa..

🩷93 💙97
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniluap_b wrote:
    Ja zaczęłam oglądać różne podcasty staraczek i są tam też kobiety, które finalnie dziecka się nie doczekały.. 🤕 Później Pani Doktor zasugerowała żeby zdobyć wiedzę właśnie na temat IVF i wyrobić sobie opinię bo różnie bywa i może nie zajdę w ciążę bez takiej pomocy 🤷‍♀️ Niby to ma nastąpić na następny rok i od tego cyklu od razu było działanie, ale no jak odstawiłam AH nie sądziłam, że to od 2024 roku nie nastąpi, a już 2026 zawitał 🙄 No i teraz właśnie nadszedł moment w którym zaczynam się zastanawiać poważnie nad tą procedurą 🤔

Co dla Was i Waszych partnerów było najtrudniejsze w podjęciu tej decyzji? Czy nie było nic takiego i byliście od razu gotowi na nią?

Pocieszające jest to, że dostałam wczoraj miesiączkę ok. 2 dni po odstawieniu progesteronu więc będę mogła umawiać się na kolejny monitoring, ale ale.. mi strasznie wywala prolaktynę i miałam ostatnio wspomniane, że jak w tym 1 cyklu z Ovitrelle i Cyclogest nie będzie szczęśliwego zakończenia to dostanę dostinex.. A z tego co czytałam nie można się starać jak się go przyjmuje. Czy to prawda? Wizytę mam dopiero ok. 10-12 dc i obawiam się, że kilka cykli odpadnie przez zbijanie prolaktyny.. 🫠

Mi prolaktyna spadła po dwóch tygodniach brania dostinexu. Brałam 1/4 tabletki raz na tydzień i mogłam się starać - miałam odstawić w przypadku pozytywnego testu.

Po dwóch tygodniach zrobiłam badania i spadła mi z 35 do 9. Lekarz kazał odstawić i zobaczyć czy z powrotem wróci i nie wróciła. Robiłam potem jeszcze przez dwa miesiące testy z krwi i dwukrotnie utrzymywała się w granicach 10. Odrazu widziałam zmianę w cyklach - wyższy progesteron y estradiol i zaczęły mi pękac pęcherzyki zamiast się tworzyć torbiele.

My juz prawie byliśmy zdecydowani na invitro. Dla mnie kwestia nadprogramowych zarodków było nie do przeskoczenia. Więc znaleźliśmy klinikę w której zapładniają taką ilość zarodków którą mogą przetransportować. Pobierają plemniki i zamrażają tylko komórki jajowe, dochodzi do zapłodnienie i jak wszystko idzie ok to robią transfer. Minimalizuje to ryzyko nadprogramowych zarodków chociaż jest bardziej kosztowne i może być dłuższe.

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
    15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
    Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • Aga_92 Przyjaciółka

Wysłany: 4 stycznia, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniluap_b wrote:
    Właśnie w całej tej procedurze to jest dla mnie ciężki temat aktualnie. Wiem, że IVF nie działa tak, że pierwsza stymulacja daje 100% szans, że za pierwszym razem się uda, ale co jeżeli tak by było? Nie wiem ile by mogło powstać zarodków, ile byśmy finalnie wykorzystali i co wtedy z pozostałymi? Faktem jest, że marzy mi się mieć nawet i dwójkę dzieci, ale fakt, że mógłby zostać chociaż 1 zarodek, który mógłby trafić w przyszłości do innej pary.. Jedni uważają, że to egoizm, ale ja po prostu sobie tego nie wyobrażam.

Cieszę się, że Pani Doktor od razu po zapoznaniu z naszymi wynikami powiedziała jak to może wyglądać, że kiedyś możemy stanąć przed tym wyborem. Mogę dzięki temu bardziej zapoznać się z tym tematem, ale mam w sobie dwa głosy. Jeden to ten który pragnie dziecka i że warto by było spróbować jeżeli inne sposoby nie dadzą ciąży, a drugi to ten właśnie co się stanie jeśli zostanie chociaż 1 zarodek, którego być może byśmy nie wykorzystali. Cała reszta tzn. stymulacje, zabiegi itp. nie są dla mnie żadnym problemem.
    Ja mysle ze to wcale nie jest egoizm to sa nasze geny i tez bym swoich za nic w swiecie nikomu innemu nie oddala :) no wlasnie dla mnie tez temat nadprogramowych zarodkow jest niestety obecnie nie do przejscia i to ze taka ciaza jednak powstanie sztucznie :( nie wiem czy kiedys uda mi sie to zaakceptowac i sprobowac tej metody🤷‍♀️ tez tak mam ze leki zastrzyki, badania itp itd to nie problem, zdazylam sie juz przyzwyczaic przez ostatni rok, badan masa,leki suple tez, zastrzyki ovitrelle i acoffil wiec to do przezycia.
    Ale wszystkie dziewczyny ktore sie zdecydowalyscie i probujecie trzymam za Was mocno kciuki ! 🤞🤞🍀🍀

Starania od 03.2023
    Pierwsza wizyta w klinice: 11.2024
    👱‍♀️34 🧑40

👱‍♀️🧑 hormony, homocysteina, trombofilia, morfologia, witaminy, lipidogram ✅️
    Amh: 1,440
    Tsh: 11.2024: 1.94 ➡️ 10.2025: 0.826
    Euthyrox n75
    IO: glukoza: 84 insulina: 12.20❌️
    Wyniki krzywej cukrowej (11.2024)
    glukoza na czczo 79, po h102, po 2 h 88,
    insulina na czczo 2.85, po h 30.80, po 2 h8.30
    Symformin xr 750
    DHEA-SO4: 11.2024: 394 ➡️ 10.2025: 319
    Prolaktyna: 11.2024: 21.3 ➡️ 10.2025: 6.4
    Dostinex 0.5 mg, 1/2 tabletki raz w tygodniu

💊Fertilwoman plus, wit D 2000j, Estrovita skin, aspirin cardio, resweratrol, progesterone besins

Allo-MLR: 27,1%
    💉 accofil

Drożność jajowodów plus podany lipiodol 03.2025 ➡️ oba drożne ✅️

Cykle owulacyjne ✅️

👱‍♀️biocenoza,MUCHa, bad. bakteryjne✅️

🧑nasienie ✅️

Ovitrelle 13x ❌️
    Letrozole Bluefish 6x ❌️
    Nigdy nie zobaczyliśmy⏸️
  • Aniluap_b Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Mi prolaktyna spadła po dwóch tygodniach brania dostinexu. Brałam 1/4 tabletki raz na tydzień i mogłam się starać - miałam odstawić w przypadku pozytywnego testu.

Po dwóch tygodniach zrobiłam badania i spadła mi z 35 do 9. Lekarz kazał odstawić i zobaczyć czy z powrotem wróci i nie wróciła. Robiłam potem jeszcze przez dwa miesiące testy z krwi i dwukrotnie utrzymywała się w granicach 10. Odrazu widziałam zmianę w cyklach - wyższy progesteron y estradiol i zaczęły mi pękac pęcherzyki zamiast się tworzyć torbiele.

My juz prawie byliśmy zdecydowani na invitro. Dla mnie kwestia nadprogramowych zarodków było nie do przeskoczenia. Więc znaleźliśmy klinikę w której zapładniają taką ilość zarodków którą mogą przetransportować. Pobierają plemniki i zamrażają tylko komórki jajowe, dochodzi do zapłodnienie i jak wszystko idzie ok to robią transfer. Minimalizuje to ryzyko nadprogramowych zarodków chociaż jest bardziej kosztowne i może być dłuższe.

Umówiłam się na monitoring. Zobaczę co mi powie Pani Doktor teraz. Podejrzewam, że może mi faktycznie dać ten dostinex bo już ostatnio jak oglądała moje wyniki powiedziała, że jajeczko ładnie rośnie, ale co z tego skoro samo nie pęka właśnie prawdopodobnie przez prolaktynę. Dlatego dostałam Ovitrelle i faktycznie tym razem pękło, ale do ciąży nie doszło.

Śmieszne jest to, że poprzedni lekarze twierdzili żebym nic nie robiła z prolaktyną(?!) Cieszę się, że zmieniłam ginekologa i teraz mam kogoś kto mi nie wmawia, że mam czekać aż zajdę w ciążę. Mam nadzieję, że przy tym cyklu ruszymy z działaniem jeszcze bardziej.

Odnośnie IVF nie wiedziałam, że jest taka opcja co do zarodków. Ale co masz na myśli mówiąc, że będą je mogli przetransportować? Mogłabyś rozwinąć ten temat?

🩷93 💙97
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniluap_b wrote:
    Umówiłam się na monitoring. Zobaczę co mi powie Pani Doktor teraz. Podejrzewam, że może mi faktycznie dać ten dostinex bo już ostatnio jak oglądała moje wyniki powiedziała, że jajeczko ładnie rośnie, ale co z tego skoro samo nie pęka właśnie prawdopodobnie przez prolaktynę. Dlatego dostałam Ovitrelle i faktycznie tym razem pękło, ale do ciąży nie doszło.

Śmieszne jest to, że poprzedni lekarze twierdzili żebym nic nie robiła z prolaktyną(?!) Cieszę się, że zmieniłam ginekologa i teraz mam kogoś kto mi nie wmawia, że mam czekać aż zajdę w ciążę. Mam nadzieję, że przy tym cyklu ruszymy z działaniem jeszcze bardziej.

Odnośnie IVF nie wiedziałam, że jest taka opcja co do zarodków. Ale co masz na myśli mówiąc, że będą je mogli przetransportować? Mogłabyś rozwinąć ten temat?

Tu gdzie mieszkam to się nazywa invitro natural albo mini IVF -( dla osób z mniejszymi problemami ) nie ma silnej stymulacji i powstaje mniejsza ilość zarodków. Na przykład tylko dwa - bo tyle można przetransportować na raz. Nie zamraża się ich. Robi się transfer, jak nie wyjdzie to ponownie.

🌿 Hashimoto

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg

✅ Badania & wyniki
    AMH – 2.9 🌟
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mieszkam w Brazylii ale z tego co widzę w Internecie jest w Polsce cos takiego, nie wiem tylko jak wygląda praktyka:

W Polsce większość renomowanych klinik leczenia niepłodności oferuje możliwość podejścia do cyklu naturalnego lub z niską stymulacją, jeśli pacjenci zgłoszą takie życzenie ze względów etycznych. Lekarz ma obowiązek uszanować Twoje przekonania i dostosować protokół tak, by zapładniać tylko taką liczbę komórek, na jaką się zgadzacie (np. tylko 1 lub 2).
    Ważne: Zgodnie z polską ustawą o leczeniu niepłodności, standardowo zapładnia się do 6 komórek jajowych (u kobiet poniżej 35. roku życia), ale jest to limit górny. Pacjenci zawsze mają prawo poprosić o zapłodnienie mniejszej liczby.

Dudu13, Morgo lubią tę wiadomość

🌿 Hashimoto

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg

✅ Badania & wyniki
    AMH – 2.9 🌟
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • Dudu13 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Ja mieszkam w Brazylii ale z tego co widzę w Internecie jest w Polsce cos takiego, nie wiem tylko jak wygląda praktyka:

W Polsce większość renomowanych klinik leczenia niepłodności oferuje możliwość podejścia do cyklu naturalnego lub z niską stymulacją, jeśli pacjenci zgłoszą takie życzenie ze względów etycznych. Lekarz ma obowiązek uszanować Twoje przekonania i dostosować protokół tak, by zapładniać tylko taką liczbę komórek, na jaką się zgadzacie (np. tylko 1 lub 2).
    Ważne: Zgodnie z polską ustawą o leczeniu niepłodności, standardowo zapładnia się do 6 komórek jajowych (u kobiet poniżej 35. roku życia), ale jest to limit górny. Pacjenci zawsze mają prawo poprosić o zapłodnienie mniejszej liczby.

Tak, ja też o tym czytałam ale nie aż tak dokładnie.
    Dla nas ze względów etycznych i wiary nie mogę przeskoczyć w głowie tego że jakieś zarodki zostają czy są oddawane:( Nie słyszałam jednak by ktoś się na to decydował w ten sposób. Zazwyczaj pary skupiają się na maksymalnym efekcie.

Dobrze rozumiem, ze cykl naturalny definiuje się jako bez stymulacji ?

👩‍❤️‍💋‍👨 29 starania od końca 24
    08.2024 histeroskopia, polip 🙋‍♀️
    1-03.25 9/12tc 💔 11.25💔 CB

💃MTHFR,PAI: hetero
    🆘11.25 AMH 0,68 🥺
    PRG 7dpo 🆗 ale📉 >📌cyclogest
    OGTT, andr. 🆗 ale DHEAS 204>📌biosteron
    LH/FSH ⬇️E2 🆗
    Homocysteina, D3,k.fol🆗
    B12, Ferrytyna 🔜🆙
    MUCH, APS, b.C i S🆗 celiakia z genów 🆗
    💊 euthyrox, D3,feroplex+ Multilac, Q10, NAC, melat.,Bcpx, omega, Mg, Se, Zn, folian, wiesiołek,Acard, biosteron

🕺 nasienie 🆗 ale morf. 0% 🫣
    TT, LH, FSH - dolna granica, FT 🆗
    SHGB ⬇️ D3 ⬇️ Homocysteina ⬆️
    💊 wit E,Q10, D3, NAC, Mg, Zn, omega, LC, ALC, Bcpx

02.26⏩️📋 monitoring, zmiana diety‼️antygen HP i pasożyty
    03.26⏩️📋 usg pod endo❓
  • White1 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z mrożeniem jajeczek jest ten problem, że w przeciwieństwie do zarodków, mrożenie pogarsza ich jakość i nie robi się tego poza wyjątkowymi sytuacjami, tak przynajmniej mówił mój lekarz, bo pytałam czy w przypadku nadmiaru komórek będą mrożone skoro zapładnia się 6. Powiedział, że resztę komórek się utylizuje i jakby brakło, to przy kolejnej stymulacji będzie zapłodnione więcej.

Claudii lubi tę wiadomość

👧99' 🧑98' 🐈‍⬛ 🐈‍⬛ ⏳️05.24

🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
    ✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
    ❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle

01.26 IVF 💉 Menopur 150
    18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB

09.02.26 FET 🍍 cykl sztuczny
    EmbryoGlue / prog 30 ng/ml
    16.02 7dpt beta 37.7mIU/ml 💕
    19.02 10dpt beta 146.2mIU/ml 🥹
    🔜 21.02 12dpt
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudu13 wrote:
    Tak, ja też o tym czytałam ale nie aż tak dokładnie.
    Dla nas ze względów etycznych i wiary nie mogę przeskoczyć w głowie tego że jakieś zarodki zostają czy są oddawane:( Nie słyszałam jednak by ktoś się na to decydował w ten sposób. Zazwyczaj pary skupiają się na maksymalnym efekcie.

Dobrze rozumiem, ze cykl naturalny definiuje się jako bez stymulacji ?

Ja też bym nie mogła tego przeskoczyć więc myślałam albo taki rodzaj mniej efektywnego invitro albo nic. Stymulacja jest ale delikatniejsza.

Dudu13 lubi tę wiadomość

🌿 Hashimoto

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg

✅ Badania & wyniki
    AMH – 2.9 🌟
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • Dudu13 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia, a jak się czujesz w ciąży? :)

👩‍❤️‍💋‍👨 29 starania od końca 24
    08.2024 histeroskopia, polip 🙋‍♀️
    1-03.25 9/12tc 💔 11.25💔 CB

💃MTHFR,PAI: hetero
    🆘11.25 AMH 0,68 🥺
    PRG 7dpo 🆗 ale📉 >📌cyclogest
    OGTT, andr. 🆗 ale DHEAS 204>📌biosteron
    LH/FSH ⬇️E2 🆗
    Homocysteina, D3,k.fol🆗
    B12, Ferrytyna 🔜🆙
    MUCH, APS, b.C i S🆗 celiakia z genów 🆗
    💊 euthyrox, D3,feroplex+ Multilac, Q10, NAC, melat.,Bcpx, omega, Mg, Se, Zn, folian, wiesiołek,Acard, biosteron

🕺 nasienie 🆗 ale morf. 0% 🫣
    TT, LH, FSH - dolna granica, FT 🆗
    SHGB ⬇️ D3 ⬇️ Homocysteina ⬆️
    💊 wit E,Q10, D3, NAC, Mg, Zn, omega, LC, ALC, Bcpx

02.26⏩️📋 monitoring, zmiana diety‼️antygen HP i pasożyty
    03.26⏩️📋 usg pod endo❓
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudu13 wrote:
    Ssilvia, a jak się czujesz w ciąży? :)

Teraz dużo lepiej w drugim trymestrze. Jeszcze nie wierzę że jestem w połowie ciąży. No i poczułam pierwsze kopniaczki dopiero 😊

Dudu13 lubi tę wiadomość

🌿 Hashimoto

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg

✅ Badania & wyniki
    AMH – 2.9 🌟
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • Pelasia30 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:
    Z mrożeniem jajeczek jest ten problem, że w przeciwieństwie do zarodków, mrożenie pogarsza ich jakość i nie robi się tego poza wyjątkowymi sytuacjami, tak przynajmniej mówił mój lekarz, bo pytałam czy w przypadku nadmiaru komórek będą mrożone skoro zapładnia się 6. Powiedział, że resztę komórek się utylizuje i jakby brakło, to przy kolejnej stymulacji będzie zapłodnione więcej.

Czyli po punkcji zapładniają maksymalnie 6 tak? Jeszcze jestem przed wizyta kwalifikacyjna i nie rozmawialiśmy dokładnie o tym. Zastanawiam się w ogóle czy na wizycie kwalifikacyjnej mogą rozpisać od razu stymulację bo będę ją miała jakoś 5 dni przed nowym cyklem i byłoby mi w sumie przykro jakby mi kazali czekać na jeszcze kolejny cykl 🫣

👩‍❤️‍👨 31&36

🔸Starania od 03.2023r.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    🔸Hashimoto + hipoglikemia reaktywna (letrox + glucophage)
    🔸AMH 7,17 (04.25r.)
    🔸PCO (metaboliczny)
    🔸Późne owulacje
    🔸Badanie nasienia + posiew✅

▪️07.25 histeroskopia + kolposkopia (usunięte mikropolipy) + leczenie stanu zapalnego
    ▪️09.25 Prog 7dpo 37,2ng/ml 😍
    ▪️09.25 drożność jajowodów ✅
    ▪️10.25-12.25 stymulacja aromek ❌

𝟎𝟏.𝟐𝟎𝟐𝟔 𝐈𝐕𝐅 💉
    13🥚-> 7 MII🍀-> 4❄️❄️❄️❄️
  • aszin Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelasia30 wrote:
    Czyli po punkcji zapładniają maksymalnie 6 tak? Jeszcze jestem przed wizyta kwalifikacyjna i nie rozmawialiśmy dokładnie o tym. Zastanawiam się w ogóle czy na wizycie kwalifikacyjnej mogą rozpisać od razu stymulację bo będę ją miała jakoś 5 dni przed nowym cyklem i byłoby mi w sumie przykro jakby mi kazali czekać na jeszcze kolejny cykl 🫣
    Nie wiem czy zdążą wtedy zrobić wszystkie badania, np na PCR jednak trochę się czeka. A co do zapłodnienia, to z reguły zapładniają 6 komórek, chyba że są wskazania medyczne do zapłodnienia wszystkich lub poprzednie procedury były nieudane.

White, pytałam, jak się czujesz na stymulacji i jak idą zastrzyki 😁 przypominam się nieśmiało 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia, 18:45

Pelasia30 lubi tę wiadomość

Starania od 08.2023
    03.2024 💔

♂ Oligoteratozoospermia

24.01.2026 ET 5.1.1 🍀🍍
    5dpt ⏸️ → 7dpt 81,40 → 9dpt 189 → 11dpt 447 → 13dpt 858 → 26dpt 22494 → 27dpt CRL 5,9mm i ❤️

preg.png
  • Claudii Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszin wrote:
    Nie wiem czy zdążą wtedy zrobić wszystkie badania, np na PCR jednak trochę się czeka.

White, pytałam, jak się czujesz na stymulacji i jak idą zastrzyki 😁 przypominam się nieśmiało 🤣

Mi i mężowi w sumie z badań z programu to zlecił tylko właśnie wirusy w dniu rozpisania stymulacji i wyniki były tego samego dnia. Wysłałam doktorkowi na whatsup do wglądu, bo tak zarządził, żeby były do wglądu przed rozpoczęciem zastrzyków 🤪 Nic innego nie dostałam, ale miałam też swoje świeże badania wszystkie zrobione wcześniej.

A co do komórek, to regulamin MZ jasno określa maksymalnie 6 komórek do zapłodnienia, chyba, że lekarz zdecyduje inaczej. Z tego statystycznie połowa odpadnie, zostaną 3 zarodki, które nie wiadomo czy się przyjmą. Także to trochę jak z planowaniem ciąży, a później jest spotkanie z murem dlatego ja się raczej modle, żeby były przynajmniej 3 zarodki. Jak będą to będzie cud 😇

Pelasia30, Dudu13 lubią tę wiadomość

K 🩷 30l.
    AMH 0.71
    21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
    MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ wyleczone zapalenie endometrium 3/10 ✅

M 🩵 31l.
    Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
    Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
    Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
    Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅

1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
    7 -13 cykl z pomocą medyczną ❌

31.12.25 START STYMULACJI IVF
    Bemfola225jm, Menopur 75jm, Clostilbegyt, Ganirelix, Gonapeptyl + Ovitrelle
    12.01 PUNKCJA - 3 🥚- 3MII - 2 zapłodnione 🙏
  • Pelasia30 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na pierwszej wizycie mieliśmy już zlecone badania na choroby zakaźne itp i wykonali nam od razu na miejscu + biocenoza pochwy. Wymazy, cytologię itp mam aktualne więc zostawił i jedynie co mówił to dowieźć badanie USG piersi 🤔 mam jeszcze ważne do lutego, ale pod koniec stycznia idę znowu zrobić. I w sumie o żadnych innych badaniach już nie mówił.

👩‍❤️‍👨 31&36

🔸Starania od 03.2023r.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    🔸Hashimoto + hipoglikemia reaktywna (letrox + glucophage)
    🔸AMH 7,17 (04.25r.)
    🔸PCO (metaboliczny)
    🔸Późne owulacje
    🔸Badanie nasienia + posiew✅

▪️07.25 histeroskopia + kolposkopia (usunięte mikropolipy) + leczenie stanu zapalnego
    ▪️09.25 Prog 7dpo 37,2ng/ml 😍
    ▪️09.25 drożność jajowodów ✅
    ▪️10.25-12.25 stymulacja aromek ❌

𝟎𝟏.𝟐𝟎𝟐𝟔 𝐈𝐕𝐅 💉
    13🥚-> 7 MII🍀-> 4❄️❄️❄️❄️
  • aszin Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelasia30 wrote:
    My na pierwszej wizycie mieliśmy już zlecone badania na choroby zakaźne itp i wykonali nam od razu na miejscu + biocenoza pochwy. Wymazy, cytologię itp mam aktualne więc zostawił i jedynie co mówił to dowieźć badanie USG piersi 🤔 mam jeszcze ważne do lutego, ale pod koniec stycznia idę znowu zrobić. I w sumie o żadnych innych badaniach już nie mówił.
    To powinien rozpisać stymulację od razu 😁 kiedy masz planowaną miesiaczke?

Starania od 08.2023
    03.2024 💔

♂ Oligoteratozoospermia

24.01.2026 ET 5.1.1 🍀🍍

preg.png
‹‹ 212 213 214 215 216 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ