adopcja zarodków
-
WIADOMOŚĆ
-
Anika1983 wrote:Będzie to mój 6 transfer z AZ. Coś jest nie tak u mnie immunologicznie.
Beta ostatnio ruszyła po accofil i prograv i wyciszenie zoladex plus diphereline.
Ale teraz zrobiłam badania dodatkowe i z wynikami ide do lekarz.
Ja przygotowuję się do drugiego podejścia z AZ. Niepokoi mnie słaba jakość przypisanego zarodka. Z rozmów na forach wynika jednak, że nie ma tu żadnej reguły. Transfer może się udać albo nie. Taka trochę zabawa w ciuciubabkę.
Pod koniec września mam wizytę u immunologa, a dodatkowo muszę jeszcze wykonać badania w kierunku trombofilii. Rozważam również temat wyciszenia endometriozy. Żaden z moich lekarzy nie wspomniał o takiej możliwości, a z relacji innych pacjentek widzę, że często stosowana była tzw. „sztuczna menopauza”. Chyba powinnam ten temat poruszyć podczas konsultacji.
Myślę także o zmianie lekarza prowadzącego. Obecny wybór nie do końca mnie satysfakcjonuje. Być może taka zmiana okaże się dla mnie korzystna.
Ogólnie dużo o tym wszystkim myślę. Metryka mnie goni i chyba dlatego odczuwam taką presję.🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | 🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 (ciąża kliniczna, poronienie zatrzymane 8 t.c. 💔) | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum) -
Cień wrote:Ja przygotowuję się do drugiego podejścia z AZ. Niepokoi mnie słaba jakość przypisanego zarodka. Z rozmów na forach wynika jednak, że nie ma tu żadnej reguły. Transfer może się udać albo nie. Taka trochę zabawa w ciuciubabkę.
Pod koniec września mam wizytę u immunologa, a dodatkowo muszę jeszcze wykonać badania w kierunku trombofilii. Rozważam również temat wyciszenia endometriozy. Żaden z moich lekarzy nie wspomniał o takiej możliwości, a z relacji innych pacjentek widzę, że często stosowana była tzw. „sztuczna menopauza”. Chyba powinnam ten temat poruszyć podczas konsultacji.
Myślę także o zmianie lekarza prowadzącego. Obecny wybór nie do końca mnie satysfakcjonuje. Być może taka zmiana okaże się dla mnie korzystna.
Ogólnie dużo o tym wszystkim myślę. Metryka mnie goni i chyba dlatego odczuwam taką presję.
W styczniu 43
Będzie to mój 15 transfer w sumie.
Mąż twierdzi że musimy wystopowac bo tyle leków ostatnio przyjelam że boi sie o mnie
A ja nie mogę odpuścić bo czas
Musimy dać radę 💪
A ty jakiej klasy masz zarodek? -
Anika1983 wrote:Mnie też czas goni
W styczniu 43
Mąż twierdzi że musimy wystopowac bo tyle leków ostatnio przyjelam że boi sie o mnie
Musimy dać radę 💪
A ty jakiej klasy masz zarodek?
Powiedziano mi tylko tyle, że mam zarodek z 6. doby. I nic więcej.
Próbowałam się dowiedzieć czegoś więcej – dzwoniłam do lekarki i embriologów, o różnych godzinach, żeby trafić na inną zmianę. Niestety, zawsze ta sama odpowiedź: blastocysta z 6. doby.
Zaczynam się martwić, że coś jest nie tak. Skoro nawet nie chcą podać oznaczeń, to może zarodek jest słabej jakości?
Zastanawiam się też, czy to nie dlatego, że zrezygnowałam wcześniej z innego – miałam zarezerwowaną blastocystę 3.1.2 (również z 6. doby), ale poprosiłam o zmianę, bo poprzedni zarodek od tej pary zakończył się poronieniem.
Mąż mówi, że za dużo myślę i zbyt wiele chce wiedzieć. Uważa, że muszę wyluzować. Jego zdaniem duże znaczenie ma również podejście psychiczne. A ja wbiłam sobie do głowy, że teraz albo nigdy.🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | 🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 (ciąża kliniczna, poronienie zatrzymane 8 t.c. 💔) | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum) -
Aaaa
Genialna była odpowiedź jednego z embriologow:
,,Proszę się teraz nie martwić, zobaczymy, czy w ogóle się rozmrozi.''
No i jak tu ich nie kochać?Dotipik lubi tę wiadomość
🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | 🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 (ciąża kliniczna, poronienie zatrzymane 8 t.c. 💔) | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum) -
Anika1983 wrote:Skąd takie podejście kliniki ?
Powinni dobierać rokujące zarodki.
W novum mają chyba dużą bazę zarodka?
My teraz jesteśmy w Bocianie w Warszawie. W Novum byliśmy komercyjnie od 2019 do 2024 r., plus odbyliśmy jeden cykl w ramach programu MZ w 2024. Jednak kiedy skończyły im się środki z dofinansowania, podziękowali nam. Trochę to słabe z ich strony, bo komercyjnie jak policzyłam zostawiliśmy u nich około 150 tys. zł (licząc procedury, leki i dojazdy).
Obecnie jesteśmy w Bocianie w Warszawie. Tam zarodki mogą dobierać ze wszystkich swoich przychodni w Polsce. Problemem mogą być grupy krwi: ja mam pospolitą 0 Rh+, a mąż B Rh+. Powiedzieli, że takich kombinacji nie ma zbyt wiele. Cechy fenotypowe mamy typowe, więc myślę, że z tym nie powinno być większych problemów.
Co mnie zastanawia, to że kiedy robiłam IVF na własnych komórkach i były niepowodzenia, zarówno lekarze, jak i embriolodzy „winili” moje komórki, że są słabe itd. Teraz po pierwszym nieudanym AZ twierdzą, że raczej może macica nie współpracuje tak, jak trzeba, a wybrane do AZ zarodki są ok mimo, że to kategoria C.
Nie wiem, może powinnam się „odczepić” od tego zarodka i dać mu szansę. Po drodze może się okazać, że to we mnie jest coś „nie tak”. Wyjdzie pewnie w badaniach, które mamy zaplanowane na wrzesień.
🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | 🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 (ciąża kliniczna, poronienie zatrzymane 8 t.c. 💔) | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum) -
Anika1983 wrote:Skąd takie podejście kliniki ?
Powinni dobierać rokujące zarodki.
W novum mają chyba dużą bazę zarodka?
Ale fakt, Novum ma swój bank zarodków i chyba jest jednym z lepszych. Teraz to już nie ma znaczenia, bo w ramach programu MZ nie ma ponownego powrotu do realizatora. A ja w Novum, w ramach komercji, a później dofinansowania, korzystałam z własnych komórek. Gdyby tylko kilka lat temu jakiś lekarz zaproponował mi AZ zamiast ciągłych stymulacji bez sensu…🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | 🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 (ciąża kliniczna, poronienie zatrzymane 8 t.c. 💔) | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum) -
Cień wrote:Ale fakt, Novum ma swój bank zarodków i chyba jest jednym z lepszych. Teraz to już nie ma znaczenia, bo w ramach programu MZ nie ma ponownego powrotu do realizatora. A ja w Novum, w ramach komercji, a później dofinansowania, korzystałam z własnych komórek. Gdyby tylko kilka lat temu jakiś lekarz zaproponował mi AZ zamiast ciągłych stymulacji bez sensu…
U nas czynnik meski plus okazuje się że najprawdopodobniej mój organizm traktuje zarodek jak wroga...
W novum miałam 1 procedure i 4 transfery
W Czechach reprofit 4 x az ale beta nie ruszyła nawet z zarodkiem przebadanym . Powiedzieli że jestem ciężkim przypadkiem.
Obecnie az z refundacja i beta ruszyła po lekach jak do i po przeszczepie...
Musimy wierzyć w zarodek który nam dadzą
Cień lubi tę wiadomość
-
Anika1983 wrote:Mnie też czas goni
W styczniu 43
Musimy dać radę 💪
A ty jakiej klasy masz zarodek?
To twój 15 transfer! Jesteś waleczna. Wobec tego ja przestaję się mazać. Przytulam mocno. Girl power !!!Anika1983 lubi tę wiadomość
Cień wrote:My teraz jesteśmy w Bocianie w Warszawie. W Novum byliśmy komercyjnie od 2019 do 2024 r., plus odbyliśmy jeden cykl w ramach programu MZ w 2024. Jednak kiedy skończyły im się środki z dofinansowania, podziękowali nam. Trochę to słabe z ich strony, bo komercyjnie jak policzyłam zostawiliśmy u nich około 150 tys. zł (licząc procedury, leki i dojazdy).
Obecnie jesteśmy w Bocianie w Warszawie. Tam zarodki mogą dobierać ze wszystkich swoich przychodni w Polsce. Problemem mogą być grupy krwi: ja mam pospolitą 0 Rh+, a mąż B Rh+. Powiedzieli, że takich kombinacji nie ma zbyt wiele. Cechy fenotypowe mamy typowe, więc myślę, że z tym nie powinno być większych problemów.
Co mnie zastanawia, to że kiedy robiłam IVF na własnych komórkach i były niepowodzenia, zarówno lekarze, jak i embriolodzy „winili” moje komórki, że są słabe itd. Teraz po pierwszym nieudanym AZ twierdzą, że raczej może macica nie współpracuje tak, jak trzeba, a wybrane do AZ zarodki są ok mimo, że to kategoria C.
Nie wiem, może powinnam się „odczepić” od tego zarodka i dać mu szansę. Po drodze może się okazać, że to we mnie jest coś „nie tak”. Wyjdzie pewnie w badaniach, które mamy zaplanowane na wrzesień.TSH 2.38, amh 0,26
Kwalifikacja 02/2025
04/2025 cykl sztuczny Diphereline
🪴06/2025 przygotowania do transferu
23.06.2025 🪴transfer ❄️4.1.
⏸️ pozytywny 6dpt
7dpt beta 70,3
9dpt beta 164
Progesteron 39,6
TSH 1,75
11dpt beta 413
25 dpt 18.07.2025 CRL 3 mm ❤️
31 dpt 24.07.2025 CRL 6,69 mm💔 7 tc
28.07.25 hcg 7561
05.08.25 hcg 438 -
Malutka_111 wrote:Ja również jestem w bocianie ale w Szczecinie i również z mężem mamy takie grupy krwi jak wy. Pierwszy zarodek znaleziony w 4 dni. W 8 tygodniu niestety poroniłam 25.07.. Drugi zarodek 5.1.1. Również znaleziony w 4 dni. Czekam na przygotowanie do transferu. Wizyta 2 wrzesień.
To teraz już musi być z górki 🧡. Trzymam kciuki za pozytywne rezultaty.🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | 🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 (ciąża kliniczna, poronienie zatrzymane 8 t.c. 💔) | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum) -
Cień wrote:Aaaa
Genialna była odpowiedź jednego z embriologow:
,,Proszę się teraz nie martwić, zobaczymy, czy w ogóle się rozmrozi.''
No i jak tu ich nie kochać?
Cien, a myslalas o zmianie kliniki? Moze nawet ta sama firma, ale w innym miescie? Bo to co piszesz jak Cie traktuja i jak trudno jest sie z nimi komunikowac, to naprawde brzmi slablo. Najwyrazniej wszystko zalezy od tego na jakich ludzi sie trafi...
Kolejna rzecz to jak nie czujesz lekarza to moze tez warto zmienic? Zakladam, ze jak nie ma tam silnej wiezi to nawet nie zauwazy, ze poszlas do kogo innego
Co do szukania zarodka i dobierania fenotypowego, to cos czuje, ze to tez zalezy od embriologow. Moze Twoj maz ma nietypowa grupe krwi, ale przeciez moga dobierac pod Ciebie. ALBO w ogole nie brac pod uwagi krwi chyba ze to Wy sie upieracie, zeby dziecko mialo zgodna grupe krwi. A wspominam o tym, bo moje dzieci nie maja tej samej grupy krwi co myCień lubi tę wiadomość
ona 42 lat.
3 IVF 😥
AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021
Starania o BOBO nr 2
FET - 21.07.23 😢
II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok
BOBO 2 jest juz z nami - lipiec 2024 ❤️ -
Virginia wrote:Cien, a myslalas o zmianie kliniki? Moze nawet ta sama firma, ale w innym miescie? Bo to co piszesz jak Cie traktuja i jak trudno jest sie z nimi komunikowac, to naprawde brzmi slablo. Najwyrazniej wszystko zalezy od tego na jakich ludzi sie trafi...
Kolejna rzecz to jak nie czujesz lekarza to moze tez warto zmienic? Zakladam, ze jak nie ma tam silnej wiezi to nawet nie zauwazy, ze poszlas do kogo innego
Co do szukania zarodka i dobierania fenotypowego, to cos czuje, ze to tez zalezy od embriologow. Moze Twoj maz ma nietypowa grupe krwi, ale przeciez moga dobierac pod Ciebie. ALBO w ogole nie brac pod uwagi krwi chyba ze to Wy sie upieracie, zeby dziecko mialo zgodna grupe krwi. A wspominam o tym, bo moje dzieci nie maja tej samej grupy krwi co my
Nie upieramy się przy grupie krwi. Moga dobrać i dwa razy 0 RH+, wcale nie musi być z grupą B. Co do zmiany kliniki, to ja ogólnie zbyt dużo myślę. Mogę zrobić zmianę ale to już będzie ostatnia zmiana w ramach programu MZ. Te Czechy są kuszące. Jakby obczaić tam jakieś tanie loty, to kto wie. Tylko Czechy to już komercja.🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | 🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 (ciąża kliniczna, poronienie zatrzymane 8 t.c. 💔) | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum) -
Anika1983 wrote:U nas czynnik meski plus okazuje się że najprawdopodobniej mój organizm traktuje zarodek jak wroga...
W novum miałam 1 procedure i 4 transfery
W Czechach reprofit 4 x az ale beta nie ruszyła nawet z zarodkiem przebadanym . Powiedzieli że jestem ciężkim przypadkiem.
Obecnie az z refundacja i beta ruszyła po lekach jak do i po przeszczepie...
Musimy wierzyć w zarodek który nam dadzą
Omg, dziewczyno, jesteś moją bohaterką! Akurat o lekach immunosupresyjnych trochę już wiem, bo mój mąż jest po transplantacji nerki.
Jesteś bardzo dzielna.Anika1983 lubi tę wiadomość
Cień wrote:To teraz już musi być z górki 🧡. Trzymam kciuki za pozytywne rezultaty.
Virginia, Cień lubią tę wiadomość
TSH 2.38, amh 0,26
Kwalifikacja 02/2025
04/2025 cykl sztuczny Diphereline
🪴06/2025 przygotowania do transferu
23.06.2025 🪴transfer ❄️4.1.
⏸️ pozytywny 6dpt
7dpt beta 70,3
9dpt beta 164
Progesteron 39,6
TSH 1,75
11dpt beta 413
25 dpt 18.07.2025 CRL 3 mm ❤️
31 dpt 24.07.2025 CRL 6,69 mm💔 7 tc
28.07.25 hcg 7561
05.08.25 hcg 438 -
Cień wrote:Nie upieramy się przy grupie krwi. Moga dobrać i dwa razy 0 RH+, wcale nie musi być z grupą B. Co do zmiany kliniki, to ja ogólnie zbyt dużo myślę. Mogę zrobić zmianę ale to już będzie ostatnia zmiana w ramach programu MZ. Te Czechy są kuszące. Jakby obczaić tam jakieś tanie loty, to kto wie. Tylko Czechy to już komercja.
Dodam, że mają tylko zarodki najlepszej klasy i bardzo duży bank. Znaleźli nam zarodek w jeden dzień, a mamy bardzo rzadkie grupy krwi. Dodatkowo poza gr krwi znamy cechy fenotypowe, wiek dawców i mozna dopytać jeszcze o wykształcenie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia, 23:30
Cień, Malina4321 lubią tę wiadomość
26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
➡️26 dpt ❤
➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm❤
➡️21+0 tcUSG połówkowe 483g. Córeczka❤
➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
➡️USG prenatalne CRL 6.66 mm, ryzyka niskie
➡️USG połówkowe 480 g. dziewczynka ❤️
-
Witajcie.
Na wstępie: przeczytałam trochę wpisów w tym wątku i powiem jedno: jesteście super dzielne 🙂 Jestem pod wrażeniem jak dużo przeszły niektóre z Was- nas.
Jestem obecnie załamana naszą sytuacją. Mąż ma nieprawidłowy wynik kariotypu, podchodziliśmy do programu po konsultacji z genetykiem z myślą, że od razu badamy zarodki.
Z pierwszej procedury uzyskaliśmy 2 zarodki, 1 okazał się zdrowy. Niestety, beta wyniosła ok. 9. Mam już przepisane leki od immunologa na podwyższone cytokiny, od razu po nieudanej próbie zrobiłam badania.
W drugiej procedurze również 2 zarodki, oba okazały się nieprawidłowe.
Nie wiem, czy będę w stanie dalej brnąć w kolejne stymulacje i diagnostykę zarodków. To ogromny koszt finansowy, ale również psychiczny. Dawstwa nasienia też się obawiam, a konkretnie tego jak mój mąż patrzył by na to w przyszłości, czy nie myślałby "to nie moje dziecko". Czy można adoptować zarodek bez próby z dawstwem nasienia i kiedy moje komórki są ok? Wtedy oboje bylibyśmy "w tej samej sytuacji".
Proszę, napiszcie mi, jak poradziłyście sobie z tym od strony psychicznej. Będę wdzięczna za każde słowo 🙂
-
Malina4321 wrote:Witajcie.
Na wstępie: przeczytałam trochę wpisów w tym wątku i powiem jedno: jesteście super dzielne 🙂 Jestem pod wrażeniem jak dużo przeszły niektóre z Was- nas.
Jestem obecnie załamana naszą sytuacją. Mąż ma nieprawidłowy wynik kariotypu, podchodziliśmy do programu po konsultacji z genetykiem z myślą, że od razu badamy zarodki.
Z pierwszej procedury uzyskaliśmy 2 zarodki, 1 okazał się zdrowy. Niestety, beta wyniosła ok. 9. Mam już przepisane leki od immunologa na podwyższone cytokiny, od razu po nieudanej próbie zrobiłam badania.
W drugiej procedurze również 2 zarodki, oba okazały się nieprawidłowe.
Nie wiem, czy będę w stanie dalej brnąć w kolejne stymulacje i diagnostykę zarodków. To ogromny koszt finansowy, ale również psychiczny. Dawstwa nasienia też się obawiam, a konkretnie tego jak mój mąż patrzył by na to w przyszłości, czy nie myślałby "to nie moje dziecko". Czy można adoptować zarodek bez próby z dawstwem nasienia i kiedy moje komórki są ok? Wtedy oboje bylibyśmy "w tej samej sytuacji".
Proszę, napiszcie mi, jak poradziłyście sobie z tym od strony psychicznej. Będę wdzięczna za każde słowo 🙂
Przytulam. Potrzeba czasu, zeby to sobie wszystko poukladac. Mnie duzo pomogly rozmowy z psychologiem (z takim co rozumie in vitro), moze nie bylo tam jakichs wielkich odkryc, ale powoli dalo mi to przestrzen na przemyslenie sprawy i pogodzenia sie z cala sytuacja.
Mozesz tez sprobowac ksiazek o podobnej tematyce. Blizej zwyklej adopcji bo AZ to jeszcze nowy temat.
i najlepiej, zebys to byla Ty jak i Twoj maz
U nas do konca nie bylo wiadomo jaka jest przyczyna niepowodzen i nawet nie probowalismy dawstwa spermy czy komorki. Od razu poszlismy w AZ. Na tamtym etapie bylam wykonczona psychicznie i fizycznie probami i nie mialam sily na robienie kolejnych procedur bez gwarancji, ze sie uda. AZ bylo "kompromisem" a potem okazalo sie najlepsza dezycja zyciowaWiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia, 17:32
Malina4321 lubi tę wiadomość
ona 42 lat.
3 IVF 😥
AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021
Starania o BOBO nr 2
FET - 21.07.23 😢
II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok
BOBO 2 jest juz z nami - lipiec 2024 ❤️ -
Jeżóweczka wrote:Kochana, z Wawy do Ostrawy dojedziesz elegancko pociągiem, a w przypadku AZ wszystko poza transferem odbywa się online, więc czeka Cię tylko jedna wycieczka. My tak zrobiliśmy - do Reprofitu mamy ponad 600 km. Za pierwszym razem jechalismy pociagiem, za drugim autem. Od razu zrobiliśmy sobie wycieczkę. Oba transfery udane.
Dodam, że mają tylko zarodki najlepszej klasy i bardzo duży bank. Znaleźli nam zarodek w jeden dzień, a mamy bardzo rzadkie grupy krwi. Dodatkowo poza gr krwi znamy cechy fenotypowe, wiek dawców i mozna dopytać jeszcze o wykształcenie.
Super wiadomość! Myślałam, że będzie jak w Polsce wizyta i przygotowanie na cyklu sztucznym. A tu wszystko online, przygotowanie w PL ( może lekarze z Bociana na to pójdą), a w Ostrawie tylko transfer, brzmi świetnie! Może te Czechy faktycznie są mi pisane 🙂🌸 43 l. | 🦋 Hashimoto, Endo/Adeno | 🧪 AMH 0,34 | 🔄 8× IVF/ICSI | 2× cb | 🌱 Bl 4.1.2 – AZ, transfer 20.06.2025 (ciąża kliniczna, poronienie zatrzymane 8 t.c. 💔) | 🏥 Bocian W-wa (wcześniej Novum)