Forum Starając się - ogólne Wyniki badań hormonów co jest nie tak?
Odpowiedz

Wyniki badań hormonów co jest nie tak?

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • 0lala Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

    Mam PCOS i mój gin od paru lat raz w roku wysyła mnie na badania hormonalne między 8-10 dc. Czy którąś z Was gin również wysyła w tych dniach na takie badania? Badam TSH, FSH, LH, Estriadol,Prolaktyne, Testosteron, DHEA-SO4. Zastanawiam się dlaczego 8-10 dc?

    bfarxzdvu1xp8g7m.png
  • MyszaGenia Znajoma
    Postów: 29 6

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 20:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy!
    Moim zdaniem masz za mały progesteron - ja też mam podobny wynik i biorę Duphaston po stwierdzonej owu:)
    Wydaje mi się, że DHEA to nie to samo co androstendion. Ja mam wysoki androstendion, a z kolei DHEA i DHEA-s w normie. Ale mogę się mylić;) Powodem wysokiego androstendionu mogą być 2 sprawy: policystyczne jajniki (wykrycie na USG, krzywa cukrowa)lub problem z nadnerczami (trzeba zdrobić dodatkowo kortyzol i ACTH- chyba - piszę z pamięci). Innej opcji nie ma. U mnie akurat jest problem z PCOS. Mam dobrą endokrynolog, która mi wszystko tłumaczy.
    Co do TSH to mi powiedziała endo, że optymalne dla ciąży jest 1-1,5 i na takim poziomie trzymam - biorę Euthyrox niestety dożywotnio... (mam jeszcze Hashimoto).
    Potwierdzam, że stosunek LH i FSH powinien być zbliżony do 1, a badania hormonów rzeczywiście trzeba robić 2-4 dc.
    Nie jestem lekarzem i opisuję tu swoje doświadczenia ponieważ i ja borykam się z problemami zdrowotnymi...
    Staram się je rozwiązywać jeden po drugim bo inaczej nie można tego ogarnąć.
    Poza tym czytanie różnych forum naprawdę pomaga i można się dużo dowiedzieć bo trafić na dobrego lekarza jest naprawdę trudno.
    Pozdrawiam:)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2014, 20:23

    Wierzę, że się uda...:)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśkaa wrote:
    Nancy zwróc jeszcze uwagę na stosunek FSH do LH, masz dużą róznice, najlepiej jakby była 1, a ty masz sporo powyżej 3, ja tak mam i mam brak owulacji, prolaktyne mam niższą od ciebie a mam zalecenie brać bromka
    Nie wprowadzaj dziewczyny w błąd. Oblicza się stosunek LH do FSH a nie na odwrót. Nancy nie ma niczego powyżej 3, tylko 0.4. :/

    nancy lubi tę wiadomość

  • nancy Znajoma
    Postów: 18 12

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MyszaGenia
    Do androgenów wytwarzanych w jajnikach należą:
    dihydrotestosteron i androstendion
    Do androgenów wytwarzanych w korze nadnerczy należą: testosteron i dehydroepiandrosteron (DHEA).Wszystkie te hormony należą do jednej grupy zwanej androgenami:)Można oczywiście mieć DHEA podwyższone a resztę androgenów w normie.DHEA jest wytwarzany przez korę nadnerczy więc warto też je zbadać.
    Jeśli chodzi o mój stosunek LH do FSH to rzeczywiście jest niski,poniżej 0,4 i wiem,że wskazuje na problemy podwzgórzowo-przysadkowe,tylko jeszcze nie wiem jakie.
    Chciałabym najpierw ustalić przyczynę tego stanu a dopiero pozniej wdrożyć leczenie.
    Przy okazji podwyższonej prolaktyny robiłam też rezonans magnetyczny,który nie wykazał gruczolaka.

    Ta endokrynolog powiedziała mi,że TSH mam super i że leczy się poziomy powyżej 2,5. Gdzieś jeszcze słyszałam,że żeby zajść w ciąże tsh powinno być poniżej 1. Echhh co lekarz to inna opinia..,




  • MyszaGenia Znajoma
    Postów: 29 6

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 20:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah te androgeny to zawiły temat ;)
    Co do TSH to jestem pewna, że w granicach 1 jest optymalny. Moje kumpela miała powyżej 3, starała się rok o bejbe i jakiś konował mówił, że jest okej i jej nie leczył... Wysłałam ją do mojej endo - zbiła jej TSH do 1 i wczoraj na rękach miałam jej 2 miesięcznego synka :)

    Wierzę, że się uda...:)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 20:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po pierwszym badaniu hormonów był podwyższony kortyzol. Ale nie byłam na czczo i bardzo mało spałam w nocy, więc nie wzięłam tego wyniku tak na serio. Na początku się martwiłam, ale później stwierdziłam, że do określenia jakiejkolwiek nieprawidłowości, należy wykonać takie badania ze trzy razy. Więc czekam aż się lepiej wyśpię i ponownie zbadam kortyzol. U Ciebie Nancy też jeszcze nic ostatecznie nie można powiedzieć. Możesz powtórzyć badania za miesiąc. Tylko pamiętaj, że dzień przed badaniem prolaktyny nie bzykaj męża ani nie daj mu się bawić piersiami.

  • nancy Znajoma
    Postów: 18 12

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 21:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za miesiąc to ja zamierzam być w ciąży hehehe ;)))
    Prolaktynę badałam już x razy,zawsze wychodzi między 25-30
    Mam jeszcze bromergon i jak się wkurzę to sama zacznę go brać skoro lekarze nie chcą mi wypisać;)
    Co do kortyzolu to ponoć trzeba zbadać raz rano o 8 i drugi raz wieczorem,można jeszcze zbadać kortyzol w moczu (tzw dobowa zbiórka).
    Im więcej się dowiaduję o hormonach tym bardziej jestem przekonana o tym,że nie należy ich interpretować mocno dosłownie i że nawet jak jakiś wynik odbiega trochę od normy to jeszcze nie ma tragedii,bo w kolejnym badaniu może się on zmienić na lepsze :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 21:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasturcja wrote:
    Nie wprowadzaj dziewczyny w błąd. Oblicza się stosunek LH do FSH a nie na odwrót. Nancy nie ma niczego powyżej 3, tylko 0.4. :/

    Nasturcjo to wytłumacz mi dokładnie jak to sie liczy? przepraszam, że wprowadziłam w błąd myślałam że dobrze licze

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 21:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    to w takim razie ja mam dobry wynik, dziewczyny na ovu mi źle wytłumaczyły :( i podaje dalej, sorki. ale przynajmniej dowiedziałam się, że mam dobry stosunek ;p;p nieco powyżej 1 ;p

  • nancy Znajoma
    Postów: 18 12

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 22:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nurtuje mnie jeszcze pewna sprawa.
    Lekarz stwierdził brak owu w 14 d.c. W 19 d.c. miałam bardzo dużo ciągnącego,jasnego śluzu lekko podbarwionego krwią, czy może być tak,że jest śluz a owulacji brak?
    Co Wy myślicie na ten temat
    Dodam,że ten śluz utrzymywał się ok 2-3 dni,ale przez jeden dzień było go mega dużo.
    W innych dnich cyklu śluzu nie bylo lub był gęsty i mętny,nierozciągliwy
    Czy zmiany w śluzie świadczą o owulacji czy może być ślub a owulacji może nie być?

  • nancy Znajoma
    Postów: 18 12

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 14 dniach od "tego śluzu" wystąpiła miesiaczka.

  • MyszaGenia Znajoma
    Postów: 29 6

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 22:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zdarzają się owulacje w 19 dc podczas gdy mam cykl 31 dni. Wszystko możliwe. Teraz miałam w 14 dc i to jest jak na mnie bardzo wcześnie...

    Wierzę, że się uda...:)
  • joapaw Koleżanka
    Postów: 42 33

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 23:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nancy wrote:
    Nurtuje mnie jeszcze pewna sprawa.
    Lekarz stwierdził brak owu w 14 d.c.

    Po laparoskopii byłam na zdjęciu szwów u gina w przychodni, przy okazji robił mi USG, nie dopochwowe. Stwierdził, że nic nie widać, że pęcherz przesłania mu widok, kazał mi się wysiusiać :D pokazał mi nawet na ekranie pusty pęcherz :) Od tej pory staram się przed samym wejściem do gabinetu wypróżnić pęcherz. Gin do którego zazwyczaj chodzę od razu zauważył pęcherzyki, wcześniej ich nie widział....

    Nona lubi tę wiadomość

  • nancy Znajoma
    Postów: 18 12

    Wysłany: 2 lipca 2014, 12:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    joapaw,kiedyś byłam u takiej lekarki co wogóle nie widziała jajników w usg przez powłoki brzuszne,teraz mój ginekolog robi mi tylko dopochwowe i tam już widać co jest grane:)
    W przyszłym tygodniu mam zamiar się wybrać na usg w czasie kiedy ja podejrzewam u siebie owulację a nie w 14 dniu jak powinna być i wtedy zobaczymy czy tam się coś wogóle dzieje.Jak nie to clo.

  • nancy Znajoma
    Postów: 18 12

    Wysłany: 9 lipca 2014, 22:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :-)
    Wczoraj byłam na usg i w 19 dniu cyklu miałam piękny pęcherzyk na 18,5mm
    Dla pewności lekarz podał mi ovitrelle na pęknięcie i powiedział,że nastąpi ono w ciągu 24-36 h po podaniu zastrzyku :)
    Zalecił współżyć przez 3 dni od wczoraj do czwartku :)
    Bardzo się cieszę,że mam owulację, do ginekologa szłam jak na stracenie,właściwie po to,żeby pokazać kiepskie wyniki badań hormonalnych,a tu proszę okazało się,że mimo wysokiej prolaktyny i zaniżonego lh owulacja występuje ok 20-21 dnia cyklu.
    Zaraz zaczynam drugi dzień starań :-)

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego