X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Zróbmy lipcowego bobasa 👶🏼żebym nie musiała już oglądać kuta*a 🥒 😂
Odpowiedz

Zróbmy lipcowego bobasa 👶🏼żebym nie musiała już oglądać kuta*a 🥒 😂

Oceń ten wątek:
  • Claudii Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitkat wrote:
    Jeszcze chciałabym zapytać czy znacie jakieś pozytywne historie jeżeli chodzi o wczesne owulacje i ciążę? W tamtym cyklu miałam pik juz 10 dc, dziś 9 dc a prawy jajnik już sie odzywa i myślę, że będzie powtórka z rozrywki...

Kurcze nie znam się na wczesnych owulacjach, ale tak sobie myślę na chłopski rozum, że jeżeli pęcherzyk był wystarczająco duży i pękł, ty wiesz o owulacji i działasz to chyba nic straconego? Ważniejsze jest chyba ile trwa faza lutealna, żeby mogło dojść do zagnieżdżenia zarodka. Tak myślę, jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi ☺️ A robiłaś jakiś monitoring?

S_va_88 lubi tę wiadomość

K 🩷 30l.
    AMH 0.71
    21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
    lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ podejrzenie zapalenia endometrium ❌

M 🩵 31l.
    Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
    Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
    Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
    Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅

1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
    7 -10 cykl z pomocą medyczną ❌
    11 cykl antybiotyki na zapalenie endometrium 💊

Program IVF 🔜 startujemy w styczniu! 🦾
  • Kitkat Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudii wrote:
    Kurcze nie znam się na wczesnych owulacjach, ale tak sobie myślę na chłopski rozum, że jeżeli pęcherzyk był wystarczająco duży i pękł, ty wiesz o owulacji i działasz to chyba nic straconego? Ważniejsze jest chyba ile trwa faza lutealna, żeby mogło dojść do zagnieżdżenia zarodka. Tak myślę, jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi ☺️ A robiłaś jakiś monitoring?

Nie, na razie tylko testy owulacyjne plus od pierwszej ciąży ja owulację mocno czuję, więc wiem mniej więcej kiedy i z którego jajnika 😅

👩 33 l.
    🧔🏻 36 l.
    👱‍♀️ 6 l.

23.09.2025 - 9 dpo ⏸️
    10 dpo - 121,9 mIU/mL
    12 dpo - 278,5 mIU/mL / przyrost 128% 🥰
    15 dpo - 1005,9 mIU/mL / przyrost 136% 🥰
    7.10.2025 - jest pęcherzyk 🌼
    10.10. 2025 - mamy serduszko 🥰
    15.10.2025 - 7 mm maleństwa 🥰
    6.11.2025 - 2.86 cm tańczącej malinki 🥰

07/25 ktoś chciał być 💔

TSH 1.048 ✅️
    owulacje potwierdzone ✅️
    cytologia ✅️
    morfologia ✅️

💛 marzenia są początkiem wszystkiego...

preg.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitkat wrote:
    Jeszcze chciałabym zapytać czy znacie jakieś pozytywne historie jeżeli chodzi o wczesne owulacje i ciążę? W tamtym cyklu miałam pik juz 10 dc, dziś 9 dc a prawy jajnik już sie odzywa i myślę, że będzie powtórka z rozrywki...

Tak, ja miałam w pierwszej ciąży pik w 7dc, a teraz w 11dc :)
    Testy ciążowe pozytywne w 23 i 22dc…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca, 07:29

Kitkat, cukrzyk1991, S_va_88 lubią tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • bambusek-94 Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Locus wrote:
    Dziewczyny będę zaglądać czy macie już wyniki! 🤞

Dzisiaj pierwszy raz w życiu zabieram testy ovu do pracy - mam 12h zmianę a dzisiaj/jutro/pojutrze powinen wyjść dodatni 🥲
    Powodzenia, misja niełatwa 🙂

Locus, kleopatr4 lubią tę wiadomość

⏸️24.07.25 (11 dpo, 2cs)
    ▶️BETA 47 -- 219 -- 837 mIU/ml
    ✅️21.08 1,3cm bobasa
    ✅️17.09 5,0cm bobasa
    ✅️22.09 niskie ryzyka
    ✅️15.10 10cm i 140g bobasa
    🔜06.11 kolejna wizyta
    🔜18.11 USG połówkowe

preg.png
  • bambusek-94 Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:
    Powodzenia Dziewczyny na dziś, Ounai, krolik, MMM123 i za resztę testukących dzis.

Ja spuściłam krew na 3 betę, tsh i progesteron po 3 nocach z globulkami Cyclogestu. Chyba sobie odpuszczam kłucie na jakiś czas, bo dzis już mi się słabo zrobiło po pobraniu (nie lubię krwi, jestem w stanie zemdleć). A cały czas pobieraja mi z tej samej żyły, bo z drugiej nic nie widać, nawet próbowała się dziś babka wkłuć ale nic nie leciało. Chyba do gmyranie w żyłach podziałało na mnie osłabiająco... dobrze, że miałam banana 🍌🍌🍌🍌

Trzymam kciuki za wysoką betę i proga 😊
    Współczuję z tymi żyłami, mam bardzo podobnie. Najgorzej było zawsze na krzywej cukrowej jak musieli 3 razy kłuć, praktycznie w to samo miejsce bo z innego z reguły nic nie leci. Ehhh...
    Najważniejsze że już po!

Dżozu lubi tę wiadomość

⏸️24.07.25 (11 dpo, 2cs)
    ▶️BETA 47 -- 219 -- 837 mIU/ml
    ✅️21.08 1,3cm bobasa
    ✅️17.09 5,0cm bobasa
    ✅️22.09 niskie ryzyka
    ✅️15.10 10cm i 140g bobasa
    🔜06.11 kolejna wizyta
    🔜18.11 USG połówkowe

preg.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obudzilam sie o 6:30 na siku, zrobilam test, patrze na niego i nic nie wiedze wiec poszlam spac. Ale smutno mi bylo i nie moglam zasnac. Maz wstal o 7 i lrzyczy "obiecałaś mi, że zanim wyjde z pracy zrobisz test". Wiec krzycze do niego ze lezy w toalecie zrobiony. A maz wpada do sypialni i drze się, że jest druga kreska. Mowię mu, że nie ma szans, nic nie było a on mowi "no patrz, nie jestem slepy, jest druga kreska!". Patrzę, a ti taka sytuacja:

20mlU/ml

20250717-074131.jpg

Mowie, w sumie to Ci kupilam prezent gdyby wyszedl pozytyw, zobacz sobie w szafie.
    Pojechal wlasnie po test o wiekszej czulosci

Sagi, Dżozu, Belia, AnMiPe, Kitkat, MoniaB, malrzrz, bambusek-94, Marzycielka94, Idawoll, Promyczek39, Agat99, Gnom, Świeżynka97, _Hope, cysterka95, Locus, assialbnn, kikix0o, S_va_88, kleopatr4, Jedno_zyczenie, cukrzyk1991, Bubu04 lubią tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
    Usunięcie lewego jajowodu
  • Remedios Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w sumie czemu wczesne owulacje miałyby być złe? Mi się kojarzy, że właśnie późne są „gorsze”, ale nie mam pojęcia ile w tym prawdy. Oczywiście ja mam późne 😆

Mi trochę dzisiaj odbiło i spontanicznie kupiłam te magiczne globulki z inozytolem. W przyszłym tygodniu powinno być bliżej owulki to będziemy próbować. Jak już biorę inozytol doustnie to można spróbować i drugą stroną… trochę się boje, czy nie rozkręca mi się jakaś infekcja intymna, to by było słabe w tym momencie, na razie działam clotrimazolem

🤷🏽‍♀️29 lat
    Hashimoto(Euthyrox 112), plamienia przed miesiączką
    🤷🏻‍♂️35 lat
    Obniżone wyniki badania nasienia
    10.25: koncentracja 10 mln, morfologia 2%, ruch postępowy 20%

7 cs o pierwszą 🤰

Inozytol, Prenacare complete, wit. B6, Wit. C, wit. E, niepokalanek, melatonina, zioła O. Sroki 3

30.07.25 7 dpo progesteron 15,23 ng/ml
    8.08.25 prolaktyna 17.8 ng/mL, po obciążeniu 243.8 ng/mL
    29.08.25 6 dpo progesteron 11,36 ng/ml, estradiol 148,6 pg/ml
    15.09.25 MUCHa - ✅
    30.10.25 6dpo progesteron 11,5 ng/ml, estradiol 154 pg/ml
  • Luizaczek Koleżanka

Wysłany: 17 lipca, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siemka kobietki 🤗 nooo muszę bo się po prostu udusze 😨 mój obecny cykl to po prostu jakiś żart i spisałam go na straty. Wyczekuje okresu jak głupia, bo mam mieć robione HSG i sprawdzić polipa.Dzisiaj 32dc i 14 dpi i cisza. Wczoraj przy podcieraniu różowy śluz (spokojnie nie mam zdjęcia 😅) i fakt mamy w pracy papier toaletowy z jakimś pierdykniętym kolorowym jednorożcem ale to na bank był śluz. Od razu po wyjściu zadzwoniłam do położnej umówić się na badanie bo przecież okres się zaczął .... No i co? Po okresie nie ma śladu. Miałam nie głupieć i się nie nakręcać w tym cyklu 🤡🤯

Belia, Bella_33, S_va_88 lubią tę wiadomość

⏳ Listopad 2024
    MUCHA nie siada 🪰✅
    Jajowody ✅(lewy bez szału)
    🥺Podejrzenie adenomiozy
  • Truskawkowykompot Ekspertka

Wysłany: 17 lipca, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Nie odzywam się i nawet nie zapisałam się w tym miesiącu do wątku. Ale coś mnie podkusiło pójść do gina i sprawdzić czy ta owulacja w ogóle jest i co tam się dzieje, przy okazji zrobiłam cytologię. Wahałam się czy czekać jeszcze ze staraniami , ale myślę zobaczymy co jest i zadecydujemy.
    No i pęcherzyk był jeden 19 mm i działanie było w ten sam dzień i 2 dni później. Nie wiem czy to wystarczy. Dopiero trzeciego dnia czułam ból brzucha taki konkretny, że ten pęcherzyk mógł pęknąć tylko czy plemnik jakikolwiek przeżył. I czy to na pewno mogła być owulacja. Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość i czasu.

S_va_88, kleopatr4 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Imazolka Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski a gdzie robiłyście mucha? Jakiś Alab/diagnostyka? Jak dodałam do koszyka w diagnostyce to mi wyszło 700zł 🧐
    Chyba muszę zrobić na własną rękę. W ogóle czytałam wczoraj na innym wątku, że to konieczne badanie do histeroskopii, a ja miałam robioną bez tego badania. Plus do tej pory nie miałam też robionej drożności a mam robione stymulację… nie wiem czy jednak nie zmienić ginekolozki. Prześledziłam moje owulacje przez te 2 lata i zawsze mam jeden pęcherzyk w lewym jajniku, a jak on jest jakiś feralny? 😢 no i też tak czytałam, że te plamienia mogą być spowodowane złymi wynikami much i nie wiem co teraz robić

Starania od 09/23
    Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
    Z pomocą medyczną od 01/25

💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
    Mąż ✅ FertileMe Complex

Badania:
    Prolaktyna, testosteron, ferrytyna✅
    AMH: 5,5 - PCOS ❌
    MUCh✅
    Drożność z lipiodolem ✅
    Pasożyty ✅
    Endometrioza, adenomioza ❌
    Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌
  • Imazolka Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luizaczek wrote:
    Siemka kobietki 🤗 nooo muszę bo się po prostu udusze 😨 mój obecny cykl to po prostu jakiś żart i spisałam go na straty. Wyczekuje okresu jak głupia, bo mam mieć robione HSG i sprawdzić polipa.Dzisiaj 32dc i 14 dpi i cisza. Wczoraj przy podcieraniu różowy śluz (spokojnie nie mam zdjęcia 😅) i fakt mamy w pracy papier toaletowy z jakimś pierdykniętym kolorowym jednorożcem ale to na bank był śluz. Od razu po wyjściu zadzwoniłam do położnej umówić się na badanie bo przecież okres się zaczął .... No i co? Po okresie nie ma śladu. Miałam nie głupieć i się nie nakręcać w tym cyklu 🤡🤯
    Noo to czas na teścik 😎

Remedios lubi tę wiadomość

Starania od 09/23

💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
    Mąż ✅ FertileMe Complex

Badania:
    MUCh✅
    Drożność z lipiodolem ✅
    Pasożyty ✅
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że całkowicie rozwaliła mnie śmierć Joanny Kołaczkowskiej ...😭😭😭 nie wiem czy to hormony, ale siedzę i ryczę :(
    https://www.youtube.com/watch?v=NfnVw0QuHDE&list=RDNfnVw0QuHDE&start_radio=1

malrzrz, cysterka95, S_va_88 lubią tę wiadomość

starania od 2/24; 📣

⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
    11.07 - beta 60,60
    14.07 - beta 258
    17.07 - beta 882,6
    23.07 - beta 11 tys.
    29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
    26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
    8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
    23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
    21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️

⏳14.10 - połówkowe

preg.png
  • Kitkat Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Remedios wrote:
    A w sumie czemu wczesne owulacje miałyby być złe? Mi się kojarzy, że właśnie późne są „gorsze”, ale nie mam pojęcia ile w tym prawdy. Oczywiście ja mam późne 😆

Mi trochę dzisiaj odbiło i spontanicznie kupiłam te magiczne globulki z inozytolem. W przyszłym tygodniu powinno być bliżej owulki to będziemy próbować. Jak już biorę inozytol doustnie to można spróbować i drugą stroną… trochę się boje, czy nie rozkręca mi się jakaś infekcja intymna, to by było słabe w tym momencie, na razie działam clotrimazolem

W poprzednim wątku któraś dziewczyna pisała (przepraszam, nie pamiętam która), że wtedy pęcherzyk może nie zdążyć dojrzeć i tak trochę sie na tym zafiksowałam 😅

👩 33 l.
    🧔🏻 36 l.
    👱‍♀️ 6 l.

23.09.2025 - 9 dpo ⏸️
    10 dpo - 121,9 mIU/mL
    12 dpo - 278,5 mIU/mL / przyrost 128% 🥰
    15 dpo - 1005,9 mIU/mL / przyrost 136% 🥰
    7.10.2025 - jest pęcherzyk 🌼
    10.10. 2025 - mamy serduszko 🥰
    15.10.2025 - 7 mm maleństwa 🥰
    6.11.2025 - 2.86 cm tańczącej malinki 🥰

07/25 ktoś chciał być 💔

TSH 1.048 ✅️
    owulacje potwierdzone ✅️
    cytologia ✅️
    morfologia ✅️

💛 marzenia są początkiem wszystkiego...

preg.png
  • Luizaczek Koleżanka

Wysłany: 17 lipca, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka wrote:
    Laski a gdzie robiłyście mucha? Jakiś Alab/diagnostyka? Jak dodałam do koszyka w diagnostyce to mi wyszło 700zł 🧐
    Chyba muszę zrobić na własną rękę. W ogóle czytałam wczoraj na innym wątku, że to konieczne badanie do histeroskopii, a ja miałam robioną bez tego badania. Plus do tej pory nie miałam też robionej drożności a mam robione stymulację… nie wiem czy jednak nie zmienić ginekolozki. Prześledziłam moje owulacje przez te 2 lata i zawsze mam jeden pęcherzyk w lewym jajniku, a jak on jest jakiś feralny? 😢 no i też tak czytałam, że te plamienia mogą być spowodowane złymi wynikami much i nie wiem co teraz robić
    Mi wymaz pobierała położna w klinice i płaciłam 250 zł a klinika wysyła je do Alaba.
    Ja właśnie do drożności musiałam mieć zrobione te badania

⏳ Listopad 2024
    MUCHA nie siada 🪰✅
    🥺Podejrzenie adenomiozy
  • Luizaczek Koleżanka

Wysłany: 17 lipca, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka wrote:
    Noo to czas na teścik 😎
    Poczekam jeszcze , @ na bank przyjdzie.

⏳ Listopad 2024
    MUCHA nie siada 🪰✅
    🥺Podejrzenie adenomiozy
  • AnMiPe Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:
    Powiem Wam, że całkowicie rozwaliła mnie śmierć Joanny Kołaczkowskiej ...😭😭😭 nie wiem czy to hormony, ale siedzę i ryczę :(

Są takie osoby, za którymi płaczemy, choć wcale ich nie znaliśmy osobiście. Ja też jakoś mocno to dzisiaj przeżywam.

Marzycielka94, Powder lubią tę wiadomość

🤶 29l.
    Temat dziecko od 02.2023, starania ciągłe od 5.2024 r.
    🩷IO, otyłość, [06.2023 miomektomia/laparotomia 5x7cm], AMH 4,8. Choroba Gravesa-Basedowa, powrót mięśniaka 68mm - w oczekiwaniu na operację
    💊Thyrozol 3x10, Propranolol WZF, Glucophage 2x750, Euthyrox 50, suple

🎅35 l.
    💙(kwiecień-październik) 274,25mln➡️175,2, 54,85 mln/ml➡️35mln, A+B 33,52%➡️32,3, morfo 0% ➡️6%❗️
    💊Co-Prestarium Initio, Fertilman, suple

▫️to nieskończoność nabiera ostrości▫️
  • malrzrz Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:

Miałam podobny szok dzisiaj rano, jak przeglądałam ig :( bardzo smutna wiadomość ❤️‍🩹

👩🏻‍🦰 + 🧑🏻‍🦱 +🐕‍🦺

👩🏻‍🦰 33
    Pregna start, wit. d3 (Juvit), mio-inozytol, magnez (MagneB6)
    🧑🏻‍🦱41
    Profertil

Starania od 12.2023, pod opieką kliniki od 01.2025
    👩🏻‍🦰🧑🏻‍🦱 - wyniki badań ok

04.2025 - pierwszy cykl z ovitrelle ⚪️
    05.2025 - lametta + ovitrelle ⚪️
    06.2025 - kwalifikacja ivf🌴
    07.2025 - start stymulacji 💉 gonal-f + cetrotide
    16-22.07 🔍: mamy kilkanaście 🫧
    🗓️ 24.07 - punkcja
    🔍 29.07 - 11 🫧 pobranych, 11 zapłodnionych, 11 ❄️ 🥹 (6x 4AA, 5x 4BB)
    21.08 transfer ❌ 9 dpt beta <2,3
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luizaczek wrote:

Nie no, bez zdjęcia się nie liczy ;)

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Imazolka Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luizaczek wrote:
    Mi wymaz pobierała położna w klinice i płaciłam 250 zł a klinika wysyła je do Alaba.
    Ja właśnie do drożności musiałam mieć zrobione te badania
    W klinice niepłodności?

Starania od 09/23

Mąż ✅ FertileMe Complex

Badania:
    MUCh✅
    Drożność z lipiodolem ✅
    Pasożyty ✅
  • Luizaczek Koleżanka

Wysłany: 17 lipca, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka wrote:
    W klinice niepłodności?
    No to nie jest typowa klinika od niepłodności, ale część lekarzy stamtąd się tym zajmuje.

⏳ Listopad 2024
    MUCHA nie siada 🪰✅
    🥺Podejrzenie adenomiozy
‹‹ 153 154 155 156 157 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ