Po 40 naturalnie? 🫣
-
Hej, czy ktoras z was stara sie naturalnie po 40? Ja w tym roku 42, w poprzednim 2 straty, a mimo to chce nadal podchodzic do naturalnych staran.
KasiaKP lubi tę wiadomość
👩🏼🧔🏻♂️ 42 🧒🏼4
Starania od 2022, 2023 cb, 2024 👼🏻👼🏻
✅ kariotypy, kiry, zesp. antyfosfolipid, ana, biopsja endo
❓mthfr i pai hetero, allo mlr i cross match ( nie bede sie szczepic), lekkie zaburzenia gospodarki cukrowej, tsh powyzej 2, niska ferrytyna
Leki- metformina, acard
Suple- nattaspin, berberyna , mioinozytol, nac, kw alfa, rosweratrol, sulfasofran, laktoferyna, zelazo, homocysteine resist ( metylowane B plus foliany ) jod, d, cynk, selen, omega 3, cholina, l- karnityna -
Miracle25 wrote:Hej, czy ktoras z was stara sie naturalnie po 40? Ja w tym roku 42, w poprzednim 2 straty, a mimo to chce nadal podchodzic do naturalnych staran.
Hej hej:)
My próbowaliśmy kilka m-cy i zdecydowaliśmy o in vitro,żeby nie tracić czasu i zwiększyć szanse dopóki jeszcze mam dobre wyniki.Jestem ostatnia do wypominania wieku bo jadę na tym samym wózku ale w naszym wieku jakość komórki leci w dół na łeb na szyję i chyba nie warto długo zwlekać bo później pozostanie już tylko opcja in vitro ale z komórki dawczyni lub adopcja zarodka a tak można powalczyć na własnych komórkach.
A sprawdzałaś amh i fsh?
Nie wiem jak bardzo jesteście zmotywowani ale może próbujcie dwutorowo?
Naturalnie a w międzyczasie róbcie badania i konsultujcie w klinice?
Oczywiscie płodność to kwestia indywidualna i niestety bardzo nieprzewidywalna,z całego serca życzę miłej niespodzianki 🙂Miracle25, Jusia 82, KasiaKP lubią tę wiadomość
starania naturalne od 09.2024,
po pół roku ze wzg.na wiek decyzja o inf
👩
bad.ogolne,gin,wit,hormony 👌
AMH - 1,39 ✅
LH - 4,8 ✅
FSH - 5,2 ✅
👱♂️
ogólnie żadnych problemów zdrowotnych👌
nasienie - morfologia 9%,ilość, ruchliwość ponad normę,DFI,ROS✅
*KIR,HLA-C,crossmatch✅
start ICSI:
-22.03.2025 -p.krotki🍀
*oboje l.40➡️PGT-A -
pelnawiary wrote:Hej hej:)
My próbowaliśmy kilka m-cy i zdecydowaliśmy o in vitro,żeby nie tracić czasu i zwiększyć szanse dopóki jeszcze mam dobre wyniki.Jestem ostatnia do wypominania wieku bo jadę na tym samym wózku ale w naszym wieku jakość komórki leci w dół na łeb na szyję i chyba nie warto długo zwlekać bo później pozostanie już tylko opcja in vitro ale z komórki dawczyni lub adopcja zarodka a tak można powalczyć na własnych komórkach.
A sprawdzałaś amh i fsh?
Nie wiem jak bardzo jesteście zmotywowani ale może próbujcie dwutorowo?
Naturalnie a w międzyczasie róbcie badania i konsultujcie w klinice?
Oczywiscie płodność to kwestia indywidualna i niestety bardzo nieprzewidywalna,z całego serca życzę miłej niespodzianki 🙂
Hej, dzieki za odpowiedz 😊
Amh mam zacne bo ponad 2 w lipcu. Fsh nie badalam ostatnio, dzieki za trop. Co dokladnie powie mi zbadanie go?
Mamy decyzje na nie w sprawie in vitro, przewalkowalismy temat. To starania o drugie dziecko, wiec tez latwiej zdac sie co bedzie. Mam tez za soba stan zapalny endo, ktory mogl byc przyczyna poronień i ogladam sie immunologicznie.
Ale zdaje sobie sprawe ze koniec koncow najważniejszym elementem jest zdrowa komorka i ze statystyka nie jest moja przyjaciółka stad 🫣 w tytule.
😉
Widze ze zaczęliście procedure, goraco trzymam kciukiWiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca, 09:19
👩🏼🧔🏻♂️ 42 🧒🏼4
❓mthfr i pai hetero, allo mlr i cross match ( nie bede sie szczepic), lekkie zaburzenia gospodarki cukrowej, tsh powyzej 2, niska ferrytyna
Leki- metformina, acard
Suple- nattaspin, berberyna , mioinozytol, nac, kw alfa, rosweratrol, sulfasofran, laktoferyna, zelazo, homocysteine resist ( metylowane B plus foliany ) jod, d, cynk, selen, omega 3, cholina, l- karnityna -
Miracle25 wrote:Hej, dzieki za odpowiedz 😊
Amh mam zacne bo ponad 2 w lipcu. Fsh nie badalam ostatnio, dzieki za trop. Co dokladnie powie mi zbadanie go?
Mamy decyzje na nie w sprawie in vitro, przewalkowalismy temat. To starania o drugie dziecko, wiec tez latwiej zdac sie co bedzie. Mam tez za soba stan zapalny endo, ktory mogl byc przyczyna poronień i ogladam sie immunologicznie.
Ale zdaje sobie sprawe ze koniec koncow najważniejszym elementem jest zdrowa komorka i ze statystyka nie jest moja przyjaciółka stad 🫣 w tytule.
😉
Widze ze zaczęliście procedure, goraco trzymam kciuki
Dziękuję bardzo,dla Was też wszystkiego dobrego🍀starania naturalne od 09.2024,
po pół roku ze wzg.na wiek decyzja o inf
👩
bad.ogolne,gin,wit,hormony 👌
AMH - 1,39 ✅
LH - 4,8 ✅
FSH - 5,2 ✅
👱♂️
ogólnie żadnych problemów zdrowotnych👌
nasienie - morfologia 9%,ilość, ruchliwość ponad normę,DFI,ROS✅
*KIR,HLA-C,crossmatch✅
start ICSI:
-22.03.2025 -p.krotki🍀
*oboje l.40➡️PGT-A -
Miracle25 wrote:Hej, czy ktoras z was stara sie naturalnie po 40? Ja w tym roku 42, w poprzednim 2 straty, a mimo to chce nadal podchodzic do naturalnych staran.
Jestem w tym samym wieku. U nas czynnik męski zdecydował o wsparciu medycznym. Współczuję strat, ale niewątpliwie jest to znak, że droga naturalna jest dla was wciąż możliwa, natomiast z drugiej strony może być to również znak, że problemem jest np jakość komórek. Masz ładne AMH, w połączeniu z wynikiem FSH i sprawdzeniem na usg ilości pęcherzyków antrakntch będziesz miała pełen obraz swojej rezerwy. W przypadku naturalnych starań zdecydowanie warto sięgnąć po suplementy wpływające na jakość komórek, np ubichinol, kwasy omega, wit D. Na forum jest dużo informacji o suplementach. Powodzenia!Miracle25 lubi tę wiadomość
Ja: wiek, początek Hashimoto
TSH 03.2025: 1.23
AMH 01.2023: 1.74
AMH 02.2025: 0.58
On: teratozoospermia (morfologia 2%)
I procedura IVF (ICSI) 01.2023: 10 jajek, 6 zapłodnień, 3 blastki
😞 03.2023: 1 transfer 3BA (5dn): cb
8dpt - 27
❤️ 04.2023: 2 transfer 4AA (6dn): dzidziuś!
8 dpt - 146 |10 dpt - 377 |13 dpt - 1720
😞 12.2024: 3 transfer 4AB (6dn): poronienie chybione
10dpt - 118 |13dpt - 355 |16dpt - 1350 -
Merete wrote:Jestem w tym samym wieku. U nas czynnik męski zdecydował o wsparciu medycznym. Współczuję strat, ale niewątpliwie jest to znak, że droga naturalna jest dla was wciąż możliwa, natomiast z drugiej strony może być to również znak, że problemem jest np jakość komórek. Masz ładne AMH, w połączeniu z wynikiem FSH i sprawdzeniem na usg ilości pęcherzyków antrakntch będziesz miała pełen obraz swojej rezerwy. W przypadku naturalnych starań zdecydowanie warto sięgnąć po suplementy wpływające na jakość komórek, np ubichinol, kwasy omega, wit D. Na forum jest dużo informacji o suplementach. Powodzenia!
Dzieki za odpowiedz. Nikt mi dotąd nie zlecil fsh! Zrobie koniecznie.
Suplementow juz zajadam tyle ze kolejny posilek sie z tego zrobil 😅.
Rowniez wspolczuje straty o trzymam kciuki za ciag dalszy 🍀. Dobrze rozumiem stopke, ze masz juz starszaka w domu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca, 21:07
👩🏼🧔🏻♂️ 42 🧒🏼4
Leki- metformina, acard
Miracle25 wrote:Dzieki za odpowiedz. Nikt mi dotąd nie zlecil fsh! Zrobie koniecznie.
Suplementow juz zajadam tyle ze kolejny posilek sie z tego zrobil 😅.
Rowniez wspolczuje straty o trzymam kciuki za ciag dalszy 🍀. Dobrze rozumiem stopke, ze masz juz starszaka w domu?
Tak, mam synka, więc jest trochę łatwiej w temacie dalszych starań, nie ma już tak wysokiego ciśnienia, ale pragnienie kolejnego i tak ogromne.
Co do Twojej sytuacji, to faktycznie stan zapalny mógł być przyczyną niepowodzeń. A jeśli chodzi o wsparcie medyczne, to jest całkiem sporo opcji zanim dojdzie się do in vitro. Moim zdaniem kluczowy jest dobry lekarz i dobrze poprowadzona diagnostyka.
Miracle25 lubi tę wiadomość
8dpt - 27
My zostalismy ze staraniami naturalnymi lub komorka dawczyni. Mialam sie juz prawie zewcydowac na adopcje calego zarodka ale zaszlam naturalnie w ciaze,my po suplementach,maz wiecej i dluzej bral.Mam 42 lata i wczesniej tez same straty. Balam sie troche naturalnie,myslalam ze lepsze jest in vitro w tym wieku bo mozna zbadac zarodki przed podaniem pgta i uniknac poronienia ale no na swoich juz nie moglam podejsc a tu udalo sie naturalnie. Moj maz mial przed ostatnim poronieniem dfi podwyzszone i stad wiedzialam po wynikach ze tamta ciaza mogla sie rowniez nie udac. Pobral 3 mies suplementow dobrych roznych. Teraz ta ciaza zdrowa dziewczynka rosnie,wszystko ma prawidlowo od poczatku,nie bralam duphastonu nawet na podtrzymanie. Powodzenia jakakolwiek droge wybierzecie zadbajcie o jakosc komorek i plemniczkow.Uda sie w koncu.
Miracle25, KasiaKP, Gama81 lubią tę wiadomość
Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
Wszystko ok, 366 gram
TP: 25 lipiec -
Merete wrote:Tak, mam synka, więc jest trochę łatwiej w temacie dalszych starań, nie ma już tak wysokiego ciśnienia, ale pragnienie kolejnego i tak ogromne.
Co do Twojej sytuacji, to faktycznie stan zapalny mógł być przyczyną niepowodzeń. A jeśli chodzi o wsparcie medyczne, to jest całkiem sporo opcji zanim dojdzie się do in vitro. Moim zdaniem kluczowy jest dobry lekarz i dobrze poprowadzona diagnostyka.
U mnie tez synek, wiec doskonale rozumiem.
Masz racje z tym lekarzem. Dla mnie to jest o tyle trudne, ze mam bardzo ograniczone zaufanie do lekarzy i nie umiem po prostu zdac sie na zalecenia, tylko sama szukam i draze. Immunologow odwiedzilam juz dwoch, w piatek trzeci, zalozylam watek o wyborze immunologa 😅. Mam nadzieje ze znalazłam dobrego gino 🤞🤞.👩🏼🧔🏻♂️ 42 🧒🏼4
Leki- metformina, acard
Janette wrote:My zostalismy ze staraniami naturalnymi lub komorka dawczyni. Mialam sie juz prawie zewcydowac na adopcje calego zarodka ale zaszlam naturalnie w ciaze,my po suplementach,maz wiecej i dluzej bral.Mam 42 lata i wczesniej tez same straty. Balam sie troche naturalnie,myslalam ze lepsze jest in vitro w tym wieku bo mozna zbadac zarodki przed podaniem pgta i uniknac poronienia ale no na swoich juz nie moglam podejsc a tu udalo sie naturalnie. Moj maz mial przed ostatnim poronieniem dfi podwyzszone i stad wiedzialam po wynikach ze tamta ciaza mogla sie rowniez nie udac. Pobral 3 mies suplementow dobrych roznych. Teraz ta ciaza zdrowa dziewczynka rosnie,wszystko ma prawidlowo od poczatku,nie bralam duphastonu nawet na podtrzymanie. Powodzenia jakakolwiek droge wybierzecie zadbajcie o jakosc komorek i plemniczkow.Uda sie w koncu.
Dzieki, kojarze Twoja historie z innego watku, dodaje wiary 🥰Janette lubi tę wiadomość
👩🏼🧔🏻♂️ 42 🧒🏼4
Leki- metformina, acard
Miracle25 wrote:Dzieki, kojarze Twoja historie z innego watku, dodaje wiary 🥰
Widzę w stopce TSH powyżej 2 - zaleca się by przed ciążą było poniżej 2, a nawet bliżej 1. Z takim wynikiem warto wybrać się do endokrynologa, a wcześniej zrobić w labie panel tarczycowy - u mnie po porodzie zaczęła się rozwijać choroba Hashimoto - wcześniej żadnych problemów z tarczycą, a teraz muszę brać lek.Miracle25 lubi tę wiadomość
8dpt - 27
Merete wrote:Widzę w stopce TSH powyżej 2 - zaleca się by przed ciążą było poniżej 2, a nawet bliżej 1. Z takim wynikiem warto wybrać się do endokrynologa, a wcześniej zrobić w labie panel tarczycowy - u mnie po porodzie zaczęła się rozwijać choroba Hashimoto - wcześniej żadnych problemów z tarczycą, a teraz muszę brać lek.
Dzieki. Tak, przygladam sie temu tsh, zawsze mialam niewiele ponad 1 i chyba mi wystrzelilo w ostatniej ciazy. Szczesliwie spada, zajadam jak cukierki d, cynk i selen, ale jak nie spadnie ponizej 2 niedlugo to pewnie mnie czeka leczenie. Znalazlam gina ktory ogarnia tez endokrynologie, wiec mam nadzieje ze mnie madrze poprowadzi.
A jak Ty? Wrocilas juz do staran po stracie? Ja poronilam w listopadzie a dopiero zaczynam myslec o powrocie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca, 19:30
👩🏼🧔🏻♂️ 42 🧒🏼4
Leki- metformina, acard
Miracle25 wrote:A jak Ty? Wrocilas juz do staran po stracie? Ja poronilam w listopadzie a dopiero zaczynam myslec o powrocie.Ja: wiek, początek Hashimoto
8dpt - 27
Merete wrote:U mnie na USG jeszcze jakiś skrzep i beta przez to spada bardzo powoli - dziś 2.5 czyli już blisko zera, ale najbliższy cykl jeszcze odpada. U nas nie ma szans naturalnie, więc presja czasu odczuwalna, jutro mam wizytę u lekarza, zobaczymy co dalej.
Ojej, to strasznie trudne jak to sie tak ciagnie. Trzymam kciuki, zeby jak najszybciej sie w pelni oczyscilo.
👩🏼🧔🏻♂️ 42 🧒🏼4
Leki- metformina, acard
Miracle25, Gama81, Janette lubią tę wiadomość
-
KasiaKP wrote:Mam 3 tygodniową córcię - mój naturals w wieku 42 lat. Nie jest to jednak moje pierwsze dziecko. Zaszłam w ciąże typowo gdy już się pogodziłam z tym ze więcej dzieci mieć nie będę ( miałam AMH 0.11 i nie dawano mi wtedy nawet dużych szas przy in vitro).
Gratulacje 💗
U mnie tez juz jeden egzemplarz na pokladzie. Bardzo wierze, ze gdy odpuszczamy dzieja sie cuda. Ja poki co na etapie „ niby odpuszcze bo jak odpuszcze to moze zajde w ciaze i urodze” 🤣🤣🤣
Mialas jakies straty po drodze? Cos zadzialalo oprocz odpuszczenia?Janette lubi tę wiadomość
👩🏼🧔🏻♂️ 42 🧒🏼4
Leki- metformina, acard
KasiaKP wrote:Mam 3 tygodniową córcię - mój naturals w wieku 42 lat. Nie jest to jednak moje pierwsze dziecko. Zaszłam w ciąże typowo gdy już się pogodziłam z tym ze więcej dzieci mieć nie będę ( miałam AMH 0.11 i nie dawano mi wtedy nawet
dużych szas przy in vitro).
Wow! Ekstra! Gratuluję! To ciekawe zjawisko, że jak presja spada, to często się udaje. Jak to jest? -
Miracle25 lubi tę wiadomość
-
KasiaKP wrote:Mam 3 tygodniową córcię - mój naturals w wieku 42 lat. Nie jest to jednak moje pierwsze dziecko. Zaszłam w ciąże typowo gdy już się pogodziłam z tym ze więcej dzieci mieć nie będę ( miałam AMH 0.11 i nie dawano mi wtedy nawet dużych szas przy in vitro).Ja 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
Wszystko ok, 366 gram
TP: 25 lipiec -
Gama81 wrote:Ja się staram naturalnie póki co, in vitro nieudane, nie mam kolejne 30 tysięcy .Będę robić histeroskopię i drożność jajowodów na NFZ bo w klinice płodności to znowu kolejne tysiące. Choć ginekolog się zdziwił, że mi nie zrobili.
Tez robilam histeroskopie na nfz, tyle ze ze skierowania prywatnej lekarki, ktora pracuje w szpitalu. Masz juz ogarniety temat? Jakby co to moge na priv podpowiedziec do kogo pojsc.👩🏼🧔🏻♂️ 42 🧒🏼4
Leki- metformina, acard