W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕
-
WIADOMOŚĆ
-
Część dziewczyny. Chyba dołączę do wątku, choć w tym miesiącu jeszcze mamy zamiar się wstrzymać. Może jeszcze zrobię pozostałe badania w tym drożność jajowodów (boje się tego badania) i nie wiem czy robić monitoring cyklu jeśli mam regularne i mierze temperatury. Przyznam że im więcej biegania po lekarzach tym to dla mnie większy stres a mam tendencje do napadów leków (od kilku lat i terapii żyje bez leków). Nie wiem czy jestem gotowa na ciągłe bieganie po lekarzach, branie leków, jakiś dupkow czy innych. Jeśli nie uda się naturalnie to trudno - przynajmniej na razie tak myślę.
Coś o mnie. Mam 36 lat. Staramy się z przerwami od września. Wszystkie badania do tej pory ok. (Te zlecane w wątku ). Moje amh to 2,1 więc chyba jeszcze działam 😄. Tsh było 2,6 ale nie dostałam leków od Endo - po kolejnych badaniach 1,9 - bede je sprawdzać jeszcze. Zdrowy tryb życia, sport a ciąży brak. Jestem typowym przykładem takiej co to odkładała jak długo się dało.Blond27 lubi tę wiadomość
👩💼36
Badania etap I i II ok.
Tsh -2,9 -> 1,9 ->2,6 -
Pfry wrote:Zdecydowanie zgadzam się z przedmówczynią - warto jednak to zbadać.
A tak w ogóle to @Chrupka na jakiej podstawie miałaś stwierdzoną hiperprolatynemię czynnościową? Mi ok 5 lat temu ją również stwierdzili, badając chyba 3x poziom prolaktyny po obciążeniu.
Jak w grudniu 2021 wspominałam endokrynologowi w przychodni przy szpitalu o hiperprolaktynemii czynnościowej to machnął ręką i powiedział, że nie mam się czym martwić i że "oni ją wtedy prawie wszystkim wykrywali, bo trochę więcej dopłaty za to było z NFZ, ale nie ma to większego wpływu"... No zobaczymy co mi powie endokrynolog w tym miesiącu jak zobaczy wyniki hormonów z grudnia. Niestety endokrynolog niewiele może powiedzieć bez badań, więc w grudniu byłam u niego tak właściwie tylko po skierowanie na badania.
Miałam stwierdzoną tylko na podstawie badań prolaktyny po obciążeniu. Owulacje występowały, nie miałam problemów z miesiączkami, ani innymi przypadłościami z tym związanymi 🤷♀️
Do ginekologa chodzę prywatnie, ale słyszałam z różnych źródeł, że odchodzi się od tego badania po MTC.
Głównym czynnikiem zapewne jest mój stres, bo stresuje się wszystkim, ale mam to po mamie, więc i tak tego nie zmienię..Starania od 08.2021
♀️26 ✅ Posiewy, hormony, biopsja endometrium ❌Hiperprolaktynemia czynnościowa
♂️29✅ Badanie nasienia, przewlekły stan zapalny prostaty wyleczony
🍀10cs
25.05.2022 ⏸ 10dpo
04.02.2023 Laura 💖 3370g 51cm
🍀brak owulacji, rozregulowane cykle, niespodzianka! 😍
21.05.2024 ⏸️
Rośniemy 🥰 25.01.2025 -
verliebtindich wrote:Wspaniale, powodzenia! 😍😍😍
Kciuki za betę🤞🤞
Dziewczyny, a u mnie dziś 1dc i od tego cyklu zaczynam pić olej z wiesiołka, kupiłam olej w formie płynnej, więc chętnie przyjmę porady co do ilości, ile tego pić?
No i dziś zaczynam działać dla wzmocnienia endo i otwieram czerwone wino, ale też nigdy tego nie robiłam (tzn nie piłam wina specjalnie dla endometrium 🤣🤣🤣), pijecie wino w 1 fazie cyklu, tak? Muszę odpalić też morele, ale je wrzucam gdzieś zblendowane, bo bardzo nie lubię, orzechy i migdały.
Dzięki z góry!
Niby jedna lampka dziennie, ja nie ryzykuje ponieważ tak uwielbiam wino że raczej bym jednej nie wypiła 🤣15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
inne badania w normie
🧔 - 32
WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
HSG (prawy jajowód nie do oceny)
03.23r. IUI ❌
04.23.r IUI odwołane - owu z prawego
Ja spędziłam popołudnie ze łzami w oczach, pojawiły się nitki krwi we słuzie, jestem 9dpo, czy wogole owulacja była to nie wiem 😪testy miałam pozytywne owulacyjne jak nigdy wcześniej... nie robiłam w tym miesiącu progesteronu, okres powinnam mieć czwartek/piątek więc problemy hormonalne wracają 😔 tabletki anty pomogły tylko na miesiąc.. We wtorek zapisuję się do lekarza, już miało być dobrze...
Czy wogole będę testować... 💔Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2022, 18:28
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Chrupka wrote:Miałam stwierdzoną tylko na podstawie badań prolaktyny po obciążeniu. Owulacje występowały, nie miałam problemów z miesiączkami, ani innymi przypadłościami z tym związanymi 🤷♀️
Do ginekologa chodzę prywatnie, ale słyszałam z różnych źródeł, że odchodzi się od tego badania po MTC.
Głównym czynnikiem zapewne jest mój stres, bo stresuje się wszystkim, ale mam to po mamie, więc i tak tego nie zmienię..
Ojejku, znam to doskonale! 😁 Moja Mama - ona to wszystkim się przejmuje, ja trochę mniej, ale oczywiście jestem jej córką, więc stres mi też się udziela, pewnie nawet częściej niż zdaję sobie z tego sprawę.
Ciekawe to co napisałaś o tym, że się odchodzi od badania po MTC. Może dlatego ostatnio endokrynolog machnęła ręką na to, gdy powiedziałam o tym, że stwierdzono u mnie hiperprolaktynemię czynnościową. 🤔👩 33 | 🧑 34 - starania od 11.2020
11.09.2022 - brak akcji 💔 poronienie samoistne 9t+4d
27.12.2023 - kontrolna biopsja ✅
03.01.2024 HOMA ✅ BMI zawsze w normie (teraz 19,27), cytologia ✅ profil cytokin rozjechany, KIR Bx, allo-MLR 33,1% - do starań zaproponowany Accofil
16.02.2024 - AMH 1,28, Endometrioza II i adenomioza ❌ niepłodność idiopatyczna
29.07 i 28.08 - IUI ❌
15.11.2024 - histeroskopia: usunięte mikropolipy, zrosty, wycinki do badań ⏳
Mąż: seminogram ✅ fragmentacja ✅ HBA ✅
Lecę na oparach... 🫠
Plan: dieta, fizjo uro-gin, ćwiczenia, zaopiekowanie relaksu i trawienia🧘 -
Kamala8 wrote:Część dziewczyny. Chyba dołączę do wątku, choć w tym miesiącu jeszcze mamy zamiar się wstrzymać. Może jeszcze zrobię pozostałe badania w tym drożność jajowodów (boje się tego badania) i nie wiem czy robić monitoring cyklu jeśli mam regularne i mierze temperatury. Przyznam że im więcej biegania po lekarzach tym to dla mnie większy stres a mam tendencje do napadów leków (od kilku lat i terapii żyje bez leków). Nie wiem czy jestem gotowa na ciągłe bieganie po lekarzach, branie leków, jakiś dupkow czy innych. Jeśli nie uda się naturalnie to trudno - przynajmniej na razie tak myślę.
Coś o mnie. Mam 36 lat. Staramy się z przerwami od września. Wszystkie badania do tej pory ok. (Te zlecane w wątku ). Moje amh to 2,1 więc chyba jeszcze działam 😄. Tsh było 2,6 ale nie dostałam leków od Endo - po kolejnych badaniach 1,9 - bede je sprawdzać jeszcze. Zdrowy tryb życia, sport a ciąży brak. Jestem typowym przykładem takiej co to odkładała jak długo się dało.
Hej, czy wpisać Cię do wolnych strzelców?
A mam pytanie, jak wygląda u Was "wstrzymywanie"? Może pomimo badań, powinniście się starać?15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
inne badania w normie
🧔 - 32
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
03.23r. IUI ❌
Ja spędziłam popołudnie ze łzami w oczach, pojawiły się nitki krwi we słuzie, jestem 9dpo, czy wogole owulacja była to nie wiem 😪testy miałam pozytywne owulacyjne jak nigdy wcześniej... nie robiłam w tym miesiącu progesteronu, okres powinnam mieć czwartek/piątek więc problemy hormonalne wracają 😔 tabletki anty pomogły tylko na miesiąc.. We wtorek zapisuję się do lekarza, już miało być dobrze...
Czy wogole będę testować... 💔
Czasami przy zagniezdzaniu występuje plamienie ☺Anka1312, Kasiooola lubią tę wiadomość
15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
inne badania w normie
🧔 - 32
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
03.23r. IUI ❌
Głównym czynnikiem zapewne jest mój stres, bo stresuje się wszystkim, ale mam to po mamie, więc i tak tego nie zmienię..
ja też bardzo szybko się stresuję, wybrałam sobie też stresujący zawód także to też nie pomaga, ale w ciężkich momentach pomaga sport i rozmowa z kimś, najlepiej z terapeutą. Stres zawsze będzie nam towarzyszył, ważne żeby nauczyć się go kontrolować aby nie miał złego wpływu na nasze życie 🤗 -
Kamala8 wrote:Część dziewczyny. Chyba dołączę do wątku, choć w tym miesiącu jeszcze mamy zamiar się wstrzymać. Może jeszcze zrobię pozostałe badania w tym drożność jajowodów (boje się tego badania) i nie wiem czy robić monitoring cyklu jeśli mam regularne i mierze temperatury. Przyznam że im więcej biegania po lekarzach tym to dla mnie większy stres a mam tendencje do napadów leków (od kilku lat i terapii żyje bez leków). Nie wiem czy jestem gotowa na ciągłe bieganie po lekarzach, branie leków, jakiś dupkow czy innych. Jeśli nie uda się naturalnie to trudno - przynajmniej na razie tak myślę.
Coś o mnie. Mam 36 lat. Staramy się z przerwami od września. Wszystkie badania do tej pory ok. (Te zlecane w wątku ). Moje amh to 2,1 więc chyba jeszcze działam 😄. Tsh było 2,6 ale nie dostałam leków od Endo - po kolejnych badaniach 1,9 - bede je sprawdzać jeszcze. Zdrowy tryb życia, sport a ciąży brak. Jestem typowym przykładem takiej co to odkładała jak długo się dało.
Hej! Miło Cię poznać
Co do badania drożności- wiele dziewczyn tu je miało, ja też. U mnie akurat zupełnie bezboleśnie.
Co do stresu związanego z badaniami- rozumiem doskonale. Mi się aż cykl rozjechal w czasie, gdy robiłam większość badań. Trzeba zrobić i działać dalej17 cs
🏳
Marzenia o drugim cudzie pozostaną, może kiedyś same się spełnią. -
Kasiooola wrote:Dziewczyny gratulacje, ❤️
Czy wogole będę testować... 💔
Spokojnie przy zagnieżdżaniu się to zdarza 😚 Nie ma co tracić nadzieji, ja tak miałam właśnie w cyklu w którym zaszłam w ciążę więc nie stresuj się na zapas 😉Kasiooola lubi tę wiadomość
🤍 01.2022 - cb
(2.04.22) 10dpo ⏸️
(4.04.22) 12dpo - beta 79,69
(6.04.22) 14dpo - beta 263,30
(8.04.22) 16dpo - beta 778,10
(20.04.22)-6+1, dzidzia 5mm
(2.05.22) - prenatalne -
Chrupka wrote:Mam dopiero zacząć brać pierwszy cykl.
Lekarz napisał mi na recepcie, że mam brać 1x1 od 2 do 7 dnia cyklu 🙂
Czy to za długo Twoim zdaniem? 🤔
Jak od 2-7 dc to jest ok. Tylko napisałaś wcześniej ze od 2 do 7 dnia następnego cyklu i zaczęłam sie zastanawiac czy nie bierzesz przypadkiem przez caly cykl 🙈🤭Blond27 lubi tę wiadomość
-
Teraz to ja się boje że wojna będzie. My po prostu jeśli się nie staramy to jakos tak mało sie ♥️. Tak spontanicznie to wyjedzie może 2 razy w miesiącu albo raz więc jak się staramy to może to torche mało romantic ale apka pokazuje te dni to trzeba robić swoje.
👩💼36
Badania etap I i II ok.
Tsh -2,9 -> 1,9 ->2,6 -
Mysle, ze droznosc warto zrobic, I z tego co dziewczyny pisza sonohsg nie jest takie straszne. Ja zrobilam sporo badan, hormony w 3 dniu cyklu, pozniej progesteron 7dpo, wymazy (przygotowania do hsg), pakiet trombofilii, partner tez zrobil badania krwii (morfologia, cholesterol, witaminy, hormony) plus oczywiscie badanie nasienia. Co do monitoringu nawet raz warto zrobic, u mnie np pecherzyk pekal dzien pozniej niz myslalam, wiecej niz 24h po piku na tescie owulacyjnym.
Ja sie super czulam przez ostatnie miesiace, cwlowana suplementacja mega mi pomogla, mialam kiedys migreny, szybko sie meczylam, jak sie okazuje przez mutacje mthfr....Starania od Lipiec 2021
- MTHFR c677t homozygota
- Pai-1 4g/5g homozygota -
Pfry wrote:Ojejku, znam to doskonale! 😁 Moja Mama - ona to wszystkim się przejmuje, ja trochę mniej, ale oczywiście jestem jej córką, więc stres mi też się udziela, pewnie nawet częściej niż zdaję sobie z tego sprawę.
Ciekawe to co napisałaś o tym, że się odchodzi od badania po MTC. Może dlatego ostatnio endokrynolog machnęła ręką na to, gdy powiedziałam o tym, że stwierdzono u mnie hiperprolaktynemię czynnościową. 🤔
No właśnie cały czas się zastanawiam czy nie odstawić Dostinexu, bo głównie ten lek stosuje się jak podstawowa prolaktyna jest powyżej normy. Te tabletki są dość drogie, a właśnie mi się skończyło opakowanie..
@KlaraJa a w jakim zawodzie pracujesz? 😊 ja jestem księgową i w dodatku studiuję zaocznie,więc czekam chociaż na jakiś wypadzik w weekend z mężem, żeby się odciąć od tego wszystkiego 🙈Starania od 08.2021
🍀10cs
25.05.2022 ⏸ 10dpo
21.05.2024 ⏸️
Rośniemy 🥰 25.01.2025 -
Witam nowe dziewczyny 😙
Mnie dzisiaj tak ciągnie jajnik i podbrzusze, że na 100 proc mamy owulkę. Dziś i jutro doprawimy ♥️
Zaczynają mi się sny, że sikam II 💚 oby do 8.03, może będzie prezent na Dzień Kobiet 🌺Chrupka , Domi_naturelover, MałaMk, Milixx, Koteczka82, Okinny, Anka1312, Angelaaaa, Aneta2506, Paulina666, Ekta, Blond27, MałaStokrotka lubią tę wiadomość
-
Okinny wrote:Hej! Miło Cię poznać
Co do badania drożności- wiele dziewczyn tu je miało, ja też. U mnie akurat zupełnie bezboleśnie.
Co do stresu związanego z badaniami- rozumiem doskonale. Mi się aż cykl rozjechal w czasie, gdy robiłam większość badań. Trzeba zrobić i działać dalej💁♀️24,💁🏼♂️28
❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩
28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii Historia wyjątkowa również dla lekarzy
-
abrakadabra wrote:Jak od 2-7 dc to jest ok. Tylko napisałaś wcześniej ze od 2 do 7 dnia następnego cyklu i zaczęłam sie zastanawiac czy nie bierzesz przypadkiem przez caly cykl 🙈🤭
A no tak, mój błąd, wybacz 🙈
Gratuluję dzidziusia 👶💗
Czy Letrozol to coś takiego jak Aromek? Nie za bardzo się odnajduję w tych wszystkich lekach 🤦♀️
Po pierwszym cyklu jego stosowania udało Ci się zajść w ciążę? 😊Starania od 08.2021
🍀10cs
25.05.2022 ⏸ 10dpo
21.05.2024 ⏸️
Rośniemy 🥰 25.01.2025 -
Hej😊 ja też początkowo starałam się naturalnie, ale z moim pcos i nieregularnymi cyklami stwierdziłam że potrzebuję pomocy medycyny 🙂 też jestem po 30 i jak powiedziałam mojej ginekolog że chce się zacząć starać o dziecko to przed stymulacją zaproponowała mi żebym zaczęła brać Ovarin (suplement diety dla kobiet ma w sobie m.in. kwas foliowy witaminy b6, B12, D), co prawda nie wyregulował mi cyklu (to jednak sumpelemnt diety) ale dostarczyłam sobie odpowiedniej ilości witamin i przestałam miewać torbiele czynnościowe - czy Ty stosujesz jakieś suplementy? 🙂 -
Chrupka wrote:A no tak, mój błąd, wybacz 🙈
Gratuluję dzidziusia 👶💗
Czy Letrozol to coś takiego jak Aromek? Nie za bardzo się odnajduję w tych wszystkich lekach 🤦♀️
Po pierwszym cyklu jego stosowania udało Ci się zajść w ciążę? 😊
Tak to chyba sa dosyć podobne leki. Ja mialam letrozol bluefish.
Pierwszy z letrozolem bo najpierw bralam 2 cykle clo, ale słabo na mnie działało. Potem gin dala mi letrozol, owu byla późno bo ok 17-18 dc, a jeszcze przed owu kilka dni dołączyła mi estrofem i to był właśnie szczęśliwy cykl 😊😊
Dziękuję 🤭 -
abrakadabra wrote:Tak to chyba sa dosyć podobne leki. Ja mialam letrozol bluefish.
Pierwszy z letrozolem bo najpierw bralam 2 cykle clo, ale słabo na mnie działało. Potem gin dala mi letrozol, owu byla późno bo ok 17-18 dc, a jeszcze przed owu kilka dni dołączyła mi estrofem i to był właśnie szczęśliwy cykl 😊😊
Dziękuję 🤭
Miałaś też problem z małym endo? 🙂
U mnie to i tak się pewnie skończy histeroskopią, więc nie nastawiam się zbytnio na cykl z Aromkiem 🙂
W dalszym ciągu nie mam pojęcia co robić z następnym cyklem 😕Starania od 08.2021
🍀10cs
25.05.2022 ⏸ 10dpo
21.05.2024 ⏸️
Rośniemy 🥰 25.01.2025