Wyniki badań na chlamydie trochomatis
-
Cześć dziewczyny mam takie pytanie robiąc pakiet badań zrobiłam badanie na chlamydie trochomatis z krwii i niestety w klasie IgG oraz IgM wyszła dodatnia.
Przeraziłam się zrobiłam wymazy na chlamydie, ureaplasme i mycoplasme wyszły ujemne gin stwierdził że jestem zdrowa. Ale mamy dalej problem z zajściem w ciążę i strasznie się boję że właśnie to może być przyczyną ponieważ no mogły zrobic się jakieś zrosty . Sama nie wiem co robić pomocy -
Takaja78 wrote:Cześć dziewczyny mam takie pytanie robiąc pakiet badań zrobiłam badanie na chlamydie trochomatis z krwii i niestety w klasie IgG oraz IgM wyszła dodatnia.
Przeraziłam się zrobiłam wymazy na chlamydie, ureaplasme i mycoplasme wyszły ujemne gin stwierdził że jestem zdrowa. Ale mamy dalej problem z zajściem w ciążę i strasznie się boję że właśnie to może być przyczyną ponieważ no mogły zrobic się jakieś zrosty . Sama nie wiem co robić pomocy
Możesz napisać, jakie dokładnie są miana tych przeciwciał?
Obecność przeciwciał w klasie IgM (i do tego IgG) wskazują na aktywną lub niedawno przebytą infekcję. Mogą też świadczyć o infekcji przewlekłej. Najważniejsze jest wykluczyć infekcję metodą pcr z wymazu (co prawdopodobnie zostało już zrobione?). Jest to choroba przenoszona drogą płciową, więc zbadać należy również Twojego partnera.
Byłaś leczona w ostatnim czasie jakimkolwiek antybiotykiem? Niezależnie od tego, tak jak już napisałaś, Chlamydia może powodować duże szkody w organiźmie- zwłaszcza jeśli chodzi o zdrowie reprodukcyjne. Zbadanie drożności jajowodów przy staraniu się o dziecko to tutaj podstawa.
Ja bym powtórzyła wymaz na STI (czyli tzw MUCHa).Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia, 11:00
Ja: 35, on: 34
✅IO w remisji- Metformina 2000 mg
📍AMH 22 ng/ml
📍PCOS- brak samoistnej owulacji i menstruacji
📍hiperandrogenizm
📍przebyta infekcja C.Trachomatis
📍hiperplazja endometrium
❌ Lewy jajowód niedrożny
✅ Usunięte niewielkie ognisko endometriozy
💉4 cykle gonadotropiny + Ovitrelle ❌ -
Kaliope wrote:Możesz napisać, jakie dokładnie są miana tych przeciwciał?
Obecność przeciwciał w klasie IgM (i do tego IgG) wskazują na aktywną lub niedawno przebytą infekcję. Mogą też świadczyć o infekcji przewlekłej. Najważniejsze jest wykluczyć infekcję metodą pcr z wymazu (co prawdopodobnie zostało już zrobione?). Jest to choroba przenoszona drogą płciową, więc zbadać należy również Twojego partnera.
Byłaś leczona w ostatnim czasie jakimkolwiek antybiotykiem? Niezależnie od tego, tak jak już napisałaś, Chlamydia może powodować duże szkody w organiźmie- zwłaszcza jeśli chodzi o zdrowie reprodukcyjne. Zbadanie drożności jajowodów przy staraniu się o dziecko to tutaj podstawa.
Ja bym powtórzyła wymaz na STI (czyli tzw MUCHa).
Sama nie wiem co o tym myśleć a najgorsze jest to że jeśli ją faktycznie miałam bardzo długo o tym nie wiedziałam
-