X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną adopcja zarodków
Odpowiedz

adopcja zarodków

Oceń ten wątek:
  • Ewlona Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tranquilo wrote:
    Tak, jest nas kilka :) my mieliśmy podchodzić do kolejnej az i czekając na miesiaczkę, aby zacząć już brać leki zrobiłam test i wielkie zaskoczenie. Tak więc cuda się zdarzają ❤️
    Bo u nas to moje jajka były przyczyną niepowodzeń ale nie chciałabym żeby nagle coś się odkręciło bo nie chcemy drugiego dziecka. Młody mimo że jest cudowny, słodki dał tak popalić i zresztą komplikacje po porodowe, że zabiło to nasze myśli o kolejnym dziecku.

age.png
  • Virginia Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewlona wrote:
    Bo u nas to moje jajka były przyczyną niepowodzeń ale nie chciałabym żeby nagle coś się odkręciło bo nie chcemy drugiego dziecka. Młody mimo że jest cudowny, słodki dał tak popalić i zresztą komplikacje po porodowe, że zabiło to nasze myśli o kolejnym dziecku.

Jest tu kilka dziewczyn, ktore mialy naturalsa po AZ, tak wiec jak naprawde nie chcesz drugiej ciazy to pomysl o zabezpieczaniu sie.
    Mnie lekarka na wizycie po porodzie od razu zapytala o antykoncepcje, bo rozne rzeczy widziala LOL

ona 42 lat.
    3 IVF 😥
    AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021 :)

Starania o BOBO nr 2
    FET - 21.07.23 😢
    II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok :)
    BOBO 2 jest juz z nami - lipiec 2024 ❤️
  • Virginia Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka_111 wrote:
    Aaaa ok to liczę po cichu że może 25 też będzie. Mój lekarz idzie na urlop i to był jedyny wolny terminarzem jego urlopem.

To jest tak na granicy. Tak wiec dopoki zdajesz sobie sprawe, ze moze byc jeszcze ciut za wczesnie na bicie serca to ok. Bo moze sie zdarzyc, ze jeszcze nie bedzie i potem bedziesz sie niepotrzebnie martwic.

ona 42 lat.
    3 IVF 😥
    AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021 :)

Starania o BOBO nr 2
    FET - 21.07.23 😢
    II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok :)
  • Malutka_111 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Virginia wrote:
    To jest tak na granicy. Tak wiec dopoki zdajesz sobie sprawe, ze moze byc jeszcze ciut za wczesnie na bicie serca to ok. Bo moze sie zdarzyc, ze jeszcze nie bedzie i potem bedziesz sie niepotrzebnie martwic.
    Dziękuję. Mam świadomość. Ta wizyta niestety trochę z musu. Klinika po potwierdzeniu z wyników bety umawia 2 później na pierwsze usg. Dodatkowo lekarz mi na urlop idzie więc chciał nie chciał mam wizytę

Virginia lubi tę wiadomość

TSH 2.38, amh 0,26
    Kwalifikacja 02/2025
    04/2025 cykl sztuczny Diphereline
    🪴06/2025 przygotowania do transferu
    23.06.2025 🪴transfer ❄️4.1.
    ⏸️ pozytywny 6dpt
    7dpt beta 70,3
    9dpt beta 164
    Progesteron 39,6
    TSH 1,75
    11dpt beta 413
  • Anka84 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZAJĄCZEK94 wrote:
    Anka tyle razy o Tobie myślałam, co u Ciebie, czy zdecydowaliście się na jeszcze jedno AZ w Czechach, ale jakoś nie mogłam sobie dokładnie przypomnieć twojego nicku. Pamiętam, że razem w jednym czasie podchodziłysmy do transferu. Ja szczęśliwie dotrwałam do końca ciąży, poród miałam bardzo ciężki, rodziłam 17 h a i tak finalnie skończyło się cc, ale od przeszlo 3 miesięcy cieszę się najcudowniejsza córeczka jaką mogłabym sobie wymarzyć. Nie żałuję podjętej decyzji o AZ, w ogóle nie traktuje mojej księżniczki w tej kategorii, jest moja i już. Bardzo mi przykro, że Wam się znowu nie udało, życzę Ci żebyś jednak spelnila swoje marzenie z całego serca. Jeśli masz jezczw siłę do walki i fundusze to nie wahaj się ani sekundy. Przypomnij mi czy ty podchosilas do transferu na immunoglobulinach?

Niestety podchodziłam bez immunoglobulin. Dla mnie to chyba już za dużo. Boję się też o swoje zdrowie po tych wszystkich lekach, które przyjmowałam. Z tego co czytam i tak jednym pomagają innym nie. A obojętne dla zdrowia też nie są.

👱‍♀️ 40lat
    Cienkie endometrium
    Mięśniak ( w niczym nie przeszkadza?)
    PAI1- hetero, MTHR- hetero
    KIR bx

👦38 lat
    Azoospermia ( pojedyncze plemniki w nasieniu)

Maj 2021- I wizyta w klinice NOVUM
    Lipiec 2021 -biopsja - pojedyncze plemniki
    Wrzesień 2021- 1IVF - punkcja- 12 oocytów, 8 komórek dojrzałych, tylko 2 zapłodnione, dwudniowe ❄❄ cl.8b i cl.5c
    Podanie ❄ cl.8b - beta < 0.8
    30.12.2021- kriotransfer ( po rozmrożeniu cl.5c mamy cl.7c) -beta < 0,5
    sierpień 2022 - mamy jeden 3dniowy zarodek 8A- beta <0,5

Styczeń 2023 - zmiana kliniki INVIMED POZNAŃ
    luty 2023 rozpoczęcie stymulacji- decyzja o dawcy
    Marzec 2023 ❄️3AB z 5 doby i ❄️4BB z 6 doby
    25.04.23r. - transfer 2 ❄️❄️ 3AB i 4BB➡️ beta <0,5😭😭😭

Decyzja o AZ - transfer sierpień 2023- 4BB z 6doby- nieudany😭

AZ Czechy Reprofit Ostrava
    11.07.24r.-transfer 6AA
    11dpt. Beta <0,5

AZ Czechy Reprofit OStrava
    11.06.25r. transfer 6BB
    9dpt - beta 10
    12dpt-beta 3,5 cb :(
  • ZAJĄCZEK94 Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka84 wrote:
    Niestety podchodziłam bez immunoglobulin. Dla mnie to chyba już za dużo. Boję się też o swoje zdrowie po tych wszystkich lekach, które przyjmowałam. Z tego co czytam i tak jednym pomagają innym nie. A obojętne dla zdrowia też nie są.

Ja zaryzykowałam i się udało ale dla mnie to też była trudna decyzja, coś nie do przeskoczenia ale dwóch lekarzy mnie przekonało, że to jest bezpieczne i że mniej bezpieczny jest np. accofil. Trzymam za Ciebie kciuki, żebyś jednak się nie poddała i spełniła swoje marzenie o macierzyństwie 😊

Anka84 lubi tę wiadomość

Beta hcg: 7dpt - 78, 10dpt - 411,80, 13dpt - 1757,80, 15dpt - 3373,65.
    39+6 👶💓

age.png
  • Tranquilo Autorytet

Wysłany: 8 lipca, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżóweczka wrote:
    Jak się czujesz Kochana?

Dziękuje, całkiem dobrze :) a jak u Ciebie ? Powiedz mi coś dobrego, że wcale nie jest tak ciężko z dwójką Maluchów :p

1️⃣ IVF ❌
    2️⃣ IVF ❌
    3️⃣ IVF AZ ❤️ Maleństwo jest z nami 🥰

❤️Naturals❤️

preg.png
  • Ewuszek Autorytet

Wysłany: 9 lipca, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewlona wrote:
    Czy jest jakaś dziewczyna po az, której po ciąży trafił się naturals? Pytam bardziej w kierunku sensu zabezpieczania, bo skoro przez 3 lata nic się nam nie trafiło, nie uzyskaliśmy w 2 procedurach ani jednego zarodka. To zastanawiam się czy jest sens 😆 wiadomo skonsultuje to z lekarzem ale nie chcę iść w nic hormonalnego wiec pozostają jedynie gumki. Bo w to, że nam się wpadnie wierzę jak w to że trafię w totolotka główna wygraną.

Było tu kilka dziewczyn którym trafił się naturals ale to pojedyncze osoby my się nie zabezpieczamy o pierwsze dziecko staraliśmy się bardzo bardzo długo i nic po ciąży też się nie zabezpieczaliśmy i dalej nic więc nie sądzę że nagle stanie się cud nie planujemy więcej dzieci dwójka starczy ale świat by się nie zawalił gdyby coś się wydarzyło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca, 20:07

Virginia, Jeżóweczka lubią tę wiadomość

2019-2020 3xICSI 👎
    2021 AZ Nasz pierwszy cud ❤️❤️❤️
    2024 AZ Nasz drugi cud ❤️❤️❤️
  • parviflora Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewlona,
    Ja jestem przykładem niemożliwego mam córeczke z AZ i po 8 miesiącach od CC zaszłam w ciążę naturalnie i mam też synka. Nie zabezpieczyliśmy się bo o ciążę staraliśmy się od jakiś 6 lat i nigdy nie zachodziłam w ciążę, pierwsza ciąża była dopiero po AZ. Więc nie braliśmy pod uwagę w ogóle tego że mogę zajść w ciążę naturalnie.

Virginia lubi tę wiadomość

Starania od 02.2016
    2019 - 3x IUI
    2020 - 3x IMSI, 3x ET 3 dniowych zarodków - beta 0, brak ❄️
    2021 - ruszamy po AZ
    - 17.02 - FET 4BB - poronienie zatrzymane 10.04👼
    - 26.06 - FET 4BA - beta <0.2
    - 22.09 - FET 3AA - 12 dpt beta 4.3 - cb
    2022
    -11.04 - FET 4AB🍀

19.12- 38+1, nasza córeczka przyszła na świat -3.030 kg, 51cm😍

03.06.24 - 40 tyg, naturalny cud - synek - 4.130, 59 cm 😍
  • EwelaKrk86 Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was 🤭
    W temacie adopcji zarodka jestem totalnie zielona. A jest to dla mnie ostatnia opcja na posiadanie malucha.
    Wczoraj bylam na wizycie i zaproponowano mi wstepnie zarodek gdzie dawczyni jest nosicielka genu w ukladzie heterozygotycznym dla LCHAD - dawca zdrowy.
    Kolejna wizyte mam za miesiac i podjac decyzje czy decyduje sie na niego.
    Sama niewiem czy to dobry wybor. Mąż sceptycznie podchodzi do tego.
    Ma ktos wiedze w tym temacie? Czy malenstwo moze miec problemy ze zdrowiem? Szukam info po necie ale ciezko cos znalesc przy adopcji zarodka.

Endometrioza 3 st.
    Niedrożny jajowód.
    Hashimoto- Euthyrox 100
    I ivf -> 5 🥚 -> brak zapłodnienia 😢
    ( Gonal-f 300j ; Mensinorm 75j ;
    Kariotypy- ✅
    10.2024 - histeroskopia/ polip> usuniete 2 duze 😳
    11.2024 - start II stymulacja
    (Rekovelle 18j + mensinorm 150j+ gonal 100j+cetrotide)
    30.11.2024- punkcja- 5 pęcherzyków- zero komorek 😔
    2025 r
    Styczeń 2025- Decyzja o KD
    01-02.2025- Reseligo
    03.2025 sa komórki ovobank.
    5 z 6 zapłodnione
    3 doba - brak rozwoju.
    Brak zarodków z KD
    26.03 - Transfer odwołany ⛔
    04.2025. II podejscie do KD (zmiana dawczyni)
    04.2025 Reseligo / czekamy na komorki.
    16.04.2025 Są komorki 😳
    05.2025 Leczymy stan zapalny
    11.06 zapładniamy komórki 6z6
    14.06 zostaly 2 /słabo dzielące.. (3 doba)
    16.06 - jest jeden zarodek 5 doba 🍀
    16.06 TRANSFER ❌
    7dpt <2,3. Odstawiamy leki 😭
  • Virginia Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwelaKrk86 wrote:
    Witam was 🤭
    W temacie adopcji zarodka jestem totalnie zielona. A jest to dla mnie ostatnia opcja na posiadanie malucha.
    Wczoraj bylam na wizycie i zaproponowano mi wstepnie zarodek gdzie dawczyni jest nosicielka genu w ukladzie heterozygotycznym dla LCHAD - dawca zdrowy.
    Ma ktos wiedze w tym temacie? Czy malenstwo moze miec problemy ze zdrowiem? Szukam info po necie ale ciezko cos znalesc przy adopcji zarodka.

A skad masz zarodek, ze masz takie informacje?

Ja 2 razy rozmawialam z genetykiem przy AZ. Z tego co pamietam jezeli tylko jedna strona jest nosicielem chorego genu, dzieko ma 50% szans ze tez bedzie nosicielem tego genu. Ale nie ze bedzie chore. Jak masz watpliwosci to zadzwon do kliniki/embriologa, zeby dopytac. Mozesz tez zapytac ile jest ciaz od tej pary. Nie zawsze Ci to powiedza, ale warto sprobowac.
    i pamietaj, ze mozesz odmowic przyjecia zarodka. Wtedy beda szukac dalej

ona 42 lat.
    3 IVF 😥

Starania o BOBO nr 2
    FET - 21.07.23 😢
  • Walczędokońca Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwelaKrk86 wrote:
    Witam was 🤭
    Przecież zawsze można odmówić i inny dobiorą

‹‹ 1479 1480 1481 1482 1483
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ