Angelius Provita- Katowice
-
WIADOMOŚĆ
-
ZAJĄCZEK94 wrote:W ogóle dziewczyny w ciąży chciałam wam powiedzieć, że wczoraj była u mnie położna, bo od 21 tc może też przychodzić w ciąży, noi ja sobie po nią zadzwonilam, bo chciałam po pierwsze ja poznać jeszcze przed porodem a po drugie chciałam omówić z nią plan porodu i żeby mi go podpisała. Generalnie miałam do tego sceptyczne podejście, bo po co mi spotkanie z położną przed porodem, ale bardzo milo się zaskoczyłam. Siedziała u mnie 2 h, omowila ze mną mnóstwo tematów okoloporodowych, zmierzyła cisnienie, zbadała tetno serca maluszka detektorem, uczyła mnie oddychania w porodzie, sprawdziła wyprawkę, co mam spakowane do szpitala i tak w sumie stwierdzilam, że po co ja chodziłam na szkole rodzenia i wydałam na nią około 1000 zł jak się tu w 2 h dowiedziałam się praktycznie więcej niż na tej szkole rodzenia własnie. Na dodatek mam z nią zaplanowane jeszcze 2 spotkania i na kolejnym będziemy rozmawiać o laktacji i karmieniu piersią. I to wszytsko na NFZ 😁 Żałuję że tak późno do niej zadzwoniłam, i najlepsze jest to że zna dr Brenka, bo kiedyś razem pracowali i baaardzo go chwaliła 😛 Także dziewczyny jakbyście się zastanawialy w ciąży nad taka położna to gorąco zachęcam, bo to w sumie taka darmowa szkoła rodzenia 😊
To ja zadam głupie pytanie 🙈 przez to, że pochodzę z medycznej rodziny i wszystko mam „załatwiane” nigdy nawet sama nie dzwoniłam do lekarza na NFZ 🙈
Skąd się bierze taka położna? 😂
Pomijając, że będę miała cesarkę i nie będę karmić piersią, ale chyba muszę mieć 😆 -
MikiFiki wrote:To ja zadam głupie pytanie 🙈 przez to, że pochodzę z medycznej rodziny i wszystko mam „załatwiane” nigdy nawet sama nie dzwoniłam do lekarza na NFZ 🙈
Skąd się bierze taka położna? 😂
Pomijając, że będę miała cesarkę i nie będę karmić piersią, ale chyba muszę mieć 😆
Podpinam się pod to pytaniei czy sa jakieś np wizyty w przychodni wcześniej przed rozwiązaniem ? Opiszcie wszytko pliissss💓
MikiFiki lubi tę wiadomość
Ula.p -
Ja zrobiłam research położnych w POZ w moich okolicach takich polecanych, właściwie znalazłam tylko jedna. W moje IKP składacie deklaracje wyboru poloznej POZ. W ciągu 7 dni położna powinna zaakceptować ta deklaracje, dostaniecie powiadomienie na meila. Następnie zadzownilam do tego POZ i pwoiedzialam, że chciałabym umówić taka wizytę z wybrana przeze mnie położna. Podali mi do niej nr tel bo akurat jej nie było w przychodni noi się umówiłyśmy. Przed porodem trzeba sobie właśnie znaleźć taka położna bo w szpitalu trzeba już podać jej dane. Następnie po porodzie jak jesteście już w domu trzrba do niej zadzownic i ona w ciągu 2 dni przychodzi do dziecka ale i do Was. Noi albo u niej albo w tej przychodni tzreba jeszcze złożyć odrębna deklaracje wyboru położnej dla dziecka, ale to jest pewnie kwestia dogadania się z położną już. W ramach NFZ po porodzie przysługuje 6 takich wizyt.
Kladom, Yahu, Amelka06 lubią tę wiadomość
Starania od 2021 roku.
Beta hcg: 7dpt - 78, 10dpt - 411,80, 13dpt - 1757,80, 15dpt - 3373,65.
7+5 - CRL 1,58 cm 👶
I prenatalne (11+6) USG ok, preeklampsja 1:39, hipotrofia 1:276 🙄
12+1- CRL 6 cm, 167 ud/min, szyjka 4 cm 👶
16+1 - 162 g, 146 ud/min, szyjka 4,5 cm 👶
19+2 - 303 g, 148 ud/min, szyjka 4,5 cm 👶
II prenatalne (20+3) USG ok, 425 g dziewczynki 🥰
22+1 - 564 g, 146 ud/min, szyjka 4,45 cm 👶
26+1 - 1146 g, 138 ud/min, szyjka 4,34 cm 👶
29+2 - 1676 g, 138 ud/min, szyjka 3,75 cm 👶
III prenatalne (30+3) USG ok, 1888 g 👶
32+1 - 2634 g, 143 ud/min👶
34+1 - 3018 g, 135 ud/min👶
36+1?
CC - 12.03. (37+3/38+0 wg USG)?
-
Po latach starań, chyba jedyna rzecz co bym inaczej zrobiła to cieszyła się z małych etapów, kurde byłam kilka razy w ciąży a żadnych super wspomnień że człowiek się cieszył, świętował, ciągle tylko stres a bo coś a przecież etap po etapie, dwie kreski co by nie było dalej to już powód do świętowania, do diagnostyki do zbliżenia się mety.
Kurczę i to w walentynki, czy to nie mogło być piękniej ❤️
Ja tam raz w walentynki wieczorną porą miałam histeroskopie operacyjną bo macica źle się oczyściła z ciąży zatrzymanej to była zabawa na stole z moim doktorkiem 🙈
Dziś doceniam każdy powód do radości i staram się budować piękne wspomnienia by w ciężkich momentach móc do nich wracaćKladom, Yahu, Amelka06 lubią tę wiadomość
-
ZAJĄCZEK94 wrote:Ja zrobiłam research położnych w POZ w moich okolicach takich polecanych, właściwie znalazłam tylko jedna. W moje IKP składacie deklaracje wyboru poloznej POZ. W ciągu 7 dni położna powinna zaakceptować ta deklaracje, dostaniecie powiadomienie na meila. Następnie zadzownilam do tego POZ i pwoiedzialam, że chciałabym umówić taka wizytę z wybrana przeze mnie położna. Podali mi do niej nr tel bo akurat jej nie było w przychodni noi się umówiłyśmy. Przed porodem trzeba sobie właśnie znaleźć taka położna bo w szpitalu trzeba już podać jej dane. Następnie po porodzie jak jesteście już w domu trzrba do niej zadzownic i ona w ciągu 2 dni przychodzi do dziecka ale i do Was. Noi albo u niej albo w tej przychodni tzreba jeszcze złożyć odrębna deklaracje wyboru położnej dla dziecka, ale to jest pewnie kwestia dogadania się z położną już. W ramach NFZ po porodzie przysługuje 6 takich wizyt.
Dzięki, czyli nie trzeba w sumie z tego korzystać przed porodem, tylko odbębnić spotkania po. Można podać pierwszą z brzegu 🙈
U mnie to same emerytki z tego co patrzę, będzie wesoło 😂 -
MikiFiki wrote:Dzięki, czyli nie trzeba w sumie z tego korzystać przed porodem, tylko odbębnić spotkania po. Można podać pierwszą z brzegu 🙈
U mnie to same emerytki z tego co patrzę, będzie wesoło 😂
Też mam emerytke, ale super kobieta 😛 Też myślałam, że tylko odbebni mi te wizyty po porodzie ale w sumie ja nie żałuję, że przyszła do mnie wcześniej 😊MikiFiki lubi tę wiadomość
Starania od 2021 roku.
7+5 - CRL 1,58 cm 👶
36+1?
-
A mnie dziewczyny nosi. Ciężko mi żyć w takim "zawieszeniu" w jakim jestem obecnie.
Ostatni nieudany transfer 20.01.
Od tej pory nic, tylko w najbliższym czasie:
24.02 histeroskopia
3.03 badania immu
01.04 konsultacja z doc. Paśnikiem, przy "dobrych" wiatrach leki na min.1 miesiąc i mozna myslec o kolejnym transferze. Zaraz zrobi sie z tego maj/czerwiec.
Te zawieszenie, brak większego działania źle na mnie wpływa. Zaczyna mi wracać mój dawny problem z poczuciem przelatywania czasu "między palcami". Wiem, ze wiosna już niedługo, zaraz będzie ten maj czy tam czerwiec. Ale psychicznie mnie dobija zawieszenie i czekanie od czegos do czegoś i wielka niewiadoma co dalej...👩🏻1988
👨🏻 1989
Staramy się od 03.2023 r.
Angelius Provita Katowice M.Pod 12.2023 r.
Od 10.2024 r. program MZ.
Za nami:
1 IVF ❌ 24.10.2024 r., zarodek 5BB ❌
cykl naturalny,
Beta 5dpt 5.14, 7dpt 2.54, 9dpt 1.14
❄️ 0
2 IVF ❌ 20.01.2025 r. - zarodek 4AA ❌
cykl Freeze-all, bez świeżego transferu,
Feritile Chip, EmbrioGlue, Assisted hatching
Beta 5dpt <2,30, 7dpt <2,30, 8dpt 0,51
❄️ 3AA
Next:
✔ 📆 03.02 konsultacja immuno doc. Paśnik
📆 24.02 histeroskopia + biopsja endometrium
📆 03.03 allo-MLR, cross-check, ANA3
📆 01.04 konsultacja immuno doc. Paśnik i plan na dalsze działania
kolejny transfer - maj 2025 ? -
ZAJĄCZEK94 wrote:Też mam emerytke, ale super kobieta 😛 Też myślałam, że tylko odbebni mi te wizyty po porodzie ale w sumie ja nie żałuję, że przyszła do mnie wcześniej 😊
U mnie na wsi jest tylko Pani Zdzisia, ale chyba biorę w ciemno 😂 ma dobre opinie 😂ZAJĄCZEK94, Yahu lubią tę wiadomość
-
Paula1991! wrote:A powiedzcie mi jak często lub jak długo badalyscie betę ?? Ja zbadałam w 6,8,11,13 dpt gdzie 13 dpt beta wynosiła 755 i dr GM powiedział że już nie trzeba więcej i że mam się pojawić 20.02 na wizycie ..jest sens jeszcze iść jutro czyli w 16dpt zrobić betę czy odpuścić ??
Ja badałam tylko 3 razy: pierwsza była 86, druga po 3 dniach 310 i trzecia też po 3 dniach 1100 i więcej nie robiłam tylko czekałam tydzień na usg, żeby się więcej nie stresować. -
Monika001 wrote:Cześć 🙌
Dziękuję za te słowa ❤️
Dokładnie, cieszy mnie fakt, że są dwie kreski bo nigdy w życiu ich nie widziałam.
Zrobiłam dzisiaj betę, zobaczymy jaki będzie wynik ale chciałabym ją jutro powtórzyć bo do poniedziałku nie wytrzymam.
Faktycznie dziewczyny, może lepiej darować sobie te sikane testy bo tylko człowiek się przy nich stresu naje.
Testy robiłam przy pierwszych 3 ciążach i to był błąd, bo wynik wychodził zakłamany. Przy kolejnych 4 dałam sobie z nimi spokój i szłam od razu na betę. -
Kladom wrote:A mnie dziewczyny nosi. Ciężko mi żyć w takim "zawieszeniu" w jakim jestem obecnie.
24.02 histeroskopia
3.03 badania immu
01.04 konsultacja z doc. Paśnikiem, przy "dobrych" wiatrach leki na min.1 miesiąc i mozna myslec o kolejnym transferze. Zaraz zrobi sie z tego maj/czerwiec.
Te zawieszenie, brak większego działania źle na mnie wpływa. Zaczyna mi wracać mój dawny problem z poczuciem przelatywania czasu "między palcami". Wiem, ze wiosna już niedługo, zaraz będzie ten maj czy tam czerwiec. Ale psychicznie mnie dobija zawieszenie i czekanie od czegos do czegoś i wielka niewiadoma co dalej...ibobo, Yahu, Sylka , Amelka06 lubią tę wiadomość
Ja: 29 lat
Mąż: 33 lata
Amh: 0,7
Niedoczynność tarczycy
Kariotypy:✔️
Drożność jajowodów: ✔️
Starania od 2022 roku.
01.2024 Ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód.
07.2024 Rozpoczęcie leczenia w Angelius
I Procedura Invitro (krótki protokół)
11.24 Punkcja. Pobranych 10 komórek, 6 zapłodnionych, 2 zarodki.
11.24 Transfer ❌️
12.24 FET
01.25 8tc puste jajo -
Kladom wrote:A mnie dziewczyny nosi. Ciężko mi żyć w takim "zawieszeniu" w jakim jestem obecnie.
24.02 histeroskopia
3.03 badania immu
Te zawieszenie, brak większego działania źle na mnie wpływa. Zaczyna mi wracać mój dawny problem z poczuciem przelatywania czasu "między palcami". Wiem, ze wiosna już niedługo, zaraz będzie ten maj czy tam czerwiec. Ale psychicznie mnie dobija zawieszenie i czekanie od czegos do czegoś i wielka niewiadoma co dalej...ibobo lubi tę wiadomość
-
Braknicku wrote:Kochana ja nie biorę accofilu ale i tak mam podwyższone lekko limfocyty dr Brenk mówi że to normalne.
Mam wizytę, ale nie dzwonili do mnie jeszcze, ja dość późno się zapisywałam Ty już masz?
To prawda, ja też mam podwyższone (norma to 10 tys , ja miałam 11) i doktor powiedział, że to normalne i do 14 tys jest ok dla kobiet w ciąży (pomijając oczywiście fakt przyjmowania accofilu). -
Nickki, Jagoda222 - tyle dobrze, że jest plan
jestem cierpliwa ale jako zadaniowiec nie lubię siedzieć w miejscu, lubię mieć poczucie że cos sie dzieje. Jednak bardziej napędzało mnie problematyczne jeżdżenie na badania co 2 dni, pamiętanie o lekach, zastrzykach itp
Wiem, ze taka przerwa to też dobra regeneracja ale jak widzicie, mój mózg płynie myślami w złym kierunkunie pozostaje mi nic innego jak cierpliwe czekanie ale dobrze, że chociaż tu mogę sie wyżalić
Nickki, Jagoda222, Yahu, taterniczka, Amelka06 lubią tę wiadomość
👩🏻1988
👨🏻 1989
Staramy się od 03.2023 r.
Angelius Provita Katowice M.Pod 12.2023 r.
Od 10.2024 r. program MZ.
Za nami:
1 IVF ❌ 24.10.2024 r., zarodek 5BB ❌
cykl naturalny,
Beta 5dpt 5.14, 7dpt 2.54, 9dpt 1.14
❄️ 0
2 IVF ❌ 20.01.2025 r. - zarodek 4AA ❌
cykl Freeze-all, bez świeżego transferu,
Feritile Chip, EmbrioGlue, Assisted hatching
Beta 5dpt <2,30, 7dpt <2,30, 8dpt 0,51
❄️ 3AA
Next:
✔ 📆 03.02 konsultacja immuno doc. Paśnik
📆 24.02 histeroskopia + biopsja endometrium
📆 03.03 allo-MLR, cross-check, ANA3
📆 01.04 konsultacja immuno doc. Paśnik i plan na dalsze działania
kolejny transfer - maj 2025 ? -
aaguushh wrote:To prawda, ja też mam podwyższone (norma to 10 tys , ja miałam 11) i doktor powiedział, że to normalne i do 14 tys jest ok dla kobiet w ciąży (pomijając oczywiście fakt przyjmowania accofilu).
aaguushh lubi tę wiadomość
-
ZAJĄCZEK94 wrote:Ja zrobiłam research położnych w POZ w moich okolicach takich polecanych, właściwie znalazłam tylko jedna. W moje IKP składacie deklaracje wyboru poloznej POZ. W ciągu 7 dni położna powinna zaakceptować ta deklaracje, dostaniecie powiadomienie na meila. Następnie zadzownilam do tego POZ i pwoiedzialam, że chciałabym umówić taka wizytę z wybrana przeze mnie położna. Podali mi do niej nr tel bo akurat jej nie było w przychodni noi się umówiłyśmy. Przed porodem trzeba sobie właśnie znaleźć taka położna bo w szpitalu trzeba już podać jej dane. Następnie po porodzie jak jesteście już w domu trzrba do niej zadzownic i ona w ciągu 2 dni przychodzi do dziecka ale i do Was. Noi albo u niej albo w tej przychodni tzreba jeszcze złożyć odrębna deklaracje wyboru położnej dla dziecka, ale to jest pewnie kwestia dogadania się z położną już. W ramach NFZ po porodzie przysługuje 6 takich wizyt.
Ale to załatwia się położną jakąś ze swojej okolicy? Ze swojej przychodni? Nie ze szpitala, w którym się rodzi? (no chyba, że się rodzi u siebie w miejscowości). Bardzo zaintrygowałaś mnie tym, bo kompletnie nie byłam świadoma. -
aaguushh wrote:Ale to załatwia się położną jakąś ze swojej okolicy? Ze swojej przychodni? Nie ze szpitala, w którym się rodzi? (no chyba, że się rodzi u siebie w miejscowości). Bardzo zaintrygowałaś mnie tym, bo kompletnie nie byłam świadoma.
Możesz mieć dowolną położną. Z wybranej przez siebie przychodni, niekoniecznie z tej do której należysz a możesz mieć położna w ogóle nie NFZ, tylko jakąś prywatną. Generalnie chodzi o tą położna, która będzie przychodzić na wizyty patronazowe a jednocześnie może do Ciebie przyjść już w ciąży.Starania od 2021 roku.
7+5 - CRL 1,58 cm 👶
36+1?
-
aaguushh wrote:Ale to załatwia się położną jakąś ze swojej okolicy? Ze swojej przychodni? Nie ze szpitala, w którym się rodzi? (no chyba, że się rodzi u siebie w miejscowości). Bardzo zaintrygowałaś mnie tym, bo kompletnie nie byłam świadoma.
-
ZAJĄCZEK94 wrote:Możesz mieć dowolną położną. Z wybranej przez siebie przychodni, niekoniecznie z tej do której należysz a możesz mieć położna w ogóle nie NFZ, tylko jakąś prywatną. Generalnie chodzi o tą położna, która będzie przychodzić na wizyty patronazowe a jednocześnie może do Ciebie przyjść już w ciąży.