X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wyniki badań na chlamydie trochomatis
Odpowiedz

Wyniki badań na chlamydie trochomatis

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Takaja78 Debiutantka

Wysłany: 17 stycznia, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny mam takie pytanie robiąc pakiet badań zrobiłam badanie na chlamydie trochomatis z krwii i niestety w klasie IgG oraz IgM wyszła dodatnia.
    Przeraziłam się zrobiłam wymazy na chlamydie, ureaplasme i mycoplasme wyszły ujemne gin stwierdził że jestem zdrowa. Ale mamy dalej problem z zajściem w ciążę i strasznie się boję że właśnie to może być przyczyną ponieważ no mogły zrobic się jakieś zrosty . Sama nie wiem co robić pomocy

• Kaliope Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takaja78 wrote:
    Cześć dziewczyny mam takie pytanie robiąc pakiet badań zrobiłam badanie na chlamydie trochomatis z krwii i niestety w klasie IgG oraz IgM wyszła dodatnia.
    Przeraziłam się zrobiłam wymazy na chlamydie, ureaplasme i mycoplasme wyszły ujemne gin stwierdził że jestem zdrowa. Ale mamy dalej problem z zajściem w ciążę i strasznie się boję że właśnie to może być przyczyną ponieważ no mogły zrobic się jakieś zrosty . Sama nie wiem co robić pomocy

Możesz napisać, jakie dokładnie są miana tych przeciwciał?
    Obecność przeciwciał w klasie IgM (i do tego IgG) wskazują na aktywną lub niedawno przebytą infekcję. Mogą też świadczyć o infekcji przewlekłej. Najważniejsze jest wykluczyć infekcję metodą pcr z wymazu (co prawdopodobnie zostało już zrobione?). Jest to choroba przenoszona drogą płciową, więc zbadać należy również Twojego partnera.
    Byłaś leczona w ostatnim czasie jakimkolwiek antybiotykiem? Niezależnie od tego, tak jak już napisałaś, Chlamydia może powodować duże szkody w organiźmie- zwłaszcza jeśli chodzi o zdrowie reprodukcyjne. Zbadanie drożności jajowodów przy staraniu się o dziecko to tutaj podstawa.

Ja bym powtórzyła wymaz na STI (czyli tzw MUCHa).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia, 11:00

Ja: 35, on: 34

✅IO w remisji- Metformina 2000 mg
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS- brak samoistnej owulacji i menstruacji
    📍hiperandrogenizm
    📍przebyta infekcja C.Trachomatis
    📍hiperplazja endometrium

❌ Lewy jajowód niedrożny
    ❌przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycylina na 2 tygodnie)
    ✅ Usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty

💉4 cykle gonadotropiny + Ovitrelle ❌
  • Takaja78 Debiutantka

Wysłany: 20 stycznia, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaliope wrote:
    Możesz napisać, jakie dokładnie są miana tych przeciwciał?
    Obecność przeciwciał w klasie IgM (i do tego IgG) wskazują na aktywną lub niedawno przebytą infekcję. Mogą też świadczyć o infekcji przewlekłej. Najważniejsze jest wykluczyć infekcję metodą pcr z wymazu (co prawdopodobnie zostało już zrobione?). Jest to choroba przenoszona drogą płciową, więc zbadać należy również Twojego partnera.
    Byłaś leczona w ostatnim czasie jakimkolwiek antybiotykiem? Niezależnie od tego, tak jak już napisałaś, Chlamydia może powodować duże szkody w organiźmie- zwłaszcza jeśli chodzi o zdrowie reprodukcyjne. Zbadanie drożności jajowodów przy staraniu się o dziecko to tutaj podstawa.

Ja bym powtórzyła wymaz na STI (czyli tzw MUCHa).
    Sama nie wiem co o tym sądzić skoro chlamydia powoduje zapalenia no to chyba czułabym że mam jakieś zapalenie a nigdy nic takiego nie miałam. Wymaz z kanału szyjki macicy był robiony ale chce jeszcze zrobic biocenoze pochwy
    Sama nie wiem co o tym myśleć a najgorsze jest to że jeśli ją faktycznie miałam bardzo długo o tym nie wiedziałam

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ