Artvimed Kraków In Vitro
-
WIADOMOŚĆ
-
Karolaa88 wrote:Cześć Dziewczyny, śledzę też Wasz wątek, bo zaczynałam leczenie w Artvimed i wciąż mam tam swoje zamrożone komórki. Padło tutaj nazwisko dr Zmaczynskiego, czy faktycznie jest taki świetny i wniósł jakieś nowe światło na Wasze leczenie ? Czy chodzi o lek. Andrzeja Zmaczyńskiego?
Ale po zabiegu czulam sie swietnie. Niewiem jaki jest jako prowadzacy ale gdybym znow miala miec histero to odrazu poszlabym do niego.Karolaa88 lubi tę wiadomość
Endometrioza 3 st.
Niedrożny jajowód.
Hashimoto- Euthyrox 100
I ivf -> 5 🥚 -> brak zapłodnienia 😢
( Gonal-f 300j ; Mensinorm 75j ;
Kariotypy- ✅
10.2024 - histeroskopia/ polip> usuniete 2 duze 😳
11.2024 - start II stymulacja
(Rekovelle 18j + mensinorm 150j+ gonal 100j+cetrotide)
30.11.2024- punkcja- 5 pęcherzyków- zero komorek 😔
2025 r
Styczeń 2025- Decyzja o KD
01-02.2025- Reseligo
03.2025 sa komórki ovobank.
5 z 6 zapłodnione
3 doba - brak rozwoju.
Brak zarodków z KD
26.03 - Transfer odwołany ⛔
04.2025. II podejscie do KD (zmiana dawczyni)
04.2025 Reseligo / czekamy na komorki.
16.04.2025 Są komorki 😳
05.2025 Leczymy stan zapalny
11.06 zapładniamy komórki 6z6
14.06 zostaly 2 /słabo dzielące.. (3 doba)
16.06 - jest jeden zarodek 5 doba 🍀
16.06 TRANSFER ❌
7dpt <2,3. Odstawiamy leki 😭 -
Kruszynka17 wrote:Eh .. . Dziś kwalifikacja do zabiegu usunięcia polipa i znów klapa. Jakaś bakterię mi znaleźli, którą już leczyłam 3 razy 3 różnymi antybiotykami w przeciągu ostatnich 5 lat, zniknęła na jakiś czas, a teraz znów wróciła , także 4 leczenie mnie czeka...
In vitro w moim przypadku to droga przez mękę ze względu na nawracającą bakterię i odrastajacy w zaskakującym tempie polip.
Już się zastanawiałam ostatnio czy nie oddać moich zarodków do adopcji, bo ja na transfer nie mam szans.
a szlyszalas o tym? (skopiowane z chata):
🔹 Sztuczna menopauza – co to jest?
To farmakologiczne zahamowanie działania hormonów płciowych (głównie estrogenów), które prowadzi do stanu przypominającego menopauzę. Osiąga się to poprzez podawanie leków, zwykle z grupy agonistów lub antagonistów GnRH (gonadoliberyny).
Jak działa:
Leki te blokują przysadkę mózgową, co hamuje wydzielanie FSH i LH.
To z kolei zatrzymuje owulację i produkcję estrogenów przez jajniki.
Brak estrogenów powoduje, że błona śluzowa macicy (endometrium) przestaje się rozrastać, a ewentualne ogniska endometriozy się zmniejszają.
Organizm wchodzi w stan tymczasowej menopauzy – z uderzeniami gorąca, suchością pochwy, zmiennym nastrojem itd.
🕒 Terapia trwa zazwyczaj od 3 do 6 miesięcy, bo dłużej może być niebezpieczna dla kości i ogólnego zdrowia.
🔹 Reset endometrium – o co chodzi?
To podejście polegające na całkowitym wyciszeniu i „wyczyszczeniu” endometrium, aby:
usunąć nieprawidłowo przerośniętą śluzówkę,
zredukować objawy (np. krwawienia, ból, nieregularne cykle),
zwiększyć szanse na implantację zarodka w leczeniu niepłodności.
Reset robi się najczęściej właśnie poprzez sztuczną menopauzę, ale czasami też przez:
łyżeczkowanie macicy (mechaniczne oczyszczenie),
hormonalne leczenie (np. gestagenami).
🔹 Po co to się robi?
✔ Leczenie endometriozy, żeby zmniejszyć ból i ogniska choroby.
✔ Przygotowanie do procedur in vitro (IVF) – reset poprawia jakość błony śluzowej.
✔ Leczenie przerostu endometrium, który może prowadzić do krwawień lub nawet nowotworów.
✔ U niektórych kobiet z problemami z zajściem w ciążę – reset może poprawić receptywność endometrium.
Megii_81 lubi tę wiadomość
-
Halina87 wrote:a szlyszalas o tym? (skopiowane z chata):
To farmakologiczne zahamowanie działania hormonów płciowych (głównie estrogenów), które prowadzi do stanu przypominającego menopauzę. Osiąga się to poprzez podawanie leków, zwykle z grupy agonistów lub antagonistów GnRH (gonadoliberyny).
Jak działa:
Brak estrogenów powoduje, że błona śluzowa macicy (endometrium) przestaje się rozrastać, a ewentualne ogniska endometriozy się zmniejszają.
Organizm wchodzi w stan tymczasowej menopauzy – z uderzeniami gorąca, suchością pochwy, zmiennym nastrojem itd.
🕒 Terapia trwa zazwyczaj od 3 do 6 miesięcy, bo dłużej może być niebezpieczna dla kości i ogólnego zdrowia.
To podejście polegające na całkowitym wyciszeniu i „wyczyszczeniu” endometrium, aby:
Reset robi się najczęściej właśnie poprzez sztuczną menopauzę, ale czasami też przez:
🔹 Po co to się robi?
✔ Przygotowanie do procedur in vitro (IVF) – reset poprawia jakość błony śluzowej.
✔ Leczenie przerostu endometrium, który może prowadzić do krwawień lub nawet nowotworów.
✔ U niektórych kobiet z problemami z zajściem w ciążę – reset może poprawić receptywność endometrium.
Sztuczna menopauza jest bardzo często stosowana zwłaszcza przy adenomiozę. Co do resetu czytałam ale bym się bała bo łyżeczkowanie to potrafi zepsuć endometrium.
Artvimed Kraków
18.11.2024 transfer ❄️, biochem
30.11.2022 zabraliśmy ❄️ do 🏡, 07.2023 Z jest na świecie ❤️♀️
10.2022 mamy 4 zdrowe ❄️
21.09.2022 mamy 5 ❄️ z pierwszego IVF
👱♀️87, 🧔 86
♀️Niepłodność jajowodowa: oba niedrożne
💊KIR BX (brakuje 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm)-na razie nic z tym nie robimy
💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR- metylowane witaminy i heparyna od transferu
💊Wysokie NK maciczne- encorton
💊Niewielkie zapalenie endometrium, przeleczone, brak biopsji kontrolnej
♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super. -
EwelaKrk86 wrote:Z doktorem mialam doczynienia raz i to przez przypadek. Byl obecny przy mojej histeroskopi w szpitalu Kopernika. Podczas zabiegu usuniecia polipa z szyjki przez innego lekarza zauwazyl ze w macicy rowniez jest dosc duzy. Zmienil sie z lekarzem prowadzacym i sam zajal sie usuwaniem. Latwo nie bylo. Zabieg trwal prawie 1,5 godz.
Ale po zabiegu czulam sie swietnie. Niewiem jaki jest jako prowadzacy ale gdybym znow miala miec histero to odrazu poszlabym do niego.
Hej, mam pytanko długo czekałaś na histeroskopia na Kopernika? I potem na wyniki? -
nimsi wrote:Hej, mam pytanko długo czekałaś na histeroskopia na Kopernika? I potem na wyniki?Endometrioza 3 st.
Niedrożny jajowód.
Hashimoto- Euthyrox 100
Kariotypy- ✅
2025 r
01-02.2025- Reseligo
5 z 6 zapłodnione
3 doba - brak rozwoju.
Brak zarodków z KD
16.04.2025 Są komorki 😳
16.06 TRANSFER ❌
Jak działa:
🔹 Po co to się robi?
✔ U niektórych kobiet z problemami z zajściem w ciążę – reset może poprawić receptywność endometrium. -
Karolaa88 wrote:Cześć Dziewczyny, śledzę też Wasz wątek, bo zaczynałam leczenie w Artvimed i wciąż mam tam swoje zamrożone komórki. Padło tutaj nazwisko dr Zmaczynskiego, czy faktycznie jest taki świetny i wniósł jakieś nowe światło na Wasze leczenie ? Czy chodzi o lek. Andrzeja Zmaczyńskiego?
Dr Zmaczynski to spec od histeroskopii w skali, można powiedzieć, nawet światowej. Jeśli masz możliwość wykonania histeroskopii u niego ( w Koperniku) to najlepsza opcja. Niestety, on ma za dużo na głowie i jest rozkojarzony, trzeba dopilnować po histero żeby zlecił odpowiednie badanie wycinków. Mnie np. zapomniał zlecić posiewu w kierunku bakterii i musiałam prywatnie w Artvimedzie powtarzać histero...3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz."
.........
05.2024 - transfer ostatniego już zarodka. Klapa
12.2024 - nieplanowany naturals po przeleczeniu zakrzepicy żył głębokich.
-
Jak działa:
🔹 Po co to się robi?
miałam przyjemność przeżywać taka menopauzę przez 6 m po laparoskopii, przeżyłam, Czy pomogło, nie wiem, chyba nigdy się nie dowiem, bo nikt nie jest w stanie na takie pytanie dać odpowiedzi. Wtedy gdy mi to zalecono nie słyszałam by ktokolwiek to przechodził.
👶 -
Od której godziny najwcześniej pobierają krew?🚹
35 lat
Oligozoospermia
Morfologia 2%
Kariotyp ok
🚺
35 lat
Wszystko ok
02.2023 ciąża spontaniczna
03.2023 poronienie zatrzymane, indukcja farmakologiczna
08.2024 start I IVF
12 zapłodnionych komórek, 8 zarodków, 1 blastocysta -> PGTa
❄️ - zdrowy, XX
14.10 - transfer zarodka 5.1.1
22.10 - beta 3.42 8 dpt
24.10 - beta <2.3 10 dpt ⛔️
02.2025 start II IVF
9 zapłodnionych komórek, 4 zarodki, 2 blastocysty -> PGTa
❄️ - zdrowy XY, ❄️ - nieudane PGTa
16.04 - transfer zarodka 4.1.1
7 dpt - beta 31.47
9 dpt - beta 28.42 ⛔️ -
Estel wrote:Od której godziny najwcześniej pobierają krew?
Estel lubi tę wiadomość
Endometrioza 3 st.
Niedrożny jajowód.
Hashimoto- Euthyrox 100
Kariotypy- ✅
2025 r
01-02.2025- Reseligo
5 z 6 zapłodnione
3 doba - brak rozwoju.
Brak zarodków z KD
16.04.2025 Są komorki 😳
16.06 TRANSFER ❌
Anuśla wrote:Aha no to wspaniele że krwawilas na czarno po estrofemie i co wg ginow to było ok? Ja mam akurat swoje regularne owulacje i wszystko książkowo. Ale implantacji było brak i nikt nie pomyślał o środowisku w macicy. No zenada... Ja miałam eliquis i po nim włosy mi garściami leciały, ale on jest mocniejszy niż hepka. W ciąży musiałam od razu teraz odstawić. Na hepce włosy ok.
A dlaczego nie miałabyś mieć CC 24 h po odstawieniu hepki? Tak się właśnie powinno robić. Ja odstawiłam samozwańczo 48 h przed i była ostra debata w szpitalu że mogłam później. Ogólnie byli obsrani mocno moja zakrzepica.
Wszyscy przypisywali czarne upławy. Zaburzeniom hormonalnym i mieli to w d.... Dlatego zmieniałam klinikę między innymi.
Heparyna utrzymuje się 24h w organizmie. Dlatego taka decyzja dr Sydora który tą ciążę wspolprowadził. Nie chciał ryzykować przy moim zespole antyfosfolipidowym oraz no właśnie... zespole przekrwienia. Napisał cały poemat do szpitala i z jego dokumentem nikt ale to nikt nie polemizował. -
Paulina12345 wrote:Wszyscy przypisywali czarne upławy. Zaburzeniom hormonalnym i mieli to w d.... Dlatego zmieniałam klinikę między innymi.
Heparyna utrzymuje się 24h w organizmie. Dlatego taka decyzja dr Sydora który tą ciążę wspolprowadził. Nie chciał ryzykować przy moim zespole antyfosfolipidowym oraz no właśnie... zespole przekrwienia. Napisał cały poemat do szpitala i z jego dokumentem nikt ale to nikt nie polemizował.
Tak, wiem 24 h , ale nie wiem czy papier się tutaj na coś zdał, bo na Koperniku właśnie przestrzegają tych 24 h. W sensie chodzi mi o to, że nie trzeba żadnych papierów, oni wiedzą o tej heparynie i właśnie robią problemy kiedy ktoś za wcześnie odstawi. To tak gwoli wyjaśnienia tylko🙂
3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz."
.........
05.2024 - transfer ostatniego już zarodka. Klapa
12.2024 - nieplanowany naturals po przeleczeniu zakrzepicy żył głębokich.
-
Jak kasa się zgadza i bezpiecznie się czujesz to możesz do końca prowadzić u nich ciążę. Jednak bym się zastanowiła, bo to wychodzi w tysiącach. Taniej będzie jak masz jakiś pakiet medyczny lub prowadzić ciążę na NFZ przy wybranym przez siebie szpitalu.
Nowa21 lubi tę wiadomość
Starania od 2019
👩🏻 90' AMH 7.47 🔴 IO, PCOS, KIR AA, CBA, CD56, PAI-1 homo
👨🏻 91' 🔴 morfologia 3% HLA-C c1c2
🟢 Kariotypy
💔 05.2021 - laparo, cp
2022 - start w klinice
💔 3x IUI
11.2022 punkcja 3 ❄️
01.2023 nieudana stymulacja, brak jaj
03.2023 punkcja 5 ❄️
04.2023 histero, usunięcie polipów, nieudana próba zamknięcia ujścia jajowodu, CD138 leczenie
06.2023 laparo, wodniak, usunięcie jajowodu,
💔 12.07.2023 FET 511 CS, atosiban
💔 03.10.2023 FET 422 CN atosiban, accofil wlew, accofil, intalipid, neoparin, encorton
💔 06.03.2024 FET 322 CN accofil, intalipid, neoparin, encorton - 17.04 8+5 indukcja poronienia, puste jajo
💔 12.07.2024 FET 411 CN
08.2024 histero
🌈🙏12.10.2024 FET 2x422 CS accofil, intalipid, EG
7-115; 9-245; 11-441; 13-692; 15-1475; 17-3077; 18-CRL 2.5; 25-CRL 6.1 ❤️
Nifty OK 💙
-
Nowa21 wrote:A Wy gdzie się zdecydowałyście (gdzie macie plan prowadzić i finalizować) ?
Nowa21 lubi tę wiadomość
Artvimed Kraków
10.2022 mamy 4 zdrowe ❄️
👱♀️87, 🧔 86
💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR- metylowane witaminy i heparyna od transferu
♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super. -
Nowa21 wrote:A Wy gdzie się zdecydowałyście (gdzie macie plan prowadzić i finalizować) ?
Prowadzenie ciąży - doc Wójtowicz plus badania z pakietu medycznego z pracy, czułam się bardzo bezpiecznie a jestem po przejściach. No ale finansowo jest to wykańczające.
Również rozdzilam w rydygierze.Nowa21 lubi tę wiadomość
Starania od 01.2020
07.21 cp
02.22 I ET-biochem,
04.22 II FET-8tc 💔
03.23 III FET 6tc 💔
Eurofertil
05.24 IV FET 10dpt 110, 12dpt 330, 14dpt 1100
01.2025 ❤️ na świecie -
Czy można się przepisać do innego dr w klinice ?? Oni tam widza że się przepisałam albo jaki dr mnie wcześniej prowadził ??Starania od 2017r.
07.2017 naturalny cud ❤️5tc 💔😔
Od 2018r. Leczenie w Parens Rzeszów
06.2020r. 1 inseminacja brak ciąży
10.2020 decyzja o in vitro
12.2020 stymulacja, punkcja
03. 02.2021 kriotransfer -> beta 2.3😪
Wizyta u immunologa
Zlecone badania :
P/c przeciwplemnikowe ASA ❌
P/c antykardiolipinowe IgM❌, IgG ✔️
ANA ✔️
Kir AA❌
Allo Mlr ✔️
Cross - match✔️
Komórki NK 13.5%✔️
05.2021 crio ostatnia szansa 🙏 ->neoparin, accofil, encorton
8dpt - bhcg 17,9/p.7,8
10dpt- 14.1/p.15.1 😪
Brak❄️
2024r. Wracamy po przerwie
Zmiana kliniki Artvimed Kraków
07.2024 histeroskopia z Cd138 stan zapalny
09.2024 biopsja endometrium stan zapalny wyleczony👍
21.12.24 punkcja
Mamy 2❄️
20.02.2025 crio🙏
11dpt- bhcg <1.1😢 -
Stoktotka26 wrote:Czy można się przepisać do innego dr w klinice ?? Oni tam widza że się przepisałam albo jaki dr mnie wcześniej prowadził ??
Artvimed Kraków
10.2022 mamy 4 zdrowe ❄️
👱♀️87, 🧔 86
♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super.