X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Artemida Olsztyn
Odpowiedz

Artemida Olsztyn

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka ja nie podpowiem jak wpisywać informacje w pamiętniku, bo nigdy tego nie robiłam.

Ana to mogą być skurcze przepowiadające - sygnał - matka za kilka tygodni rodzisz :-)

Dziewczyny a mogłybyście tak łopatologicznie napisać o co chodzi z tymi oznaczeniami zarodków 3..8 A...? Dziś z Ona84 o tym rozmawiałyśmy przez telefon,ale obie zielone w temacie jesteśmy.

• ana1122 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TERA83 wrote:
    W pełni Cię rozumiem też jestem w pierwszej i wiadomo nic się nie wie. ..ale wiesz też nie wiemy co czujesz nie wiem jak w.szpitalu podchodzą do tego Ale skoro czujesz ze powinnaś to Idz ja to zawsze dzwonię do swojego prowadzącego Ale czasem nie ma wyjścia będzie dobrze już końcówka u mnie jeszcze trochę
    Jutro coś wymyśle. Może i zadzwonie do swojego lekarza albo do położnej i umowie się na ktg

TERA83 lubi tę wiadomość

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klasyfikacja zarodków w stadium podziałowym (II i III doba od punkcji jajników i zapłodnienia), którą stosuje nOvum. Kryteria nie są zunifikowane i inne ośrodki mogą mieć inne kryteria oznaczania „jakości” zarodków:

Cyfra oznacza liczbę komórek potomnych, na które zapłodniona Komorka się dzieli, czyli blastomerów; litera określa wielkość i symetrię blastomerów oraz stopień ewentualnej fragmentacji (obecności drobnych fragmentów obok dużych komórek):

klasa A: symetryczne, równej wielkości blastomery, bez fragmentów;

klasa A/B: jak wyżej oraz ≤ 10% fragmentacji;

klasa B: jak wyżej oraz 11 – 20% fragmentacji bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 10% fragmentacji;

klasa B/C: jak wyżej oraz 21 – 30% fragmentacja bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 11 – 20% fragmentacji;

klasa C: 31 – 50% fragmentacji;

klasa C/D : >50% fragmentacji;

klasa D : całkowita fragmentacja -, nie ma możliwości wyróżnienia blastomerów.

Najlepiej rokują zarodki o odpowiedniej do wieku ilości blastomerów (np. 4-komórkowy zarodek dwudniowy lub 8-komórkowy zarodek trzydniowy) oraz oznaczone literą B i powyżej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2017, 22:12

Ena lubi tę wiadomość

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klasyfikacja blastocyst (V doba od punkcji):

W systemie klasyfikacji blastocyst opracowanym przez Gardnera i Schoolcrafta w 1999 roku, który stosujemy w nOvum, ocenia się:
    Za pomocą cyfr od 1 do 6 stopień rozprężenia, czyli wielkość jamy zarodku::
    1. wczesna blastocysta, jama blastocysty jest mniejsza niż połowa objętości embrionu;
    2. jama blastocysty jest większa lub równa połowie objętości embrionu;
    3. pełna blastocysta – jama zarodka całkowicie wypełnia zarodek;
    4. blastocysta o większej objętości niż wczesny embrion; otoczka staje się bardzo cienka;
    5. wykluwająca się blastocysta, trofoblast wydostaje się z otoczki;
    6. wykluta blastocysta, zarodek całkowicie poza otoczką.
    .
    Za pomocą pierwszej litery – ocena węzła zarodkowego (ang. Inner Cell Mass, ICM; w skali A – C), z którego powstanie ciało zarodka:
    A – wiele komórek, ściśle ułożonych;
    B – kilka komórek luźno ułożonych;
    C – bardzo mało komórek.
    Za pomocą drugiej litery – trofektoderm (TM; w skali A – C), czyli warstwę komórek, które biorą udział w zagnieżdżeniu zarodka i z których powstanie łożysko i błony płodowe:
    A – wiele komórek, ściśle ułożonych obok siebie (nabłonkowo);
    B – kilka komórek, luźno ułożonych obok siebie (nabłonkowo);
    C – bardzo mało dużych komórek.
    Oznaczenia literowe najczęściej stosuje się do blastocyst 3 i więcej.
    Najlepiej rokują blastocysty powyżej 3 AA–BB.

Ena lubi tę wiadomość

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W novum jest to fajnie opisane.

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Ana mam lekturę. Jeśli coś człowieka nie dotyczy, to nie wnika.
    Jeszcze do in vitro w moim przypadku kilka kroków, które mam nadzieję zadziałają i nie będę musiała doświadczać punkcji, transferu...

Jezuuuu trudne te klasyfikacje są dla mnie :-) Próbuję wychwycić, który wariant jest najlepszy. Czyli w przypadku blatocysty (5 doba od punkcji) najlepiej jeśli cyfra jest jak największa, a w przypadku pierwszej litery to najlepiej A - tak?
    Ana, Malawiki - a czemu wy miałyście 8... a tutaj nie ma w tych klasyfikacjach takiej cyfry?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2017, 22:23

• ana1122 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ena wrote:
    Dzięki Ana mam lekturę. Jeśli coś człowieka nie dotyczy, to nie wnika.
    Jeszcze do in vitro w moim przypadku kilka kroków, które mam nadzieję zadziałają i nie będę musiała doświadczać punkcji, transferu...

Jezuuuu trudne te klasyfikacje są dla mnie :-) Próbuję wychwycić, który wariant jest najlepszy. Czyli w przypadku blatocysty (5 doba od punkcji) najlepiej jeśli cyfra jest jak największa, a w przypadku pierwszej litery to najlepiej A - tak?
    Ana, Malawiki - a czemu wy miałyście 8... a tutaj nie ma w tych klasyfikacjach takiej cyfry?
    Jest 2 doba 4 komorkowe w 3 dobie 8 komorkowe zarodki a W 5 dobie blastka. Najlepsze jakościowe są oznaczenia A

Ena lubi tę wiadomość

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ena bo to były zarodki w 3 dniowe morule.

Ena lubi tę wiadomość

Emilka
    preg.png
    04.03.21 - Igunia na świecie
    21.04.23 - beta 411
  • ona84 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko sie Ana rozpisala i wez zrozum hihi:)

3i49ej28fjl6k2ap.png
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ona84 wrote:
    O matko sie Ana rozpisala i wez zrozum hihi:)
    To łatwe 2 doba zarodki dziela się na 4 komorkowe w 3 dobie 8 komorkowe a W 5 dobie blastka ktora ma oznaczenia od 1 do 6-najlepiej powyzej 3 bo jest to już pełna blastka. Najlepsze jakościowe są oznaczenia A nastepne literki oznaczaja jakiś procent defragmentacji więc już gorsze jakościowo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2017, 22:50

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • ona84 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana1122 wrote:
    To łatwe 2 doba zarodki dziela się na 4 komorkowe w 3 dobie 8 komorkowe a W 5 dobie blastka ktora ma oznaczenia od 1 do 6-najlepiej powyzej 3 bo jest to już pełna blastka. Najlepsze jakościowe są oznaczenia A nastepne literki oznaczaja jakiś procent defragmentacji więc już gorsze jakościowo
    O tak w skrocie juz owiele lepiej.No ciekawe co u mnie bedzie.Juz organizm oslabiny opryszczki zaczely wyskakiwac.Chyba moge jeszcze pobrac tab.na opryche?jeszcze biore antyki 10 dni wiec troche czasu jest

3i49ej28fjl6k2ap.png
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 00:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogę Wam pomarudzić? Dół mnie nie opuszcza :( tylko tyle chciałam powiedzieć. Nienawidzę tego całego napięcia przedmiesiączkowego, nerwy i doły tylko. Wykończę się.

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2017, 01:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ona84 wrote:
    O tak w skrocie juz owiele lepiej.No ciekawe co u mnie bedzie.Juz organizm oslabiny opryszczki zaczely wyskakiwac.Chyba moge jeszcze pobrac tab.na opryche?jeszcze biore antyki 10 dni wiec troche czasu jest
    Chyba można, ale wiesz, że ja ekspertem nie jestem.

Emilka - rozumiem Cię... Niby sentencja brzmi "Ciągłe wzloty i upadki", a czasami tak w życiu bywa, że jakby człowiekowi skrzydła podcięli i tylko dół, dół, dół... Pamiętaj, że zawsze wychodzi słońce.

e_mil_ka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2017, 01:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle ja dziś byłam u mojego Guru - dr W. Teraz jeszcze starania domowe - brałam samo Clo i 3 pęcherzyki, endo 9 mm, estraiol 1725 - u mnie zawsze nadprodukcja. Działać, działać, działać - takie zalecenie :-)
    Jak coś nie wypali tfu, tfu, to zdecydowałam się na jedną iui, a potem in vitro.

Makumba, asiastokrota, Izaura lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2017, 01:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy któraś z was zdobyła skierowanie na badanie Chlamydii, tą metodą jaką oni chcą od lekarza na NFZ?

• Asia08 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 03:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Wstalam na mierzenie i juz nie moge zasnac. Znowu myslenie mi sie wlaczylo. :(

Emilka, marudz do woli.

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie."
    mhsvqps6knsjrcis.png
    06.04.2016 I iui :( 14.05.2016 II iui :( 21.06.2016 III iui :(
  • Makumba Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 04:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dziecko obudziło skakaniem. Potem pies miał sen, biegł gdzieś daleko :D
    Asia pewnie już zasnęłaś? :D

f2w3pc0znxygxlh3.png
  • Asia08 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makumba wrote:
    A mnie dziecko obudziło skakaniem. Potem pies miał sen, biegł gdzieś daleko :D
    Asia pewnie już zasnęłaś? :D

No chyba tak. ;) Ejj, ale cos te psy dzisiaj mialy noc dziwna. Moj przez pare dni spal z nami w sypialni i ani razu sie nie obudzil, nic kompletnie. Dzisiaj spal w przedpokoju i co chwile cos. A to wstal sie otrzepac, a to sie myl i ciumkal glosno, szural kocykiem. Masakra jakas. :/ A biega czesto przez sen. Zawsze mowie, ze biegnie po lace zielonej. ;)

e_mil_ka, Makumba lubią tę wiadomość

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie."
    mhsvqps6knsjrcis.png
    06.04.2016 I iui :( 14.05.2016 II iui :( 21.06.2016 III iui :(
  • e_mil_ka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja przepraszam za bezpośredniość ale dziś znowu mam same brudy. Takie ciemnobrązowe upławy jakby stara krew. Jak do poniedziałku mi nie przejdzie to chyba jednak pójdę na kontrole. Zaczęłam się bać że coś się tam dzieje złego :(

Emilka
    preg.png
    21.04.23 - beta 411
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mil_ka wrote:
    Dziewczyny ja przepraszam za bezpośredniość ale dziś znowu mam same brudy. Takie ciemnobrązowe upławy jakby stara krew. Jak do poniedziałku mi nie przejdzie to chyba jednak pójdę na kontrole. Zaczęłam się bać że coś się tam dzieje złego :(
    No lepiej to skontrolować

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
‹‹ 1196 1197 1198 1199 1200 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ