" W lutym jeszcze sexi dama 💃🏻, w październiku crazy mama🤰🏻"
-
WIADOMOŚĆ
-
Majtki mam z horizon siateczkowe każda moja koleżanka polecała, mam 4 szt je można prac podobno. A podkłady mam z campolu,natomiast podkłady na łóżkeczko/ przewijak mam z zarysu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2023, 16:15
Ona&On: 1993 r.
Starania od : czerwca 2021 r.
30 i 31.03.2022 r. - ⏸🙏
12.05.2022 r. - poronienie zatrzymane, zabieg w 9tc [*]🦋👼
21.02.23 - ⏸🤭🙏
09.11.2023 - 3500 g / 56 cm Franka 💙 nagła CC.
Termin porodu ➡️ OM: 02/11; USG: 07/11 ✊ -
Oli123 miałam przewijak na komodzie i na niego byl
Polozony materacyk dmuchany z ikea i byl obleczony przescieradlem lub po poprostu polozona tetra. Ten materacyk mi polecila kolezanka, ale srednio mi pasowal. Teraz kupie jakis twardszy materacyk do przewijania, bo sam przewijak na komodzie to zloto. Przez pol roku mozna na spokojnie przewijac dziecko i plecki nie bola
-
Tez spakowalam sobie majtki horizon siateczkowe, nie wiem czy rozmiar będzie dobry bo ta rozmiarówka jest co najmniej dziwna :p
Co do przewijaka to mam drewniana nakładkę z Allegro na komodę hemnes z ikei, i na tym polozylam utwardzany przewijak (wklejam link). Przetestowane przez gości i ich 4 miesięcznego bobasa, dał radę
https://allegro.pl/oferta/ceba-usztywniony-przewijak-70x50-na-lozeczko-caro-12677128215
A teraz czekam aż mój doktor oddzwoni, bo cały dzień mam dużo śluzu i właśnie zrobil sie zabarwiony krwią 🤔 nie mam ochoty na ponowne badanie po tygodniu od ostatniego, ale rozsądek podpowiada żeby to skonsultować… -
Wszystko jest ok. Prawdopodobnie czop odchodzi. Gdybym dalej krwawiła to mam jechać do szpitala, ale chyba przestałam. Ogólnie czuję się dziś wyczerpana, trochę obolała i mnie męczą skurcze, ale nie dopuszczam do siebie myśli, ze to miałoby być już
…na wszelki wypadek wzięłam prysznic i umylam włosy 😂Papierowka, Blond27, Helcia lubią tę wiadomość
-
Sagi, prysznic to zawsze dobry pomysł odpocznij sobie teraz i staraj sie wyluzowac tak myslalam o czopie jak napisalas co sie dzieje w poprzedniej wiadomości. Na tym etapie ciąży jest tak, że możesz urodzić za pare godzin lub za 2 tygodnie, no i tej drugiej wersji Ci zycze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2023, 08:27
Sagi lubi tę wiadomość
-
Ojej Sagi, dobrze, że już przestało krwawić. Nie wiedziałam, że może tak być przez czop. Rzeczywiście Ty już możesz rodzić i teraz i za dwa tygodnie. Zdrówka Ci życzę 🍀 odpoczywaj, spróbuj się zrelaksować.
Dziewczyny czy któraś z Was myśli o lewatywie przed porodem ? Wczoraj poczytałam sporo artykułów i ta lewatywa mi jakoś w głowie zapadła. Nie wiem jeszcze jak będę rodziła, coś dr mówiła o wskazaniach do cesarki, chciałabym chyba (o ile to ma sens i jest możliwe) spróbować naturalnie, ale jakoś nie mam ochoty na lewatywę, obawiam się wręcz jej... jak Wy do tego podchodzicie?
Dziewczyny jak samopoczucie u Was ? 😊
Ona wszystko ok?Blond27 lubi tę wiadomość
Starania naturalne od 2019r. z pomocą medyczną od 2020r. z przerwami (ok roku).
Stymulacja m.in. dostinex, clo, ovitrelle, lametta
Luty 2022r. HSG prawy jajowód niedrożny
Maj 2022r. klinika GAMETA, badania
Lipiec 2022r. 1x inseminacja bezskutecznie
Wrzesień 2022r. polip
Grudzień 2022r. histeroskopia, wyłyżeczkowanie macicy
♥♥♥
Marzec 2023r. 8.03 test pozytywny, beta 459 ♥
29 czerwiec: połówkowe, 400 g zdrowego chłopaka
sierpień: 28 tc, III prenatalne, 1400g zdrowego synusia
wrzesień: 31 tc 2090g szczęścia
październik: 34tc 2828g mojego oczka w głowie
październik: 36+1tc 3008g maluszka
Przed ciążą:
Ona: badania ok
On: badania ok
badania nasienia: wyniki bardzo dobre -
Helcia a jakie masz wskazania do cc?
Z teoria porodu trochę jestem na czasie, bo jeszcze chodzimy na szkołę rodzenia (trochę żałuję że odłożyłam to na teraz bo ciężko wysiedzieć 3h i to wieczorem :p) I właśnie prowadząca położna powiedziała że nie stosuje się lewatyw i jak np ktoś może eksperymentować w domu przed to że mogą byc jeszcze gorsze skutki wyrzutu 😅
Niestety przy sn zdarzają się wypróżnienia i podobno jest to naturalne .. 🤷♀️ a położne są na to przygotowane..
Dzięki dziewczyny za polecajki wczoraj zamówiłam właśnie te przewijaki, w sumie 5.. niech mąż wybierze w domu.. bo mi podejmowanie najmniejszych decyzji przynosi straszny problem w tej ciąży ..
Sagi trzymam kciuki za poprawienie samopoczucia ✊️ jakiś tydzień temu i u mnie pojawiła się krew.. ale to zwalałam na globulki.. bo coś doktorek wykrył na wymazie 😒
A jak dziewczyny się czujecie ? Wczoraj byłam pozałatwiać kilka spraw, tzn zaliczyć kilka sklepów 😅 i powiem Wam że taki właśnie spacerek 2km mnie już niepokoi czuje kłucie w kroku.. boje sie żebym czegoś nie przyspieszyła.. a jednocześnie chce trochę pochodzić 😆 a umówmy się 2km to lekki rozruch..👩 29
💊Euthyrox 25
🧬MTHFR, Czynnik V - układ heterozygotyczny - 💊Acard 75, Clexane
💊B-Komplex MSE, Magnez, Duphaston, Feroplex
01.2022 -1cs -cp, laparoskopia i
usunięcie prawego jajowodu
06.2022 - 3cs -cp lewy jajowód, metotreksat..
02.01.2023 -Histerolaparoskopia
14.02 ⏸️🧐
15.02 ⏸️🥹✊️
20.02 - beta 459, prog 28ng/ml
22.02 - beta 1010 (116,6%), prog 24,10ng/ml 🤞
23.02 - jest pęcherzyk! 😍🥹
27.02 - beta 7707 (127%), prog 19,80ng/ml
06.03 - serduszko 😍 (6+1)
05.04 - 4,4 cm Skarba ❤️
20.04 - 6,5 cm 🧸
08.05 - 9,5 cm Chłopaka 🥰
20.06 - 497g zdrowego malca 🫠
13.07 - 896g wiercipiętki 👶
04.09 - 2800g bobasa (32+1)😊
02.10 - 3600g miłości 🥰 (36+1)
16.10 - 3850g kluska ❤️ (38 +1)
-
Sagi kochana trzymanie kciuki żeby wszystko było dobrze 😘
Helcia u nas na szkole rodzenia położna mówiła, że jeśli sie wyprożniś w miarę przed to lewatywa jest złym pomysłem bo zawsze coś zostanie w jelitach i wyjdzie podczas porodu a podobno lepiej bez lewatywy bo konsystencja inna a dziecko wychodzi główka do odbytu 😂 Ale zależy jak kto woli, ja jeśli będę wiedziała ze robiłam odpowiednio wcześniej to nie będę chciała.
W sobotę mamy baby shower 😁 Muszę sie spiąć bo teoretycznie miesiąc został, a my bez wózka i fotelika, w przyszłym tygodniu pojedziemy kupić chciałabym do końca września mieć wszystko już włącznie ze spakowana walizka. Właśnie upralam ubranka i czekam na zamówienie rozmiaru 68 🤣 Skoro taki dlugaśny chłopak sie nam szykuje 😁
Jakie macie laktatory? Ja zastanawiam się na neno bella Twin. Każda moja koleżanka wręcz każe mi kupić podwójny 😂😂 ale sama nie wiem
A ja czuje sie super, cały tydzień jeżdżę, a to sie x koleżankami spotykamy, a to kosmetyczka, zakupy no jedynie ciężko mi sie przekręcać jak śpię 😂 a śpię jak zabita od 22 do 8 z przerwami na WCWiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2023, 09:05
30 i 31.03.2022 r. - ⏸🙏
21.02.23 - ⏸🤭🙏
Oli123, hahaha, dobra jesteś. Niech mąż wybierze ;p ale rozumiem, też nie lubie podejmować decyzji ;p
Jak młody chodzi do żłobka to mam 3 km w obie strony, to jak już go odprowadze i wroce do domu to jestem zmeczona i musze odpoczac ;p wiec jak jest dzien zlobkowy to ok. 10 km robie- bo trasa do zlobka, odbior, plac zabaw itp. Wieczorem juz padam.
Blond27, dobrze doradzaja. Ja mialam neno pojedyncze. Ogolnie super i bardzo mi sie przydal, bo poczatkowo bylam KPI z koniecznosci, ale na poczatku odciagniecie partii mleka zajmowalo mi 30 min co 3h, wiec bardzo dlugo, a w podwojnym juz masz dwie piersi ogarniete w tym samym czasie 15 min, wiec dobowo sie zbiera szmat czasu! -
Oli dr powiedziała, że mam wąski kanał / wąską szyjkę i szykuje się duży chłopak, więc jest to wskazanie do cesarki bo mogę mieć problem z porodem SN. Zobaczymy jak to się potoczy, zaufam lekarzom.
Właśnie też czytałam o tej lewatywie i ponoć to normalna sprawa z tym wypróżnieniem... chyba wolę jednak to niż jeszcze stresować się lewatywą...
Wow 5 przewijaków 😄 ciekawe czy on będzie się mógł zdecydować. Ale dobrze, że można zwrócić i właśnie zobaczyć w domu na żywo jak wyglądają i podjąć decyzję.
Aktywnością fizyczną można przyspieszyć poród, wiec musisz uważasz zależy od Twojego samopoczucia. Uważaj na siebie.
Blond na mamaginekolog czytałam, że dziecko daje buziaka mamie w odbyt 🙈 ja chyba jednak też zrezygnuje z tej lewatywy, za bardzo się tego boję. A jeszcze jak piszesz, że to wszystko może mieć inną konsystencję to już całkiem...
Ja dostałam laktator Esperanza. Jakbym miała kupować to pewnie zdecydowałabym się na Medela lub właśnie Neno, i też słyszałam, że podwójny jest mega przydatny 😊
Baby shower, super, bawcie się dobrze ! Korzystaj z dobrego samopoczucia ile możesz 🤩
Ja też póki co czuje się dobrze. Trochę mnie ostatnio noga zaczęła boleć i delikatnie plecy. A tak to jest ok 😀 jeszcze mam siłę na sprzątanie szykowanie, spacery, zakupy i spotkania ze znajomymi. Muszę się jeszcze zmotywować i obejrzecnpozostale zajęcia online ze szkoły rodzenia, umówić do przychodni żeby dzidzię zapisać no i spakować torbę do szpitala 😁 i już będę odpoczywaćWiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2023, 09:43
Blond27 lubi tę wiadomość
Starania naturalne od 2019r. z pomocą medyczną od 2020r. z przerwami (ok roku).
Stymulacja m.in. dostinex, clo, ovitrelle, lametta
Luty 2022r. HSG prawy jajowód niedrożny
Maj 2022r. klinika GAMETA, badania
Lipiec 2022r. 1x inseminacja bezskutecznie
Wrzesień 2022r. polip
Grudzień 2022r. histeroskopia, wyłyżeczkowanie macicy
♥♥♥
Marzec 2023r. 8.03 test pozytywny, beta 459 ♥
29 czerwiec: połówkowe, 400 g zdrowego chłopaka
sierpień: 28 tc, III prenatalne, 1400g zdrowego synusia
wrzesień: 31 tc 2090g szczęścia
październik: 34tc 2828g mojego oczka w głowie
październik: 36+1tc 3008g maluszka
Przed ciążą:
Ona: badania ok
On: badania ok
badania nasienia: wyniki bardzo dobre -
Z przewijakami na szczęście mam darmowe zwroty i allegro smart 😄 trochę Grazynowo, ale jak wchodzę do sklepów to dostaje oczopląsu no i nie umiem wybrac, albo nie ma tych miedzy ktorymi chce wybrac :p
Właśnie mąż już wybrał, ale z innej firmy niż Cebe a jakoś ona najbardziej mnie przekonuje 🤣
Właśnie chyba też celuję w neno bella twin chociaż jeszcze zastanawiam się nad firma ameda, Polska firma i praca laktatora była cichsza niż neno camino, właśnie nie wiem jak z głośnością bella twin (na porównaniu zaufajpoloznej wpisali ze jest ultra cichy ), ale cena trochę wyższa. Więc też pytanie czy jest sens ;p z tą głośnością nie boję się używania w domu, a raczej gdzieś na miescie/w gościach wolałabym żeby był ultra cichy :p
Mercedesy wśród laktatorow to podobno medela, ale ceny 🤯
Patrzę że rzeczywiście jest różnica w odciąganiu.. nie wiedziałam że to tyle trwa xdBlond27 lubi tę wiadomość
👩 29
💊Euthyrox 25
14.02 ⏸️🧐
15.02 ⏸️🥹✊️
05.04 - 4,4 cm Skarba ❤️
20.04 - 6,5 cm 🧸
-
Jeszcze jeśli chodzi o laktatory neno to z kodem PREGLIFE10 jest 10% rabatu na ich stronie
Blond27, Papierowka lubią tę wiadomość
👩 29
💊Euthyrox 25
14.02 ⏸️🧐
15.02 ⏸️🥹✊️
05.04 - 4,4 cm Skarba ❤️
20.04 - 6,5 cm 🧸
-
Ja dzień przed zapytam w szpitalu jak to jest z tą lewatywą i będę robić jeśli będzie taka możliwość przy starszej organizm sam się oczyścił dosłownie 1,5 godziny przed był to dla mnie duży komfort
PsychicznyBlond27 lubi tę wiadomość
-
O, ja tez sobie neno bella twin kupiłam, troszkę polowałam bo często jest niedostępny, chyba dlatego ze jest dość tani, podwójny i różowy 🐷
Co do lewatywy to wydaje mi się ze to średnio higieniczne, będzie potem ciekło podczas porodu… ale może mam zle wyobrażenie. Chyba lepiej zrobić normalną kupę, położna sprzątnie raz dwa. I można do wody wchodzić.
Poza tym dzięki za wsparcie dziewczyny :* wracam z labo właśnie. Z rana zawsze czuję się najlepiej, zobaczymy co będzie z biegiem dnia. Brzuch się radosnie napina, trochę boli jak na okres, ale tak juz pewnie będzie do końca 🤷♀️Blond27, Helcia lubią tę wiadomość
-
Hej Kochane 😘 U nas w miare w porządku
Jest jeszcze trochę stresu i niepewności co to będzie, ale nasza mała akrobatka tak fika w brzuchu, że wiem, że u niej wszystko dobrze i to mnie mocno uspokaja 😊
Dziś zostało mi tylko dokończyć torbę do szpitala i będziemy gotowi
Ja mam laktator Nano Perfetto, wybraliśmy go ze względu na te fazy odciągania, który były zachwalane, mam nadzieję że się sprawdzi mimo iż jest pojedynczy. Najwyżej jak będzie bardzo źle, to podmienimy na inny.
Muszę jeszcze kupić kolektor pokarmu, bo jest to ponoć bardzo przydatne przy karmieniu/ odciąganiu z 1 piersi.
Dziś mamy ostatnie zajęcia ze szkoły rodzenia, strasznie szybko ten czas mija
Co do aktywności, to w domu już tak nie szaleję, ale ruch dalej mam- tak około godziny, czasami dwóch spacerowania z psem 😊 Dla mnie to ogromny relaks i poprawia mi samopoczucie, jeszcze ten mix lata z jesienią jest taki piękny 🌞🍂Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2023, 10:40
Helcia lubi tę wiadomość
11.22- 5t cb 💔
14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
13.10.23- Oliwka ♥️
-
Właśnie to miałam na myśli, bo mówiła położna że zawsze coś wyskoczy przy parciu , a dla komfortu lepiej żeby to była stała forma niż po lewatywie 😂😂 Dzięki za kod 🙂 Ja praktycznie wszystko zamawiam na allegro bo darmowa dostawa i łatwe zwroty 😁
Papierowka, Helcia lubią tę wiadomość
30 i 31.03.2022 r. - ⏸🙏
21.02.23 - ⏸🤭🙏
Cześć dziewczyny
Ja nadal jest aktywna, wręcz czasem sama siebie muszę pilnować, żeby na spacerze zwolnić czy usiąść odpocząć co jakiś czas. Bo jednak widzę, że z tygodnia na tydzień robię się bardziej ociężała i jak przeholuje w dzień to plecy i nogi bolą. Ostatnio wieczorem tak czułam uda jakbym była po jakiejś wycieczce górskiej a przecież mimo wszystko są to codzienne aktywności 🙄
Z jednej strony dobrze by było trochę odpocząć, a z drugiej ciągle mam w głowie, że poród to jednak ogromny wysiłek dla organizmu, więc dobrze być w ruchu, rozgrzanym 🙃
W temacie lewatywy - nam na SR mówili, że jest stosowana (oczywiście mogę się nie zgodzić), ale w zupełnie innym celu niż ten oczywisty - im nie chodzi o wypróżnienie, a pobudzenie skurczy macicy, podobno ma taki wpływ. Więc ja chyba nie będę bardzo oponować jeśli zaproponują, zdam się na personel w tym zakresie 🙂
Jeśli chodzi o laktator - na razie nie kupuję. Zgodnie z zaleceniem ze SR, mieliśmy zajecia z doradcą laktacyjnym - kupię na razie kolektor pokarmu. Jeśli zajdzie potrzeba odciągania laktatorem to w szpitalu są dostępne, a dokupić zawsze będę mogła. 🙂 Jedynie planuje wcześniej przejrzeć modele, żeby mieć już coś wstępnie upatrzone w razie nagłej potrzeby.Helcia, Blond27 lubią tę wiadomość
-
Goshas71 coś jest na rzeczy z tym pobudzaniem skurczy przez lewatywę - pewnie dlatego dostałam kategoryczny zakaz stosowania środków na przeczyszczenie pomimo, ze miałam przeokrutne zaparcia do niedawna 🥴
Jak się dziś czujecie? 🤗 -
Sagi wrote:Goshas71 coś jest na rzeczy z tym pobudzaniem skurczy przez lewatywę - pewnie dlatego dostałam kategoryczny zakaz stosowania środków na przeczyszczenie pomimo, ze miałam przeokrutne zaparcia do niedawna 🥴
Jak się dziś czujecie? 🤗
Ja się czuje dobrze, prócz tego, ze totalnie nie mogę znaleźć sobie zajęcia. Czuje się totalnie znudzona wszystkim to pewnie dlatego, ze już nie mogę się doczekać października i tak strasznie mi się dłuży…
Normalnie nie mam co ze sobą zrobić i oszaleje zaraz! Wyszłabym gdzieś, ale jest mi już naprawdę ciężko.