W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
wellwellwell wrote:Monk@ o jejku 🥺 czyli mialas przeczucie z tymi wodami, ze o nie pytalas 😁😁😁
Powodzenia, trzymam mocno kciuki 🤞🤞🤞🤞🤞🤞
Czekamy na wieści o Kacperku 😍
Well o tym samym pomyślałam, ze Monka miala przeczucie 😜😁 ciekawe czy zdążyła zabezpieczyć materaccukierniczka, wellwellwell, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Monk@ wrote:Dziewczyny, ja na patologii, odeszły mi wody, ale skurczy brak, więc albo się rozkręci albo czeka mnie wywoływanie. Trzymajcie kciuki 🥺
Trzymam kciuki ❤️ jesteś dzielna ! Dacie radę 🙏 -
Spedzilam wczoraj super dzień 🥰
a mąż mnie tak wymęczył spacerami po sklepach ze zasnęłam i przespałam cała noc. Nawet wstawanie do toalety nie przeszkadzało. Cały czas do wieczora spinał mi się brzuch. W nocy miałam bóle okresowe, ale nie nasilały się wiec szybko zasypiałam.
Dla Monki nieaktualne, ale ja tez już mam pod prześcieradłem podkład 60-90 i na to ręcznik żeby nie szelescilo. W aucie tez jeżdżą ręczniki i podkład. W pierwszej ciąży od pierwszych skurczy sączyły mi się różowe wody, w niewielkiej ilości , zbierałam na podkład i w szpitalu potwierdzili jak już pojechałam z mocnymi skurczami.
Czytałam o tych wodach jak często odpływają spektakularnie (ok10%) i znam pare historii od znajomych. Jednej odeszły na łóżku, to materac do wyrzucenia, innej we wrześniu w aucie jak jechali na IP (pierwsza ciąża) szpital blisko, ale jak dojechała to już było za późno na znieczulenie, inne zdąża wstać z łóżka na siku i wtedy spektakularnie odpływają. Ile ludzi tyle historii. Wczoraj chodząc po sklepach tez miałam w głowie, ze może się to wydarzyć. Przynajmniej wiedziałabym kiedy jechać, a tak ze skurczami to często niewiadoma 🙄
Monka czekamy na wieści 🤗🥰 Piękna data żeby urodzić Kacperka !Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2023, 07:26
Zuz.ka, wellwellwell, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Monk@ mocne kciuki! Widzisz, organizm jednak potrafi zaskoczyć i wszystko się może wydarzyć! Oby się rozkręciły skurcze, a jak nie to „skutecznego” wywoływania, żebyś nie musiała długo się męczyć. Czekamy na Kacperka 🍀🍀🍀
-
Dziewczyny to ja podpytam bo akurat jestem w trakcie szkoly rodzenia ale nie wiem czy dobrze zrozumialam.
Byly zajecia o tym kiedy udac sie do szpitala l - czy po odejsciu wód od razu planujecie jechac? Polozna czytala roznce scenariusze i od raz komentowala. W przypadku odejscia wód w nocy mowila zeby poczekac az akcja sie rozkreci, a jesli do rana nie będzie skurczy to udac sie do szpitala. Widzę że Monka wczesniej pojechala i tak sie zastanawiam czy ja dobrze zrozumialam czy raczej po odejsciu wód najlepiej sie ogarnac i jechac?❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
05.08.22 beta 49,99 mlU/ml
08.08.2022 beta 237,7 mlU/ml
27.04.2023🤱💙 -
natkurka wrote:Dziewczyny to ja podpytam bo akurat jestem w trakcie szkoly rodzenia ale nie wiem czy dobrze zrozumialam.
Byly zajecia o tym kiedy udac sie do szpitala l - czy po odejsciu wód od razu planujecie jechac? Polozna czytala roznce scenariusze i od raz komentowala. W przypadku odejscia wód w nocy mowila zeby poczekac az akcja sie rozkreci, a jesli do rana nie będzie skurczy to udac sie do szpitala. Widzę że Monka wczesniej pojechala i tak sie zastanawiam czy ja dobrze zrozumialam czy raczej po odejsciu wód najlepiej sie ogarnac i jechac?
Ale piszę to ja: teoretyk 😄. Nie wiem, czy wytrzymałabym tyle godzin w domu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2023, 08:22
natkurka, Kofii, Anati, Izet lubią tę wiadomość
-
Natkurka mnie położna mówiła, ze jak odejdą wody, to żeby na spokojnie się zebrać do szpitala
To znaczy nie biegiem łapać torbę i lecieć, ale jakiś prysznic, dopakowanie się itd
I tak jak Zuzka mysle, ze to jest taka sytuacja, gdy człowiek po prostu spokojniej się czuje już w szpitalu pod opieką
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2023, 08:23
natkurka, Anati lubią tę wiadomość
-
Zuz.ka wrote:To zależy: jaki gbs (jeśli +, to od razu jedziemy), jaki kolor wód (jeśli zielone to od razu). Przy prawidłowych mówili u nas, że do 12h należy się pojawić w szpitalu.
Ale piszę to ja: teoretyk 😄. Nie wiem, czy wytrzymałabym tyle godzin w domu.
Tak te scenariusze znamale wlasnie ona namawiala do pozostania w domu i rozkrecenia akcji bardziej domowymi sposobami i udania sie do szpitala. Sama mysle ze tez bylabym wystarszona ale wlasnie ona podkreslala zeby poczekac na skurcze i już zdębiałam czy ona wydziwia czy ja nie zrozumialam
Zuz.ka lubi tę wiadomość
❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
U nas argumentowała to tak, że przy braku wystarczającego rozwarcia przyjmą nas na patologię ciąży, a przyjemniej jest się rozkręcać w znanym dla siebie miejscu, w towarzystwie partnera. (U nas namawiała, żeby czekać do regularnej akcji skurczowej co 5 minut i dopiero jechać).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2023, 08:28
-
Tak w sumie też tak zrozumialam ale wolalam sie upewnic bo wiekszosc znajomych mowi ze od razu pojechało i sie zastanawialam czy cos pomieszalam. A też mnie to czeka jak Was no i wolalam dopytac
Zuz.ka lubi tę wiadomość
❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
Monka powodzenia 💪🥰
Mnie męczą skurcze przepowiadające, całą noc budziłam się, bo tak bolało, leki rozkurczowe za bardzo nie podziałały. Dzisiaj mam wizytę, spróbuję pogadać z lekarzem o tym, bo niepokoją mnie tak częste i bolesne skurcze na tym etapie.Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Natkurka, Zuzka już wszystko dodała. Ja jeszcze dodam co Ciebie nie dotyczy bo nie miałaś jeszcze wcześniejszej cc, mi po odejściu wód kazała od razu się zbierać i być w szpitalu w ciągu godziny, miałam pozytywny Gbs, plus wskazanie do kolejnej cc.
Chociaż ja bym spanikowała i jechała od razu 🤣natkurka lubi tę wiadomość
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Właśnie akurat wczoraj na zajeciach polozna ze szpitala, gdzie chce rodzic mowila o tych oznakach i wg nich:
*skurcze co 5-7 min = udac sie do szpitala
*odejscie wod = udac sie do szpitala - ale tak jak pisze Gusia, na spokojnie, bez pospiechu bo jeszcze mamy ttoche czasu
*odejscie wod przy dodatnim GBS = max 2h na dotarcie do szpitala
*odejscie zielonych wod = szpital w trybie pilnym.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2023, 08:59
natkurka, Kofii, Gusia_, Karo1234, Izet, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Ulaa wrote:Monka powodzenia 💪🥰
Mnie męczą skurcze przepowiadające, całą noc budziłam się, bo tak bolało, leki rozkurczowe za bardzo nie podziałały. Dzisiaj mam wizytę, spróbuję pogadać z lekarzem o tym, bo niepokoją mnie tak częste i bolesne skurcze na tym etapie.
Hej, ja cie moze pociesze lub nie, nie wiem jak częste masz skurcze ale mi twardnieje brzuch i mam skurcze kilka razy na godzine. W nocy to samo. Dostalam zalecenia 8 dziennie tabletek Asmagu. A jestem dopiero 29tc. Dwa dni temu mialam badania prenatalne i podpytalam lekarza po raz kolejny o to, wczesniej tez bylam na IP bo sie przestraszylam ale powiedzieli ze tak bedzie się działo i zeby sie przyzwyczaic.
Wiadomo najlepiej to skonsultowac jak cie niepokoi ale chyba niektore kobiety maja taka nature ze bardzo wczesnie i czesto maja te przepowiadajace. Moja macica jest bardziej aktywna w ciagu tych kilku tygodni niz ja przez cale swoje zycie😅❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
wellwellwell wrote:Właśnie akurat wczoraj na zajeciach polozna ze szpitala, gdzie chce rodzic mowila o tych oznakach i wg nich:
*skurcze co 5-7 min = udac sie do szpitala
*odejscie wod = udac sie do szpitala - ale tak jak pisze Gusia, na spokojnie, bez pospiechu bo jeszcze mamy ttoche czasu
*odejscie wod przy dodatnim GBS = max 2h na dotarcie do szpitala
*odejscie zielonych wod = szpital w trybie pilnym.
Pewnie co polozna to troszke inne podejscie. Mi wlasnie mowila o tym zeby po odejsciu wód jeszcze postarac sie rozkrecic skurcze w domu i dopiero jechac. Ale znajac zycie ja od razu pojade❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
natkurka wrote:Pewnie co polozna to troszke inne podejscie. Mi wlasnie mowila o tym zeby po odejsciu wód jeszcze postarac sie rozkrecic skurcze w domu i dopiero jechac. Ale znajac zycie ja od razu pojade
Ja znajac siebie po odejsciu wod bede sie juz kierowac do szpitala pewnie. 😁
A Monk@ z tego co pamiętam miała dodatni gbs, wiec chyba nawet nie miala wyboru.natkurka lubi tę wiadomość
-
Ja jak rozmawiałam z położna ostatnio to pytałam o te różne scenariusze. Już wiem jak reagowałam na skurcze przy jakiej częstotliwości w pierwszym porodzie. My mamy 40 min do szpitala bez korków wiec nam kazała wyjechać jak były co 7 min za pierwszym razem i miałam sączące wody - były już naprawdę mocne skurcze, z którymi trudno mi się jechało. Przy skurczach co 5 min bez wód (przebity pęcherz) wyłam z bólu, wiec takie zawężanie żeby ktoś czekał na tyle czy tyle jest troche slabe…. Zanim odejdą wody to ten ból jest tępy i łatwiej zniesc (mówię tylko z moich odczuć). Po 12 h od sączących się wód podali mi antybiotyk.
Inaczej tez przy pierwszym, a inaczej przy kolejnych porodach. Szczególnie przy pierwszym mówiła - jak nie ma skurczy to warto chciaz troche poczekac w domu (warunek-ujemny GBS) ale mówiła, ze zawsze decyzja należy do mnie i jesli będę się czuła bezpieczniej to żeby jechać i nie zważać na nic bo i tak mnie przyjmą najwyżej na patologie.
Tym razem mówiła żeby dawać jej znać jak coś zacznie się dziać i ona nas pokieruje, bo przy kolejnych porodach te pierwsze oznaki mogą być niepozorne. Mówiła tez, ze jesli będzie mnie mocno bolało co 8 min to tez nie am sensu męczyć się w domu, bo może trzyma szyjka i trzeba pomoc farmakologicznie. Tym razem jesli pierwsze odejdą wody to gnam jak najszybciejZuz.ka, wellwellwell, Kofii, Poziomka9204 lubią tę wiadomość