WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W maju zobaczę kuta*a 🍆 w styczniu urodzę bobasa 👶🏼
Odpowiedz

W maju zobaczę kuta*a 🍆 w styczniu urodzę bobasa 👶🏼

Oceń ten wątek:
  • White1 Autorytet

Wysłany: 13 maja, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karczoch321 wrote:
    A jakbyś w jakiś subtelny (lub nie?) sposób mu zasugerowała, że może trochę szkoda kasy na wizytę na którą pójdziecie bez jego badań, bo ostatecznie prawdopodobnie wszytkie drogi prowadzą do tego, że i tak będzie musiał je zrobić? A tak to pierwsza wizyta, cyk, lekarz ma już wszystko na tacy i można łatwiej planować co dalej?

Słuchałam ostatnio podcastu akademii płodności o badaniu nasienia. W sumie fajnie tam goście mówili, że gdzieś też w środku się krępowali pójść na to badanie, że ludzie w poczekalnia się patrzą i wiedzą po co on idzie do tego konkretnego pokoiku, ale z drugiej strony takie badania robi się w klinice niepłodności, więc ostatecznie wszyscy są tam z dokładnie tego samego powodu 🙃
    Niepłodność to temat pary a nie kobiety. Dopóki nie ma badania nasienia nie da się określić czy po stronie męskiej jest ok czy nie jest. A niestety zazwyczaj po badaniu wychodzi, że kolorowo nie jest. Jak nie da się po dobroci i chce się ominąć kłótni, to zostaje czekać do wizyty i facet posłucha lekarza, który na 100% zaleci takie badanie. Trzeba pamiętać, że ewentualna poprawa wymaga min 3 miesięcy zmian w suplach, ruchu czy diecie i używkach

Joanka#, Marzycielka94, karczoch321, Olisska, Bergamotka94, Zosia667, snieżka, Pustynia lubią tę wiadomość

👧25.5 🧑26.5 🐈🐈
    ⏳️05.24 💉01.25
    ⏳️13ty miesiąc 🤞

👧 PCOS | AMH 6.16 | brak owulacji
    🧑 HBA 78% | MAR 1% | DFI 19% | Morfologia 4%

❌️01 Lametta + Zivafert
    ❌️02 Lametta + Zivafert
    ❌️03 Lametta + Zivafert
    ❌️04 Lametta + Zivafert
    ⏳️05 Lametta + Zivafert
  • cysterka95 Autorytet

Wysłany: 13 maja, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CrazyDaisy wrote:
    Kazda owulacja przy tak długich cyklach to sukces ❤️ A co najważniejsze, nawet przy długich cyklach jest nadzieja. Trzymam bardzo mocno za Ciebie kciuki Cysterka!

Dziękuję pcosowa siostro 🤭❤️ no nadzieja jest jak najbardziej, jesteś najlepszym przykładem ;)

CrazyDaisy lubi tę wiadomość

👫 29 & 30
    starania na luzie od 01.2024
    z pomocą medyczną od 08.2024

👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
    💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG + suple
    ▪️naturalne cykle b. długie - 60-70 dni, częsty brak owulacji
    ▪️prawy jajowód niedrożny
    🧬 PAI1 hetero, V R2 hetero

🧔🏼obniżone parametry nasienia listopad 2024 ➡️ luty 2025 pogorszenie wyników
    - Pentohexal + wór supli
    - Żylaki powrózka III st.
    📆 koniec kwietnia operacja - regeneracja w toku; seminogram kontrolny - koniec lipca

stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉 + duphaston + utrogestan
    🔹1 cs (sierpień) - LUF
    🔹2, 3 cs ❌
    🔹4 cs - bezowulacyjny + badania
    🔹styczeń - torbiel, przesunięty cykl + drożność
    🔹luty - 5 cs - podwójna owulacja ❌
    🔹obecnie - przerwa - regeneracja po operacji żpn ⏳
  • Loraa Autorytet

Wysłany: 13 maja, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:
    Niepłodność to temat pary a nie kobiety. Dopóki nie ma badania nasienia nie da się określić czy po stronie męskiej jest ok czy nie jest. A niestety zazwyczaj po badaniu wychodzi, że kolorowo nie jest. Jak nie da się po dobroci i chce się ominąć kłótni, to zostaje czekać do wizyty i facet posłucha lekarza, który na 100% zaleci takie badanie. Trzeba pamiętać, że ewentualna poprawa wymaga min 3 miesięcy zmian w suplach, ruchu czy diecie i używkach
    Lekarz na 100 % zleci badanie. Wiem, że to ciężki temat, ale nie wiem czy bez tego ruszycie dalej.

Mój też się opierał, były też kłótnie o to. A w końcu go zapytałam: mam Cię umówić? Powiedział umów. I poszedł bez gadnia. A potem jaki dumny chodził, że mu takie złe te wyniki nie wyszły 😂

Joanka#, White1, Marzycielka94, Bergamotka94, cysterka95 lubią tę wiadomość

👱‍♀️❤️👨29&38

Starania o pierwsze 👶🩷🩵

9 cs 😿
    ⏸️ 0 razy

👱‍♀️
    ❌Endometrioza 1 stopnia z adenomiozą, podejrzenie polipa i stanu zapalnego
    ❌Hashimoto
    ✅MUCHa
    ✅ANA,ANA1,AMA,ASMA
    ❌Bx, jeden KIR implantacyjny
    ❌FSH 01.2025 (8,72) 03.2025 (15,70)
    TSH (0,80)
    Anty TPO (134) ❗
    AMH (0,26)-->(0,14) ❌❌❌❌❌

👨
    Koncentracja (114,4 mln)
    Ruch szybki postępowy a (13,49 %)
    Morfologia (2 %) ❌

🍀🍀🍀Start IVF MZ🍀🍀🍀
    📆07.05.2025 - kwalifikacja do programu
    📆09.05.2025 - start stymulacji IVF
    📆14.05.2025 - podgląd 🥚🥚🥚🥚

🤞#rodzew2026 🍀
  • Powder Autorytet

Wysłany: 13 maja, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam wasze relacje o badaniu nasienia i jestem naprawdę wdzięczna swojemu staremu za to, że podszedł do tego tak na luzie i bez problemów. Porozmawialiśmy, że chcemy dziecka, jesteśmy w tym razem, staramy się tak samo, więc robimy wszystkie potrzebne badania razem, nie tylko ja. Dostał foteczkę na drogę i poszedł. Wysyłał mi relację tego jak wygląda pokoik i miał beczkę z playboya sprzed kilkunastu lat 😂
    A jak wyniki wyszły gorsze niż by się chciało, zaczął brać suple, chociaż wcześniej nie był przekonany.
    Myślę, że kluczem do sukcesu jest partnerskie podejście i zrozumienie, że to jest 50% męskich spraw i 50% kobiecych i każde musi się pochylić nad diagnostyką, jeśli naprawdę chce się tego dziecka.

Joanka#, kropka_aga, Meggi_**, Darrika, Marzycielka94, karczoch321, Olisska, Miracle25, cysterka95, Zosia667, izzou97, Gnom, NinaB, anett13 lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀️ 33 💁🏻‍♂️ 33 🐶 🐶

🔮Staranie na luzie od 02.2024
    🔬Staranie na pełnej od 02.2025

⏳4 cs in progress

👩🏻‍🦱 ona
    🕰️ cykle 29-31 dni
    🩺 niedoczynność tarczycy (TSH 1,5 / fT4 18,40)
    💊 pueria uno, witamina D3, euthyrox, sanprobi stress

🧔🏻‍♂️ on
    🔬 ruch A+B 25%, morfologia 2%
    💊 pregna start on, androvit, witamina D3

czekamy na Ciebie Orzeszku 🩷🤞🏻#rodzew2026 ✨
  • Joanka# Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:

Dokładnie niepłodność to nie tylko „problem” kobiety. Bo tak się utarło.
    Mój jak przy pierwszym się nie udawało w pewnym momencie sam przyszedl i powiedzial „chyba czas na badania” to nie jest wstyd, to jest wyjscie ze strefy komfortu dla wyzszego celu. I jesli facet potrafi z niej wyjsc to jest duza odwaga.
    Ale pamietajmy ze mu nie raz z tej strefy musimy wyjsc a faceci mysla ze to dla nas przeciez „normalne badanie”😅

malrzrz, Powder, Zosia667, Gnom, anett13 lubią tę wiadomość

👩🏻29 👨🏻33
    2021 cb ❤️‍🩹
    2023 👦🏻❤️

Starania o rodzeństwo od marca 2025.
    Kwiecień 2025 cb ❤️‍🩹

👩🏻 hasimoto, euthyrox
    👨🏻 ?
  • Joanka# Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoja droga w tym miesiacu nie testuje, mamy stop.
    🛑
    Do tak naprawde dnja owulacji mielismy przerwe. Jestem 4dpo a brajan sje odpala jak przeciez nie ma racji bytu. Chyba to wymaga leczenia ale u specjalisty innego typu 😵‍💫😅

cukrzyk1991 lubi tę wiadomość

👩🏻29 👨🏻33
    2021 cb ❤️‍🩹
    2023 👦🏻❤️

Starania o rodzeństwo od marca 2025.
    Kwiecień 2025 cb ❤️‍🩹

👩🏻 hasimoto, euthyrox
    👨🏻 ?
  • kasialinkaa Ekspertka

Wysłany: 13 maja, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina66 wrote:
    Kłucie w podbrzuszu, od owulacji nie mogę się porządnie wyspać, wczoraj jakaś taka wrażliwość na zapachy, co chwilę mi coś śmierdziało 😅
    Generalnie na przemian wydaje mi się, że na 100% jestem w ciąży i może powinnam już testować, a za chwilę, że na pewno nie jestem 🤣 ciężkie dni przed nami do testowania 🫨

Kurcze jakby widziała siebie 😅myślę że na pewno się udało bo te objawy i wgl na to wskazują a za chwilę nie no pewnie nie . też już bym chciała testować ale cierpliwie czekam do dnia @ . A Ty testujesz w tym dniu co na pierwszej stronie ?

Paulina66, Gnom lubią tę wiadomość

35 👩 36 🧔🏻‍♂️ 👩 2015
    Starania o rodzeństwo .
    24.01.2025r ⏸️ 02/25 💔 6/7 t
    SERPINE1 , MTHFR hetero
    Prolaktyna 4dc - 25
    Żelazo - z 140,00 na 70 Ferrytyna- 18,00
    Glukoza- 93, Insulina - 3,9
    TSH - 1,40 FT3- 3,49 FT4- 1,28
    Wit B12- 738 ,Wid D - 55,00 Kwas foliowy- 17,70
    usg i cytologia ✅ wizyta po poronieniu 10.04⌛
    Progesteron 7 dpo 21,44
    Różyczka - przeciwciała IgG 79,50
  • Paulina66 Autorytet

Wysłany: 13 maja, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasialinkaa wrote:
    Kurcze jakby widziała siebie 😅myślę że na pewno się udało bo te objawy i wgl na to wskazują a za chwilę nie no pewnie nie . też już bym chciała testować ale cierpliwie czekam do dnia @ . A Ty testujesz w tym dniu co na pierwszej stronie ?

Taki jest plan i mam nadzieję, że uda się wytrzymać do soboty 😅

kasialinkaa lubi tę wiadomość

31 👰🏼‍♀️ 33 🤵🏻

starania o pierwsze 👶🏼🍼 od 11.2024

01.2025 💔🪽 9tc

Jeżeli idziesz przez piekło, nie zatrzymuj się, idź dalej. Wszystko się kiedyś kończy - Winston Churchill.
  • kasialinkaa Ekspertka

Wysłany: 13 maja, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku maja zakwitło nam tu pięknie tulipankami 🌷… Tyle nadziei, tyle znaków. A teraz cisza. Czekam, tęsknię, wierzę – niech w końcu posypią się te dwie kreski.❤️❤️

Kokosik, Luizaczek, Marzycielka94, assialbnn, ater, Olisska, Bergamotka94, anett13 lubią tę wiadomość

35 👩 36 🧔🏻‍♂️ 👩 2015
    Starania o rodzeństwo .
    24.01.2025r ⏸️ 02/25 💔 6/7 t
    SERPINE1 , MTHFR hetero
    Prolaktyna 4dc - 25
    Żelazo - z 140,00 na 70 Ferrytyna- 18,00
    Glukoza- 93, Insulina - 3,9
    TSH - 1,40 FT3- 3,49 FT4- 1,28
    Wit B12- 738 ,Wid D - 55,00 Kwas foliowy- 17,70
    usg i cytologia ✅ wizyta po poronieniu 10.04⌛
    Progesteron 7 dpo 21,44
    Różyczka - przeciwciała IgG 79,50
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 13 maja, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na badanie można też iść po prostu razem i mieć z tego ubaw, podejść na luzie i z humorem 😊 polecam takie podejście. Badanie dużo wnosi, a nawet mając dość dobre wyniki sprawny androlog może zauważyć jakieś niewielkie rzeczy na które jakiś lek może pomóc.

No i facet wykona kilka badań za 1 razem i ma z głowy diagnostykę tak naprawdę jak wszystko jest ładnie. A my mamy listy bez końca i niezbyt przyjemne, a czasem bolesne badania do zrobienia.

Powder, Marzycielka94, Loraa, karczoch321, Olisska, Miracle25, cysterka95, Zosia667, AnMiPe, anett13 lubią tę wiadomość

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Letrox, hydroxychloroquine, acard
    + ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • Luizaczek Debiutantka

Wysłany: 13 maja, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasialinkaa wrote:
    Na początku maja zakwitło nam tu pięknie tulipankami 🌷… Tyle nadziei, tyle znaków. A teraz cisza. Czekam, tęsknię, wierzę – niech w końcu posypią się te dwie kreski.❤️❤️
    Mam nadzieję że za kilka dni i my ułożymy piękny bukiet z 🌷🌷🌷

Marzycielka94, kasialinkaa, kropka_aga, Carrie12, ater, cukrzyk1991, Zosia667 lubią tę wiadomość

• boys' mum Koleżanka

Wysłany: 13 maja, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny w końcu po tygodniu przyszedł mi wynik progesteronu... Tragedia z tym naszym laboratorium...🙄 A więc w 7-8 dpo mój progesteron to 15,1 to chyba dobry? Owu była i to chyba ładna?

Marzycielka94, Powder, assialbnn, Miracle25, Bergamotka94, ater, cukrzyk1991, Zosia667, Sylwia_G-K, Gnom, anett13 lubią tę wiadomość

• Marzycielka94 Autorytet

Wysłany: 13 maja, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    boys' mum wrote:
    Hej dziewczyny w końcu po tygodniu przyszedł mi wynik progesteronu... Tragedia z tym naszym laboratorium...🙄 A więc w 7-8 dpo mój progesteron to 15,1 to chyba dobry? Owu była i to chyba ładna?
    Tak! Możesz być spokojna, całkiem niezłej jakości ta owulka :)

✨ Starania od 09/24 (10 cs)
    #rodzęw2026 🌷

👩 31
    ✔ USG, cytologia, potwierdzona owulacja
    ✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
    ✔ LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna
    ⬆️ testosteron 0,54 ng/ml (norma do 0,48)

👨 36
    ⬆️ TSH, prolaktyna, progesteron, estradiol
    ⬇️ A i B = 30 %
    ⬇️ Morfologia 2 %
  • Zosia667 Autorytet

Wysłany: 13 maja, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cysterka95 wrote:
    Pustynia, Truskawkowykompot - tulasy 🫂🫂 letnie wątki będą nasze ;)

Podbijam 🫂❤️

Pustynia lubi tę wiadomość

👸33 🧔 33
    👩‍❤️‍👨 Starania od 10/2024
    👸 Cykle 26-29 dni, ⁉️Plamienia na kilka dni przed @
    👸02/2025 ❗TSH-2,730
    👸 ✓estradiol/LH/FSH/prolaktyna/testosteron– 3dc
    👸 ✓FT3/FT4/antyTPO/antyTG
    👸 ✓Cytologia/HPV
    👸 💊Euthyrox 12.5
    👸04/2025❗AMH 1,340😭 | WitD 150
    👸❗TSH 4,25(6tyg. z Euthyrox) | TSH 3,62 (7tyg. z Euthyrox)
    👸 ✓FT3/FT4/USG-tarczyca prawidłowa lecz drobnej budowy
    👸 ✓estradiol/LH/FSH /testosteron/ prolaktyna 67❗(norma do 23)
    👸 Progesteron: 7dpo(19.00) 9dpo(8.57) 11dpo(2.51)
    👸 💊 Euthyrox 25, Duphaston

⏳ powtórka 5 tarczycowa, D3, prolaktyna
    🤞badanie nasienia
    ⏳10.06 - wizyta w klinice
  • assialbnn Autorytet

Wysłany: 13 maja, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luizaczek wrote:
    Siostrunie 8dpo jak się dzisiaj czujecie? Bo u mnie wirują światła i tańczy świat 😨 mam wrażenie że wszystko w brzuchu mi się rusza
    Ah czytam i stwierdzam że kocham czas przed owulacja 😂 jakoś lepiej się znosi oczekiwanie na owulacje niż dpo 😆
    Trzymam kciuki aby to zawirowanie było dobrym znakiem 🤞🩷

👩 33
    👱‍♂️ 36

👸 córka 2015

3cs🗓
    5.02 ⏸️
    28.02 💔 8tc
  • assialbnn Autorytet

Wysłany: 13 maja, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasialinkaa wrote:
    Hejka 🙂 kiedy testujesz? Bo już chyba aby dotknąć? 🤔 trzymam mocno kciuki ❤️

kasialinkaa lubi tę wiadomość

👩 33
    👱‍♂️ 36

👸 córka 2015

3cs🗓
    5.02 ⏸️
    28.02 💔 8tc
  • boys' mum Koleżanka

Wysłany: 13 maja, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka94 wrote:
    Tak! Możesz być spokojna, całkiem niezłej jakości ta owulka :)
    Dziękuję za odpowiedź 🙂 chociaż jeden problem z głowy 😉 bo myślałam już, że mam zbyt niski progesteron i dlatego plamie na kilka dni przed 🐒i nie zachodzę w ciążę. Teraz tylko czekać na kolejną owu 😁

Marzycielka94 lubi tę wiadomość

• assialbnn Autorytet

Wysłany: 13 maja, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    boys' mum wrote:
    Bardzo ładny 😊

👩 33
    👱‍♂️ 36

👸 córka 2015

3cs🗓
    5.02 ⏸️
    28.02 💔 8tc
  • Luizaczek Debiutantka

Wysłany: 13 maja, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    assialbnn wrote:
    Ah czytam i stwierdzam że kocham czas przed owulacja 😂 jakoś lepiej się znosi oczekiwanie na owulacje niż dpo 😆
    Trzymam kciuki aby to zawirowanie było dobrym znakiem 🤞🩷
    Oj chyba wszystko bym oddała żeby tak było 🤗
    W niedzielę byłam na komuni i wszyscy wokół zajadali się sushi a ja poszłam do stołu z sushi ,wybrałam imbir i zaparzyłam sobie z nim miętę . Impreza dalej się rozkręca 😂

• Miracle25 Autorytet

Wysłany: 13 maja, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karczoch321 wrote:
    A z tymi globulkami to jestem dalej zaintrygowana. Szkoda, że to w sumie trochę nowość i mało tipów i opinii użytkowniczek na temat tego jak ich „najwydajniej” użyć :P
    Czekam więc dalej na Wasze relacje i może zamówię za cykl lub dwa 😇

Ten cykl to dla mnie kolejna nauka pokory i dużej cierpliwości, dziś skończyliśmy oficjalnie antybiotyk na urea, a za dzień lub dwa owulka. Mam w sobie lekka frustrację, że nie wykorzystamy tego miesiąca 😅 ale rozsądek bierze górę stety-niestety. EH

Z drugiej strony mam taki luz, niczym się nie przejmuje, zero obserwowania objawów, Brajan nie będzie świrował, mogę sobie biegać, w sobotę mam półmaraton, więc też nie będę się stresować, że coś tam sobie dużym wysiłkiem zaburzę. Dziś mam spotkanie z panią kołcz będę szlifować swoje CV, więc też na spokojnie szukam sobie pracy i w sumie nie jest źle 😅

U nas tez w tym cyklu wjechaly te globulki a dokładniej jedna, bo jak wjechal codzienny baklazan to nie chcialam ladowac rano po wszystkim ze strachu, ze wyplucze 😉. Ciazy raczej z tego nie bedzie, ale do zaplodnienia doszlo, a moj stary mial obnizona morfologie ostatnio po infekcji.
    Ja je mialam z polecenia mojej lekarki, ktora twierdzi, ze ich skutecznosc jest udowodniona.

Marzycielka94, karczoch321, cysterka95, cukrzyk1991, Zosia667, NinaB lubią tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️1983 🧒🏼2021 🐕2013
    Starania od 2022, 2023 💔, 2024 👼🏻👼🏻

✅ kariotypy, 4 z 5 KIROW, zesp. antyfosfolipid, ana, biopsja endo ( wyleczony stan zapalny), parametry nasienia
    ❓mthfr i pai hetero, allo mlr i cross match ( nie bede sie szczepic), 1 nieobecny KIR, rozjechane cytokiny, lekkie zaburzenia gospodarki cukrowej, tsh powyzej 2, niska ferrytyna

Leki- metformina, acard, prograf
    Suple- nattaspin, mioinozytol, nac, kw alfa, rosweratrol, sulfasofran, laktoferyna, zelazo, homocysteine resist ( metylowane B plus foliany ) jod, d, cynk, selen, omega 3, cholina, l- karnityna, wiesiolek
‹‹ 151 152 153 154 155 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ