Letnia promocja w OvuFriend!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 31 sierpnia a otrzymasz od nas prezent:

Jeżeli wykupisz abonament Premium w OvuFriend i zajdziesz w ciążę, będziesz mogła wykorzystać swój abonament w BellyBestFriend, w niesamowitym, w pełni spersonalizowanym, inteligentnym kalendarzu Twojej ciąży!

Promocja trwa do 31 sierpnia 2019 roku.

Wykup abonament Zamknij
Forum Starając się z pomocą medyczną Badania hormonalne
Odpowiedz

Badania hormonalne

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • GreenDot Koleżanka
    Postów: 63 14

    Wysłany: 14 lipca 2013, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, chcialabym zrobic badania hormonalne na wykluczenie nieplodnosci ale nie wiem dokladnie jakie i w ktorej fazie cyklu. Od prawie roku lecze sie w klinice nieplodnosci bo wykryli u mnie gruczolaka/guza przysadki spowodowanego wysoka prolaktyna. Od pol roku biore Parlodel i prolaktyna wrocila do normy. Co do gruczolaka to jeszcze nie wiem, bo tomografia bedzie dopiero we wrzesniu ale juz teraz chcialabym sprawdzic czy przez te leki inne hormonu nie ulegly zachwianiu. Stad tez chcialabym isc prywatnie na badania krwi ale nie wiem dokladnie jakie i kiedy. Napiszcie jakie Wam zlecano..

  • Kalia Autorytet
    Postów: 474 396

    Wysłany: 16 lipca 2013, 13:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, ja właśnie jestem w trakcie robienia badań. Progesteron robi się ok. 7 dnia po owulacji. Ja mam jeszcze zrobić TSH, prolaktynę, estradiol, FSH do 9 dnia cyklu.

    6dc6f14bbc.png
    Ciąża bliźniacza, córka i syn <3 <3
  • GreenDot Koleżanka
    Postów: 63 14

    Wysłany: 17 lipca 2013, 15:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki serdecznie, tak zrobie

  • Justine Autorytet
    Postów: 2587 3235

    Wysłany: 19 lipca 2013, 16:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh można robić w dowolnym dniu cyklu. Prolaktynę, LH, FSH, estradiol testosteron 3-6 dc a progesteron tak jak pisała Kasia ok 7 dni po owulacji :)

    Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • Kalia Autorytet
    Postów: 474 396

    Wysłany: 19 lipca 2013, 21:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś właśnie byłam na badaniach, wyniki w poniedziałek. Dodatkowo zrobiłam sobie testosteron bo od porodu, który był ponad 7 lat temu mam problemy z cerą. Zrobiłam też profilaktycznie cytomegalię bo podobno ten wirus też ma wpływ przy starankach. Progesteron robiłam wcześniej i mam dobry, nawet to widzę przy @ bo już w tym cyklu plamienie miałam przed tylko pół dnia. Zobaczymy w poniedziałek, tego dnia też mam wizytę u gina, pierwszy raz idę do innego z wynikami.

    6dc6f14bbc.png
    Ciąża bliźniacza, córka i syn <3 <3
  • Ala29 Przyjaciółka
    Postów: 87 77

    Wysłany: 28 lipca 2013, 18:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro też idę zrobić prywatnie hormony. Tak sama dla siebie, żeby wiedzieć, że wszystko jest ok, to może i starania będą efektywniejsz. Mi wszystko powiedzieli w labolatorium przez telefon, że fsh, lh i estradiol pomiedzy 2 a 5 d.c. , progesteron i prolaktyna 20-23 d.c. , prolaktyna do godziny 10 koniecznie, pozostale czyli dhea, testosteron , t3 oraz t4 dowolnie.

  • Justine Autorytet
    Postów: 2587 3235

    Wysłany: 30 lipca 2013, 09:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Progesteron bada się w 20-23dc jeśli ktoś ma regularne @ co 28 dni ;) Przy nieregularnych trzeba wiedzieć kiedy się miało owulację i wtedy dopiero po 7 dniach robić badanie :)

    Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • ecencia Autorytet
    Postów: 440 458

    Wysłany: 1 sierpnia 2013, 17:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    co sądzicie o moich wynikach?
    TSH mam 3,29 norma wg. laboratorium 0,25- 5,00
    Progesteron 17,53 norma w fazie lutealnej podanej przez lab 1,7-27
    Prolaktyna 22,1 norma lab. 4,8-23,3
    badanie zrobione w 23dc 8dpo
    ginekologa mam dopiero na 27 sierpnia i nie mam z kim tego teraz skonsultować :(

    0034e1d86d.png
    km5szbmhrutvp4cd.png
  • Domili Autorytet
    Postów: 1064 496

    Wysłany: 1 sierpnia 2013, 20:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

    Mam pytanie... mam krótką fazę lutealną (i w ogóle krótkie cykle do 24 dni). Chciałabym zrobić badania typu etradiol, progesteron itp., tylko nie wiem czy po skierowanie iść do ginekologa, czy endokrynologa?

    02.2016 - start z Gameta Gdynia (zaniżona rezerwa 0.94 + hashimoto)
    05.2016 - hsg, drożne
    21.10.2016 - pierwsza IUI - nieudana
    26.01.2017 - druga IUI - nieudana
    28.04.2017 - Chińczyk + dieta
    05.2018 - kariotypy ok,CTFR ok, MTHFR: C677T homo CC, A1298AC hetero AC
    06.2018 - AMH 1.2
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1252 338

    Wysłany: 2 sierpnia 2013, 11:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ecencia - masz za wysokie TSH (powinnaś mieć między 1-2 przy staraniach o ciążę) i przez to prawdopodobnie podwyższoną prolaktynę (niby mieści się w normie, ale już ledwo, ledwo). Progesteron jest ok - chociaż może byłby wyższy, gdyby obniżyć prolaktynę i unormować TSH.

    A co do TSH nie daj się zbyć ginekologowi, jak powie, że jest ok, bo przecież mieści się w normie. Jak ci skoczy w ciąży jeszcze bardziej, mogą wyniknąć z tego problemy.

    Warto byłoby iść do endokrynologa i zrobić dodatkowe badania: FT3, FT4 i przeciwciała tarczycowe, żeby sprawdzić, czy czasem nie masz Hashimoto, lub niedoczynności. Wtedy w ciąży opieka endo byłaby konieczna.

    Starania o drugie dziecko
    2 lata starań/cykle 24-26 dni/ owu 10-11 dc/ fl 14-15 dni

    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami - listopad 2018 (25 cs)
    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    LH:FSH poniżej 0,6
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    Wysoka homocysteina
    TSH 3,880 uIU/ml (lipiec 2018) -> 1,3 uIU/ml (październik 2018)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018)
  • Blysk_kotka Ekspertka
    Postów: 247 210

    Wysłany: 3 sierpnia 2013, 15:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie robiłam badanie prolaktyny i progesteronu i na wyniku mam napisane prg 20.66 norma faza lutealna: 1.66 - 27.00 i G-PROGESTERON (S) [N55]
    PRG 65.8 nmol/l norma faza lutealna: 5.3-86.0 i zastanawiam sie co to jest ten g-progesteron ?

    "Gdy idzie o zachodzenie w ciąże , jajeczka kobiety są jak jajka na miekko, nigdy nie wiesz kiedy będą w sam raz"
  • kalitria Autorytet
    Postów: 545 754

    Wysłany: 6 sierpnia 2013, 19:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewuszki a ja powiele moj post tutaj moze ktos doradzi?

    Badania krwi ogolne - w normie
    FSH - 6.91 mIU/ml [3,9-12.0]
    LH - 8.86 mIU/ml [1.5-8.0]
    PROLAKTYNA - 19.8 ng/ml [1.3-25]
    TSH - 2.66 mIU/ml [0.4-4.0]
    TESTOSTERON - 0.39 ngr/ml [0.1-0.9]
    ESTRADIOL - 60.75 pg/ml [18-147]

    zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • Ala29 Przyjaciółka
    Postów: 87 77

    Wysłany: 6 sierpnia 2013, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaltiria, ja ostatnio zanim poszlam do lekarza konsultowalam swoje wyniki na fajnym forum, polecam :
    http://commed.pl/endokrynolog-vf4.htm?sid=d6d8356b80a738b0c3b5a4c34c0c55ec

    Wklejam Tobie rowniez wycinek informacji na temat gonadotropin Lh i fsh :

    Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania

    Ty masz stosunek 1,28 ale lepiej to skonsultowac z lekarzem, tak dla wewnetrznego spokoju.
    Prolaktyna moim zdaniem ok, co sugeruje, ze progesteron tez powinien byc ok, ale ja tez mam prolaktyne dobra, mimo to ide na progesteron 7 dni po owu

  • kalitria Autorytet
    Postów: 545 754

    Wysłany: 6 sierpnia 2013, 22:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Ala za wsparcie. Juz wyslalam tam swoj post, mam nadzieje ze dostane odp zanim udam sie do lekarza. Nie zebym sie wielce martwila, ale lubie byc ten jeden krok do przodu :) Dziekuje raz jeszcze!

    zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • Reni Autorytet
    Postów: 18636 91980

    Wysłany: 7 sierpnia 2013, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    *

    Wiadomość wyedytowana przez autora 18 czerwca 2015, 09:29

    kalitria lubi tę wiadomość

    2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! animal-graphics-bees-470202.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • kalitria Autorytet
    Postów: 545 754

    Wysłany: 7 sierpnia 2013, 12:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzienx Reni. Potrzebny urlop od Ovu po przeczytaniu ile tam tego, co do czego, i od czego co zależy. Matko i córko... A człowiek w czasach studenckich robił wszystko żeby w ciążę nie zajść. Teraz zrobiłby wszystko żeby tylko jakaś szansa była... Ironia losu...

    zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 czerwca 2015, 17:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was,
    nie wiem czy piszę w dobrym wątku, ale nigdzie nie mogę znaleźć idealnie pasującego do mojjego pytania. Otóż zrobiłam badania hormonalne w 3 dc, i dziś odebrałam wyniki. Nie znam się na tym, wiec może któraś z Was, bardziej doświadczonych się wypowie, czy są ok, a jeśli nie, to co jest nie tak.Oczywiście do gina idę, ale dopiero za miesiąc, a tyle w niepewności nie wytrzymam. Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
    Estradiol 135,7 pmol/l (f. folikularna 46 - 607)
    FSH 6,07 U/l (f. folikularna 3,5 - 12,5)
    LH 5 U/l ( folikularna 2,4 - 12,6)
    Prolaktyna 292,9 mU/l (folikularna 127 - 637)
    Testoteron 1,7 nmol/l ( 0,22 - 2.9)

    Proszę o pomoc, to dla mnie czarna magia :D

  • Alincia Autorytet
    Postów: 507 403

    Wysłany: 1 lipca 2015, 09:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, zrobiłam badania przed kwalifikacją:

    TSH 1,64 µIU/ml

    anty-TPO anty-TPO 0,05 IU/ml
    anty-TG anty-TG 0,90 IU/ml

    FSH FSH 3,59 mIU/ml

    Prolaktyna Prolaktyna 19,60 ng/ml

    Jak sądzicie- wszystko ok?

    jigt0hs.png
  • asioczek86 Autorytet
    Postów: 996 654

    Wysłany: 9 lipca 2015, 16:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka, badania robione w 3dc:
    prolaktyna 1001 (norma 127-637)
    fsh 7,66 (3,85-8,78)
    lh 6,04 (2,12-10,89)
    estradiol 34,32 (27-122)
    testosteron 94,81 (10-75)
    wiem, że beznadziejne wyniki. myślicie czy tu ginekolog wystarczy?

    8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

    atdci09ken4tz24o.png

    o148zbmhik1ekq2b.png
  • Sandramome Znajoma
    Postów: 20 1

    Wysłany: 23 stycznia, 20:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba każda z nas wie, że w leczeniu zaburzeń endokrynologicznych dokładne badania to podstawa.

    Ostatnio zrobiłam w jednej z klinik w Gdańsku i jestem mega zadowolona. Załatwiłam wszystko w jednym miejscu i szybko!

1 2

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)