Witamina D3
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam Dziewczyny, czy któraś z was badała sobie poziom wit. D3? Jakie kuracje miałyście? Ja właśnie na zlecenie endokrynologa zrobiłam badania i wyszło, że mam znaczny niedobór. A jak sobie poczytałam, to ta witaminka ma baaaaardzo duży wpływ na nasz organizm. A niedobór ma dużo osób.
Manieczka86, Ania_84, Anoolka lubią tę wiadomość
-
Teraz mam urlop i więcej czasu żeby szperać po internecie i tak się dzisiaj zastanawiałam nad tą witaminą. Miałam iść dzisiaj na badania ale zaspałam he he. Idę w poniedziałek i może też bym sobie zrobiła D3. Też chętnie się dowiem coś więcej od dziewczyn, które brały bądź biorą wit. D3
AgaBC lubi tę wiadomość
Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 0,25 1x1
Hiperprolaktynemia czynnościowa - Bromergon 2,5 mg 1x0,5
-
nick nieaktualnyja płaciłam za badanie 70 zl., wyszedł mi niedobór, dostałam devikap 2x3 krople razem z łyżką oleju lnianego. W najblizszym czasie powtarzam badanie żeby sprawdzić czy poziom się podniósł. Jak na razie cudów nie widać, ale też słyszałam o dużym znaczeniu tej witaminy
-
nick nieaktualny
-
Mnie ostatnio endokrynolog zlecił to badanie ale jeszcze go nie robiła więc nie wiem jak u nas cenowo to wygląda ale w wolnej chwili poczytam o tej witaminie zwłaszcza interesuje mnie jej wpływ na ewentualne zajście w ciążę.
-
nick nieaktualny
-
Weronika, ja pcos nie mam a jak widać witaminy d3 spory niedobór mam i z magnezem też problem. Ciągle suplementuję magnez i potas w dawkach leczniczych, a i tak jak tylko na siłownię regularnie pochodzę, to skurcze wracają. I problemy ze snem. Ale tu akurat problem może być w d3 właśnie.
Endokrynolog, do której teraz trafiłam mówiła, że d3 bardzo wpływa na płodność zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Dzisiaj mój małżonek stwierdził, że chyba też poleci sobie sprawdzićweronika86, luthien lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
AgaBC wrote:Weronika, ja pcos nie mam a jak widać witaminy d3 spory niedobór mam i z magnezem też problem. Ciągle suplementuję magnez i potas w dawkach leczniczych, a i tak jak tylko na siłownię regularnie pochodzę, to skurcze wracają. I problemy ze snem. Ale tu akurat problem może być w d3 właśnie.
Endokrynolog, do której teraz trafiłam mówiła, że d3 bardzo wpływa na płodność zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Dzisiaj mój małżonek stwierdził, że chyba też poleci sobie sprawdzićAgaBC lubi tę wiadomość
-
Aga zbadaj sobie rowniez stezenie wapnia w krwi bo czasami za duzo wapnia wybija wlasnie d3 i suplementacja d3 nic nie da bo organizm nie przyjmie. Ja niestety tak mialam wtedy sluz zabija plemniki, najlepiej wtedy pic wode 6-6,2ph...ja specjalnie sprawdzam wode miernikiem. Potrzebujemy wapnia oczywiscie, ale teraz prawie wszedzie wkladaja nam do jedzenia wapn...w wodach kupnych jest tyle wapnia ( zwlaszcza w danone), ze jak sprawdzilam ph wody to cholera bylo 8ph!!! nawet rosline jak podlejesz taka wode to albo zdechnie albo przezyje ale nie da juz pieknych kwiatow...
Manieczka86, AgaBC lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyu nas tyle kosztuje vit d3 w każdym laboratorium - np. w luxmedzie w lublinie: http://www.luxmedlublin.pl/dla_pacjenta/2,18,154,26lg,75237607lb,stronazb,badania-i-zabiegi,laboratorium,pelna-lista-badan,osteoporoza,witamina-d3-25-oh-d-
rzeczywiscie jak tu któraś z dziewczyn pisała moze sie nazywać 25-OH D
u nas poziom witaminy badałam i ja i mąż - oboje mieliśmy za niski i obojgu przypisał lekarz devikap -
nick nieaktualnyteż słyszałam, ze rzadko kto nie ma niedoboru w naszym klimacie - mój lekarz mówił, że zdarzyły mu się tylko dwie takie pacjentki - jedna była Australijką, a druga Amerykanką
Mój lekarz chyba kazdemu rutynowo to badanie zleca (spośród tych co maja problem z płodnoscią) -
weronika86 wrote:Aga zbadaj sobie rowniez stezenie wapnia w krwi bo czasami za duzo wapnia wybija wlasnie d3 i suplementacja d3 nic nie da bo organizm nie przyjmie. Ja niestety tak mialam wtedy sluz zabija plemniki, najlepiej wtedy pic wode 6-6,2ph...ja specjalnie sprawdzam wode miernikiem. Potrzebujemy wapnia oczywiscie, ale teraz prawie wszedzie wkladaja nam do jedzenia wapn...w wodach kupnych jest tyle wapnia ( zwlaszcza w danone), ze jak sprawdzilam ph wody to cholera bylo 8ph!!! nawet rosline jak podlejesz taka wode to albo zdechnie albo przezyje ale nie da juz pieknych kwiatow...