W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiooola wrote:Witam się po kiepskiej nocy, ale wkoncu wracamy na spokojne życie. Czeska rodzina już wczoraj pojechała więc miałam dom tylko dla siebie, odwiedził nas mój brat więc już byłam spokojniejsza.
Ale noc to była taka ze ja teraz zasypiam na siedząco, poprostu nie wiem co ta moja panna, ona się wybudzi po jedzeniu i nic nie pomaga żeby zasnela znowu 😬🤯
Cukierniczka, piątka 🥴 u mnie też max 3 h snu.
Nutka, ja też nie wybudzam, syna też nie wybudzałam i urosl większy ode mnie 🤣
Nie wiem czy wam wspominałam że żona mojego ex męża za miesiąc rodzi. Córkę. Julkę. Kuba wczoraj wrócił od ojca zły. Bo mu tatuś wciskał że to będzie jego kuzynka 🤣🤣🤣 mojemu synowi takich bzdur nie da się wciskać, bo przyjechał że jak to będzie jego kuzynka, jak to jest tata i jego nowe dziecko to nie będzie jego kuzynka że to nie tak jest 🤣 że jej tata to będzie też jego tata 😆a drugie to przez chwilę Amelka też miała być Julka 🙄😬
No oprócz tego że z tą dziewczynka nie będzie miał żadnej więzi bo widują się 2 razy w miesiącu 🤪
Idę na drzemkę bo nie dam rady funkcjonować 🤦♀️Nutka85, Kasiooola lubią tę wiadomość
👫 31lat
09.01.2023: Aleksander ❤️ 4100g i 61cm do kochania 💙🥰 -
U nas Kacper wieczorem akurat przesypia sporo, bo dobre 3 godziny, czasem 4 śpi, a potem w pierwszej połowie nocy jest bardzo aktywny. I myślę, żeby kłaść się spać wtedy, kiedy on śpi i posiedzieć z nim później, bo wczoraj to próbowałam się nim zająć w łóżku i zasypiałam 🥴
Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Dzięki za wszystkie info 🙂
Helcia też je tak po ok.110-120 na jedną porcję, w dzień wychodzi co 3-3,5h, w nocy koło 4-4,5. Z tym, że w nocy jest na mm, a w dzień na moim.
Kasia95, no tak, zawsze ciężko podjąć taką decyzję. Ja ze swojej strony MP polecam, ale są różne opinie. Ja trafiłam na empatyczne położne, szczególnie tą przy pionizacji. Ale też "wymagałam" czego innego niż kobiety przy porodzie sn, wiadomo... Rydygier jest 2 st.chyba? To też nieźle 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2023, 10:45
Monk@, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
A ja mam pytania o pielęgnację, bo coś nie do końca jestem przekonana do tego, co moja położna mówi 🤔
1) obcinanie paznokcie? Kacper urodził się z długimi, ale w większość pozaginanymi. No i z czasem zaczęły mu się te paznokcie łamać, częściowo wiszą takie resztki. Położna kazała zostawić, bo jak to nieumiejętnie zdobimy, to możemy zaszkodzić. Raczej bym obstawiała, że powinna pokazać w takim razie, jak to zrobić umiejętnie... Wiadomo, że będziemy najpierw robić ostrożniej, a jak nabierzemy wprawy, to zrobimy to lepiej, ale czekanie nie jest chyba rozwiązaniem? Kazała smarować oliwką, to będą bardziej miękkie. A Kacper lubi machać łapkami i dostaję tymi pazurami po twarzy, a najwięcej po piersiach. Jeszcze jak trafi w obolałą brodawkę, to już w ogóle 😵
2) jak pielęgnujecie pępek po odpadnięciu kikuta?
3) mamy chłopców - odsuwacie napletek? Położna nam kazała, a ja już od dawna czytam wszędzie, że tego już się nie robi i mamy ostrzegają się przed tym, że niektórzy lekarze bez pytania to robią. S Wy jak? -
A mnie od kilku dni bolą plecy 😔 dół pleców i promieniowanie do nogi. Nie jest to bardzo mocny ból wskazujący na rwę kulszowa. Myślę, że to od noszenia Helenki 😔 pewnie mam zła postawę, no i ona już prawie 4,5kg waży, więc to też robi swoje. Jutro mam wizytę u fizjo uro-gin, może coś podpowie, może tejpy mi przyklei. A jak to nic nie da, to trzeba będzie się do 'normalnego" fizjo udać.
Nie będę oszczędzała na zdrowiu, wiadomo... Ale przerażają mnie koszty tego wszystkiego. Fizjo, szczepienia, rehabilitacja. A tu tylko 80% pensji wpada na konto 😜Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Nutka85 wrote:A mnie od kilku dni bolą plecy 😔 dół pleców i promieniowanie do nogi. Nie jest to bardzo mocny ból wskazujący na rwę kulszowa. Myślę, że to od noszenia Helenki 😔 pewnie mam zła postawę, no i ona już prawie 4,5kg waży, więc to też robi swoje. Jutro mam wizytę u fizjo uro-gin, może coś podpowie, może tejpy mi przyklei. A jak to nic nie da, to trzeba będzie się do 'normalnego" fizjo udać.
Nie będę oszczędzała na zdrowiu, wiadomo... Ale przerażają mnie koszty tego wszystkiego. Fizjo, szczepienia, rehabilitacja. A tu tylko 80% pensji wpada na konto 😜Nutka85 lubi tę wiadomość
-
Monka, Hela też miała długie paznokietki po urodzeniu. Obcięłam jej pierwszy raz jak miala ok.tygodnia. Teraz też jej bardzo szybko rosną, obcinam co ok.5 dni, bo inaczej drapie i mnie i siebie 😔
Nie powiem żebym to robiła perfekcyjnie, ale (odpukac) jeszcze jej nie zacielam. Obcinam jej na śpiocha 🙂
Po odpadnięciu kikuta już jakoś bardzo nie kombinujemy. W kąpieli normalnie przemywamy, potem wycieram ręcznikiem, czasami patyczkiem, jeśli woda zostaje we wgłębieniu pępka i tyle 🙂
Nam na szkołę mówili, że nie trzeba odsuwać.Monk@ lubi tę wiadomość
-
Poziomka9204 wrote:Mój ma, poszedł uśpić Olka, zajrzałam do sypialni po jakimś czasie... mąż chrapie, Oluś nie śpi 🙈
Dzisiaj spałam ciągiem 7h, mały zasnął o 00.00 i wstał 7.30. Wczoraj prawie nie spał w dzień, za to dzisiaj spał w najlepsze, aktywny był chwilę wieczorem 😄
Dobrej nocy!
Jejuuu, 7h snu brzmi jak utopia u nas noc tragiczna ! Aż obudziłam męża o 4 żeby go przejął , mimo, ze jechał rano do pracy , bo już nie dawałam rady 🙄 chłopak się w dzień wyspałWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2023, 11:38
Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
cukierniczka wrote:Jeny, ja miałam straszną noc, w sensie Julek nie dał pospać, myślę że złapałam jakieś 3h snu łącznie. Właśnie kończę go karmić , mam nadzieję że da się odłożyć i się prześpię ze 2h.
Czy Wy karmiące też jesteście takie głodne w nocy? Ja czasem muszę wziąć aż kilka orzechów, bo tak mnie ssie (dosłownie i w przenośni) 🤣
Dodatkowo od kilku dni pecherz mi doskwiera, szczypie:/ macie jakieś naturalne sposoby?
Tak ja mam taki potworny głód , ze w nocy nadrabiam 😁 i potężne pragnienie, i cudowne jest to ze mogę dużo wypić i nie biegać siku ci 5 minut. Doceniam ten stan po rozpakowaniuMonk@ lubi tę wiadomość
-
Monka co do pielęgnacji, to tylko w szpitalu nie kazali obcinac przez bakterie m, które się tam panoszą ( choć wiem ze mamy które maja więcej maluchów to robiły bo wiedziały już jak malenko trzeba żeby nie zrobić rany). Pediatra mówiła ze one się wykruszają z biegiem dni same ( tak jak mówisz zwisają) ale Kacper tak mi się drapał po twarzy i robił dziury, ze musiałam mu obciąć i co kilka dni bardzo niewiele przycinam na spiocha w dobrym świetle.
Co do napletka to pediatra powiedziała nam ze do 6 roku życia się nie odsuwa.
Co do kikuta, nam odpadł dość szybko bo po 12 dniach, ale nadal trochę podkrwawwial i miał spory strupek. Zazwyczaj bardzo delikatnie woda z mydłem bez podcierania ( tak mówiły położne i pediatra), ale jak podkrwawil nam po kąpieli to zdezynfekowalam na waciku octaniseptem.
Teraz odpadł ten strupek i nawet nie za każdym razem go przemywamy bo ładnie wygladaWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2023, 11:43
Monk@ lubi tę wiadomość
-
Monka, ja synowi odsuwalam w kąpieli ale rzadko, jemu się sklejał więc chciałam uniknąć zabiegu.i tak lekarze odsuną czasem z zaskoczenia, więc raczej wolałam unikać żeby mi płakał u lekarza bo bylocos sklejone. Co zalecają teraz to nie wiem.
Paznokcie obcięłam zaraz po wyjściu że szpitala, podrapała siebie i mnie więc teraz też obcinam na śpiocha jak Nutka raz w tygodniu. Właśnie dzisiaj to robiłam rano bo w nocy ze złości się podrapała.
Amelce po odpadnięciu kikuta w zgłębieniu było coś jeszcze, więc jeszcze odchylalam ta skórkę i myłam patyczkiem do uszu, teraz już nic. Kikut już wyleczony i nie potrzebuje ingerencji
Nam się zaczyna pokazywać ciemieniuchna,już się pocę na sama myśl o tym wyczesywaniu wloskow🤪🫣26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Monk@ wrote:A ja mam pytania o pielęgnację, bo coś nie do końca jestem przekonana do tego, co moja położna mówi 🤔
1) obcinanie paznokcie? Kacper urodził się z długimi, ale w większość pozaginanymi. No i z czasem zaczęły mu się te paznokcie łamać, częściowo wiszą takie resztki. Położna kazała zostawić, bo jak to nieumiejętnie zdobimy, to możemy zaszkodzić. Raczej bym obstawiała, że powinna pokazać w takim razie, jak to zrobić umiejętnie... Wiadomo, że będziemy najpierw robić ostrożniej, a jak nabierzemy wprawy, to zrobimy to lepiej, ale czekanie nie jest chyba rozwiązaniem? Kazała smarować oliwką, to będą bardziej miękkie. A Kacper lubi machać łapkami i dostaję tymi pazurami po twarzy, a najwięcej po piersiach. Jeszcze jak trafi w obolałą brodawkę, to już w ogóle 😵
2) jak pielęgnujecie pępek po odpadnięciu kikuta?
3) mamy chłopców - odsuwacie napletek? Położna nam kazała, a ja już od dawna czytam wszędzie, że tego już się nie robi i mamy ostrzegają się przed tym, że niektórzy lekarze bez pytania to robią. S Wy jak?
To ja się wypowiem na podstawie tego jak mi Pielegniarka doradziła jak Leon się urodził. W czerwcu będzie miał 3 lata i żyje wiec chyba jest ok 😂😂
Te pierwsze paznokcie jak już odstawały to kazala delikatnie je „oderwać” a później już normalnie nożyczkami, nożyczki przed każdym użyciem zdezynfekować.
Po odpadnięciu kikuta jeśli jeszcze jest czerwone i nie do końca zagojone to normalnie kapać a potem zdezynfekować sola albo octaniseptem i delikatnie wytrzeć do sucha.
Jeśli chodzi o napletek to nie robimy nic na sile. Mi mówili o delikatnym odsuwaniu tak w okolicy 1 roku życia. Oczywiście wcześniej obserwujemy czy nie ma zaczerwienienia, ale jeśli nie ma niepokojących objawów to nie ruszamy. Po roku odsuwamy podczas kąpieli lekko do pierwszego oporu. Z czasem udaje się to coraz bardziej. Tak do 4 roku powinno się udać ściągnąć cały. Nie wiem jak w Pl ale w Danii lekarze mówią ze najlepiej jak cały proces przejdzie powoli i pozwoli się napletkowi dojrzeć bo jest mniejsze ryzyko powstania stulejki i blizowaceń. Bo przy ściąganiu na sile dochodzi do mikrouszkodzeń.Anati, Monk@, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny. Co do pępka, to my na początku przemywaliśmy solą fizjologiczną albo przy kąpieli, ale teraz mu się skleił i nie wiem, czy to normalne czy jakieś nasze zaniedbanie. Wygląda dobrze, ale kto wie. Na początku też myśleliśmy, że dobrze kikut oczyszczamy, a po wizycie u położnej okazało się, że nie i że zbyt delikatnie to robiliśmy 😳
A co do napletka, to u nas się właśnie skleja, dlatego sama już nie wiem. Chyba się do lekarza z tym przejdziemy, żeby jej było potem płaczu, że coś zaniedbaliśmy. Zobaczy w naszej sytuacji, jak to wygląda i powie, co myśli.Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Ja mam dziś dzień pytań 😅
USG bioderek - kiedy robicie? Ja dostałam na NFZ termin w 10 tygodniu, to chyba trochę późno? 😏 Szukać czegoś szybciej? Wszędzie czytam, że w okolicy 6 tygodnia powinno się zrobić.
Czy któraś z mam ze starszymi dziećmi używała kiedyś sab simplex nabbike brzuszka? Wiele osób poleca i mnie zastanawia, czy warto próbowaćWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2023, 13:08
-
Monk@ wrote:Ja mam dziś dzień pytań 😅
USG bioderek - kiedy robicie? Ja dostałam na NFZ termin w 10 tygodniu, to chyba trochę późno? 😏 Szukać czegoś szybciej? Wszędzie czytam, że w okolicy 6 tygodnia powinno się zrobić.
Czy któraś z mam ze starszymi dziećmi używała kiedyś sab simplex nabbike brzuszka? Wiele osób poleca i mnie zastanawia, czy warto próbować
Hej Monka, według ortopedy, który na codzień leczył takie wadliwe bioderka na oddziałach w Otwocku powinno się zrobić do 4 tyg żeby był czas na leczenie, jak ja poszłam po skończonych 4 tyg to powiedział ze miałam szczęście ze wszystko dobrze, bo córka była przenoszona 10
Dni i te dni powinno się wziąć pod uwagę , bo kości dojrzewają w tym samym tempie w brzuszku i poza nim i powinnam przyjść po skończonych 2 tyg. On teraz pracuje na Zwirki i Wigury i wszystkim na oddziale mówi inaczej niż pozostałe szpitale .Monk@ lubi tę wiadomość
-
Monk@ wrote:Ja mam dziś dzień pytań 😅
Czy któraś z mam ze starszymi dziećmi używała kiedyś sab simplex nabbike brzuszka? Wiele osób poleca i mnie zastanawia, czy warto próbować
Ja dostałam skierowanie i dostałam termin na 27 kwietnia na NFZ, dużo za późno, szukam czegoś prywatnie, nam pediatra mówiła że do 9 tygodni żeby zrobic to usg.
Sab simplex używałam przy synku i teraz też używam. Życie mi ratował przy Kubie 🤪 teraz stosuje rano i wieczorem po 10 kropli i napewno jest lepiej, bo przynajmniej idzie sporo bączków i jest odgazowana 😆Monk@ lubi tę wiadomość
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Mi pediatra zalecał iść 6-8 tydzień.
Dużo osób mówi, tak jak Anati, że im wcześniej tym lepiej (szczególnie przy przenoszonych bobasach, albo przy wątpliwościach lekarza), ale czytałam też opinie, żeby nie za wcześnie 🤷🏼♀️ i bądź tu mądry 😜
Ja byłam chyba w 7 tygodniu. I ja i mała mamy predyspozycje do dysplazji niestety (genetycznie. Moja mama miała wykryte dopiero w 2 roku życia - wiadomo, te 65 lat temu nie było takiej profilaktyki jak teraz. Miała operację, na nowo uczyła się chodzić, ale potem całe życie problemy z biodrami. Endoprotezy, bol, a teraz niepełnosprawność. Więc warto to kontrolować, bo im szybciej się zacznie działać tym lepiej).
Monka, nie chcę się wymadrzac, bo sama gówienko wiem, ale ja chyba na Twoim miejscu bym zrobiła koło 8. Tym bardziej, że koło 8 zrobisz pewnie szczepienia, to po co zaraz po szczepieniu iść na bioderka i czekać w kolejce wśród tych wszystkich zarazków.Monk@ lubi tę wiadomość
-
Anati, tylko jak Kacper jest 9 dni przed terminem, to wg tej teorii powinien pójść w 5 tygodniu?
Nutka, na szczepienie i tak muszę iść do innej przychodni, więc bez większego znaczenia, czy w jednym terminie. Ale faktycznie spróbujemy wcześniej się gdzieś dostać, dziękuję Wam za odpowiedzi
Kasiooola, a masz porównanie z Espisanem? Bo tak sobie popatrzyłam, że to ten sam skład, tylko większa dawka 😅 może w tym tkwi tajemnica, żeby podawać więcej 🙈 -
Monk@ dokładnie, na blogu pan tabletka doszedł w sumie do takich samych wniosków co do espumisanu.
A podpowiesz skąd masz te myjki do czyszczenia pupy? Bo ja mam już dosyć płatków kosmetycznych 🙄Monk@ lubi tę wiadomość
15.06 ⏸
17.06 beta 276 / 20.06 beta 492 / 22.06 beta 737
29.06 usg jest zarodek
06.07 usg 5.5mm, jest serduszko 💓
17.08 USG prenatalne, 6,7cm bobasa, niskie ryzyka 💙
12.10 USG połówkowe, 389g, zdrowy chłopak 💙
14.12 USG III trymestru 1538g pięknego Dzidziusia 💙
23.01 usg 2700g Szczęścia 💙
15.02 usg 3156g Chłopaka 💙
17.02 Juliusz 3110g, 56cm 👣