Artvimed Kraków In Vitro
-
WIADOMOŚĆ
-
Karolaa88 wrote:Cześć Dziewczyny, śledzę też Wasz wątek, bo zaczynałam leczenie w Artvimed i wciąż mam tam swoje zamrożone komórki. Padło tutaj nazwisko dr Zmaczynskiego, czy faktycznie jest taki świetny i wniósł jakieś nowe światło na Wasze leczenie ? Czy chodzi o lek. Andrzeja Zmaczyńskiego?
Ale po zabiegu czulam sie swietnie. Niewiem jaki jest jako prowadzacy ale gdybym znow miala miec histero to odrazu poszlabym do niego.Karolaa88 lubi tę wiadomość
Endometrioza 3 st.
Niedrożny jajowód.
Hashimoto- Euthyrox 100
I ivf -> 5 🥚 -> brak zapłodnienia 😢
( Gonal-f 300j ; Mensinorm 75j ;
Kariotypy- ✅
10.2024 - histeroskopia/ polip> usuniete 2 duze 😳
11.2024 - start II stymulacja
(Rekovelle 18j + mensinorm 150j+ gonal 100j+cetrotide)
30.11.2024- punkcja- 5 pęcherzyków- zero komorek 😔
2025 r
Styczeń 2025- Decyzja o KD
01-02.2025- Reseligo
03.2025 sa komórki ovobank.
5 z 6 zapłodnione
3 doba - brak rozwoju.
Brak zarodków z KD
26.03 - Transfer odwołany ⛔
04.2025. II podejscie do KD (zmiana dawczyni)
04.2025 Reseligo / czekamy na komorki.
Co dalej?? -
Kruszynka17 wrote:Eh .. . Dziś kwalifikacja do zabiegu usunięcia polipa i znów klapa. Jakaś bakterię mi znaleźli, którą już leczyłam 3 razy 3 różnymi antybiotykami w przeciągu ostatnich 5 lat, zniknęła na jakiś czas, a teraz znów wróciła , także 4 leczenie mnie czeka...
In vitro w moim przypadku to droga przez mękę ze względu na nawracającą bakterię i odrastajacy w zaskakującym tempie polip.
Już się zastanawiałam ostatnio czy nie oddać moich zarodków do adopcji, bo ja na transfer nie mam szans.
a szlyszalas o tym? (skopiowane z chata):
🔹 Sztuczna menopauza – co to jest?
To farmakologiczne zahamowanie działania hormonów płciowych (głównie estrogenów), które prowadzi do stanu przypominającego menopauzę. Osiąga się to poprzez podawanie leków, zwykle z grupy agonistów lub antagonistów GnRH (gonadoliberyny).
Jak działa:
Leki te blokują przysadkę mózgową, co hamuje wydzielanie FSH i LH.
To z kolei zatrzymuje owulację i produkcję estrogenów przez jajniki.
Brak estrogenów powoduje, że błona śluzowa macicy (endometrium) przestaje się rozrastać, a ewentualne ogniska endometriozy się zmniejszają.
Organizm wchodzi w stan tymczasowej menopauzy – z uderzeniami gorąca, suchością pochwy, zmiennym nastrojem itd.
🕒 Terapia trwa zazwyczaj od 3 do 6 miesięcy, bo dłużej może być niebezpieczna dla kości i ogólnego zdrowia.
🔹 Reset endometrium – o co chodzi?
To podejście polegające na całkowitym wyciszeniu i „wyczyszczeniu” endometrium, aby:
usunąć nieprawidłowo przerośniętą śluzówkę,
zredukować objawy (np. krwawienia, ból, nieregularne cykle),
zwiększyć szanse na implantację zarodka w leczeniu niepłodności.
Reset robi się najczęściej właśnie poprzez sztuczną menopauzę, ale czasami też przez:
łyżeczkowanie macicy (mechaniczne oczyszczenie),
hormonalne leczenie (np. gestagenami).
🔹 Po co to się robi?
✔ Leczenie endometriozy, żeby zmniejszyć ból i ogniska choroby.
✔ Przygotowanie do procedur in vitro (IVF) – reset poprawia jakość błony śluzowej.
✔ Leczenie przerostu endometrium, który może prowadzić do krwawień lub nawet nowotworów.
✔ U niektórych kobiet z problemami z zajściem w ciążę – reset może poprawić receptywność endometrium.
Megii_81 lubi tę wiadomość
-
Halina87 wrote:a szlyszalas o tym? (skopiowane z chata):
To farmakologiczne zahamowanie działania hormonów płciowych (głównie estrogenów), które prowadzi do stanu przypominającego menopauzę. Osiąga się to poprzez podawanie leków, zwykle z grupy agonistów lub antagonistów GnRH (gonadoliberyny).
Jak działa:
Brak estrogenów powoduje, że błona śluzowa macicy (endometrium) przestaje się rozrastać, a ewentualne ogniska endometriozy się zmniejszają.
Organizm wchodzi w stan tymczasowej menopauzy – z uderzeniami gorąca, suchością pochwy, zmiennym nastrojem itd.
🕒 Terapia trwa zazwyczaj od 3 do 6 miesięcy, bo dłużej może być niebezpieczna dla kości i ogólnego zdrowia.
To podejście polegające na całkowitym wyciszeniu i „wyczyszczeniu” endometrium, aby:
Reset robi się najczęściej właśnie poprzez sztuczną menopauzę, ale czasami też przez:
🔹 Po co to się robi?
✔ Przygotowanie do procedur in vitro (IVF) – reset poprawia jakość błony śluzowej.
✔ Leczenie przerostu endometrium, który może prowadzić do krwawień lub nawet nowotworów.
✔ U niektórych kobiet z problemami z zajściem w ciążę – reset może poprawić receptywność endometrium.
Sztuczna menopauza jest bardzo często stosowana zwłaszcza przy adenomiozę. Co do resetu czytałam ale bym się bała bo łyżeczkowanie to potrafi zepsuć endometrium.
Artvimed Kraków
18.11.2024 transfer ❄️, biochem
30.11.2022 zabraliśmy ❄️ do 🏡, 07.2023 Z jest na świecie ❤️♀️
10.2022 mamy 4 zdrowe ❄️
21.09.2022 mamy 5 ❄️ z pierwszego IVF
👱♀️87, 🧔 86
♀️Niepłodność jajowodowa: oba niedrożne
💊KIR BX (brakuje 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm)-na razie nic z tym nie robimy
💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR- metylowane witaminy i heparyna od transferu
💊Wysokie NK maciczne- encorton
💊Niewielkie zapalenie endometrium, przeleczone, brak biopsji kontrolnej
♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super. -
EwelaKrk86 wrote:Z doktorem mialam doczynienia raz i to przez przypadek. Byl obecny przy mojej histeroskopi w szpitalu Kopernika. Podczas zabiegu usuniecia polipa z szyjki przez innego lekarza zauwazyl ze w macicy rowniez jest dosc duzy. Zmienil sie z lekarzem prowadzacym i sam zajal sie usuwaniem. Latwo nie bylo. Zabieg trwal prawie 1,5 godz.
Ale po zabiegu czulam sie swietnie. Niewiem jaki jest jako prowadzacy ale gdybym znow miala miec histero to odrazu poszlabym do niego.
Hej, mam pytanko długo czekałaś na histeroskopia na Kopernika? I potem na wyniki? -
nimsi wrote:Hej, mam pytanko długo czekałaś na histeroskopia na Kopernika? I potem na wyniki?Endometrioza 3 st.
Niedrożny jajowód.
Hashimoto- Euthyrox 100
I ivf -> 5 🥚 -> brak zapłodnienia 😢
( Gonal-f 300j ; Mensinorm 75j ;
Kariotypy- ✅
10.2024 - histeroskopia/ polip> usuniete 2 duze 😳
11.2024 - start II stymulacja
(Rekovelle 18j + mensinorm 150j+ gonal 100j+cetrotide)
30.11.2024- punkcja- 5 pęcherzyków- zero komorek 😔
2025 r
Styczeń 2025- Decyzja o KD
01-02.2025- Reseligo
03.2025 sa komórki ovobank.
5 z 6 zapłodnione
3 doba - brak rozwoju.
Brak zarodków z KD
26.03 - Transfer odwołany ⛔
04.2025. II podejscie do KD (zmiana dawczyni)
04.2025 Reseligo / czekamy na komorki.
Co dalej?? -
Jak działa:
🔹 Po co to się robi?
✔ U niektórych kobiet z problemami z zajściem w ciążę – reset może poprawić receptywność endometrium. -
Karolaa88 wrote:Cześć Dziewczyny, śledzę też Wasz wątek, bo zaczynałam leczenie w Artvimed i wciąż mam tam swoje zamrożone komórki. Padło tutaj nazwisko dr Zmaczynskiego, czy faktycznie jest taki świetny i wniósł jakieś nowe światło na Wasze leczenie ? Czy chodzi o lek. Andrzeja Zmaczyńskiego?
Dr Zmaczynski to spec od histeroskopii w skali, można powiedzieć, nawet światowej. Jeśli masz możliwość wykonania histeroskopii u niego ( w Koperniku) to najlepsza opcja. Niestety, on ma za dużo na głowie i jest rozkojarzony, trzeba dopilnować po histero żeby zlecił odpowiednie badanie wycinków. Mnie np. zapomniał zlecić posiewu w kierunku bakterii i musiałam prywatnie w Artvimedzie powtarzać histero...
3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz."
.........
05.2024 - transfer ostatniego już zarodka. Klapa
12.2024 - naturals -
Jak działa:
🔹 Po co to się robi?
miałam przyjemność przeżywać taka menopauzę przez 6 m po laparoskopii, przeżyłam, Czy pomogło, nie wiem, chyba nigdy się nie dowiem, bo nikt nie jest w stanie na takie pytanie dać odpowiedzi. Wtedy gdy mi to zalecono nie słyszałam by ktokolwiek to przechodził.
👶 -