adopcja zarodków
-
WIADOMOŚĆ
-
Anika1983 wrote:Będzie to mój 6 transfer z AZ. Coś jest nie tak u mnie immunologicznie.
Beta ostatnio ruszyła po accofil i prograv i wyciszenie zoladex plus diphereline.
Ale teraz zrobiłam badania dodatkowe i z wynikami ide do lekarz.
Ja przygotowuję się do drugiego podejścia z AZ. Niepokoi mnie słaba jakość przypisanego zarodka. Z rozmów na forach wynika jednak, że nie ma tu żadnej reguły. Transfer może się udać albo nie. Taka trochę zabawa w ciuciubabkę.
Pod koniec września mam wizytę u immunologa, a dodatkowo muszę jeszcze wykonać badania w kierunku trombofilii. Rozważam również temat wyciszenia endometriozy. Żaden z moich lekarzy nie wspomniał o takiej możliwości, a z relacji innych pacjentek widzę, że często stosowana była tzw. „sztuczna menopauza”. Chyba powinnam ten temat poruszyć podczas konsultacji.
Myślę także o zmianie lekarza prowadzącego. Obecny wybór nie do końca mnie satysfakcjonuje. Być może taka zmiana okaże się dla mnie korzystna.
Ogólnie dużo o tym wszystkim myślę. Metryka mnie goni i chyba dlatego odczuwam taką presję.Wiek: 42 l.(za chwilę 43)
Hashimoto,Endometrioza/Adenomioza,AMH: 0,34
8 IVF, 2 x cb, AZ Bl 4.1.2 transfer 20.06.2025: ciąża kliniczna zakończona poronieniem w 8 t.c.💔
Bocian Warszawa wcześniej Novum -
Cień wrote:Ja przygotowuję się do drugiego podejścia z AZ. Niepokoi mnie słaba jakość przypisanego zarodka. Z rozmów na forach wynika jednak, że nie ma tu żadnej reguły. Transfer może się udać albo nie. Taka trochę zabawa w ciuciubabkę.
Pod koniec września mam wizytę u immunologa, a dodatkowo muszę jeszcze wykonać badania w kierunku trombofilii. Rozważam również temat wyciszenia endometriozy. Żaden z moich lekarzy nie wspomniał o takiej możliwości, a z relacji innych pacjentek widzę, że często stosowana była tzw. „sztuczna menopauza”. Chyba powinnam ten temat poruszyć podczas konsultacji.
Myślę także o zmianie lekarza prowadzącego. Obecny wybór nie do końca mnie satysfakcjonuje. Być może taka zmiana okaże się dla mnie korzystna.
Ogólnie dużo o tym wszystkim myślę. Metryka mnie goni i chyba dlatego odczuwam taką presję.
W styczniu 43
Będzie to mój 15 transfer w sumie.
Mąż twierdzi że musimy wystopowac bo tyle leków ostatnio przyjelam że boi sie o mnie
A ja nie mogę odpuścić bo czas
Musimy dać radę 💪
A ty jakiej klasy masz zarodek? -
Anika1983 wrote:Mnie też czas goni
W styczniu 43
Mąż twierdzi że musimy wystopowac bo tyle leków ostatnio przyjelam że boi sie o mnie
Musimy dać radę 💪
A ty jakiej klasy masz zarodek?
Powiedziano mi tylko tyle, że mam zarodek z 6. doby. I nic więcej.
Próbowałam się dowiedzieć czegoś więcej – dzwoniłam do lekarki i embriologów, o różnych godzinach, żeby trafić na inną zmianę. Niestety, zawsze ta sama odpowiedź: blastocysta z 6. doby.
Zaczynam się martwić, że coś jest nie tak. Skoro nawet nie chcą podać oznaczeń, to może zarodek jest słabej jakości?
Zastanawiam się też, czy to nie dlatego, że zrezygnowałam wcześniej z innego – miałam zarezerwowaną blastocystę 3.1.2 (również z 6. doby), ale poprosiłam o zmianę, bo poprzedni zarodek od tej pary zakończył się poronieniem.
Mąż mówi, że za dużo myślę i zbyt wiele chce wiedzieć. Uważa, że muszę wyluzować. Jego zdaniem duże znaczenie ma również podejście psychiczne. A ja wbiłam sobie do głowy, że teraz albo nigdy.Wiek: 42 l.(za chwilę 43)
8 IVF, 2 x cb, AZ Bl 4.1.2 transfer 20.06.2025: ciąża kliniczna zakończona poronieniem w 8 t.c.💔
Aaaa
Genialna była odpowiedź jednego z embriologow:
,,Proszę się teraz nie martwić, zobaczymy, czy w ogóle się rozmrozi.''
No i jak tu ich nie kochać?Wiek: 42 l.(za chwilę 43)
Anika1983 wrote:Skąd takie podejście kliniki ?
Powinni dobierać rokujące zarodki.
W novum mają chyba dużą bazę zarodka?
My teraz jesteśmy w Bocianie w Warszawie. W Novum byliśmy komercyjnie od 2019 do 2024 r., plus odbyliśmy jeden cykl w ramach programu MZ w 2024. Jednak kiedy skończyły im się środki z dofinansowania, podziękowali nam. Trochę to słabe z ich strony, bo komercyjnie jak policzyłam zostawiliśmy u nich około 150 tys. zł (licząc procedury, leki i dojazdy).
Obecnie jesteśmy w Bocianie w Warszawie. Tam zarodki mogą dobierać ze wszystkich swoich przychodni w Polsce. Problemem mogą być grupy krwi: ja mam pospolitą 0 Rh+, a mąż B Rh+. Powiedzieli, że takich kombinacji nie ma zbyt wiele. Cechy fenotypowe mamy typowe, więc myślę, że z tym nie powinno być większych problemów.
Co mnie zastanawia, to że kiedy robiłam IVF na własnych komórkach i były niepowodzenia, zarówno lekarze, jak i embriolodzy „winili” moje komórki, że są słabe itd. Teraz po pierwszym nieudanym AZ twierdzą, że raczej może macica nie współpracuje tak, jak trzeba, a wybrane do AZ zarodki są ok mimo, że to kategoria C.
Nie wiem, może powinnam się „odczepić” od tego zarodka i dać mu szansę. Po drodze może się okazać, że to we mnie jest coś „nie tak”. Wyjdzie pewnie w badaniach, które mamy zaplanowane na wrzesień.
Anika1983 wrote:Skąd takie podejście kliniki ?
Powinni dobierać rokujące zarodki.
W novum mają chyba dużą bazę zarodka?
Ale fakt, Novum ma swój bank zarodków i chyba jest jednym z lepszych. Teraz to już nie ma znaczenia, bo w ramach programu MZ nie ma ponownego powrotu do realizatora. A ja w Novum, w ramach komercji, a później dofinansowania, korzystałam z własnych komórek. Gdyby tylko kilka lat temu jakiś lekarz zaproponował mi AZ zamiast ciągłych stymulacji bez sensu…Wiek: 42 l.(za chwilę 43)
Cień wrote:Ale fakt, Novum ma swój bank zarodków i chyba jest jednym z lepszych. Teraz to już nie ma znaczenia, bo w ramach programu MZ nie ma ponownego powrotu do realizatora. A ja w Novum, w ramach komercji, a później dofinansowania, korzystałam z własnych komórek. Gdyby tylko kilka lat temu jakiś lekarz zaproponował mi AZ zamiast ciągłych stymulacji bez sensu…
U nas czynnik meski plus okazuje się że najprawdopodobniej mój organizm traktuje zarodek jak wroga...
W novum miałam 1 procedure i 4 transfery
W Czechach reprofit 4 x az ale beta nie ruszyła nawet z zarodkiem przebadanym . Powiedzieli że jestem ciężkim przypadkiem.
Obecnie az z refundacja i beta ruszyła po lekach jak do i po przeszczepie...
Musimy wierzyć w zarodek który nam dadzą
-
Anika1983 wrote:Mnie też czas goni
W styczniu 43
Musimy dać radę 💪
A ty jakiej klasy masz zarodek?
To twój 15 transfer! Jesteś waleczna. Wobec tego ja przestaję się mazać. Przytulam mocno. Girl power !!!Wiek: 42 l.(za chwilę 43)
Cień wrote:My teraz jesteśmy w Bocianie w Warszawie. W Novum byliśmy komercyjnie od 2019 do 2024 r., plus odbyliśmy jeden cykl w ramach programu MZ w 2024. Jednak kiedy skończyły im się środki z dofinansowania, podziękowali nam. Trochę to słabe z ich strony, bo komercyjnie jak policzyłam zostawiliśmy u nich około 150 tys. zł (licząc procedury, leki i dojazdy).
Obecnie jesteśmy w Bocianie w Warszawie. Tam zarodki mogą dobierać ze wszystkich swoich przychodni w Polsce. Problemem mogą być grupy krwi: ja mam pospolitą 0 Rh+, a mąż B Rh+. Powiedzieli, że takich kombinacji nie ma zbyt wiele. Cechy fenotypowe mamy typowe, więc myślę, że z tym nie powinno być większych problemów.
Co mnie zastanawia, to że kiedy robiłam IVF na własnych komórkach i były niepowodzenia, zarówno lekarze, jak i embriolodzy „winili” moje komórki, że są słabe itd. Teraz po pierwszym nieudanym AZ twierdzą, że raczej może macica nie współpracuje tak, jak trzeba, a wybrane do AZ zarodki są ok mimo, że to kategoria C.
Nie wiem, może powinnam się „odczepić” od tego zarodka i dać mu szansę. Po drodze może się okazać, że to we mnie jest coś „nie tak”. Wyjdzie pewnie w badaniach, które mamy zaplanowane na wrzesień.TSH 2.38, amh 0,26
Kwalifikacja 02/2025
04/2025 cykl sztuczny Diphereline
🪴06/2025 przygotowania do transferu
23.06.2025 🪴transfer ❄️4.1.
⏸️ pozytywny 6dpt
7dpt beta 70,3
9dpt beta 164
Progesteron 39,6
TSH 1,75
11dpt beta 413
25 dpt 18.07.2025 CRL 3 mm ❤️
31 dpt 24.07.2025 CRL 6,69 mm💔 7 tc
28.07.25 hcg 7561
05.08.25 hcg 438 -
Malutka_111 wrote:Ja również jestem w bocianie ale w Szczecinie i również z mężem mamy takie grupy krwi jak wy. Pierwszy zarodek znaleziony w 4 dni. W 8 tygodniu niestety poroniłam 25.07.. Drugi zarodek 5.1.1. Również znaleziony w 4 dni. Czekam na przygotowanie do transferu. Wizyta 2 wrzesień.
To teraz już musi być z górki 🧡. Trzymam kciuki za pozytywne rezultaty.Wiek: 42 l.(za chwilę 43)