Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wrześniowe przytulanki 🫂 w porę deszczową 🌧️, a w maju🪻prosto z grilla 🫕 na salę porodową 👶🏻
Odpowiedz

Wrześniowe przytulanki 🫂 w porę deszczową 🌧️, a w maju🪻prosto z grilla 🫕 na salę porodową 👶🏻

Oceń ten wątek:
  • misza90 Przyjaciółka

Wysłany: 11 września, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Extra! Trzymam kciuki! ❤️

Monka95 lubi tę wiadomość

Mąż kryptozoospermia, zamrożone plemniki, Pick-up 18.10 transfer odwołany - hiperstymulacja
    Mamy ❄️❄️❄️❄️❄️
    27.12 Transfer 5 dniowej blastki
    30.12 beta 40 🥰
    1.09.2020 Blanka 🥳
    14.11.2022 FET 4.2.1 nieudany
    16.01.2023 FET 4.2.2
    7dpt 24,3 bhcg
    9 dpt 40,6
    11 dpt 48 :(
    22.04 transfer 4.22 i 3.22 🙏
    Transfer nieudany
  • Deyansu Ekspertka

Wysłany: 11 września, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monka95 - trzymam kciuki za 🌱 <3

U mnie trochę gorszy dzień, bo od wczoraj chodzę ze świadomością chyba głównego naszego problemu (ta glukoza; czytałam, że to może przyczyniać się też do obniżonej płodności) Czy jest Waszym zdaniem sens robić Mężowi też to badanie fragmentacji DNA, skoro Jego wyniki i tak są słabe? Czytałam, że glukoza właśnie m.in. upośledza naprawę DNA i to może być też problem....

Do tego okazało się, że to moje badanie drożności, ponieważ jest laparoskopowe, będzie wymagało innego przygotowania niż takie ...'normalne' (?) Dziś miałam mieć kwalifikację, a de facto to była kwalifikacja do kwalifikacji (witamy w PL służbie zdrowia), najpierw musiałam jednak lecieć na inne piętro po podpis potwierdzający, że NA PEWNO figuruję w księdze operacji na ten miesiąc i że to NA PEWNO taki zabieg. Dziś miałam w związku z tym wykonany RTG klatki piersiowej, mam wziąć zaświadczenie od lekarza POZ (podobno niezgodne z prawami pacjenta, ale co tam), zrobić badania na grupę krwi x 2, a do tego glukoza, morfo, TSH, przeciwciała HCV, HIV i kilka innych, a potem dopiero wizyta u anestezjologa, po wypełnieniu formularza, który dostałam. Oczywiście jak poleciałam po wpisy na skierowaniu, to baby, stare prukwy z kolejki stwierdziły, że wyszłam z kolejki! Naprawdę się wkur....am, a trochę też celowo odegrałam scenkę pt. "płaczę, trzęsę się i słabo mi", żeby je skruszyć (wiem, że też nie przyszły tam dla beki, jedna z rakiem jajnika... no ale kurczę). Na szczęście rejestratorka ustawiła wszystko do pionu i wezwała mnie pierwszą :) Walczenie o swoje zdrowie i o trzymanie maluszka w ramionach - nie sądziłam, że to może wymagać aż tak żelaznych nerwów i łokci ze stali :(

A co do kiecki ślubnej :D Żadna mnie nie pobije🏅 - zapłaciłam 53 zł plus przeróbka za stówkę :) To były dwie kiecki outletowe w super stanie na licytacji Allegro :P Przyznaję, że zależało mi na niskich kosztach (a poza tym jestem trochę maniakiem licytacji tanich i fajnych rzeczy na Allegro), bo cały ślub i obiad weselny był na 17 osób, bez tańca, po prostu super czas spędzony na rozmowach i śmiechu w kameralnym gronie <3 Tak, to był ślub kościelny, ale mamy małe rodziny (a raczej małe grono ludzi z tych rodzin, z którymi chcieliśmy dzielić ten piękny dzień :> )

Miłego dnia <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września, 12:59

pp2018, Fasolowa_zupa, Darrika, Revolutionary , Klaudek11, Monka95, Kłębuszek, hakorośl, DreamBee, Ilka96 lubią tę wiadomość

👩🏻 38
    PCOS, IO, hiper: androgeny & prolaktyna po MTC
    dawniej nadwaga i problemy z tarczycą
    MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota
    AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
    posiewy, MUCHA - ok :)
    Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki

👱🏻32
    nasienie morfo 3%, wysokie pH i lepkość
    ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK
    IO, stan przedcukrzycowy (?) -> OGGT (11.2024)
    stres oksydacyjny Wysoki; MAR HBA chromatyna OK

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
    🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
    Początek czerwca 2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    Lipiec 2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
    Sierpień-Wrzesień /Grudzień 2024 -> pogłębiona diagnostyka obojga
  • pp2018 Autorytet

Wysłany: 11 września, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    A niestety powinno się bo nawet dwie różne diagnostyki w tym samym mieście mogą mieć inne odczynniki, dlatego zawsze mnie uczulają, że ma być w tym samym miejscu;)

Wiem o tym, ale tym razem przechodzenie przez szpital i poradnie, gdzie mieszają się zdrowi z chorymi wcale mi się nie uśmiechało, bo sama i tak nie czułam się w pełni ok. Do tego kolejka na kilkanaście osób 😂😂😂

Deyansu lubi tę wiadomość

38 👱‍♀️, 37🧔‍♂️ AMH 0,82
    28.05.24 ⏸️ 4.07.24 💔 Janek [8+3] trisomia w obrębie 8 chromosomu
    🧬 PAI-1 i MTHFR 1298A>C (hetero)

6.09, 8.09 ⏸️
    9.09 beta 704, prog 39,50
    11.09 beta 1861, prog 43
    18.09 5+3: GS 12mm, YS 2,8mm
    01.10 7+2: crl 11mm, ys 3,9mm, fhr 143/min
    10.10 8+4 crl 20mm, ys 6,1, fhr 175/min
    🩺 8.11 12+5 prenatalne
    Euthyrox 25

KIR AA

preg.png
  • Fasolowa_zupa Przyjaciółka

Wysłany: 11 września, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Smacznej kawusi!

Coś mi ostatnio kawa nie smakuje, a jest to tak dziwna sytuacja, że zaczęłam się zastanawiać czy coś się zmienia w moim organizmie?! 🧐
    Myślę że siostry staraczki wiedzą co mam na myśli 🤭

Deyansu, Darrika, pp2018, hakorośl, Wojcinka, DreamBee lubią tę wiadomość

• Frutellka Autorytet

Wysłany: 11 września, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:

U mnie trochę gorszy dzień, bo od wczoraj chodzę ze świadomością chyba głównego naszego problemu (ta glukoza; czytałam, że to może przyczyniać się też do obniżonej płodności) Czy jest Waszym zdaniem sens robić Mężowi też to badanie fragmentacji DNA, skoro Jego wyniki i tak są słabe? Czytałam, że glukoza właśnie m.in. upośledza naprawę DNA i to może być też problem....

Do tego okazało się, że to moje badanie drożności, ponieważ jest laparoskopowe, będzie wymagało innego przygotowania niż takie ...'normalne' (?) Dziś miałam mieć kwalifikację, a de facto to była kwalifikacja do kwalifikacji (witamy w PL służbie zdrowia), najpierw musiałam jednak lecieć na inne piętro po podpis potwierdzający, że NA PEWNO figuruję w księdze operacji na ten miesiąc i że to NA PEWNO taki zabieg. Dziś miałam w związku z tym wykonany RTG klatki piersiowej, mam wziąć zaświadczenie od lekarza POZ (podobno niezgodne z prawami pacjenta, ale co tam), zrobić badania na grupę krwi x 2, a do tego glukoza, morfo, TSH, przeciwciała HCV, HIV i kilka innych, a potem dopiero wizyta u anestezjologa, po wypełnieniu formularza, który dostałam. Oczywiście jak poleciałam po wpisy na skierowaniu, to baby, stare prukwy z kolejki stwierdziły, że wyszłam z kolejki! Naprawdę się wkur....am, a trochę też celowo odegrałam scenkę pt. "płaczę, trzęsę się i słabo mi", żeby je skruszyć (wiem, że też nie przyszły tam dla beki, jedna z rakiem jajnika... no ale kurczę). Na szczęście rejestratorka ustawiła wszystko do pionu i wezwała mnie pierwszą :) Walczenie o swoje zdrowie i o trzymanie maluszka w ramionach - nie sądziłam, że to może wymagać aż tak żelaznych nerwów i łokci ze stali :(

A co do kiecki ślubnej :D Żadna mnie nie pobije🏅 - zapłaciłam 53 zł plus przeróbka za stówkę :) To były dwie kiecki outletowe w super stanie na licytacji Allegro :P Przyznaję, że zależało mi na niskich kosztach (a poza tym jestem trochę maniakiem licytacji tanich i fajnych rzeczy na Allegro), bo cały ślub i obiad weselny był na 17 osób, bez tańca, po prostu super czas spędzony na rozmowach i śmiechu w kameralnym gronie <3 Tak, to był ślub kościelny, ale mamy małe rodziny (a raczej małe grono ludzi z tych rodzin, z którymi chcieliśmy dzielić ten piękny dzień :> )

Miłego dnia <3

Co? do szpitala umówiłam się z miesiąca na miesiąc; kazali mi zrobić tylko grupę krwi; reszta wszystko w szpitalu - MUCHA i cytologię miałam więc był luz w poniedziałek przyjęcie, wtorek zabieg a w środę do domu nie było też żadnego czyszczenia jelit i RTG klatki piersiowej ;)

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

4.09.2024 r. - transfer blastki
    12.09.2024 r. - beta HCG 50,27 mIU/ml - zostań z Nami proszę! (po Zivafert i Ovitrelle) Progesteron 128 ng/ml
    14.09.2024 r. - beta HCG 56,41; Progesteron 121 ng/ml
    17.09.2024 r. - beta HCG 200,42; Progesteron 108,6 ng/ml
    20.09.2024 r. - beta HCG 802,05; Progesteron 85,9 nh/ml

2.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 0,44 cm; 140 uderzeń /min
    16.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 1,9 cm; 143 uderzeń/min 😻
    7.11 - CRL 4,4 cm; FHR 167, mamy małego Wstydnisia😊
    13.11 - prenatalne - CRL 6,1 cm Dzieciaczka, FHR 152🧬 ryzyka niskie
    10.12 - wizyta ⏳

❄️- czeka na Nas na zimowisku;)

preg.png
  • Deyansu Ekspertka

Wysłany: 11 września, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Co? do szpitala umówiłam się z miesiąca na miesiąc; kazali mi zrobić tylko grupę krwi; reszta wszystko w szpitalu - MUCHA i cytologię miałam więc był luz w poniedziałek przyjęcie, wtorek zabieg a w środę do domu nie było też żadnego czyszczenia jelit i RTG klatki piersiowej ;)

Ok, czyli trafiłam faktycznie do Matrixa i nie jestem nienormalna 😂. Zobaczymy jeszcze, co mi powie anestezjolog 18 września. Dzięki za słowa wsparcia, od razu mi troszkę lepiej 😘

Mam nadzieję, że nie będę musiała "czyścić jelit", nic mi na razie o tym nie wiadomo :P

👩🏻 38

👱🏻32

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
    🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 11 września, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolowa_zupa wrote:
    Coś mi ostatnio kawa nie smakuje, a jest to tak dziwna sytuacja, że zaczęłam się zastanawiać czy coś się zmienia w moim organizmie?! 🧐
    Myślę że siostry staraczki wiedzą co mam na myśli 🤭

Życzę Ci, żeby to było "to" ☺

Deyansu, Fasolowa_zupa, pp2018, hakorośl lubią tę wiadomość

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi na kontrolę u endokrynologa
    3/12 - endokrynolog
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 11 września, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Ok, czyli trafiłam faktycznie do Matrixa i nie jestem nienormalna 😂. Zobaczymy jeszcze, co mi powie anestezjolog 18 września. Dzięki za słowa wsparcia, od razu mi troszkę lepiej 😘

Mam nadzieję, że nie będę musiała "czyścić jelit", nic mi na razie o tym nie wiadomo :P

Lepiej zapytaj w wielu szpitalach praktykują lewatywę; albo magiczne 3 litry płynu...

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

12.09.2024 r. - beta HCG 50,27 mIU/ml - zostań z Nami proszę! (po Zivafert i Ovitrelle) Progesteron 128 ng/ml

10.12 - wizyta ⏳

preg.png
  • Deyansu Ekspertka

Wysłany: 11 września, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Lepiej zapytaj w wielu szpitalach praktykują lewatywę; albo magiczne 3 litry płynu...

Dzięki! Dopytam! :)

👩🏻 38

👱🏻32

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
    🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
  • Revolutionary Autorytet

Wysłany: 11 września, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:

Miłego dnia <3

Hej odnośnie takiego małego przyjęcia - mogę wiedzieć ile Was taka impreza wyniosła? ;)

My chyba coraz bardziej skłaniamy się do ślubu cywilnego i małego spotkanka z najbliższymi, ale ciekawa jestem jakie to mogą być mniej więcej koszty 🤔

Monka95 - gratuluję i trzymam kciuki za betę! 🍀

Jeju dziewczyny, ja już chciałabym owu 😈 Chyba zaczynam rozumieć o co chodzi wszystkim staraczkom, też zaczęłam się nakręcać i chcę już działać, a to dopiero drugi cykl 🙃 a tu trzeba czekać gdzieś do 25 września jeśli owu znów będzie ok 22-25 dnia cyklu dopiero.... 😑 jednak mam nadzieję, że to był jednorazowy taki wyskok i tym razem wypadnie w okolicach 19dc jak wcześniej, bo jak znów będzie późno to możemy się minąć, bo mój wyjeżdża na ostatni weekend września 🙄 Zazdroszczę tym z Was które mają 28 dniowe cykle! 🫠

2cs 🤞

7dpo:
    - Progesteron: 15,30 ng/ml
    - Estradiol: 288 pg/ml

17.10.2024 ⏸️🍀
    18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
    21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
    29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
    06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
    20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
    22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

A journey of a thousand miles begins with a single step...

preg.png
  • Galaxis Ekspertka

Wysłany: 11 września, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was zna się na interpretacji badania na trombofilię? Dwie rzeczy wyszły mi "nieprawidłowe", umawiać się od razu do genetyka? Jeśli tak to możecie polecić jakiegoś, który przyjmuje zdalnie i zna się na rzeczy?
    Tutaj wyniki:
    https://ibb.co/Hp7TGMZ

♀️ '95
    16.10.2024 ⏸️(4 cs), beta 22,8 prog 13,11
    18.10.2024 beta 78,7 prog 19,43
    22.10.2024 beta 330,4 prog 17,74
    31.10.2024 beta 12869,7 prog 18,68
    12.11.2024 jest serduszko ❤️

preg.png
  • Karla24 Przyjaciółka

Wysłany: 11 września, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:
    Hej odnośnie takiego małego przyjęcia - mogę wiedzieć ile Was taka impreza wyniosła? ;)

My chyba coraz bardziej skłaniamy się do ślubu cywilnego i małego spotkanka z najbliższymi, ale ciekawa jestem jakie to mogą być mniej więcej koszty 🤔

Monka95 - gratuluję i trzymam kciuki za betę! 🍀

Jeju dziewczyny, ja już chciałabym owu 😈 Chyba zaczynam rozumieć o co chodzi wszystkim staraczkom, też zaczęłam się nakręcać i chcę już działać, a to dopiero drugi cykl 🙃 a tu trzeba czekać gdzieś do 25 września jeśli owu znów będzie ok 22-25 dnia cyklu dopiero.... 😑 jednak mam nadzieję, że to był jednorazowy taki wyskok i tym razem wypadnie w okolicach 19dc jak wcześniej, bo jak znów będzie późno to możemy się minąć, bo mój wyjeżdża na ostatni weekend września 🙄 Zazdroszczę tym z Was które mają 28 dniowe cykle! 🫠

Jak ja Cię rozumiem. U mnie też podobnie 18-25 dc. I to się dłuży bardzo 😅. Dodatkowo śluz płody szybko się pojawia przeważnie 11-13dc a jak u Ciebie?

Revolutionary lubi tę wiadomość

🔸starania od 07.2024
  • Kinia92 Autorytet

Wysłany: 11 września, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ taaak, covid sieje spustoszenie. Mam nadzieję, że szybko dojdziemy do siebie. Tobie też tego życzę !

Widzę, że temat ślubny. U mnie sukienka ślubna za 99 zł kupiona tydzień przed bo na żadną się nie mogłam zdecydować. Wszystkie były dla mnie za drogie. Nie ze względu na to, że nie miałam kasy, ale ze względu na to, że zawsze na takie rzeczy na "jeden raz" szkoda mi kasy.. ups :D a wesele mieliśmy na 45 osób na sali. Sala nowo powstała, nie miała jeszcze dużo klientów, więc za całą imprezę zapłaciliśmy 120 zł za osobę, bo dopiero wchodzili na rynek! Mieliśmy niesamowite szczęście :)

Deyansu, Kłębuszek lubią tę wiadomość

12 cs 👶

02.2020 👧
    08.2021 👼

03.2024
    LH 12,6
    FSH 10,4
    AMH 0,53

10.2024
    AMH 0,211
    FSH 13,10
    Lh 9,43
    Badania na pasożyty - czysto ✅

07.11.2024 ⏸️ beta 105, prog 25,65
    09.11.2024 beta 257,9, prog 24,07
    12.09.2024 beta 890,8, prog 16,86
    25.11.2024, dwa zarodki z ❤️❤️ 124ud/min🥺🤞
    13.12.2024 wizyta 🤞
    Duphaston 2x1, acard 75

preg.png
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 11 września, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galaxis wrote:
    Czy któraś z Was zna się na interpretacji badania na trombofilię? Dwie rzeczy wyszły mi "nieprawidłowe", umawiać się od razu do genetyka? Jeśli tak to możecie polecić jakiegoś, który przyjmuje zdalnie i zna się na rzeczy?
    Tutaj wyniki:
    https://ibb.co/Hp7TGMZ

Na MTHFR - metylowane witaminy z grupy B - zbadaj homocysteinę; PAI hetero łagodniejsza wersja - można brać acard po miesiączce ze wskazania lekarza; niektórzy gdy mają historię ciąż biochemicznych czy poronień to wtedy heparyna;)
    Trombofili nie masz;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września, 14:09

Galaxis, Deyansu, pp2018 lubią tę wiadomość

10.12 - wizyta ⏳

preg.png

Wysłany: 11 września, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karla24 wrote:
    Jak ja Cię rozumiem. U mnie też podobnie 18-25 dc. I to się dłuży bardzo 😅. Dodatkowo śluz płody szybko się pojawia przeważnie 11-13dc a jak u Ciebie?

W sumie nie wiedziałam czy kliknąć lubię to, bo nie lubię że tak mamy 😆

No straaaasznie, niektóre dziewczyny to praktycznie ze dwa razy zdarzą mieć owu a ja nadal w tym samym cyklu 🫣

Co do śluzu płodnego to ciężko mi powiedzieć tak naprawdę 🤔 Taki rozciągliwy, białko jaja to miałam dopiero raz, właśnie w poprzednim cyklu i to wystąpił 2-3 dni przed owu, kiedy ja już myślałam, że cykl bezowulacyjny będzie 🤨 we wcześniejszych cyklach tego nie zaobserwowałam, ale ja tak naprawdę dopiero na początku roku odstawiłam AH po 9 latach brania, więc może się dopiero wszystko zaczyna normować 😶

Kinia92 - 120zł za osobę?! Wow, toż to jak darmo 😎

2cs 🤞

7dpo:

17.10.2024 ⏸️🍀

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

preg.png

Wysłany: 11 września, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę dziewczyny robicie te badania na trombofilię, ja przyznaje totalnie się nie znam, ale zastanawia mnie jedno... Czy komuś te badania w ogóle wychodzą prawidłowe? 🤔 W sensie wszystkie te typy? Bo co widzę czyjeś wyniki tu na forum to zawsze ktoś ma któryś wariant nieprawidłowy i tak się zastanawiam...

Wojcinka lubi tę wiadomość

2cs 🤞

7dpo:

17.10.2024 ⏸️🍀

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

preg.png
  • Galaxis Ekspertka

Wysłany: 11 września, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Na MTHFR - metylowane witaminy z grupy B - zbadaj homocysteinę; PAI hetero łagodniejsza wersja - można brać acard po miesiączce ze wskazania lekarza; niektórzy gdy mają historię ciąż biochemicznych czy poronień to wtedy heparyna;)
    Trombofili nie masz;)
    Dzięki wielkie! 17.09 mam wizytę u ginekologa, to podpytam o ten acard

♀️ '95
    16.10.2024 ⏸️(4 cs), beta 22,8 prog 13,11
    18.10.2024 beta 78,7 prog 19,43
    22.10.2024 beta 330,4 prog 17,74
    31.10.2024 beta 12869,7 prog 18,68
    12.11.2024 jest serduszko ❤️

preg.png
  • Missi Autorytet

Wysłany: 11 września, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:
    Widzę dziewczyny robicie te badania na trombofilię, ja przyznaje totalnie się nie znam, ale zastanawia mnie jedno... Czy komuś te badania w ogóle wychodzą prawidłowe? 🤔 W sensie wszystkie te typy? Bo co widzę czyjeś wyniki tu na forum to zawsze ktoś ma któryś wariant nieprawidłowy i tak się zastanawiam...

Bardzo dużo osób coś ma. Mi wyszła trombofilia i mutacja Mthfr.
    Ale odpowiadając na Twoje pytanie nie wiem jak u innych ale u mnie wynik tego badania pokrył się z innymi wynikami takimi tak np. wysoka homocysteina, kwas foliowy wywalony w kosmos.
    Do tego zdrowo wyglądająca i dobrze zagnieżdżona ciąża zatrzymała mi się nagle w 9tyg.
    Nie badalam płodu więc nie mam pewności że to przez Trombofilię.
    Czy wierzę w te wyniki? Chce wierzyć bo chce wierzyć że mam trop co do powodu moich niepowodzeń i chce wierzyć w to że jak zajdę w kolejną ciąże to dzięki lekom się uda ją donosić.
    Ja o trombofili nigdy nie słyszałam nawet więc nigdy przed staraniami nie wpadłam na pomysł żeby się zbadać.
    Ostatnio pisałam o tym na forum.
    Koleżanka mojej mamy straciła ciąże 7 razy na różnych jej etapach. I w pierwszych tygodniach i w 26 tyg. nawet.
    Nikt się jej nie pytał o przyczyny nigdy bo to był drażliwy temat.
    Teraz moja mama jej powiedziała że mi wyszło i wtedy ona przyznała się że też ma i dopiero po 7 stracie jakiś lekarz w Klinice w Łodzi jej to zbadał i wdrożył heparynę całą ciąże i urodziła zdrową córkę. To było ponad 20 lat temu bo jej córka ma teraz 21-22 lata :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września, 14:27

Walka o pierwsze dziecko
    ♀️ 31l. ♂️ 42l.
    ✅️Parametry nasienia

☑️08.2024 Cb💔
    ✅️07.2024 cykl z Lamettą ⏸️ z niedrożnego jajowodu
    ☑️04.2024-06.2024 Clo/Lametta ❌️
    ☑️ 💔17.04.2023 Poronienie zatrzymane
    ✅️20.03.2023 ⏸️
    (zajście w ciąże naturalne po 6cs.)

U mnie:
    ☑️Niedrozność prawego jajowodu (sono-HSG)
    ☑️Trombofilia wrodzona hetero+ mutacja Mthfr homo
    ✅️Tarczyca✅️hormony✅️wit.B12-442 ✅️ wit.D3- 67 ✅️Ferrytyna 95 ✅️kwas foliowy 34✅️naturalne owulacje ✅️AMH 2,25 ng/ml (10.06.2024)
    ☑️ Homocysteina 9,68 walka o⬇️
    ↪️7 🥳

🔜sonovaginografia +biopsja endometrium
    🔜 badanie fragmentacji DNA +test HBA nasienia
    🔜 badania na pasożyty u obojga
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 11 września, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:

Widziałam dosłownie 1-2 przypadki, gdzie nic nie wykryto :)

pp2018, Revolutionary lubią tę wiadomość

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi na kontrolę u endokrynologa
    3/12 - endokrynolog
  • Deyansu Ekspertka

Wysłany: 11 września, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:

Pamiętam teraz, że całość (czyli ślub plus impreza plus wszelkie zakupy) to było ok. 17 tys. Udało się bez kredytu tym samym, bo koszty rozłożyły się na kilka miesięcy (zapisywaliśmy się w lutym, a ślub był 8.10., niedługo stukną nam bawełniane 2 lata :))

W domu sprawdzę jeszcze rachunek z restauracji i od fotografki i florystki, ale my wynajęliśmy po prostu małą, kameralną salkę w zwykłej, choć uroczej restauracji, gdzie zapłaciliśmy chyba tylko 175 zł za talerzyk plus osobno tort plus osobno alkohol.
    Mimo taniego talerzyka, i tak braliśmy resztki do domu (jakieś serki, wędliny i ciastka ... no i napoczętą butelkę wina :P )
    Nie mieliśmy DJ ani kamerzysty, za to skupiliśmy się na dobrej fotografce specjalizującej się też w małych uroczystościach, a wystrój sali robiła nam nieco po kosztach florystka, która dopiero rozbudowywała portfolio o wesela. Wystrój kościoła kosztował 400 zł i to jedyny koszt wymieniony przez księdza jako obowiązkowy, sami daliśmy jeszcze chyba tysiąc (to jest taka parafia, że naprawdę nie żal im dawać)

Wiecie, co było chyba najdroższe, jeśli chodzi o mój ślubny look? Depilacje twarzy (no bo heloł, mam hirsutyzm), makijaż i fryzura, no i dentysta :P

👩🏻 38

👱🏻32

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
    🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
‹‹ 90 91 92 93 94 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ