Zasiłek macierzyński 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam, mam pytanie orientujecie się jak wygląda sprawa z zasiłkiem macierzyńskim po zmianach w 2015 roku? Mam dwie umowy o pracę po pół etatu - ale u jednego człowieka ( ma dwie społki zoo) i dziś znajoma mi powiedziała że zus będzie wypłacał mi tylko z jednego stosunku pracy. Może ktos z was np. pracuje w zusie o wie... Proszę o odpowiedzi.Endometrioza IV stopnia, LUF, laparo 04-2015 i 07-2015,
HSG w grudniu 2015 - oba drożne, histeroskopia - macica dwurożna, niedoczynność tarczycy, adenomioza.
AMH 1,98
06-2016 - I procedura in vitro nieudana bez mrozaków
13-09-2016 - II procedura, 29 trans. 2 zarodków , brak mrozaków
-
nick nieaktualny
-
benia30 znajoma powiedziała mi że pracodawca musi płacić chorobowe z jednego stosunku pracy w drugim jest nieobowiązkowe - dobrowolne i sama mogę sobie je płacić żeby z drugiego stosunku pracy dostać zasiłek macierzyński, martwię się na zapas ale wolę wiedzieć bo chodzi o niemałe pieniądze.
Endometrioza IV stopnia, LUF, laparo 04-2015 i 07-2015,
HSG w grudniu 2015 - oba drożne, histeroskopia - macica dwurożna, niedoczynność tarczycy, adenomioza.
AMH 1,98
-
Twoja znajoma nie ma racji. Umowa o prace rodzi obowiązek opłacania składek na ubezpieczenie emerytalne rentowe chorobowe i wypadkowe z każdego stosunku pracy. Inaczej jest przy umowach zlecenie bądź prowadzeniu własnej działalności gospodarczej. Także moim zdaniem macierzyński będziesz miała wypłacony z dwóch stosunków pracy
wredota lubi tę wiadomość
-
miszkaaa mam nadzieje bo mocno się dziś zestresowałam tym co usłyszałam, że nawet to musi być pod górkę, jak by mało było problemów z samym zajściem w ciąże. ...Endometrioza IV stopnia, LUF, laparo 04-2015 i 07-2015,
AMH 1,98
-
DziękiEndometrioza IV stopnia, LUF, laparo 04-2015 i 07-2015,
AMH 1,98
-
Jesli jeden pracodawca opłaca Twój zus to drugi nie musi już opłacać. Z tego co wiem to zasiłek macierzyński jest jak zwolnienie lekarskie-nie można mieć ich kilku na raz, przysługuje tylko jeden. .. ale czemu się stresujesz takimi rzeczami jak jeszcze nawet w ciąży nie jesteś niepotrzebny dodatkowy stres, takie rzeczy najlepiej rozkminiać jak juz zobaczy się 2 kreseczki na teście - czego Ci ogromnie życzę
Mona_M, Eklerka lubią tę wiadomość
-
mar wrote:Jesli jeden pracodawca opłaca Twój zus to drugi nie musi już opłacać. Z tego co wiem to zasiłek macierzyński jest jak zwolnienie lekarskie-nie można mieć ich kilku na raz, przysługuje tylko jeden. .. ale czemu się stresujesz takimi rzeczami jak jeszcze nawet w ciąży nie jesteś niepotrzebny dodatkowy stres, takie rzeczy najlepiej rozkminiać jak juz zobaczy się 2 kreseczki na teście - czego Ci ogromnie życzę
"Gdy pracujemy na kilku etatach (umowach o pracę) – każda z nich jest odrębna i od każdej pracodawca odprowadza składki na ubezpieczenia społeczne, chorobowe oraz składkę zdrowotną," zasiłek wypłacany jest owszem jednej, Ale każdy pracodawca wystawia zaświadczenie za wypłacone wynagrodzenie za ostatnie 12 miesięcy i na tej podstawie wyliczana jest wysokość zasiłku macierzyńskiego.wredota lubi tę wiadomość
-
Milcia wrote:Ale musisz mieć dwa zwolnienia wtedy, z NIPem obu spółek.
wredota lubi tę wiadomość
-
Zawsze z umowy o pracę płacone są wszystkie składki. Jak będziesz szła na zwolnienie bierzesz od lekarza dwa l4 i dajesz w każdej firmie oni wypełniają zaświadczenie do ZUS z twoimi zarobkami i zus ci placi z dwoch umow, ale najpierw 33 dni zwolnienia placi szef. Z zasilkiem macierzyńskim jest tak samo. Dajesz dwa akty urodzenia i obydwie firmy składają je w zusię i zasiłek masz łączny Z dwóch firm.
Manieczka86, olka30 lubią tę wiadomość
-
Sylwusia100 wrote:Zawsze z umowy o pracę płacone są wszystkie składki. Jak będziesz szła na zwolnienie bierzesz od lekarza dwa l4 i dajesz w każdej firmie oni wypełniają zaświadczenie do ZUS z twoimi zarobkami i zus ci placi z dwoch umow, ale najpierw 33 dni zwolnienia placi szef. Z zasilkiem macierzyńskim jest tak samo. Dajesz dwa akty urodzenia i obydwie firmy składają je w zusię i zasiłek masz łączny Z dwóch firm.
Dokładnie!wredota lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnygwiazdeczka88 wrote:benia30 znajoma powiedziała mi że pracodawca musi płacić chorobowe z jednego stosunku pracy w drugim jest nieobowiązkowe - dobrowolne i sama mogę sobie je płacić żeby z drugiego stosunku pracy dostać zasiłek macierzyński, martwię się na zapas ale wolę wiedzieć bo chodzi o niemałe pieniądze.
Pracuje w kadrach -
nick nieaktualnymar wrote:Jesli jeden pracodawca opłaca Twój zus to drugi nie musi już opłacać. Z tego co wiem to zasiłek macierzyński jest jak zwolnienie lekarskie-nie można mieć ich kilku na raz, przysługuje tylko jeden. .. ale czemu się stresujesz takimi rzeczami jak jeszcze nawet w ciąży nie jesteś niepotrzebny dodatkowy stres, takie rzeczy najlepiej rozkminiać jak juz zobaczy się 2 kreseczki na teście - czego Ci ogromnie życzę
Manieczka86 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Mona_M wrote:Jeszcze w ciąży nie jesteś, a już się martwisz? Nie za szybko? I to jeszcze o zasiłek macierzyński.
Kochana będziesz miała 9 m-cy żeby się tym martwić, póki co skup się na owulacji
Racja, zreszta kto wie czy cis sie nie zmieni zanim zajdziesz w ciąże i urodzisz;)
PS tym powinny zajmować sie dziewczyny na belly, bo dla nich to bardziej "aktualny" temat...
Mona_M lubi tę wiadomość
-
Ja ze swoją szefową też wcześniej porozmawiałam. Wie, że się staramy o dziecko i jak zajdę w ciąże to powiedziała, że podniesie mi podstawę wynagrodzenie do 4000 złotych, żebym mogła więcej dostać ze zwolnienia lekarskiego i później zasiłku macierzyńskiego.
Natka88, agnes175 lubią tę wiadomość