W październiku jesień🍁, plucha🌧, świetna pora na spłodzenie malucha 🤱
-
WIADOMOŚĆ
-
@goska000 super powiedziane;)
@stokrotka00 to odpowiednie miejsce dla Ciebie, witamy;) a miałaś kiedyś monitoring cykli? Ja chyba od tego bym zaczęła teraz czy owulki w ogóle są i jakie.
Jak tarczyca unormowana lekami to nie powinna stanowić przeszkody.
Starania o pierwsze bobo
👩30l.
2017 laparotomia, usunięty potworniak ze znaczna częścią prawego jajnika
PCOS
🧔30l.
🔜
Laparoskopia -
stokrotka00 wrote:Cześć dziewczyny, to mój pierwszy post na forum i mam nadzieję, że można dołączyć. Proszę przekierujcie mnie jeśli powinnam gdzieś indziej najpierw napisać.
Trochę o mnie i o naszych staraniach:
Obydwoje jesteśmy po 30, przed 35. Ja mam niedoczynność tarczycy o nieznanym podłożu (antyTPO i antyTG zawsze w normie), moja tarczyca jest mniejsza niż standardowa więc endokrynolog podejrzewał stan zapalny w przeszłości. Obecnie TSH jest w okolicach 1 - 1,2, na stałe przyjmuje Euthyrox. Przed staraniem wykonałam wszystkie niezbędne badania zalecone przez moją gino: kwas foliowy, prolaktyne itp. Wszystko było w normie jak na tamten moment. Miesiączkuje w miare regularnie, ale mam małego polipa macicy. Raz mi się już go udało pozbyć (bez zabiegu) ale powrócił. Według gino nie stanowi przeciwskazań do ciąży bo ma mniej niż 1cm.
Aktywnie staramy się od początku tego roku. Z miesięczną przerwą zaleconą dla męża ze względu na zażywane leki. Gdzieś tam na początku była myśl, że uda się od razu, bo jakoś wszyscy dookoła mówili, że tak im się udało. W pierwszym cyklu spóźniał mi się okres ponad 10 dni ale wszystkie testy były negatywne. W końcu okres przyszedł i generalnie był to mało przyjemny początek starań, bo było dużo stresu.
Obecnie monitoruje temperature przez zegarek. Nie jest idealnie, ale jest łatwo i w miarę działa więc wydawało mi się, że na tem moment starcza. Mam wzrost temperatury w okolicy połowy cyklu, wiec chyba zachodzi owulacja.
Dziś właśnie dostałam kolejnej 🐒 i zdecydowałam się napisać. Razem z mężem postanowiliśmy poczekać do grudnia i wtedy udać się do specjalisty więc pewnie lepiej już się rozglądnąć gdzie i na spokojnie zarezerwować termin.
Pozdrawiam życzę Wam wielu podwójnych kresek w tym miesiącu 🤞, dla mnie szansa dopiero za miesiąc 🤞23 cykl starań
👱🏻♀️32 lat/🧔🏻33 lata
♠️Niedoczynność tarczycy, mięśniaki usunięte laparoskopowo
HSG✅, Mucha✅ , hormony 3dc✅, 7dpo✅, TSH, FT3, FT4✅, Glukoza/insulina✅, nasienie 🟩 - ilość i koncentracja 4 krotnie ponad normy, morfo 3%, trochę leniwe chłopaki ale podkoksujemy
11.04.2024 - wizyta u nowego ginekologa 👎
24.04.2024 - wizyta w poradni leczenia niepłodności
Mówią, że nadzieja umiera ostatnia... -
Dziewczyny po konsultacji z innym ginekologiem zapisałam się do kliniki, do Invimedu.
Czuje, ze to dobra decyzja, aby pokierowana się w te stronę.
Pusshka, domi88, Chmurka21, Bulbasek lubią tę wiadomość
🏋️🏃♀️
Marzec 2022 8tc 💔 poronienie wstrzymane - łyżeczkowanie 😭
Starania od VI 2022
💁♀️
AMH 1,97 ng/ml
TSH - 2,020
9.11 - wykryty 1 mały guzek tarczycy
Mutacja MTHRF 1298A > układ heterozygotyczny
Kariotypy ✅
Badanie drożności 10.10.23
Prawy jajowód drożny
Lewy jajowód niedrożny
💁♂️
Kariotypy ✅
Morfologia: 3%
11.12.2023 - IUI ❌
31.01.2024 - IUI ❌
27.02.2024 - IUI ❌
11.09 punkcja 💉 -> 17 🥚 -> 4❄️
6BB (hatched blastocysta)
4BB (blastocysta)
4AB (blastocysta)
5/6BB (hatched blastocysta)
16.10 I transfer blastocysta 4AB ✖️
II transfer ⏳ -
Dziewczyny chodzące na monitoringi, mam serię głupich pytań, bo to temat dla mnie nieznany.
Jak to działa? W jakie dni cyklu się na takie coś idzie? Wystarczy pójść do zwykłego ginekologa z USG czy specjalizującego się w leczeniu niepłodności?
Jakie są wskazania do monitoringu? -
Erdene wrote:Dziewczyny chodzące na monitoringi, mam serię głupich pytań, bo to temat dla mnie nieznany.
Jak to działa? W jakie dni cyklu się na takie coś idzie? Wystarczy pójść do zwykłego ginekologa z USG czy specjalizującego się w leczeniu niepłodności?
Jakie są wskazania do monitoringu?
Ja chodziłam na monitoring do "normalnego" gina przy stymulacji Letrozolem. W 11-13 dc miałam wizytę i zapadała decyzja o dniu, w którym mam zrobić sobie zastrzyk Ovitrella na pęknięcie pęcherzyka. I później kolejna wizyta po 5-7 dniach w celu oceny czy pęcherzyk pękł
Wskazaniem do monitoringu dla mnie było PCOS - nie rosły mi pęcherzyki, a jeśli rosły, to nie pękały.Starania o pierwsze 👶 od 10/2022
❌️ endometrioza
🍍IVF: 22.05 punkcja. Pobrano 20 🥚, dojrzałych 15, zapłodniono 11.
Mamy 6: ❄️❄️❄️4BA, ❄️❄️❄️3BB
24.06 transfer 4BA 🍀
7 dpt beta 79,7 mIU/ml ❤️, 9 dpt 212 mIU/ml , 11 dpt 584 mIU/ml, 15 dpt 3948 mIU/ml
19.07 wizyta 25 dpt: 0,58 cm zarodka z serduszkiem ❤️
26.08 prenatalne: bobo ma 5,88 cm
11.10 250g synka 🥰
6.11 II prenatalne: misiu waży 470g
-
Nie ma wskazań. Idziesz do zwykłego gina w okolicy owulacji i mówisz,że chcesz mieć zrobiony monitoring owulacji. Dr sprawdza jajniki. Ilość pęcherzyków. Określa w którym jest dominujący i kiedy mniej więcej pęknie. Jeśli do owulacji masz jeszcze trochę czasu to może poprosić o przyjście raz jeszcze.Po owulacji idziesz ponownie sprawdzić czy pęcherzyk pękł
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2023, 18:27
09.2009r. 💔
01.2015r. 💔
06.2015r. 💜⏸️
02.2016r. Leon Kameleon 🦎💜
03.2023r. Walczymy o rodzeństwo.
28.02.2024 r. 💔
11.04.2024 r. 💔
IVF październik ( świeżak 5.1.2 ) 👎
🩵🩵🩵🩵 ( 4.1.1 (3), 4.1.2 )
IVF listopad 🔜 -
U mnie monitoring uwulacji wyglądał tak, że ok 14 dnia cyklu lekarz wykonywał USG, sprawdzał gdzie i ile jest pęcherzyków, jeżeli był jakiś jeden dojrzały to za dwa- trzy dni kolejna wizyta sprawdzajaca też z USG czy pęcherzyk pękł. Może być tak że lekarz powie by przyjść później niż za dwa dni, bo np pęcherzyk jest jeszcze za mały.
♀️32
PCOS
Endometrioza I stopnia + podejrzenie adenomiozy
Zespół androgenny
Stan przedcukrzycowy
Metformax 2x500
Letrox 25mg
Start: 06.22
Ovitrelle:
09.09.23❌
09.10.23❌
06.11.23❌
IUI 30.11.23 ❌...
⏸ 11.01.2024 beta-HCG 37,81 - naturalny cud ❤
13.01.2024 beta-HCG 120.13
17.01.2024 beta-HCG 803.38 🙏 dwa pęcherzyki 🥺
29.01 👩⚕ jeden zarodek z bijącym serduszkiem ❤
18.03 pappa niskie ryzyka - dziewczynka 💓
10.06 połówkowe - wszystko ok, echo serduszka w normie ❤
🤰02.09 indukcja -
U mnie monitoring zaczął się w 7 dc, bo mam 25 dniowe cykle. I wizyty co dwa dni. U mnie były w sumie trzy, na pierwszej informacja o pęcherzyku i rozmiarze, potem że już jest pęcherzyk Graffa i mamy działać, na ostatnim, że owulacja była dzień wcześniej i już było ciałko żółte. Ginekolog z Luxmedu🧑 43
🧔31
🧍 24
💃14
14.10.23 ⏸️
3.11.23 ❤️
20.02.24 💔😇 Milusia -
nick nieaktualnyklaudia_23 wrote:Jesli w tym cyklu sie nie uda to wlasnie w kolejnym odpuszczam i oczyszcze glowe, tym bardziej ze na poczatku listopada lecimy z narzeczonym na 4 dni do Wloch do Bari pozwiedzac sobie 😊
Co prawda w kazdym cyklu sobie mowilam, ze w kolejnym na pewno troche wyluzuje i nigdy nie wychodzilo, no ale w tym kolejnym juz na 100% odpuszcze, jestescie swiadkami!! 😅
Na szybko licząc na początku listopada będziesz miała płodne. Może doczekasz się "Włoskiego" dzieciątka
Znam wiele osób, którym że tak powiem udało się za granicąklaudia_23 lubi tę wiadomość
-
Rica wrote:Ja od nowa z zapytaniem; czy któraś miała 4dni z rzędu dużo śluzu rozciągliwego przezroczystego? Już mnie to przeraża 😬
Ja niestety nie pomogę, ale sama mam teraz bardzo dużo kremowo rozciągliwego I to też dla mnie nowość w tym okresie mojego cyklu. Oczywiście włączyło mi się myślenie życzeniowe, że może to objaw ciąży. Czy któraś z Was też tak miała na początku ciąży?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2023, 21:29
Rica lubi tę wiadomość
🧑 43
🧔31
🧍 24
💃14
14.10.23 ⏸️
3.11.23 ❤️
20.02.24 💔😇 Milusia -
MadziaIsm wrote:Ja niestety nie pomogę, ale sama mm teraz bardzo dużo dłużej kremowo rozciągliwego I to też dla mnie nowość w tym okresie mojego cyklu. Oczywiście włączyło mi się myślenie życzeniowe, że może to objaw ciąży. Czy któraś z Was też tak miała na początku ciąży?
U Ciebie kremowe więc bardziej na plus bo ja takie miałam jak byłam w 1 ciąży. W drugie to nie zwróciłam uwagi. Ale nie wiem czy u mnie to objaw dni płodnych (w sumie jestem 2 dni po owu)czy cholera wieStaranie od 08.2022
TSH 2,42 06/06/2023
ft3 4,46 (2,63-5,70)
ft4 14,30 (9,00-19,00)
✔️ MamaDHA Premium
✔️Conceive Plus -
Rica wrote:Ja od nowa z zapytaniem; czy któraś miała 4dni z rzędu dużo śluzu rozciągliwego przezroczystego? Już mnie to przeraża 😬
Aktualnie jestem jakieś 4-5 DPO, zobaczymy co dalej ten cykl przyniesie 🙃 -
Bluesky wrote:Ja w tym cyklu też miałam 4 dni taki śluz, gdzie zazwyczaj mam tylko 1 dzień , a później od razu zmienia się w kremowy. Też się zastanawiam o co chodzi 🤔 trochę sobie tłumaczę, że może wpływ na to miało przeziębienie i leki 🤔 ale sama nie wiem 🤨
Aktualnie jestem jakieś 4-5 DPO, zobaczymy co dalej ten cykl przyniesie 🙃
kiedy testujesz? Bo nie wiedziałam Twojego wpisu jakoś. -
Bluesky wrote:Ja w tym cyklu też miałam 4 dni taki śluz, gdzie zazwyczaj mam tylko 1 dzień , a później od razu zmienia się w kremowy. Też się zastanawiam o co chodzi 🤔 trochę sobie tłumaczę, że może wpływ na to miało przeziębienie i leki 🤔 ale sama nie wiem 🤨
Aktualnie jestem jakieś 4-5 DPO, zobaczymy co dalej ten cykl przyniesie 🙃
Tak mogło być, że leki ilość wypitej wody też ma wpływ, dieta
U mnie co miesiąc trochę inaczej to wygląda, ale w tym jakoś mało tego śluzu płodnego, i nie wiem kiedy i czy owulka będzie -
Wpisałam się w tym miesiącu na wolnego strzelca.
Gorzej znoszę biel niż @, więc dopóki @ się nie spóźni to raczej nie będę testować. Ostatnio się złamałam w dniu planowej @ i wstałam rano - bielizna czysta, to stwierdziłam a jednak sikne na patyk, dawno już tego nie robiłam 😂 i co? Siknęłam na test, podcieram się, a tu właśnie @ się zaczęła 🙈 -
Kasia111 wrote:Tak mogło być, że leki ilość wypitej wody też ma wpływ, dieta
U mnie co miesiąc trochę inaczej to wygląda, ale w tym jakoś mało tego śluzu płodnego, i nie wiem kiedy i czy owulka będzie
Wody od daaawna piję sporo - wyrobiłam sobie taki nawyk, że czasami jak wypije mniej tonawet źle się czuję. Dieta w tym miesiącu to porażka 🙈 jakoś raz czy drugi sobie pofolgowalam i tak jakoś poszło. Może od poniedziałku się ogarnę i wrócę do normalnego trybu 😁 więc obstawiam, że pewnie leki tak namieszały że śluzem. -
Kasia111 wrote:Tak mogło być, że leki ilość wypitej wody też ma wpływ, dieta
U mnie co miesiąc trochę inaczej to wygląda, ale w tym jakoś mało tego śluzu płodnego, i nie wiem kiedy i czy owulka będzie
Ja wypijam minimum 3 litry wody dziennie od kiedy pamiętam,a śluz przezroczysty rozciągliwy to jest u mnie raz na rok09.2009r. 💔
01.2015r. 💔
06.2015r. 💜⏸️
02.2016r. Leon Kameleon 🦎💜
03.2023r. Walczymy o rodzeństwo.
28.02.2024 r. 💔
11.04.2024 r. 💔
IVF październik ( świeżak 5.1.2 ) 👎
🩵🩵🩵🩵 ( 4.1.1 (3), 4.1.2 )
IVF listopad 🔜 -
@Bluesky - na mnie testy też negatywnie działają. Na początku testowałam nawet wcześniej, a teraz od kilku cykli mówię sobie że dopiero jak @ się spóżni co najmniej dzień, dwa. A jako że przychodzi regularnie to na razie testów nie ubywa
Jeśli chodzi o taki monitoring owulacji to chyba nigdy pełnego nie miałam. Ze względu na polipa to dość dużo chodziłam na wizyty do gino, i zawsze mówiła że wszystko tam prawidłowo wygląda. Ale pewnie warto zrobić porządnie.10sc 🙏
12.22 - badania przed staraniami, przeciwciała, glukoza (5.2) , TSH (1.6->1.15)
02.23 - rozpoczęcie starań
12.23 - planowa wizyta w klinice
Leki i suplementacja:
♀Euthyrox, Cyclodynon, olej z wiesiolka, Q10, kwas foliowy, Omega 3, Witamina C, Witamina D, probiotyki
♂Q10, multiwitamina, Omega 3, olej z czarnuszki, Witamina D, probiotyki -
Dziś przyszła 🐒
Cykl trwał 23 dni. Nigdy tak krótkiego nie miałam. Porażka jak człowiek może wreszcie po tylu latach przerwy i problemów się starać to organizm wariuje i trudno cokolwiek przewidzieć. Załamka...👱♀️ 35 lat
👨🦱 38 lat
Starania od lipca 2019
*24.09.2019 poronienie 8tc
*06.2020 histeroskopia, usunięcie polipa
*11.2020 histeroskopia, usunięcie polipa
*06.2021 histeroskopia, usunięcie polipa
*03.2022 histeroskopia z łyżeczkowaniem, usunięcie polipa
*10.2022 laparotomia, usunięcie mięśniaka ok 6 cm
06.2023 wznowienie starań