Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
Odpowiedz

Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅

Oceń ten wątek:
  • Loraa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    Imazolka - 🤞🤞

Przeczytałam sobie rekomendacje towarzystwa endokrynologów odnośnie chorób tarczycy w ciąży. Co ciekawe, zalecają oni kontrolę TSH po stymulacji do IVF z uwagi na to, że obserwuje się przejściowy wzrost na skutek hiperestrogenizacji. I wtedy zalecają małe dawki hormonu tarczycy. Plus zalecają w ramach leczenia niepłodności, diagnostyki poronień oznaczanie anty-TPO. Chyba to do ginekologów nie dotarło 😃.
    Morgo, a co na podwyższone anty TPO? Ja przez to miałam Encorton do transferu

10.2024

➡️Endometrioza, adenomioza, Hashimoto, AMH (0,14), Stan zapalny endometrium, IO, Allo Mlr 0%

💉
    I ICSI 05.2025 - 0 ❄️
    II ICSI 08.2025 - 1 ❄️ 4AA -> PGT-A - 1 ❄️
    III ICSI 01.2026 - 2 ❄️ 4AA (niebadane)

I FET - beta < 0,1
    II FET - 🍀🙏

A ch*j z tym wszystkim!
  • Morgo Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudu - to dokładnie ten sam mechanizm wynikający z wysokiego stężenia estrogenów. Warto po prostu mieć świadomość że tak może być i w razie ciąży szybciej sprawdzić TSH i rozważyć z lekarzem włączenie małej dawki euthyroxu/letroxu.

Loraa - nie ma niestety wystarczających dowodów na to, że encorton cokolwiek pomoże. Wiem że przyjęło się że niektórzy dają na zasadzie "a może wyciszy procesy autoimmunizacyjne". To bardziej teoretyzowanie niż evidence-based medicine. Towarzystwo Endokrynologiczne takiej interwencji nie zaleca. Oznaczanie anty-TPO jest po to, by w grupie dodatnich pacjentek częściej sprawdzać TSH i w razie wyniku powyżej 2-2,5 wprowadzić hormon tarczycy. Są dowody na to, że obecności p-ciał p-tarczycowych sprzyja problemom z płodnością, ale nie mamy sposobu by je skutecznie obniżać np. jakimś lekiem. Te p-ciała przechodzą przez łożysko do płodu, ale na szczęście nie ma danych by działały niekorzystnie na sam płód. O wiele groźniejsze są przeciwciała anty-tshr (trab) - tutaj zaleca się oznaczenie w II trymestrze ciąży ich stężenia i badanie tarczycy w USG płodu.

👩‍❤️‍👨 30+

💃 AMH - 2,2
    👦 morfologia 0-2%
    testosteron całkowity 🔽

19cs

Marzec 26' - I cykl IVF
    10 pęcherzyków - 5 kumulusów - 3 MII - 3 zarodki - 3 blastocysty 🐣
    02.04 - I transfer - beta 0.
    04.05 - II transfer na cyklu naturalnym - ciąża biochemiczna.
    08.06 - III transfer - beta 0.

przerwa na reset głowy i ciała, leczenie CE - w histero stan zapalny

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • cysterka95 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dudu13 wrote:
    Morgo, ale są osoby które też na mega duże dawki lametty tak „reagują” i TSH „skacze”. Znam taki przypadek z życia z ostatnich miesięcy:o

Też jestem tym przypadkiem. Potrafiłam mieć tuż przed miesiączką TSH na poziomie 1, a po stymulacji 10 dni później 3,5 🫣 brałam euthyrox cały czas tylko musiałam przez to skakać po dawkach bo ciągle trzeba było dostosowywać w zależności od momentu cyklu.
    W ciąży dostałam zalecenie regularnego badania TSH co 4 tygodnie.

👫 31 & 31
    starania naturalne od 01.2024
    z pomocą medyczną od 08.2024

👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
    💊 Euthyrox + Glucophage
    ▪️brak/rzadkie naturalne owulacje
    ▪️prawy jajowód niedrożny/wątpliwy
    ▪️zespół antyfosfolipidowy - Acard + Clexane
    ▪️KIR AA

🧔🏼 Żylaki powrózka III st. - operowane 04.'25
    ▪️seminogram 01.'26 - znaczna poprawa wyników 💪🏻
    maj 🌈
    1.06 - beta 64
    3.06 - beta 182
    5.06 - beta 370
    8.06 - beta 1555
    23.06 - 7+0 - CRL 0,69, bijące serduszko ❤️
    26.06 - 7+3 - CRL 1,17
    cudzie trwaj 🥹

preg.png
‹‹ 353 354 355 356 357
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odparzenia u niemowlaka - jak sobie z nimi radzić?

Odparzenia to częsta dolegliwość u niemowląt. Mogą pojawić się na pupie, szyi, fałdkach, pod pachami czy w pachwinach. Nie są oznaką zaniedbania – zdarzają się niemal u każdego dziecka, a ich pojawienie się nie świadczy o braku higieny. Skóra malucha jest cienka i wrażliwa, dlatego potrzebuje delikatnej pielęgnacji oraz bezpiecznych, wysokiej jakości kosmetyków, które ją ochronią i będą wspierały regenerację.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ