Artemida Olsztyn
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyEmilka ja nie podpowiem jak wpisywać informacje w pamiętniku, bo nigdy tego nie robiłam.
Ana to mogą być skurcze przepowiadające - sygnał - matka za kilka tygodni rodzisz
Dziewczyny a mogłybyście tak łopatologicznie napisać o co chodzi z tymi oznaczeniami zarodków 3..8 A...? Dziś z Ona84 o tym rozmawiałyśmy przez telefon,ale obie zielone w temacie jesteśmy. -
TERA83 wrote:W pełni Cię rozumiem też jestem w pierwszej i wiadomo nic się nie wie. ..ale wiesz też nie wiemy co czujesz nie wiem jak w.szpitalu podchodzą do tego Ale skoro czujesz ze powinnaś to Idz ja to zawsze dzwonię do swojego prowadzącego Ale czasem nie ma wyjścia będzie dobrze już końcówka u mnie jeszcze trochę
TERA83 lubi tę wiadomość
-
Klasyfikacja zarodków w stadium podziałowym (II i III doba od punkcji jajników i zapłodnienia), którą stosuje nOvum. Kryteria nie są zunifikowane i inne ośrodki mogą mieć inne kryteria oznaczania „jakości” zarodków:
Cyfra oznacza liczbę komórek potomnych, na które zapłodniona Komorka się dzieli, czyli blastomerów; litera określa wielkość i symetrię blastomerów oraz stopień ewentualnej fragmentacji (obecności drobnych fragmentów obok dużych komórek):
klasa A: symetryczne, równej wielkości blastomery, bez fragmentów;
klasa A/B: jak wyżej oraz ≤ 10% fragmentacji;
klasa B: jak wyżej oraz 11 – 20% fragmentacji bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 10% fragmentacji;
klasa B/C: jak wyżej oraz 21 – 30% fragmentacja bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 11 – 20% fragmentacji;
klasa C: 31 – 50% fragmentacji;
klasa C/D : >50% fragmentacji;
klasa D : całkowita fragmentacja -, nie ma możliwości wyróżnienia blastomerów.
Najlepiej rokują zarodki o odpowiedniej do wieku ilości blastomerów (np. 4-komórkowy zarodek dwudniowy lub 8-komórkowy zarodek trzydniowy) oraz oznaczone literą B i powyżej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2017, 22:12
Ena lubi tę wiadomość
-
Klasyfikacja blastocyst (V doba od punkcji):
W systemie klasyfikacji blastocyst opracowanym przez Gardnera i Schoolcrafta w 1999 roku, który stosujemy w nOvum, ocenia się:
Za pomocą cyfr od 1 do 6 stopień rozprężenia, czyli wielkość jamy zarodku::
1. wczesna blastocysta, jama blastocysty jest mniejsza niż połowa objętości embrionu;
2. jama blastocysty jest większa lub równa połowie objętości embrionu;
3. pełna blastocysta – jama zarodka całkowicie wypełnia zarodek;
4. blastocysta o większej objętości niż wczesny embrion; otoczka staje się bardzo cienka;
5. wykluwająca się blastocysta, trofoblast wydostaje się z otoczki;
6. wykluta blastocysta, zarodek całkowicie poza otoczką.
.
Za pomocą pierwszej litery – ocena węzła zarodkowego (ang. Inner Cell Mass, ICM; w skali A – C), z którego powstanie ciało zarodka:
A – wiele komórek, ściśle ułożonych;
B – kilka komórek luźno ułożonych;
C – bardzo mało komórek.
Za pomocą drugiej litery – trofektoderm (TM; w skali A – C), czyli warstwę komórek, które biorą udział w zagnieżdżeniu zarodka i z których powstanie łożysko i błony płodowe:
A – wiele komórek, ściśle ułożonych obok siebie (nabłonkowo);
B – kilka komórek, luźno ułożonych obok siebie (nabłonkowo);
C – bardzo mało dużych komórek.
Oznaczenia literowe najczęściej stosuje się do blastocyst 3 i więcej.
Najlepiej rokują blastocysty powyżej 3 AA–BB.
Ena lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzięki Ana mam lekturę. Jeśli coś człowieka nie dotyczy, to nie wnika.
Jeszcze do in vitro w moim przypadku kilka kroków, które mam nadzieję zadziałają i nie będę musiała doświadczać punkcji, transferu...
Jezuuuu trudne te klasyfikacje są dla mniePróbuję wychwycić, który wariant jest najlepszy. Czyli w przypadku blatocysty (5 doba od punkcji) najlepiej jeśli cyfra jest jak największa, a w przypadku pierwszej litery to najlepiej A - tak?
Ana, Malawiki - a czemu wy miałyście 8... a tutaj nie ma w tych klasyfikacjach takiej cyfry?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2017, 22:23
-
Ena wrote:Dzięki Ana mam lekturę. Jeśli coś człowieka nie dotyczy, to nie wnika.
Jeszcze do in vitro w moim przypadku kilka kroków, które mam nadzieję zadziałają i nie będę musiała doświadczać punkcji, transferu...
Jezuuuu trudne te klasyfikacje są dla mniePróbuję wychwycić, który wariant jest najlepszy. Czyli w przypadku blatocysty (5 doba od punkcji) najlepiej jeśli cyfra jest jak największa, a w przypadku pierwszej litery to najlepiej A - tak?
Ana, Malawiki - a czemu wy miałyście 8... a tutaj nie ma w tych klasyfikacjach takiej cyfry?Ena lubi tę wiadomość
-
ona84 wrote:O matko sie Ana rozpisala i wez zrozum hihi:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2017, 22:50
-
ana1122 wrote:To łatwe 2 doba zarodki dziela się na 4 komorkowe w 3 dobie 8 komorkowe a W 5 dobie blastka ktora ma oznaczenia od 1 do 6-najlepiej powyzej 3 bo jest to już pełna blastka. Najlepsze jakościowe są oznaczenia A nastepne literki oznaczaja jakiś procent defragmentacji więc już gorsze jakościowo
-
nick nieaktualnyona84 wrote:O tak w skrocie juz owiele lepiej.No ciekawe co u mnie bedzie.Juz organizm oslabiny opryszczki zaczely wyskakiwac.Chyba moge jeszcze pobrac tab.na opryche?jeszcze biore antyki 10 dni wiec troche czasu jest
Emilka - rozumiem Cię... Niby sentencja brzmi "Ciągłe wzloty i upadki", a czasami tak w życiu bywa, że jakby człowiekowi skrzydła podcięli i tylko dół, dół, dół... Pamiętaj, że zawsze wychodzi słońce.e_mil_ka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyW ogóle ja dziś byłam u mojego Guru - dr W. Teraz jeszcze starania domowe - brałam samo Clo i 3 pęcherzyki, endo 9 mm, estraiol 1725 - u mnie zawsze nadprodukcja. Działać, działać, działać - takie zalecenie
Jak coś nie wypali tfu, tfu, to zdecydowałam się na jedną iui, a potem in vitro.
Makumba, asiastokrota, Izaura lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Czesc dziewczyny. Wstalam na mierzenie i juz nie moge zasnac. Znowu myslenie mi sie wlaczylo.
Emilka, marudz do woli.e_mil_ka lubi tę wiadomość
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie."
06.04.2016 I iui14.05.2016 II iui
21.06.2016 III iui
-
Makumba wrote:A mnie dziecko obudziło skakaniem. Potem pies miał sen, biegł gdzieś daleko
Asia pewnie już zasnęłaś?
No chyba tak.Ejj, ale cos te psy dzisiaj mialy noc dziwna. Moj przez pare dni spal z nami w sypialni i ani razu sie nie obudzil, nic kompletnie. Dzisiaj spal w przedpokoju i co chwile cos. A to wstal sie otrzepac, a to sie myl i ciumkal glosno, szural kocykiem. Masakra jakas.
A biega czesto przez sen. Zawsze mowie, ze biegnie po lace zielonej.
e_mil_ka, Makumba lubią tę wiadomość
"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie."
06.04.2016 I iui14.05.2016 II iui
21.06.2016 III iui
-
Dziewczyny ja przepraszam za bezpośredniość ale dziś znowu mam same brudy. Takie ciemnobrązowe upławy jakby stara krew. Jak do poniedziałku mi nie przejdzie to chyba jednak pójdę na kontrole. Zaczęłam się bać że coś się tam dzieje złego
-
e_mil_ka wrote:Dziewczyny ja przepraszam za bezpośredniość ale dziś znowu mam same brudy. Takie ciemnobrązowe upławy jakby stara krew. Jak do poniedziałku mi nie przejdzie to chyba jednak pójdę na kontrole. Zaczęłam się bać że coś się tam dzieje złego
e_mil_ka lubi tę wiadomość