adopcja zarodków
-
WIADOMOŚĆ
-
mała wrote:Kobieta mogła być zupełnie zdrowa a to może partner miał problemy. Nie wiadomo.
Jakiej klasy zarodek?
Ja bym brała, bo chyba jednak koszt sporo mniejszy niż w Czechach.
Gameta nie podaje wieku dawców, nie mówią kompletnie nic oprócz procentów dopasowania i klasy. Chciałabym wiedzieć, ile lat mają dawcy
W Czechach płaci się za wszystko chyba 1300 €. a tu wizyta dzisiejsza i dopasowanie zarodka to 660 zł a transfer mrożonego zarodka 2.000 zł.
W klinice w Ostrawie podawali klasę zarodka i wiek dawców. Oni mają zarodki od młodych i przebadanych dawców
Ten wiek kobiety jest dla mnie dziwny, bo w wieku 21 lat nie chce się zaraz w ciąże zachodzić i to jeszcze ile się na początku naturalnie czeka na ciąże, później diagnostyka dlaczego nie ma efektu i jeszcze czas na invitro. Boję się czy ten zarodek nie jest kobiety, która chorowała wcześniej na raka.
Moja mama przeszła raka, ja i siostra mamy ryzyko zachorowania i dlatego te obawy.👩🦰+👨>40
Mimo leczenia brak ciąży naturalnej
AZ
●Reprofit:
❄21.01.2022
Transfer 5 dniowego❌
●Invimed Katowice+ immunologia.
KIR AA, Allo Mlr 33%
brak implantacyjnych
Leki:Accofil, encorton, Acard
20.12. Biopsja CD138+ CD56 ✅
❄02.02.2023
transfer 3 dniowego 9 I-II
Brak pulsu 8 tydzień💔👼 -
Ada M wrote:Klasy zarodka nie znam, tylko wiem, że jest 3 dniowy.
W Czechach płaci się za wszystko chyba 1300 €. a tu wizyta dzisiejsza i dopasowanie zarodka to 660 zł a transfer mrożonego zarodka 2.000 zł.
W klinice w Ostrawie podawali klasę zarodka i wiek dawców. Oni mają zarodki od młodych i przebadanych dawców
Ten wiek kobiety jest dla mnie dziwny, bo w wieku 21 lat nie chce się zaraz w ciąże zachodzić i to jeszcze ile się na początku naturalnie czeka na ciąże, później diagnostyka dlaczego nie ma efektu i jeszcze czas na invitro. Boję się czy ten zarodek nie jest kobiety, która chorowała wcześniej na raka.
Moja mama przeszła raka, ja i siostra mamy ryzyko zachorowania i dlatego te obawy.
Oni powinni mieć takie dane.Ada M lubi tę wiadomość
-
Mała, dziękuję za odpowiedź!
Ja mam jeszcze pytanko takie- czy po transferze przy AZ byłyście na L4, czy normalnie chodziłyście do pracy? Jakie są zalecenia?
Pozdrawiam serdecznie
J.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 06:44
26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
➡️26 dpt mamy ❤
➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm Maleństwa ❤
➡️21+0 tc 03.03.23 USG połówkowe 483g. Córeczka❤
➡️26+4 tc 11.04.23 957g.➡️30+4 tc 1432 g.
➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g.
➡️34+4 tc 2411 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
-
Ada M wrote:Klasy zarodka nie znam, tylko wiem, że jest 3 dniowy.
Moja mama przeszła raka, ja i siostra mamy ryzyko zachorowania i dlatego te obawy.
Jednak bym odpuściłaWiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2022, 07:40
Ada M lubi tę wiadomość
Starania 10 lat
36+5 nasze szczęście jest już z nami 🥰❤️
[/url] -
Ada M wrote:Ten wiek kobiety jest dla mnie dziwny, bo w wieku 21 lat nie chce się zaraz w ciąże zachodzić i to jeszcze ile się na początku naturalnie czeka na ciąże, później diagnostyka dlaczego nie ma efektu i jeszcze czas na invitro. Boję się czy ten zarodek nie jest kobiety, która chorowała wcześniej na raka.
Rzeczywiście bardzo młoda ta dawczyni...natomiast na pewno nie jest po nowotworze ani nie ma w historii żadnych poważnych chorób. Ja też jestem po nowotworze. W pierwszym podejściu in vitro uzyskaliśmy 8 bardzo dobrych i dobrych zarodków. Zaskoczył pierwszy transfer i zanim się dowiedzieliśmy że to puste jajo zdążyliśmy zamartwić się na zapas-co my zrobimy z taką ilością zarodków mieliśmy rozmowę z lekarzem i powiedział że moje zarodki nie nadają się do adopcji, jeśli się ich zrzekniemy żeby nie płacić za przechowywanie po prostu będą leżały przez 20 lat w klinice a potem chyba zutylizowane.
-
Jeżóweczka wrote:Mała, dziękuję za odpowiedź!
Ja mam jeszcze pytanko takie- czy po transferze przy AZ byłyście na L4, czy normalnie chodziłyście do pracy? Jakie są zalecenia?
Pozdrawiam serdecznie
J.Starania 10 lat
[/url] -
Zenula wrote:Chyba najbardziej prawdopodobne jest brak jajowodów??? stan po ciąży pozamacicznej...a jak taki wiek to ciąża zaskakuje od razu. wzięli 2 zarodki, dwoje dzieci a resztę oddali. My też mieliśmy taki planStarania 10 lat
[/url] -
mała wrote:Ale zastanawiające jest to, dlaczego u tak młodym ludzi nie hodowali zarodków do stadium blastocysty? Przecież każda klinika naciska na transfery blastek, tylko w beznadziejnych sytuacjach godzą się na mrożenie 3 dniowych. Może mężczyzna miał duże problemy z nasieniem i nie mieli dużo zarodków?
Novum mrozi tylko 2-3 dniowe...musiałam się wykłócać od 2 procedury żeby mi podhodowali do blastocysty...teraz życzą sobie za to kupę kasy....eh...mnie to nie dziwi -
Zenula wrote:Novum mrozi tylko 2-3 dniowe...musiałam się wykłócać od 2 procedury żeby mi podhodowali do blastocysty...teraz życzą sobie za to kupę kasy....eh...mnie to nie dziwi
Nie wiedziałam, że Novum ma takie standardyStarania 10 lat
[/url] -
Ada M wrote:Hej dziewczyny,
dostałam propozycję zarodka z invimedu, po tak długim czasie i nieudanym transferze w Czechach.
Nie wiem co myśleć, czeka mnie zarezerwowany kolejny zarodek w Ostrawie a tu jest wreszcie dla nas w Katowicach.
Wiem, źe Czechy to zdrowi dawcy a tu od leczących się par, ale mam propozycję zarodka od pary, gdzie ona miała 21 lat a on 30.
Nie wiem co robić, nie wiem co myśleć, trochę mnie dziwi bardzo młody wiek kobiety.
A wy co myślicie?
Może korzystali z komórki dawczyni i stąd tak młody wiek.Ada M lubi tę wiadomość
44 lata
Klinika Vitrolive / Bocian
KIR: Bx
Obecne: 2DS1
Brakujące: 2DS2, 2DS3, 2DS5, 3DS1
Rozjechane cytokiny - TNF alfa > 48tys., IL2>500, IL10>9000
ANA 2 - ujemne
On - morfologia 0%, fragmentacja DNA 11%
08 - 12. 2019 - 3 procedury IVF - łącznie 5 blastek, transfery nieudane
02.2020 - 09.2021 stymulacja aromkiem- 05.2020 - [*] 8tc
10.2021 - IV procedura IVF KD - 10 blastek ❄️ 11.2021 - 4AA - 🙁, 12.2021 - 4AA - 🙁
04.2022 - 4AA - accofil, intralipid, AH, embryoglue, encorton, heparyna
10dpt - 114mlU/ml, 12dpt - 355mlU/ml,16dpt - 2259mlU/ml, 6t3d 💔-krwiak
06.2022 - 4AA - accofil, intralipid, embryoglue, prograf/ encorton
8dpt - 135,8mlU/ml, 10dpt - 313,3mlU/ml, 14dpt - 1235mlU/ml
28dpt - mamy❤️, CRL-0,71cm -6t4d
9t6d - 3,02cm CRL, 12t - prenatalne ok, NIFTY - zdrowa 👧
20t0d - połówkowe ok
38t - CC, 2320g, 49cm -
nick nieaktualnyAda, mnie się wydaje że mogli korzystać z komórki dawczyni. Ale na Twoim miejscu powiedziałabym koordynatorce o swoich obawach. Choć prawdopodobnie nie będzie chciała wiele powiedzieć bo nie mogą ale może jednak potwierdzi że kobieta nie chorowała np.
Ja Ci powiem co było u nas ostatnio. Zadzwonili do nas po długim czasie z dwóch klinik w PL, z jednej ze są dwa zarodki 3 dniowe, z drugiej że dwa zarodki 5 dniowe. Po długim namyśle a uwierz łatwo nie było:( nie zdecydowaliśmy się na żadną z tych opcji...teraz czeka na nas zarodek w Czechach. Idealnie dopasowany, blastka...
Dziewczyny słuchajcie...ja już do Was przychodziłam z tym tematem jakiś czas temu ale znów muszę się wygadać. Mamy synka z AZ. Potem jeszcze walczyliśmy bo mieliśmy kilka zarodków takich samych ale niestety... I tak bardzo chcieliśmy drugie maleństwo i udało się dobrać i czeka na nas. Jak bardzo tego chciałam tak naszły mnie wątpliwości czy to dobra decyzja, czy ja dobrze robię, czy może trzeba docenić to co się ma...i zejść już ze sceny. Pojawiają się myśli o podobieństwie..do nas i do synka który już jest. Wiem że są rodziny i rodzeństwa gdzie każde jest zupełnie różne i niepodobne itp. i staram się podejść do tego tak jak za pierwszym razem gdzie podchodziłam do transferu z którego mam synka. Wierzyłam że będzie dobrze że będzie podobny i tylko nasz. I jest cudowny. Ale teraz się boje. Czy jeśli się uda, czy będzie tak samo
Co o tym myślicie? -
Luusia wrote:Może korzystali z komórki dawczyni i stąd tak młody wiek.👩🦰+👨>40
AZ
●Reprofit:
❄21.01.2022
Transfer 5 dniowego❌
KIR AA, Allo Mlr 33%
brak implantacyjnych
❄02.02.2023
Brak pulsu 8 tydzień💔👼 -
Zuzanna. wrote:Powiedz embriologowi o tym . Może odpowie w takim przypadku
Oni powinni mieć takie dane.
Niespodziewałam się już od nich zarodka.👩🦰+👨>40
AZ
●Reprofit:
❄21.01.2022
Transfer 5 dniowego❌
KIR AA, Allo Mlr 33%
brak implantacyjnych
❄02.02.2023
Brak pulsu 8 tydzień💔👼 -
Hej, a czy jest ktoś z Warszawy i tu adoptowal zarodka? My swoimi przed decyzja czy adoptowac zarodka czy komórka od dawczyni.Córka z zespołem wad genetycznych
Translokacja chromosomów, 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
05.10.2022 transfer AZ 🥰
Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
09.11.2022 - jest ❤
12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
26.05 - 2600g synka
07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
-
nick nieaktualny
-
Misiakowa wrote:. Wierzyłam że będzie dobrze że będzie podobny i tylko nasz. I jest cudowny. Ale teraz się boje. Czy jeśli się uda, czy będzie tak samo
Co o tym myślicie?
Myślę, że to decyzja, którą musicie ostatecznie podjąć sami. Z drugimi dziećmi jest bardzo różnie, ale jeszcze się nie spotkałam z tym, żeby ktoś żałował, że się zdecydował na drugie dziecko. Podobno z drugim jest łatwiej, bo już się ma przetestowane sposoby działania. Przy czym mam np. takich bliskich znajomych, którzy najpierw mieli dziecko bardzo spokojne, bezproblemowe, przesypiające noce - a drugie miało i nadal ma temperament jak diabeł tasmański z kreskówki i naprawdę dało rodzicom w kość Kochają dzieci tak samo, ale powiedzieli szczerze, że gdyby to drugie urodziło się jako pierwsze, to na drugie na pewno by się nie zdecydowali. Dodam, że są to dzieci z ich komórek i po prostu loteria genowa tak zadziałała.
Co do kwestii podobieństwa, to tak pisałam wcześniej - dla mnie to sztuczny problem, którym sobie nie warto zawracać głowy.Cherry78 lubi tę wiadomość
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest , badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
Monika29 wrote:Hej, a czy jest ktoś z Warszawy i tu adoptowal zarodka? My swoimi przed decyzja czy adoptowac zarodka czy komórka od dawczyni.
👩🦰+👨>40
AZ
●Reprofit:
❄21.01.2022
Transfer 5 dniowego❌
KIR AA, Allo Mlr 33%
brak implantacyjnych
❄02.02.2023
Brak pulsu 8 tydzień💔👼 -
Ada z mężem jest wszystko ok. Ale dla nas to bez znaczenia czy będzie KD czy AZ, niestety patrzymy na koszta. Mamy córkę z zespołem wad. Ja jestem nosicielem translokacji chromosomow, ja mam wariant zrównoważony a córka nie. Dodatkowo mam tragiczne amh, w 8 dobie stymulacji clo i menopur 2 pęcherzyki duże i 2 małe. W poniedziałek idę na kolejne usg. Jutro ostatni dzień stymulacji. Nie chcę tracić czasu na stymulacje i zbieranie zarodkow. Bo może się okazać że każdy ma wadę genetyczna, bo chcemy zbadać zarodki.Córka z zespołem wad genetycznych
Translokacja chromosomów, 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
05.10.2022 transfer AZ 🥰
Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
09.11.2022 - jest ❤
12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
26.05 - 2600g synka
07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania