W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
Monk@ wrote:U mnie na dłuższą metę nic nie pomaga. Piję litrami mleko i jej migdały, po jedzenie Rennie. Po tych tabletkach nie ma szału, ale zdecydowanie lepiej, niż po Gaviscon. Czytałam, że niektóre dziewczyny pomagają sobie sodą oczyszczoną, ale ja sama nie sprawdzałam i nie wiem, na ile to bezpieczne. Musisz chyba popróbować różnych opcji, bo każdemu coś innego pomaga
Ja też tu ciągle zaglądam i czekam na wieści od Uli 🥺
Jutro spróbuję jeszcze to Rennie, pójdę do apteki, bo już dostaje szału z tą zgaga 🤦♀️ nawet brzuch mnie dzisiaj nie męczył skurczami jak ta zgaga.
Eh.. Mam dość już tego 🤦♀️
Mleko, kefiry, maślanki, jogurty pomagają na chwilę, tak na kilka minut ale pod warunkiem że jest to zimne i chłodzi to uczucie palenia.
Też czekam na wieści, położylam się i czekam na 22, dostałam żelazo feroplex do picia w fiolkach i mam pić je najwcześniej o 22 i od razu do spania, smak i wygląda skutecznie wywołuje odruch wymiotny.. 🥴26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Ja zauważyłam ze mam zgagę jak zjem kolacje. Jak zjem cos lekkiego 4 godz przed snem to jest ok. A jak zjem cos tłustego albo ostrego to jest dramat.
No i jak już mam zgagę to śpię w pozycji prawie siedzącej. Dobrze ze mam łóżko takie podnoszone na pilota to sobie unoszę górę i mogę w miarę normalnie spać 😁
Ula czekamy na wieści cały czas trzymam kciuki i nie puszczam -
Ja już jestem po wizycie, temu lekarzowi dzisiaj też Gabrysia wyszła mała, taka jak i mojemu prowadzącemu.
Łożysko bez widocznych cech odklejania, już nie pokrywa szyjki macicy 💪 na ścianie tylnej i ma II st dojrzałości.
Ilość płynu owodniowego prawidłowa AFI 15, przepływy wszystkie prawidłowe, pępowina 3 naczynia, prawidłowej długości. Akcja serca 146/min, szacunkowa masa 712g (margines błędu to 10%).
Teraz księżniczka znowu jest w położeniu główkowym, także fika tam nieźle, bo jeszcze w poniedziałek była miednicowo 🙈
FGR (zahamowanie wzrastania płodu) stopień I więc ten najlepszy póki co. Wizyty co 2 tygodnie czyli kontrola wzrostu i Doppler.
Opcje są teraz dwie, albo jest tak zaprogramowana, że będzie długonogą modelką albo okaże się, że np w 33 czy 34 tc przestanie rosnąć i lekarz zdecyduje o cesarce (przy hipotrofii zwykle robią cesarki), bo będzie jej lepiej wtedy poza brzuchem niż w brzuchu 🤷♀️
A żeby to stwierdzić to muszę krążyć między jednym a drugim lekarzem i jeszcze izbą przyjęć i poradnią patologii ciąży.
Do 30 stycznia póki nie będę już pacjentką poradni będę miała u swojego lekarza prowadzącego wizyty co 2 tygodnie i u tego co dzisiaj byłam też co 2 tygodnie, ale, że będą się na siebie nakładać to wyjdzie mi, że raz na tydzień u kogoś będę wizytować 🥴🙈
Ale ten dzisiejszy lekarz pochwalił postępowanie mojego doktora prowadzącego, powiedział, że sam też by tak kierował pacjentką w tej sytuacji 💪 także wiem, że mam najlepszą opiekę
wellwellwell, Gusia_, Kasiooola, Nutka85, mamaleonka, Kremówka, verliebtindich, Kofii, Izet, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Ulaa wrote:Ja już jestem po wizycie, temu lekarzowi dzisiaj też Gabrysia wyszła mała, taka jak i mojemu prowadzącemu.
Łożysko bez widocznych cech odklejania, już nie pokrywa szyjki macicy 💪 na ścianie tylnej i ma II st dojrzałości.
Ilość płynu owodniowego prawidłowa AFI 15, przepływy wszystkie prawidłowe, pępowina 3 naczynia, prawidłowej długości. Akcja serca 146/min, szacunkowa masa 712g (margines błędu to 10%).
Teraz księżniczka znowu jest w położeniu główkowym, także fika tam nieźle, bo jeszcze w poniedziałek była miednicowo 🙈
FGR (zahamowanie wzrastania płodu) stopień I więc ten najlepszy póki co. Wizyty co 2 tygodnie czyli kontrola wzrostu i Doppler.
Opcje są teraz dwie, albo jest tak zaprogramowana, że będzie długonogą modelką albo okaże się, że np w 33 czy 34 tc przestanie rosnąć i lekarz zdecyduje o cesarce (przy hipotrofii zwykle robią cesarki), bo będzie jej lepiej wtedy poza brzuchem niż w brzuchu 🤷♀️
A żeby to stwierdzić to muszę krążyć między jednym a drugim lekarzem i jeszcze izbą przyjęć i poradnią patologii ciąży.
Do 30 stycznia póki nie będę już pacjentką poradni będę miała u swojego lekarza prowadzącego wizyty co 2 tygodnie i u tego co dzisiaj byłam też co 2 tygodnie, ale, że będą się na siebie nakładać to wyjdzie mi, że raz na tydzień u kogoś będę wizytować 🥴🙈
Ale ten dzisiejszy lekarz pochwalił postępowanie mojego doktora prowadzącego, powiedział, że sam też by tak kierował pacjentką w tej sytuacji 💪 także wiem, że mam najlepszą opiekę
Najważniejsze, ze jestes teraz pod stala opieka i wszystko będzie pod kontrolą. No i że oprócz tej wagi tak naprawdę wszystkie inne parametry masz w normie, więc wierzę mocno w tą wersję, ze mała będzie dlugonoga modelka 😊😘Ulaa lubi tę wiadomość
-
Ula, jakie śliczne zdjęcie 😍
Czyli tak naprawdę, oprócz tego, że jest malutka, to wszystko jest w normie 💪
Super, że lekarze mówią to samo i że są zgodni co do dalszego postępowania. Będziesz pod ciagłą opieką i kontrola, extra.
Ulaa lubi tę wiadomość
-
Jestem spokojniejsza, wiem, że więcej nie mogę zrobić na tą chwilę, pozostaje czekać, obserwować przyrosty i działać jak będzie coś nie tak.
Ale przy takiej częstotliwości wizyt jeśli będzie coś nie tak to szybko uda się wychwycić i zadziałać ☺️Monk@, cukierniczka, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Ula ja tam myśle, że będzie wersja z drobniutką kobitką patrząc po budowie Twojej i męża 😍
Świetna opieka !Ulaa lubi tę wiadomość
29 lat
30.12.21 - histeroskopowe usunięcie przegrody macicy
➖Trombofilia-niedobór białka S 38%
➖MTHFR hetero, PAI-1 hetero
➖Kir tylko 2DS2
➖ krótka faza lutealna
🎁Cykl z aromkiem+Ovitrelle; accofil+clexane+acard+luteina
17/06 hcg 14,26 🍀
30/06 (5+1) pęcherzyk ciążowy 5,2 mm 🍀
06/07 (6+0) 3mm z bijącym serduszkiem 💗
14/07 (7+1) 1,1 cm Fasolki 💓
27/07 (9+0) 2,3 cm Misia🧸,odklejenie trofoblastu
02/08 (9+6) 3,08 cm Dzidzi 😍
17/08 (12+0) 6,1 cm Malucha 💙
14/09 (16+0) będzie Marcelek 🎈
12/10 (20+0) Mały waży 337g 🥰
17-21/10 szpital- skurcze i skrócenie szyjki
02/11 (23+0) 535g Maluszka 🤗
15/11 (24+6) 700g ☺️
07/12 (28+0) 1150g Szczęścia 💜
21/12 (30+0) 1465g Szkraba ❤️
02/01 (31+5) 1865g Chłopczyka 💚
15-20/01 szpital-hipoglikemia
21/01 (34+3) 2400g 💪🏻
04/02 (36+3) 2936g 🤩
05-10/02 szpital
23/02/2023 na świat przyszedł nasz Marcelek 💙🎈🧸
planowana CC w 39+1 -
Ula, super ze na ten moment te wieści są dobre i że będziesz monitorowana, to najważniejsze ❤️
Monka, czytałam że pytałaś o piłkę gimnastyczna, ja mam taką zielona z bebio duża, ćwiczę czasem na niej gdy oglądam serial 😁
O taka, ale jest chwilowo niedostępna 🥴
https://sklep.bebio.pl/pilka-fitness-85cm-dark-blue-p
Kupiłam ją na promce na allegro za jakieś 30zl, więc tutaj ta cena to jakiś kosmos, dokładnie ta sama w zestawie z pompka 😬 wcześniej używałam ją do ćwiczeń z chodakowska.
Ja już nie śpię od 1... Kręcenie z boku na bok mnie juz irytowało i włączyłam pranie, młody jak co piątek u babci na nocce zatem nikomu w nocy pralka nie przeszkadza 😁Ulaa, Monk@, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Hej dziewczyny, znowu dawno nie pisałam, ale pediatria to teraz pole walki i z pracy wracałam półżywa. Na szczęście w poniedziałek jest mój ostatni dzień w pracy, a później urlop i zwolnienie 🥳. (Uważajcie na siebie, grypa szaleje
).
Ula ♥️. Trzymam się tej optymistycznej wersji z drobną z natury wersją człowieczka. Trzymaj się!
Widziałam, że pisałyście o kosztach wyprawki. My mieliśmy o tyle duże szczęście, że ciążę prowadzi nasz znajomy lekarz za darmo, a zamówienie z wózkiem, fotelikiem, łóżeczkiem i resztą „najgrubszej” wyprawki zdecydowali się opłacić nasi rodzice, ale cała reszta też mnie szokowała ceną 😳. Samo apteczne zamówienie, które kosztowało kilka grubych stówek 😬. Dla własnego komfortu rozkładałam te zakupy na kilka miesięcy, żeby aż tak tego nie odczuwać (głównie psychicznie 😅).
Męczy mnie trochę sytuacja mieszkaniowa obecna - jesteśmy w trakcie remontu nowego mieszkania, nie wiadomo czy zdążymy się przeprowadzić (raczej nie). W obecnym mieszkaniu nie mamy za dużo miejsca, ciagle nie kupiliśmy komody dla Małej i wszystkie jej rzeczy mam poupychane w różnych kątach. Dobrze, że przynajmniej wszystkie mebelki, wózek i fotelik możemy na razie przechowywać u rodziców.
Byłam w czwartek na ostatnich prenatalnych. Mamy 2000g córeczki, fantastycznie pozowała, w pewnym momencie pani doktor się zorientowała, że pora przejść do kwestii merytorycznych i nie może już więcej cykać zdjęć twarzyczki 🤣. Niestety znowu się obróciła miednicowo, mam nadzieję, że tak nie utknie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2022, 05:25
Ulaa, wellwellwell, mamaleonka, Kasiooola, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Widzę że nie tylko ja nie śpię
niewygodnie mi i rzucam się z boku na bok choć dramatu nie ma bo złapałam 6.5h snu. Za kwadrans wstaje, mierze cukier, zrobię owsiankę, zapale lampki na choince i obejrzę friendsow na dobry początek dnia
Ulaa, dokładnie, zgadzam się z kremowką, pewnie po Mamusi Gabrysia będzie szczuplutka, dobrze że macie dobrą opiekę.
U nas dziś jak co sobotę zakupy jedzeniowe i kilka innych drobiazgów, i uwaga - szwagier napisał wczoraj że ma katar więc nie będę miała złożonych mebli przed świętami. Z jednej strony bardzo cenię uczciwość a z drugiej trochę mam wątpliwości, bo już któryś raz przekłada tą wizytę (w przeszłości też były podobne akcje). No ale może faktycznie nienajlepiej się czuje, to wiadomo że nie ma co ryzykować.Ulaa, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
15.06 ⏸
17.06 beta 276 / 20.06 beta 492 / 22.06 beta 737
29.06 usg jest zarodek
06.07 usg 5.5mm, jest serduszko 💓
17.08 USG prenatalne, 6,7cm bobasa, niskie ryzyka 💙
12.10 USG połówkowe, 389g, zdrowy chłopak 💙
14.12 USG III trymestru 1538g pięknego Dzidziusia 💙
23.01 usg 2700g Szczęścia 💙
15.02 usg 3156g Chłopaka 💙
17.02 Juliusz 3110g, 56cm 👣
-
Cukierniczka, rozumiem Twoje rozczarowanie, ale może faktycznie lepiej, ze uprzedził. Ile jest ludzi totalnie nieodpowiedzialnych, co przyjdą do ciężarnej chorzy…
U nas komoda się zwolni po świętach. 27 grudnia maja przyjechać szafki i fronty do pokoju młodej. Wtedy tez zaczynam pranie dzidziusiowych rzeczy, bo jestem coraz bardziej zmęczona i wiem, ze w lutym już nie będę miałam na to siły, wiec chce to ogarnąć w styczniuPoziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Cukierniczka, rozumiem rozczarowanie 😔 ale lepiej tak, niż się narażać na zarazki.
U mnie w drugą stronę, mieliśmy coś odebrać od szwagra wczoraj. Wchodzimy do domu, witamy się z nim, ze szwagierka, z jej mama. Pytam gdzie dzieciaki, a tu pada odpowiedź, że w pokojach, bo chorzy 🤦♀️ 39 stopni i objawy infekcji. Więc po 10 minutach wyszliśmy i tyle.
Zuzka, cieszę się z dobrych wieści z wizyty 😍 i super, że wreszcie zwolnienie, musisz odpocząć, zbierać siły i izolować się od tych wszystkich wirusów i bakterii 🙂
Ja jeszcze leżę w łóżeczku, spałam dziś do 8 😱😱😱 czuję się ostatnio bez sił. Ale to chyba te leki na nadciśnienie tak na mnie działają. Czytałam, że na początku tak może być.
Mąż w pracy, ja ogarnę resztkę rzeczy dzidziulki i chyba jednak już wpakuje wszystko do toreb do szpitala. Będę spokojniejsza.
Bo na fioletowej styczniowej stronie już 3 dziewczyny urodziły 😱Kasiooola, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Zuz.ka wrote:Ja po świętach zaczynam wielką akcję pranie. Ja się urodziłam w 36tc z masą 2000g, czyli taką jak ma teraz Mała i to mi wjechało trochę na psychikę 🤣. Mam proste skojarzenie - 2000g-zaraz poród.
Ja się urodziłam w terminie, ale z wagą 2700. Czyli moja dzidziulka już pewnie tę wagę przekroczyła 🤪
I powiem Wam, że stresuje mnie to czekanie. Wiem, że dla bobasa lepiej dłużej w brzuszku. Ale chyba w środę na wizycie chciałabym już usłyszeć, że po świętach szpital i operacja 😂 boje się, że poród sam się zacznie przed terminem, że nie mój lekarz się mną zajmie, że nie zdążą zrobić cesarki 😱Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Monka, ja Ci podpowiem z kwestii piłki, bo ćwiczyłam i w ciąży i później po
i bardzo polecam.
Piłkę dobiera się do wzrostu. Jeśli masz od 161cm do 170 do piłka powinna mieć średnicę 65cmjak mniej to 55cm a jak więcej (do 185cm) to 75cm
Monk@, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
💊 Euthyrox 50
11.07.2022 progesteron 21,40
12.07.2022 (8dpo) ⏸✊
13.07.2022 beta 10,8 🥰 kiełkuj zdrowo fasolko
15.07.2022 beta 42,3 🥰 przyrost 320%!
29.07.2022 - 2 mm człowieczka i bijące ❤️
09.08.2022- 1,14cm fasolki 🥰
30.08.2022- 4cm skaczącego dzidziutka 😊
20.09.2022- niskie ryzyka, Blanka 👧
07.11.2022-USG II trymestru (335gram) 👧
-
Zuzka masz już dużą pannę, super wieści. No i fajnie, że w końcu odpoczniesz na zwolnieniu. 🥰
Cukierniczka tak jak dziewczyny piszą, lepiej w tę stronę, ze uprzedził niż jakby faktycznie miał ktoś przychodzić chory i zarażać. 🙄
Ja się w końcu zapisałam na to szczepienie na grypę na przyszły tydzień. Próbowałam to zrobić w Medicover, ale pani powiedziała, że oni już skończyli szczepić i nie mają szczepionek. Stwierdziłam, że co ja sobie myślałam, chcąc się zaszczepić w środku sezonu gdzie szaleje grypa 😅 ale zadzwoniłam do przychodni POZ i na szczęście normalnie jeszcze szczepia.
A dzisiaj organizuje taka mala wigilię dla przyjaciół. Mamy taka tradycje od kilku lat. Zaczęło się jak wynajmowalysmy z przyjaciółkami wspolnie mieszkanie na studiach. Każdy przygotowuje i przynosi jakaś wigilijną potrawę od siebie, w tym roku padlo na to, że spotkamy się u mnie, bo mamy teraz chyba najwięcej miejsca do ugoszczenia. 😛
Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Kasia95 wrote:Monka, ja Ci podpowiem z kwestii piłki, bo ćwiczyłam i w ciąży i później po
i bardzo polecam.
Piłkę dobiera się do wzrostu. Jeśli masz od 161cm do 170 do piłka powinna mieć średnicę 65cmjak mniej to 55cm a jak więcej (do 185cm) to 75cm
No właśnie czytałam, że do wzrostu, ale znalazłam niby do 165 cm ma być 55 cm, a ja mam ciut mniej i po prostu mała mi się wydawała 🤔 i chyba wezmę faktycznie 65 cm, jeszcze sobie pomiarzę, dokąd mi sięgnie. Nie pomysłami w szkole rodzenia sobie przyłożyć do nogi i sprawdzić w domu, ile to wychodzi...Kasia95 lubi tę wiadomość