Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

Badania

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Alicja92 Autorytet

Wysłany: 14 października 2014, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki jakie badania wykonywac w ktorym dniu cyklu? Jutro 3dc wiec ide na FSH, LH, estradiol i moze wyblagam prolaktyne i testoreon (mieszkam w UK i trzeba sie prosic). Jakie badania moge wykonac jeszcze? Mam stwierdzona IO. Lecze Gluco XR1000. Bede robic tsh, ft3, ft4, anty tez zrobie i co jeszcze? O co chodzi z wolnym testosteronem? Chce wszystko dokladnie sprawdzic, bo chce zaczac leczenie w UK. Z gory dziekuje za odpowiedzi, naprawde mi pomozecie :)

• bartusiowa-mama Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temat już nieświeży, ale może pomoże innym:

UDAJ SIĘ NA WIZYTĘ DO LEKARZA I POPROŚ O INDYWIDUALNĄ PORADĘ. Wszystkie informacje są zbiorem znalezionym w sieci i nie mogą być brane jako kompletna i kompetentna wiedza.

W pierwszej kolejności - należy zbadać to, co niezbędne. Wydawanie od razu pieniędzy na szczegółowe badania może i ma sens, ale sporo kosztuje.

Myślisz o dzidziusiu?
    Zacznij przyjmować:
    - najlepiej Inofolic lub Inofem (kuracja ok 70zł/mc przy przyjmowaniu 2 saszetek dziennie) - zawiera kwas foliowy i mio-inozytol.. A jeśli to za drogo to kwas foliowy.
    - wit D3
    - magnez
    - mile widziane witaminki prenatalne (uwaga na zdublowanie niektórych mikroelementów)
    - olej z wiesiołka przyjmowany wyłącznie! w I fazie cyklu poprawia wzrost komórki tym samym wpływając na lepszą jakość ciałka żółtego (dostarcza omega 6)
    - olej lniany (lub siemię lniane) - poprawia jakość śluzu (dostarcza omega 3)

BADANIA:
    3-5 DC:
    LH (30zł)
    FSH (30zł)
    AMH (drogie badanie ok 150zł)
    prolaktyna - ta po obciążeniu ponoć jest zbędna, zdania są podzielone. Ja jestem zdania, że ważniejsza jest ta podstawowa bez leku. Same zresztą decydujcie, są artykuły, można wyczytać. (30zł)
    estadiol (30zł)
    opcjonalnie: DHEA, DHEAS (45zł)

Na kilka dni przed planowaną owulacją - monitoring cyklu u ginekologa.
    Warto także zastanowić się nad badaniem śluzu pod kątem wrogości na plemniki (zapytaj swojego ginekologa).

7 DPO
    progesteron - ponieważ wydzielany jest skokowo - powinno sie wykonać 3 badania pod rząd np 6,7 i 8 dc (choć mowa jest także o 5,7 i 9 dc) (30zł jednorazowo)
    ponownie prolaktyna i estradiol (30zł, 30zł)

Dodatkowo w dowolnym terminie:
    TSH (20zł)
    aTPO (badanie na Hashimoto) (30zł)
    aTG
    FT3 (20zł)
    FT4 (20zł)
    testosteron (30zł)

Wszystkie badania są badaniami hormonalnymi i nie trzeba ich wykonywać na czczo (PRÓCZ PROLAKTYNY). Prolaktynę na czczo i "na spokojnie"

Warto także zbadać - niezależnie od dnia cyklu i na czczo:

morfologia (10zł)
    lipidogram (ok. 40zł)
    glukoza (5zł)

DLA PANÓW - obowiązkowo badanie nasienia - najlepiej w klinice - koszt około 150 zł (zależnie od miejsca)

Jeśli starania nie zaczną przynosić żadnego efektu - prawdopodobnie konieczne stanie się zbadania drożności jajowodów.... ok 600zł (państwowo także można - zrobiłam i przeżyłam, ból o którym piszą kobiety trwał 3 sek (3-4 razy) i był do zniesienia. )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2015, 08:35

oar89n7355899ln7.png

27.03.2013 - Bartuś - naturalny cud
    2015 - 3 x poronienie
    2016 - :)
  • bartusiowa-mama Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dubel

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2015, 07:27

oar89n7355899ln7.png

27.03.2013 - Bartuś - naturalny cud
    2015 - 3 x poronienie
    2016 - :)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ