W maju zobaczę kuta*a 🍆 w styczniu urodzę bobasa 👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
olaa wrote:Ja w ogóle nie dopuszczam myśli o ivf, ale to dlatego, że mam już dzieci, że mam już swoje lata i chyba nie mam siły na głębszą diagnostykę . Też jestem osobą wierzącą i tu jest kolejny powód dlaczego in vitro nie wchodzi w grę.
Ale nie wiem co by było gdybym nie miała dzieci, gdyby nie było innej szansy - pewnie miałabym inne podejście do ivf.
Mi z racji wieku i niskiego AMH ginek zaproponował in vitro. I tak samo jak Ty mam już dzieci i z racji wieku też nie mam sił na głębszą diagnostykę.
Zdecydowałam się na trzecie dziecko bo jestem w nowym związku. Mam cudownego partnera, który nie ma dzieci. I czuję wewnętrznie że chciałabym mieć z nim dziecko. Na pewno byłby super tatą. Moi synowie wręcz go uwielbiają a i on poświęca im czas. Ale jeśli miałabym zajść w ciążę to albo naturalnie albo za pomocą stymulacji. In vitro już nie biorę pod uwagę.
Powiem Wam, że jak zaczęliśmy się spotykać prawie 2 lata temu to nie myśleliśmy o dziecu. Dopiero w tym roku podjęliśmy decyzję że chcielibyśmy. Mój najmłodszy syn często się pyta czy będzie mieć siostrę. A nawet wprost mówi do mojego partnera "Mirek zrób mi siostrę" 😂Morgo, Pustynia, cukrzyk1991, Marzycielka94, S_va_88 lubią tę wiadomość
09.06.2010r. - 💙
18.06.2016r. [*] 6tc Aniołek - w mym sercu na zawsze
07.06.2017r - 💙 -
Cytrynowa_Harmonia wrote:Mam wrażenie, że jest coraz więcej osób walczących z niepłodnością
Ja na tym forum pojawiłam się ponad 8 lat temu, kiedy to starałam się o drugie dziecko. I nie było tu tyle wątków poświęconym niepłodności, in vitro itp. itd. Po ponad tych 8 latach ponownie tu zajrzałam to pierwszo co to byłam w szoku ile tu wątków o niepłodności i ile osób walczy z nią. I to młode osoby. Także masz rację, że par borykających się z niepłodnością jest coraz to więcej.Morgo, Marzycielka94, S_va_88, Świeżynka97 lubią tę wiadomość
09.06.2010r. - 💙
18.06.2016r. [*] 6tc Aniołek - w mym sercu na zawsze
07.06.2017r - 💙 -
Calineczkaa wrote:Wiesz czy po zaczęciu przyjmowania leków będziemy musieli porzucić starania na jakiś czas?
Calineczkaa lubi tę wiadomość
👧25.5 🧑26.5 🐈🐈
⏳️05.24 💉01.25
👧 PCOS | AMH 6.16 | brak owulacji
🧑 HBA 78% | MAR 1% | DFI 19%
❌️01 Lametta + Zivafert
❌️02 Lametta + Zivafert
❌️03 Lametta + Zivafert
❌️04 Lametta + Zivafert
❌️05 Lametta + Zivafert
⏳️06 Lametta -
Wianek wrote:Powiem Wam, że ja mam chyba pierwszy większy kryzys. Jestem w 7DC, zaczęliśmy 9 CS i myślałam, że trzymam się całkiem nieźle... a później przyjaciółka ogłosiła, że jest w ciąży 🥲 Cieszę się, że się jej udało, ale dopadła mnie staraczkowa zazdrość 😣Jak sobie z tym radzić? 😅
Ciąż wkoło mnie ogrom. Kuzynka miesiąc po mnie w ciążę zaszła. Ja opłakiwałam synka w boże narodzenie jak mi Mama powiedziała, że kuzynka będzie mieć synka. Jezu jak ja wyłam, z totalnego żalu, złości, bezradności....... i cóż........zazdrości. następna koleżanka urodziła w dzień wiosny, a miałyśmy razem z wózkami chodzić. Kolejna bliska mi osoba poprzez CC urodziła trzy tygodnie temu, nasze ciążę były równe......i co wszędzie chłopcy.....
A mój Kropuś........🖤👼
To są naprawdę bardzo ciężkie emocje.
Morgo, Świeżynka97 lubią tę wiadomość
21.09.2024 ⏸️
09.10.2024 💚na USG
14.11.2024 👼🖤
...masz moje słowo, wypełnię Twoje ramiona...
#rodzę w 2026 r. -
kikix0o wrote:Dobra laski, ewidentnie coś czuję w lewym podbrzuszu, może to rzeczywiście spóźniona owulacja 🥹
Ale no co, Brajan podpowiada że A MOŻE wczesna ciąża 😂😂 Nie no ale cycki nie bolą, więc nie ma opcji, ostatnim razem w tej nieudanej ciąży to 9 dni przed okresem już mega bolały mnie 🍒
Zaraz szukam miejscówki na sika na owulakakikix0o lubi tę wiadomość
21.09.2024 ⏸️
09.10.2024 💚na USG
14.11.2024 👼🖤
#rodzę w 2026 r. -
cysterka95 wrote:No to u nas bardzo podobnie, mieszkanie kupione też w krk 4 lata temu za 400k z hakiem, chciałabym żeby teraz tyle kosztowały 🙃 miało być przejściowe bo rozglądamy się za czymś większym może domem. Ale nawet po sprzedaży trzeba będzie się władować w duży kredyt bo w okolicy gdzie szukamy czyli obrzeża Krakowa, może okolice poza miastem to za mieszkanie 70m trzeba i tak dać milion co najmniej. Za dom wiadomo jeszcze więcej. Kosmos jakiś 💩
Pozdrawiam ze wsi spod Krakowa. No może ciut, ciut dalej. Bo mam 40 kmcysterka95 lubi tę wiadomość
21.09.2024 ⏸️
09.10.2024 💚na USG
14.11.2024 👼🖤
#rodzę w 2026 r. -
Anulinka123 wrote:Hej, a ja przywitam się jeszcze tutaj, ale chciałabym dołączyć do czerwcowego wątku;) wpisanie proszę na wolnego strzelca, bo u mnie cykle nieregularne, dzisiaj mam 2dc.
W skrocie- synek prawie 3 latka na pokładzie, od ponad roku starania na luzie, od poprzedniego trafiłam na to forum i bardziej świadome starania.
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona tym, że to forum zrzesza tyle kobiet, a nie ma tu ani grama hejtu! Poziom wypowiedzi i szacunek do drugiego człowieka jest niesamowity. Będzie mi bardzo miło być cząstka takiej społeczności
😉Anulinka123 lubi tę wiadomość
21.09.2024 ⏸️
09.10.2024 💚na USG
14.11.2024 👼🖤
#rodzę w 2026 r. -
S_va_88 wrote:White1 i cysterk95 czyli Wy jesteście " krakowiankami".🥳
Pozdrawiam ze wsi spod Krakowa. No może ciut, ciut dalej. Bo mam 40 km
Hehe pozdrowionka również i z tego co wiem to trochę nas tu jest "wychodzących na pole" 😅S_va_88 lubi tę wiadomość
👫 30 & 30
starania na luzie od 01.2024
z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG + suple
▪️naturalne cykle b. długie - 60-70 dni, częsty brak owulacji
▪️prawy jajowód niedrożny
🧬 PAI1 hetero, V R2 hetero
🧔🏼obniżone parametry nasienia listopad 2024 ➡️ luty 2025 pogorszenie wyników
- Pentohexal + wór supli
- Żylaki powrózka III st.
📆 koniec kwietnia operacja - regeneracja w toku; seminogram kontrolny - koniec lipca
🔹4 cs - bezowulacyjny + badania
🔹styczeń - torbiel, przesunięty cykl + drożność
🔹luty - 5 cs - podwójna owulacja ❌
🔹obecnie - przerwa - regeneracja po operacji żpn ⏳ -
Czy któraś z was może zagłębiała się w temat wpływu częstego wspolzycia na jakość nasienia? Rano było ❤️ a teraz wieczór niespodzianka -owulacyjny prawie pozytywny, a że plemniki niezbyt ruchliwe waham się czy poprawić wieczorem czy dać szansę na regenerację do ranaStarania 02.2024
Na poważnie od 11.2024
01.2025 beta 20 💔
03.2025 HyFoSy-prawy jajowod drożny, lewy udrozniono
04.2025 wyniki biopsji-duże przewlekle zapalenie endometrium
(Leczenie antybiotykami)
AMH 1.98
Ilość plemników 91 mln
Koncentracja 45.5 mln/ml
Ruch PR 0.2%, ruch PS 14.29% NP 20.61%
Morfologia 4%
Suplementacja TenFertil ON -
MMM123 wrote:Czy któraś z was może zagłębiała się w temat wpływu częstego wspolzycia na jakość nasienia? Rano było ❤️ a teraz wieczór niespodzianka -owulacyjny prawie pozytywny, a że plemniki niezbyt ruchliwe waham się czy poprawić wieczorem czy dać szansę na regenerację do rana
MMM123, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 33 🐶 🐶
🔮Staranie na luzie od 03.2024 (8cs)
🔬Staranie na pełnej od 02.2025
⏳5cs in progress 🍀
👩🏻🦱 ona
🕰️ cykle 29-31 dni
🩺 niedoczynność tarczycy (TSH 1,5 / fT4 18,40)
💊 pueria uno, witamina D3, euthyrox
🔜 5.06 sono hsg
🧔🏻♂️ on
🔬 ilość i koncentracja super
🔬 ruch A+B 25%, morfologia 2%
💊 pregna start on, androvit, witamina D3
🔜 30.06 ponowne badanie nasienia
czekamy na Ciebie Orzeszku 🩷🤞🏻#rodzew2026 ✨ -
Na marginesie powiem Wam, że sporo się tu od Was uczę. Produkt uboczny zawędrowania tutaj będzie taki, że skorzystają też z tego moi pacjenci. Czasem w poradni poz mi się trafiają osoby przed staraniami albo walczące z niepłodnością. Ten świat starań to jest inna bajka niż świat ciążowy czy mamowy. I choć mam nadzieję nie zagrzać w nim za długo miejsca ( 🤞), plusem jest to, że już mam szersze spojrzenie na różne (nie)płodnościowe kwestie.
ater, sandrac_94, Marzycielka94, Bergamotka94, S_va_88, Olisska, AnMiPe, assialbnn, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość
31 👩❤️👨 38
💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - obecnie w remisji
4 cs -
Dziewczyny czy to możliwe że 17 dni po poronieniu wyszła błąd kreska na teście owulacyjnym. Robiłam 2 dni temu i była jedna kreska
Niestety nie potrafię dodać zdjęcia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja, 18:10
S_va_88 lubi tę wiadomość
13.05 2025 - Maria - 8 tydzień 🖤
-2010--- ♥️♥️--👣👣
-2015---♥️--🧚 -
Dziewczyny co maja plamienia przed okresem, mimo dobrego progesteronu, cienkie endomendrium oraz bole podbrzusza po owulacji aż do okresu oraz trudności z utrzymaniem ciąży lub implantacja
badaliście stan zapalny endomendrium?
( można to zrobić praktycznie jedynie za pomocą biopsji w poszukiwaniu antygenu CD138 ) Chroniczny stan zapalny blony endomendrium może prawie nie dawać objawów ale utrudnia zajście w ciążę. Według statystyk może dotyczyć nawet 60% kobiet z niepłodnością ( szczególnie problemy z implantacja, czyli brak dwóch kresek lub ciążę biochemiczne)
leczenie to głównie antybiotyk przez 10 dni.
Mnie to zainteresowało bardzo i chce zrobić to badanie.Marzycielka94, S_va_88, AnMiPe, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość
✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
• Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
– Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
– Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅
🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖
🟡 Faza lutealna: 12 dni
– Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕
📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
– Estradiol: 40 pg/ml 💧
– FSH: 6 mIU/ml 🌱
– LH: 6 mIU/ml 🔁 -
MMM123 wrote:Czy któraś z was może zagłębiała się w temat wpływu częstego wspolzycia na jakość nasienia? Rano było ❤️ a teraz wieczór niespodzianka -owulacyjny prawie pozytywny, a że plemniki niezbyt ruchliwe waham się czy poprawić wieczorem czy dać szansę na regenerację do rana
Spermatogeneza trwa 72 dni, więc czy poprawicie wieczorem czy rano, nie sądzę żeby to była jakaś wielka różnicaAle raczej częste współżycie nie zaszkodzi a może pomóc
S_va_88 lubi tę wiadomość
💃 '95 🕺'91, starania od 04.2024
Ona:
długie cykle, PCOS ❌
histeroskopia - wycięty polip, nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
On: wrzesień ➡️ marzec ➡️ maj
koncentracja: 7,76 ➡️ 12,59 ➡️ 18,18 mln/ml
Całkowita liczba 27,94 ➡️ 41,55 ➡️ 69,08 mln
Ruch postępowy (A+B ) 13% ➡️ 1,4% ➡️ 3,5 %
Plemniki żywe 55% ➡️ 66% ➡️ 70%
Morfologia 2% ➡️ 1% ➡️ 1%
Fragmentacja DNA (DFI) 40% ➡️ 34%
hormony w normie ✅
Powtórka posiewu czysta ✅
kariotyp OK ✅
✨rodzę w 2026 🍀 ✨ -
Dziewczyny, idę zaraz na koncert RYCHA PEJI 😂😂😂😂
Więc gdybym jutro nie dała rady już wpaść, to trzymam jeszcze kciuki za wszystkie te, które wciąż wierzą w Maj i widzimy się w czerwcu 🩷🩷🩷
Dziękuję za ten miesiąc!Marty.Na, cysterka95, Czajnik, Bergamotka94, Marzycielka94, S_va_88, Gnom, Olisska, ater, malrzrz, Kokosik, MroziaMM, assialbnn, Powder, Świeżynka97 lubią tę wiadomość
💃 '95 🕺'91, starania od 04.2024
Ona:
długie cykle, PCOS ❌
histeroskopia - wycięty polip, nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
On: wrzesień ➡️ marzec ➡️ maj
koncentracja: 7,76 ➡️ 12,59 ➡️ 18,18 mln/ml
Całkowita liczba 27,94 ➡️ 41,55 ➡️ 69,08 mln
Ruch postępowy (A+B ) 13% ➡️ 1,4% ➡️ 3,5 %
Plemniki żywe 55% ➡️ 66% ➡️ 70%
Morfologia 2% ➡️ 1% ➡️ 1%
Fragmentacja DNA (DFI) 40% ➡️ 34%
hormony w normie ✅
Powtórka posiewu czysta ✅
kariotyp OK ✅
✨rodzę w 2026 🍀 ✨ -
sandrac_94 wrote:Mam już wynik - beta <0.1 😭😭
Plus taki, że ferrytyna mi się podniosła z 25 do 40 😅😅
@Kokosik, myślę że możesz dopisać mi 🩸bo mam plamienie, więc pewnie zaraz rozkręci się na dobre okres.21.09.2024 ⏸️
09.10.2024 💚na USG
14.11.2024 👼🖤
#rodzę w 2026 r. -
Gnom wrote:Ja też jestem niewierząca od kiedy pamiętam.
Uważam, że najważniejsze to nie robić nic wbrew sobie, jeśli twoje osobiste przekonania wam na to pozwalają (czy jesteś wierząca, czy nie), to nie warto zwracać uwagi na opinię księdza, który nigdy nie będzie miał takich rozterek.
Dla mnie jedyny problem z IVF to prawo w Polsce, mówiące że nie można zniszczyć pozostałych zarodków. Ale są sposoby obejścia tego, czyli transfer zarodków do innego kraju, gdzie jest to legalne.
mam pytanie, czy mozna tak zrobić IVF żeby nie zostały zarodki? w sensie po jednym tylko? narazie nie myślę jeszcze o IVF ale trzymanie zamrożonych zarodków tez mi się nie podoba✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
• Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
– Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
– Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅
🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖
🟡 Faza lutealna: 12 dni
– Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕
📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
– Estradiol: 40 pg/ml 💧
– FSH: 6 mIU/ml 🌱
– LH: 6 mIU/ml 🔁 -
cukrzyk1991 wrote:Wianek Dziękuję Ci mega za te słowa !
Też pocieszam się każdego dnia faktem, że przecież mamy mega spoko życie. Z tyłu głowy jednak ciągle jest to pragnienie drugiego. Też rozmawiałam z mężem o terapii, ale on jest typem "nigdy w życiu" - dla niego trochę to takie "nowobogackie wymysły". Doceniam to, że pomimo braku chęci posiadania potomka to i tak staramy się 11 miesięcy już, był dwa razy na badaniach nasienia, był na USG jąder, łyka suplementy (co prawda podtykane pod nos), rzucił fajki i gdy między nami czasem jest źle w "te dni" i już nie mam ochoty na bakłażanowanie to on wie, że "trzeba" bo inaczej szansa przepadnie i próbuje wtedy jakoś zainicjować akcję. Naprawdę to doceniam. Wiem, że to ja przesuwam ciągle tą granicę.
Co do zazdrości i koleżanki - ja staram się totalnie na to nie patrzeć. A powiem Ci więcej - nawet inaczej na to patrzę. Raz - więcej Polaków ! Dwa - ze wszystkich moich koleżanek i przyjaciółek ja zaszłam pierwsza w ciążę i potem gdy one rodziły i miały maluszki to ja im zazdrościłam, że mój już taki duży i ze fajnie byłoby mieć maluszka. Więc kiedy ja będę go wreszcie mieć to ich pociechy będą duże !Nie wiem czy rozumiesz mój pokrętny tok myślenia.
p.s. jaki Wy macie piękny seminogram ! Bajeczka
Super, że Twój partner mimo swojego podejścia podejmuje tyle konkretnych działań. Widać, że tworzycie piękną relację - jestem pewna, że poradzicie sobie ze wszystkim 🩵
Hah, no pewnie że rozumiem ten tok myślenia! 😆 Zawsze jem pizzę powoli żeby inni mi zazdrościli jak już skończą swoją, toż to dokładnie to samo! 😆😆😆 No i rzeczywiście, mimo, że mnie cudze dzieci niezbyt rozczulają, to jednak takie maluszki są wyjątkowe 😄
Gnom, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość
👧🏻 '97 👦🏻 '96
🍼 starania o pierwsze dziecko od 10/2024
📆 cykl 27-28 dni
🩸 [03/2025] badania 7dpo:
– Progesteron: 25,59 ng/ml ✔️
🩺 [04/2025] badania 4dc:
– TSH: 1,691 µIU/ml ✔️
– FT3: 2,93 pg/ml ✔️
– FT4: 1,16 ng/dl ✔️
– FSH: 6,62 mIU/ml ✔️
– LH: 4,56 mIU/ml ✔️
– Prolaktyna: 25,30 ng/ml 🔶
– Ferrytyna: 19,99 ng/ml ❗
– Homocysteina: 7,94 µmol/l ✔️
– Wit. D3 (25(OH)): 33,00 ng/ml 🔶
💊 Suplementacja:
🌸 Pueria Uno
🩸 Ascofer + Wit. C
🌿 Olej z wiesiołka
🔬 Wyniki partnera – seminogram [04/2025]:
- Objętość: 3,0 ml ✔️
- pH: 7,9 ✔️
- Koncentracja: 171,4 mln/ml ✔️
- Całkowita liczba: 517,7 mln ✔️
- Ruch postępowy (a + b): 50,5% ✔️
- Morfologia: 10% prawidłowych ✔️
- Upłynnienie, lepkość, aglutynacja: prawidłowe ✔️ -
35Ja wrote:Dziewczyny czy to możliwe że 17 dni po poronieniu wyszła błąd kreska na teście owulacyjnym. Robiłam 2 dni temu i była jedna kreska
Niestety nie potrafię dodać zdjęcia
U mnie tak było. Wiesz książkowo owulka i potem następny okres.21.09.2024 ⏸️
09.10.2024 💚na USG
14.11.2024 👼🖤
#rodzę w 2026 r.