W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
Aaaa, dziewczyny, jeśli któraś planuje używać lanolinę i myślała o Medeli (u nas położne właśnie Medelę bardzo polecają), to w Rossmannie jest wyprzedaż i jest 17 zł taniej
ta duża wychodzi taniej, niż mała przez neta, więc bardzo się opłaca
wellwellwell, Nutka85, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Dobrze, że jest to forum, dzięki dziewczyny, że się dzielicie wszystkimi wskazówkami ❤️ kupię butelkę filtrującą 😊
Ta moja położna jak widać ma różne nietrafione pomysły, z tą torbą na wyjście, zgrzewką wody czy spacerem po 2 tygodniach. A że ja się nie znam i mam aktualnie włączony tryb paniki 🙊 to wierzę we wszystko 😰. W styczniu zmieniam położną, zobaczymy jakie porady będzie miała ta nowa 😊wellwellwell, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Monk@ ja właśnie póki co jestem nastawiona na Olesnice, dla mnie każdy szpital czasowo tak samo wychodzi - no może Kamieńskiego ciut bliżej i szybciej. Ale jeszcze zobacze z czasem, bo poki co moja ciaza jest fizjologiczna, jakby sie pojawily komplikacje albo wskazania do CC to będę zmieniac decyzje.
Kofii właśnie się trochę zdziwiłam co to za rada, żeby ciężarna targala ze soba cala zgrzewke wody. 😁 butelka filtrujaca to jest super sprawa. 😉Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Monka, dzięki za info odnośnie kremu z medeli, też o nim myślałam a jutro otwierają rossmana w mieście obok więc mam tylko 10.km, jak będę mieć siłę to zbiorę się i pojadę.
I mam nadzieję że nic nie zmieni się w kwestiach covidowych, że bez problemu ktoś do mnie wejdzie do szpitala. Głównie mój P i mój syn, chociaż nie planujemy wspólnego porodu to jednak po chciałabym ich zobaczyć ❤️
Poziomka, mi w nocy ta nospa trochę pomogła bo przynajmniej zasnęłam. I spałam w dzień 2 h... Obudziłam się koło 14 i teraz znowu chce mi się spać 🤦♀️
Well, możesz zapytać lekarza, u mnie się te skurcze pojawiły koło właśnie 20tc, od razu miałam brać nospe, ale zależy od lekarza co zaleci i czym są spowodowane.
Dzisiaj sporo czasu spędziłam w łóżku, mam wrażenie że Mała się tam ciągle kręci 🤣 brzuch faluje prawie cały czas 😁
Czy któraś zdecydowała się już na jakiś laktator? Czekam na wypłatę i chciałabym kupić, jakoś stanęło na neno camino...
Mówicie o premiach na święta, a na mnie czeka wielka 20kg paczka świąteczna, muszę jechac z tatą ja odebrać 🤣Poziomka9204 lubi tę wiadomość
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
wellwellwell wrote:Monk@ ja właśnie póki co jestem nastawiona na Olesnice, dla mnie każdy szpital czasowo tak samo wychodzi - no może Kamieńskiego ciut bliżej i szybciej. Ale jeszcze zobacze z czasem, bo poki co moja ciaza jest fizjologiczna, jakby sie pojawily komplikacje albo wskazania do CC to będę zmieniac decyzje.
Kofii właśnie się trochę zdziwiłam co to za rada, żeby ciężarna targala ze soba cala zgrzewke wody. 😁 butelka filtrujaca to jest super sprawa. 😉
Ja laktatora nie mam, nie wiem czy kupować, czy poczekać i zobaczyć jaka będzie sytuacja z karmieniem po porodzie 🤔Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Co do butelek, to u mnie też położna mówiła, żeby wziąć zgrzewkę małej z dziubkiem. Gdzieś wyczytałam, że lepiej sobie z filtrem wziąć i to rozważam. Ale z drugiej strony na porodówce łatwiej drugą butelkę po prostu otworzyć, niż lecieć do kranu i lać, choć no to też nie jakiś problem. Nie wiem sama 🤔
Co do laktatora, to sama miałam pytać. Wiem, że część z Was wzięła neno wtedy na ich urodziny, a ja sama nie wiem, różne opinie o nich czytam. No i w ogóle myślę, czy brać. Połowa mówi, że oczywiście i tylko elektryczny, połowa że w poprzednich ciążach nie miała i nie potrzebowała. A jednak to spory wydatek i jestem trochę w kropce. A jak brać, to jaki...Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Kremówka No i super masz te wyniki ❤️
Co do zabrania do szpitala małej poduszki to jest bardzo dobry pomysł, ja nie miałam ostatnio poduszki do karmienia i było mi bardzo niewygodnie mała przystawiać, wiec tym razem biorę i planuje na niej tez spacte miniaturowe kosmetyki podróżne z rossmana tez mi się fajnie sprawdziły, bardzo polecam, teraz tez kupię
a czystą lanoline 100% ma tez ziaja, wiec nie warto przepłacać za purelan z medeli, i tu i tu jest 100% lanolina, a cena totalnie inna
w tym względzie byłam frajerka po porodzie z córka i przepłaciłam, a potem odkryłam ziaja 😅
Wodą butelkę z filtrem na porodówce bez problemu napełniala mi położna, na porodówce był kran
Ja mam laktator medeli podwójny i ratował mi życie, nie wybrazam sobie męczyć się z ręcznym, ale ja byłam bardzo nastawiona na kpjak ktoś nie jest, to tez może bez sensu taki od razu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2022, 15:40
Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Wbrew pozorom wychodzi praktycznie taka sama cena, jak się kupi duże opakowanie na promocji. Ziaja 15 ml za ok 13 zł, Medela 37 ml za 33 zł. Pytanie tylko, ile tej lanoliny się zużyje, ja nie wiem, czy duże opakowanie jest konieczne, czy wystarczy małe 🤷🏼♀️
Poziomka9204, Kasiooola lubią tę wiadomość
-
Ja zuzylam może 1/5 purelanu, dlatego uważam, ze szkoda było kasy. Używałam tak naprawdę może 2 tygodnie, potem już nie miałam ran. Ale wiadomo, każdy indywidualnie podchodzi
Ja pisze o swoich odczuciach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2022, 15:52
Monk@, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Kasiooola wrote:Monka, dzięki za info odnośnie kremu z medeli, też o nim myślałam a jutro otwierają rossmana w mieście obok więc mam tylko 10.km, jak będę mieć siłę to zbiorę się i pojadę.
I mam nadzieję że nic nie zmieni się w kwestiach covidowych, że bez problemu ktoś do mnie wejdzie do szpitala. Głównie mój P i mój syn, chociaż nie planujemy wspólnego porodu to jednak po chciałabym ich zobaczyć ❤️
Poziomka, mi w nocy ta nospa trochę pomogła bo przynajmniej zasnęłam. I spałam w dzień 2 h... Obudziłam się koło 14 i teraz znowu chce mi się spać 🤦♀️
Well, możesz zapytać lekarza, u mnie się te skurcze pojawiły koło właśnie 20tc, od razu miałam brać nospe, ale zależy od lekarza co zaleci i czym są spowodowane.
Dzisiaj sporo czasu spędziłam w łóżku, mam wrażenie że Mała się tam ciągle kręci 🤣 brzuch faluje prawie cały czas 😁
Czy któraś zdecydowała się już na jakiś laktator? Czekam na wypłatę i chciałabym kupić, jakoś stanęło na neno camino...
Mówicie o premiach na święta, a na mnie czeka wielka 20kg paczka świąteczna, muszę jechac z tatą ja odebrać 🤣
Ja właśnie wstałam i nadal mocno boli mnie głowa, czuję, że to zatoki, wieczorem będzie inhalowanie żeby się to czasem nie rozkręciło 😔 wystarczyło raz nie założyć czapki 🤦♀️
U nas w zeszłym roku też były prezenty na Świta, dostaliśmy po krasnalu na długich nogach, ciekawe czy teraz firma coś rozdaje 😄👫 33lata
09.01.2023: Aleksander ❤️ 4100g i 61cm do kochania 💙🥰 -
Ja tez na szczęście się zdrzemnęłam po południu, bo nie wiem, jakbyśmy przetrwali 😅 a teraz zbieram się z mała do kościoła. Chce się iść pomodlic za babcie, a dziś ksiądz robi tez Mikołajki dla dzieci i będą jakieś paczki, wiec biorę młoda, bo mysle, ze będzie miała fun. Spotkałam rano w przychodni na szczepieniu znajoma z wioski, której mąż się przebiera po mszy za Mikołaja. Co prawda u nas w domu Mikołaj był rano, ale paczka słodyczy na pewno sprawi małej radochę, od nas dostała zabawkę i puzzle. Cały dzień przeżywa, ze Mikołaj jej przyniósł zabawkę jak spała i zostawił w skarpecie. Takie to słodkie ❤️
Jeszcze mi się przypomniało, co do tego, co pisalas Koffi, ze jak nigdy nie byłaś w szpitalu pamiętaj o sztućcach, w takich zwykłych szpitalach zwykle ich nie ma. Mnie to przed porodem zasugerowała siostra lekarka i dobrze zrobiła, bo bym jadła kanapki bez masła i obiad chyba ręka 😂😂😂 warto podpytać jak jest w Waszych szpitalach. I z praktycznych rzeczy można tez wziąć mała paczuszkę nawilzanego papieru toaletowego, zwłaszcza jak planujecie sn i może dojść do nacięcia, to robi dobrze na głowę, ze ma się miękki papierWiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2022, 16:19
-
Ja tam wzięłam Purelan ten w promce, tyle co rzeczy się w życiu kupiło i nie zużyło to się nawet nie będę zastanawiać a w razie co do ust zużyje 😁 właśnie wczoraj robiłam zamówienie z rossmana żeby skompletować tez paczuszkę dla maluszka z fundacji małych stopek - u nas w kościele aktywnie w takie akcje się włączają i z mężem jesteśmy na etapie, że No nie wyobrażamy sobie że jakiś maluszek z mamą nie ma podstawowych rzeczy bo ich nie stać 😞
A co do butelki z filtrem to z brita jest za punkty vitay do kupienia i to z różowym korkiem 🌸 moze akurat macie na karcie z Orlenu , to jest jedyna rzecz która nie kosztuje 9456000000 punktów 🙈Gusia_, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
29 lat
30.12.21 - histeroskopowe usunięcie przegrody macicy
➖Trombofilia-niedobór białka S 38%
➖MTHFR hetero, PAI-1 hetero
➖Kir tylko 2DS2
➖ krótka faza lutealna
🎁Cykl z aromkiem+Ovitrelle; accofil+clexane+acard+luteina
17/06 hcg 14,26 🍀
30/06 (5+1) pęcherzyk ciążowy 5,2 mm 🍀
06/07 (6+0) 3mm z bijącym serduszkiem 💗
14/07 (7+1) 1,1 cm Fasolki 💓
27/07 (9+0) 2,3 cm Misia🧸,odklejenie trofoblastu
02/08 (9+6) 3,08 cm Dzidzi 😍
17/08 (12+0) 6,1 cm Malucha 💙
14/09 (16+0) będzie Marcelek 🎈
12/10 (20+0) Mały waży 337g 🥰
17-21/10 szpital- skurcze i skrócenie szyjki
02/11 (23+0) 535g Maluszka 🤗
15/11 (24+6) 700g ☺️
07/12 (28+0) 1150g Szczęścia 💜
21/12 (30+0) 1465g Szkraba ❤️
02/01 (31+5) 1865g Chłopczyka 💚
15-20/01 szpital-hipoglikemia
21/01 (34+3) 2400g 💪🏻
04/02 (36+3) 2936g 🤩
05-10/02 szpital
23/02/2023 na świat przyszedł nasz Marcelek 💙🎈🧸
planowana CC w 39+1 -
A No i byłam w szpitalu jednak ten tydzień wiec uważam że własna poduszka jest obowiązkowa - to co dają w szpitalu to masakra. I dobrze Gusia pisze z papierem- u mnie dają mięciutki biały ale jak miałam zabieg w innym szpitalu to był taki z makulatury i to jakaś masakra nie wyobrażam sobie używać takiego po porodzie.
Sztućce i kubek zdecydowanie bo chodzą z dzbankami z herbatą i rozlewają do kubków osobistych.
Ja jeszcze będę kupować nakładki na sedes bo nie wyobrażam sobie nigdy w życiu dotknąć kibelka innego niż w domu. 🙈Gusia_, Monk@, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
29 lat
30.12.21 - histeroskopowe usunięcie przegrody macicy
➖Trombofilia-niedobór białka S 38%
➖MTHFR hetero, PAI-1 hetero
➖Kir tylko 2DS2
➖ krótka faza lutealna
🎁Cykl z aromkiem+Ovitrelle; accofil+clexane+acard+luteina
17/06 hcg 14,26 🍀
30/06 (5+1) pęcherzyk ciążowy 5,2 mm 🍀
06/07 (6+0) 3mm z bijącym serduszkiem 💗
14/07 (7+1) 1,1 cm Fasolki 💓
27/07 (9+0) 2,3 cm Misia🧸,odklejenie trofoblastu
02/08 (9+6) 3,08 cm Dzidzi 😍
17/08 (12+0) 6,1 cm Malucha 💙
14/09 (16+0) będzie Marcelek 🎈
12/10 (20+0) Mały waży 337g 🥰
17-21/10 szpital- skurcze i skrócenie szyjki
02/11 (23+0) 535g Maluszka 🤗
15/11 (24+6) 700g ☺️
07/12 (28+0) 1150g Szczęścia 💜
21/12 (30+0) 1465g Szkraba ❤️
02/01 (31+5) 1865g Chłopczyka 💚
15-20/01 szpital-hipoglikemia
21/01 (34+3) 2400g 💪🏻
04/02 (36+3) 2936g 🤩
05-10/02 szpital
23/02/2023 na świat przyszedł nasz Marcelek 💙🎈🧸
planowana CC w 39+1 -
Tak, nakładki na sedes to tez must have. A zajmą mało miejsca w kosmetyczce
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2022, 16:19
Kremówka, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Kremówka wrote:Ja tam wzięłam Purelan ten w promce, tyle co rzeczy się w życiu kupiło i nie zużyło to się nawet nie będę zastanawiać a w razie co do ust zużyje 😁 właśnie wczoraj robiłam zamówienie z rossmana żeby skompletować tez paczuszkę dla maluszka z fundacji małych stopek - u nas w kościele aktywnie w takie akcje się włączają i z mężem jesteśmy na etapie, że No nie wyobrażamy sobie że jakiś maluszek z mamą nie ma podstawowych rzeczy bo ich nie stać 😞
A co do butelki z filtrem to z brita jest za punkty vitay do kupienia i to z różowym korkiem 🌸 moze akurat macie na karcie z Orlenu , to jest jedyna rzecz która nie kosztuje 9456000000 punktów 🙈jak już mam dużą tubkę, to mam, nie zmarnuję jej
A co do tej paczuszki, to jak zobaczyłam u Ciebie na insta, to prawie się popłakałam 😢 my też zawsze staramy się wspierać jakieś takie akcje charytatywne, najwięcej tego jest wiadomo, w okresie świątecznym, ale staramy się cały rok gdzieś tam coś wpłacić czy wysłać. Serce się kraje, jak się czyta, jak inni mają albo jakie mają marzenia na święta 😢
Ja akurat Orlenu nie wspieram, więc z pewnością nie tam się zaopatrzę 🙈 ale dostaliśmy doładowanie punktów z ZFŚS, więc chyba przeznaczę je na laktator właśnie 🤩 i na butelkę może wystarczy, a jak nie, to to też nie jest jakiś duży koszt
No i do do papieru nawilżanego, to gdzieś czytałam, że dobrze nawet mieć swój zwykły, bo różnie bywa, więc rolkę na zapas chyba też fajnie mieć. Z jednej strony nie sądzę, żeby taki PRL był teraz, ale jak czytałam gdzieś na fb różne historie, łącznie z tym, że dziewczyny mają na czczo przychodzić na poród, bo MOŻE będzie trzeba wykonać cięcie, to jednak nie wiadomo, czego można się spodziewać 😑 no i zaraz jednak wielka walizka pełna 😂Kremówka, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
No ja do indukcji musiałam być na czczo, taki wymóg szpitala. Nie dyskutowałam, ale po porodzie zjadłam pół tabliczki czekolady i położne mi przyniosły mega słodka herbatę
do tej pory jestem im wdzięczna, bo to było po obiedzie a jeszcze sporo przed kolacja i ta herbata do tej pory mi siedzi w głowie, po takim wysiłku była jak wybawienie hahaha
Kremówka, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Nie wiem, jak to z indukcją, ale jak słyszę, że lekarze mówią, że jak masz skurcze, to już nic nie jedz na wszelki wypadek, to po tym, czego się naczytałam i nasłuchałam od swoich położnych, to nie jest to normalne ani humanitarne. Mogę się z doświadczenia co prawda dopiero za jakieś 2-3 miesiące wypowiedzieć, ale poród jest na pewno bardzo męczący dla kobiety i nie wyobrażam sobie kilkanaście godzin nic nie jeść, jak potrzeba dużo siły. Wokół każdy mówi, żeby pamiętać o przekąskach, jakie przekąski najlepiej, a nie, żeby nie jeść nic. Nawet ostatnio któraś z kursantek u nas zapytała, czy w jakiejś tam sytuacji lepiej nie jeść w trakcie porodu (nie pamiętam już szczegółów, czy poród nie postępuje czy co to było), bo może będzie cesarka, to położna powiedziała, żeby tym się nie martwić i że na spokojnie jak się czuje potrzebę, to normalnie jeść.
Oczywiście, to na pewno od szpitala też zależy, ale no jak mówię, ja się nastawiłam jakoś na takie humanitarne podejście i z jednej strony mam wrażenie, że to wszystko, czego słucham od położnych ze szkoły rodzenia, jest takie kolorowe, z drugiej jak czytam opowieści innych, to mam wrażenie, że to dwa różne światy 😬
Dobra, to jeszcze wyprawkowo. Nie wiem, czy temat już był w międzyczasiejakie aspiratory bierzecie? To może pytanie też bardziej do już obecnych mam, co Wam się najbardziej sprawdziło? Chyba najbardziej polecane są te do odkurzacza, a ja to średnio widzę. Niby mamy jeszcze taki stary odkurzacz, ale no nie wiem 🤔 te na baterie słyszałam, że kiepskie są, więc jak nie na odkurzacz, to te do ust?
-
Monk@ no ja mogę Ci tylko od siebie napisać, ze katarek był ok może pierwsze 3-4 miesiące. Potem młoda tak wyła, a wręcz darła się na sam dźwięk odkurzacza, a potem tez wyrywała, ze uznałam za nieludzkie używać katarka. Nie chciałabym być mała przerażona dziewczynka, która krzyczy już na sam dźwięk, nie umiem być matka, która tak walczy z dzieckiem. Kupilismy elektryczny brauna, po prostu mi wpadł w ręce w sklepie. Wyciąga gile faktycznie słabiej, ale młoda się go nie boi bo jest cichy. Dla nas wystarczający, ale moja córka mało choruje
takiego do ust nie miałam wiec nic od siebie nie powiem. Aktualnie problem mi odpadł, bo nauczyłam już młoda dmuchać nos. Jakby Zosia miała katar w pierwszych miesiącach pewnie użyjemy katarek, ale potem jakby się tak bała, jak siostra, to wroci do szafy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2022, 19:16