X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wyniki badań na chlamydie trochomatis
Odpowiedz

Wyniki badań na chlamydie trochomatis

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Takaja78 Debiutantka

Wysłany: 17 stycznia, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca, 21:24

• Kaliope Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takaja78 wrote:
    Cześć dziewczyny mam takie pytanie robiąc pakiet badań zrobiłam badanie na chlamydie trochomatis z krwii i niestety w klasie IgG oraz IgM wyszła dodatnia.
    Przeraziłam się zrobiłam wymazy na chlamydie, ureaplasme i mycoplasme wyszły ujemne gin stwierdził że jestem zdrowa. Ale mamy dalej problem z zajściem w ciążę i strasznie się boję że właśnie to może być przyczyną ponieważ no mogły zrobic się jakieś zrosty . Sama nie wiem co robić pomocy

Możesz napisać, jakie dokładnie są miana tych przeciwciał?
    Obecność przeciwciał w klasie IgM (i do tego IgG) wskazują na aktywną lub niedawno przebytą infekcję. Mogą też świadczyć o infekcji przewlekłej. Najważniejsze jest wykluczyć infekcję metodą pcr z wymazu (co prawdopodobnie zostało już zrobione?). Jest to choroba przenoszona drogą płciową, więc zbadać należy również Twojego partnera.
    Byłaś leczona w ostatnim czasie jakimkolwiek antybiotykiem? Niezależnie od tego, tak jak już napisałaś, Chlamydia może powodować duże szkody w organiźmie- zwłaszcza jeśli chodzi o zdrowie reprodukcyjne. Zbadanie drożności jajowodów przy staraniu się o dziecko to tutaj podstawa.

Ja bym powtórzyła wymaz na STI (czyli tzw MUCHa).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia, 11:00

Ja: 36, on: 35

✅usunięte niewielkie ognisko endometriozy oraz zrosty
    📍AMH 22 ng/ml
    📍PCOS, długie, bezowulacyjne cykle, hiperandrogenizm, hiperplazja endometrium, niedrożny lewy jajowód, MTHFR C677 hetero
    ❌ przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycylina na 2 tygodnie)
    ❌02.04.2025- chlamydia w wymazie- Azytromycyna/ 30.04.2025- negatywny, 7.05.2025- drugi negatywny, 14.05.2025- trzeci negatywny
    20.03.2025 ⏸️- beta 233
    02.04.2025 pęcherzyk cążowy + żółtkowy
    09.04.2025 jest serduszko <3 crl 0,46 cm
    24.04.2025- crl 2,34 cm
    30.05.2025 niskie ryzyka, chłopiec
    Walczymy z cukrzycą ciążową, wielowodziem, makrosomią i przepływami. Proszę, zostań z nami 🙏
    29.07.2025 niewydolność szyjki- założenie szwu.
    ❤️🐣19.08.2025 Teoś urodzony w 25+2
  • Takaja78 Debiutantka

Wysłany: 20 stycznia, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca, 21:24

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ