Forum Starając się z pomocą medyczną Badanie KIR na problem z implantacją zarodka
Odpowiedz

Badanie KIR na problem z implantacją zarodka

Oceń ten wątek:
  • anulka-b5 Autorytet
    Postów: 824 243

    Wysłany: 6 maja 2019, 16:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zulka wrote:
    Cześć dziewczyny jestem tu nowa i mam nadzieję, że mi pomożecie.
    Napiszcie mi proszę czy KIR-y robi się na czczo i czy jednocześnie mąż musi badać poziom przeciwciał HLA ? Z góry dziękuje za odpowiedź.
    Kiry nie muszą być naczczo. My badalismy zaraz po wizycie u docenta.

    anulka
    34 lata
    2017 AMH 3.5
    Słabe nasienie
    09.2017 Start ICSI w Salve
    03.2018 usunięcie torbieli
    05.2018 ICSI
    06.2018 I transfer 4AA udany 8tc:(
    11.2018 II Transfer 3AB
    04.12.2018 BETA HCG 260 6 tc:(
    03.06.2019 III Transfer 3AB z Accofilem Beta nie drgneła:(

    2019 AMH 2.42
    Sierpień 2019 drugie ICSI
    18 komorek - uzyskano 5 blastocyst (3AB, 2x4AA, 2x2BB)
    12 sierpień 2019 I transfer 3AB - beta nie drgnela:(

    Halotyp BX
    Brak ważnych KIR: 2DL5A, 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 3DP1
    NK 12%
  • njut Autorytet
    Postów: 4832 2349

    Wysłany: 6 maja 2019, 16:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zulka wrote:
    Cześć dziewczyny jestem tu nowa i mam nadzieję, że mi pomożecie.
    Napiszcie mi proszę czy KIR-y robi się na czczo i czy jednocześnie mąż musi badać poziom przeciwciał HLA ? Z góry dziękuje za odpowiedź.
    Nie ma potrzeby robić na czczo bo są to badania genetyczne.
    Możesz od razu zrobić KIR i HLA-C a mąż HLA-C albo sam KIR i jeśli wyjdzie AA to pogłębiać diagnostykę o HLA-C.

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, ... czeka 8A, 8A ❄️❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • zulka Autorytet
    Postów: 1247 1289

    Wysłany: 6 maja 2019, 16:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje dziewczyny za odpowiedz.

  • Nusieńka Przyjaciółka
    Postów: 163 38

    Wysłany: 6 maja 2019, 19:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli macie KIR AA, czy każda z Was robiła u siebie HLA-C?

    Lusia2008
  • njut Autorytet
    Postów: 4832 2349

    Wysłany: 6 maja 2019, 19:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nusieńka wrote:
    Dziewczyny, jeśli macie KIR AA, czy każda z Was robiła u siebie HLA-C?
    Ja nie robiłam bo u męża wyszło tylko C1.

    11 i ostatni rok starań
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, ... czeka 8A, 8A ❄️❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • anulka-b5 Autorytet
    Postów: 824 243

    Wysłany: 6 maja 2019, 20:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Didik34 jak po usg?

    anulka
    34 lata
    2017 AMH 3.5
    Słabe nasienie
    09.2017 Start ICSI w Salve
    03.2018 usunięcie torbieli
    05.2018 ICSI
    06.2018 I transfer 4AA udany 8tc:(
    11.2018 II Transfer 3AB
    04.12.2018 BETA HCG 260 6 tc:(
    03.06.2019 III Transfer 3AB z Accofilem Beta nie drgneła:(

    2019 AMH 2.42
    Sierpień 2019 drugie ICSI
    18 komorek - uzyskano 5 blastocyst (3AB, 2x4AA, 2x2BB)
    12 sierpień 2019 I transfer 3AB - beta nie drgnela:(

    Halotyp BX
    Brak ważnych KIR: 2DL5A, 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 3DP1
    NK 12%
  • didik34 Autorytet
    Postów: 2268 2587

    Wysłany: 6 maja 2019, 20:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka-b5 wrote:
    Didik34 jak po usg?
    Anulka, wszystko dobrze dziękuje. Biło już nawet serduszko🙈
    Teraz tylko wytrzymać do 12 tc😬

    sylwia211987, anulka-b5, asienka30, karolcia35, Velvet.teddy, njut, Megi13 lubią tę wiadomość

    38 lat, 4 lata starań, endometrioza II st., KIR AA, nk 20% , HBA 65%
    2 IUI :(
    Kwiecień 2018 start IVF
    27.05.2018 8 tc [*]
    02.10.2018 10 tc [*]
    16.02.2019 beta 0
    Kwiecień 2019 start IVF 2 z accofilem.
    4AA na pokładzie ❤️
    ❄️❄️

    05.01.2020 Kubuś🥰❤️
  • anulka-b5 Autorytet
    Postów: 824 243

    Wysłany: 6 maja 2019, 21:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    didik34 wrote:
    Anulka, wszystko dobrze dziękuje. Biło już nawet serduszko🙈
    Teraz tylko wytrzymać do 12 tc😬
    Super teraz musi być już tylko dobrze 😀

    didik34 lubi tę wiadomość

    anulka
    34 lata
    2017 AMH 3.5
    Słabe nasienie
    09.2017 Start ICSI w Salve
    03.2018 usunięcie torbieli
    05.2018 ICSI
    06.2018 I transfer 4AA udany 8tc:(
    11.2018 II Transfer 3AB
    04.12.2018 BETA HCG 260 6 tc:(
    03.06.2019 III Transfer 3AB z Accofilem Beta nie drgneła:(

    2019 AMH 2.42
    Sierpień 2019 drugie ICSI
    18 komorek - uzyskano 5 blastocyst (3AB, 2x4AA, 2x2BB)
    12 sierpień 2019 I transfer 3AB - beta nie drgnela:(

    Halotyp BX
    Brak ważnych KIR: 2DL5A, 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 3DP1
    NK 12%
  • Liolia Autorytet
    Postów: 821 1051

    Wysłany: 6 maja 2019, 21:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, prosze, doradzcie coś..

    mam kir aa u partnera hla c1c2, wysokie NK, teraz mieliśmy transfer z accofilem i beta nawet nie drgnela... zdają się że z implantacją jest największy problem..

    Co jeszcze można zbadać albo zrobić żeby wspomóc implantacji zarodków?

    Czy można jakoś wspomóc na cykle naturalnym bo do następnego in vitro musimy odczekać 2 cykle? Jakie suplementy i witaminy są zalecane?

    38 lat, amh 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 31% (aktualnie 23%)
    Novum
    11.2018 - ICSI krótki, 2 komórki, 1 zarodek w 3 dobie 10 blastomerów :(
    1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy nie usunięte.
    04.2019 - ICSI cykl natur., 4 komórki, 2 zarodki w 2 dobie 2 i 3 blastomery :(
    07.2019 - ICSI cykl natur., 2 komórki, 2 zarodki w 3 dobie 14+AH i 6 blastomerów :(
    10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    11.2019 - ICSI cykl natur., 0 komórek. :(
    Kriobank
    12.2019 - ICSI krotki protokół, 1 komórka, 1 zarodek w 2 dobie 3 blastomery :(
    2-4.2020 - ICSI ultra długi protokół + testosteron + HW, 6 komórek, 3 zarodki w 5 dobie. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    5.2020 - jedna śnieżynka nie rozmroziła się, FET 2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    7-9.2020 - ICSI długi protokół + testosteron + HW, 2 komórki, 3 doba - 8b, 8b, 5 doba - 3bb. ET - 7dpt-40, 9dpt-90, 11dpt-?

    accofil, AH, atosiban, embrioglue, encorton, heparyna, akard
  • didik34 Autorytet
    Postów: 2268 2587

    Wysłany: 6 maja 2019, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    Dziewczyny, prosze, doradzcie coś..

    mam kir aa u partnera hla c1c2, wysokie NK, teraz mieliśmy transfer z accofilem i beta nawet nie drgnela... zdają się że z implantacją jest największy problem..

    Co jeszcze można zbadać albo zrobić żeby wspomóc implantacji zarodków?

    Czy można jakoś wspomóc na cykle naturalnym bo do następnego in vitro musimy odczekać 2 cykle? Jakie suplementy i witaminy są zalecane?
    Mnie tez beta nie drgnęła przy poprzednim transferze. Mamy te same dupiate parametry co Wy.
    Teraz się udało i oby tak dalej. Nie emocjonuje się jeszcze, bo u mnie problemy zaczynały się w okolicach 6 tc.
    Moja pani dr tłumaczyła to tym, ze z nie każdego zarodka jest ciąża. Wiec moze to po prostu nie był ten...😔
    I już nie wspomagaj się żadnymi suplami przy tych nk😉

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2019, 21:41

    38 lat, 4 lata starań, endometrioza II st., KIR AA, nk 20% , HBA 65%
    2 IUI :(
    Kwiecień 2018 start IVF
    27.05.2018 8 tc [*]
    02.10.2018 10 tc [*]
    16.02.2019 beta 0
    Kwiecień 2019 start IVF 2 z accofilem.
    4AA na pokładzie ❤️
    ❄️❄️

    05.01.2020 Kubuś🥰❤️
  • Liolia Autorytet
    Postów: 821 1051

    Wysłany: 6 maja 2019, 21:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    didik34 wrote:
    Mnie tez beta nie drgnęła przy poprzednim transferze. Mamy te same dupiate parametry co Wy.
    Teraz się udało i oby tak dalej. Nie emocjonuje się jeszcze, bo u mnie problemy zaczynały się w okolicach 6 tc.
    Moja pani dr tłumaczyła to tym, ze z nie każdego zarodka jest ciąża. Wiec moze to po prostu nie był ten...😔
    I już nie wspomagaj się żadnymi suplami przy tych nk😉

    Ja w dodatek mam nizkie amh, to też problem który wymaga supplemenracji, ale ostatnie zrezygnowałam z q10 przez te nk...

    38 lat, amh 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 31% (aktualnie 23%)
    Novum
    11.2018 - ICSI krótki, 2 komórki, 1 zarodek w 3 dobie 10 blastomerów :(
    1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy nie usunięte.
    04.2019 - ICSI cykl natur., 4 komórki, 2 zarodki w 2 dobie 2 i 3 blastomery :(
    07.2019 - ICSI cykl natur., 2 komórki, 2 zarodki w 3 dobie 14+AH i 6 blastomerów :(
    10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    11.2019 - ICSI cykl natur., 0 komórek. :(
    Kriobank
    12.2019 - ICSI krotki protokół, 1 komórka, 1 zarodek w 2 dobie 3 blastomery :(
    2-4.2020 - ICSI ultra długi protokół + testosteron + HW, 6 komórek, 3 zarodki w 5 dobie. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    5.2020 - jedna śnieżynka nie rozmroziła się, FET 2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    7-9.2020 - ICSI długi protokół + testosteron + HW, 2 komórki, 3 doba - 8b, 8b, 5 doba - 3bb. ET - 7dpt-40, 9dpt-90, 11dpt-?

    accofil, AH, atosiban, embrioglue, encorton, heparyna, akard
  • Liolia Autorytet
    Postów: 821 1051

    Wysłany: 6 maja 2019, 21:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    didik34 wrote:
    Mnie tez beta nie drgnęła przy poprzednim transferze. Mamy te same dupiate parametry co Wy.
    Teraz się udało i oby tak dalej. Nie emocjonuje się jeszcze, bo u mnie problemy zaczynały się w okolicach 6 tc.
    Moja pani dr tłumaczyła to tym, ze z nie każdego zarodka jest ciąża. Wiec moze to po prostu nie był ten...😔
    I już nie wspomagaj się żadnymi suplami przy tych nk😉

    A co miałaś przy ostatnim transferze oprócz accofilu?

    38 lat, amh 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 31% (aktualnie 23%)
    Novum
    11.2018 - ICSI krótki, 2 komórki, 1 zarodek w 3 dobie 10 blastomerów :(
    1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy nie usunięte.
    04.2019 - ICSI cykl natur., 4 komórki, 2 zarodki w 2 dobie 2 i 3 blastomery :(
    07.2019 - ICSI cykl natur., 2 komórki, 2 zarodki w 3 dobie 14+AH i 6 blastomerów :(
    10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    11.2019 - ICSI cykl natur., 0 komórek. :(
    Kriobank
    12.2019 - ICSI krotki protokół, 1 komórka, 1 zarodek w 2 dobie 3 blastomery :(
    2-4.2020 - ICSI ultra długi protokół + testosteron + HW, 6 komórek, 3 zarodki w 5 dobie. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    5.2020 - jedna śnieżynka nie rozmroziła się, FET 2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    7-9.2020 - ICSI długi protokół + testosteron + HW, 2 komórki, 3 doba - 8b, 8b, 5 doba - 3bb. ET - 7dpt-40, 9dpt-90, 11dpt-?

    accofil, AH, atosiban, embrioglue, encorton, heparyna, akard
  • didik34 Autorytet
    Postów: 2268 2587

    Wysłany: 6 maja 2019, 21:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    Ja w dodatek mam nizkie amh, to też problem który wymaga supplemenracji, ale ostatnie zrezygnowałam z q10 przez te nk...
    Ja mojego już nawet nie badam. Dwie stymulacje temu miałam 1,2...

    38 lat, 4 lata starań, endometrioza II st., KIR AA, nk 20% , HBA 65%
    2 IUI :(
    Kwiecień 2018 start IVF
    27.05.2018 8 tc [*]
    02.10.2018 10 tc [*]
    16.02.2019 beta 0
    Kwiecień 2019 start IVF 2 z accofilem.
    4AA na pokładzie ❤️
    ❄️❄️

    05.01.2020 Kubuś🥰❤️
  • didik34 Autorytet
    Postów: 2268 2587

    Wysłany: 6 maja 2019, 22:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    A co miałaś przy ostatnim transferze oprócz accofilu?
    Accofil 1/3 dawki codziennie, neoparin codziennie, encorton 10 mg dziennie, estrofem, duphaston 2x2, utrogestan3x1, i agolutin domięśniowo codziennie.No i femibion wiadomka😉

    38 lat, 4 lata starań, endometrioza II st., KIR AA, nk 20% , HBA 65%
    2 IUI :(
    Kwiecień 2018 start IVF
    27.05.2018 8 tc [*]
    02.10.2018 10 tc [*]
    16.02.2019 beta 0
    Kwiecień 2019 start IVF 2 z accofilem.
    4AA na pokładzie ❤️
    ❄️❄️

    05.01.2020 Kubuś🥰❤️
  • asienka30 Autorytet
    Postów: 1205 1250

    Wysłany: 6 maja 2019, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    didik34 wrote:
    Anulka, wszystko dobrze dziękuje. Biło już nawet serduszko🙈
    Teraz tylko wytrzymać do 12 tc😬
    Pięknie :) czekałam na te dobre informacje od Ciebie :) oby 2 trymestr był już mniej stresujacy.

    didik34 lubi tę wiadomość

    yy12gx5.png
    KIR AA, PCO, PAI-1, MTHFR, ANA1 dodatnie, obniżone parametry nasienia
    starania od 2015
    4 nieudane IUI
    operacja zpn - poprawa fragmentacji
    I podejście do IVF: 9 lipca punkcja (16 kumulusow, 8 komórek, 6 dojrzalych), 14 lipca - transfer 1 blastki :(
    3 mrozaczki...
    sierpień 2018 - scratching endometrium
    12 września - crio :(
    11 października - crio :(
    15 .02.2019 - start II procedury
    01.03.2019 - transfer 3-dniowego Kropka; 12 dpt - beta hcg 259,9; 14 dpt - beta hcg 912,4; 17 dpt - beta hcg 2719,0; 20 dpt - beta hcg 8518,0; 23 dpt - beta hcg 22385,0; mamy <3
  • Liolia Autorytet
    Postów: 821 1051

    Wysłany: 6 maja 2019, 22:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    didik34 wrote:
    Accofil 1/3 dawki codziennie, neoparin codziennie, encorton 10 mg dziennie, estrofem, duphaston 2x2, utrogestan3x1, i agolutin domięśniowo codziennie.No i femibion wiadomka😉

    Ja nie mialam neoparinu, encortonu i agolutinu..
    Accofil miałam co 3 dni. na co są te leki? Może warto zapytać u P przed następnym podejściem?

    38 lat, amh 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 31% (aktualnie 23%)
    Novum
    11.2018 - ICSI krótki, 2 komórki, 1 zarodek w 3 dobie 10 blastomerów :(
    1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy nie usunięte.
    04.2019 - ICSI cykl natur., 4 komórki, 2 zarodki w 2 dobie 2 i 3 blastomery :(
    07.2019 - ICSI cykl natur., 2 komórki, 2 zarodki w 3 dobie 14+AH i 6 blastomerów :(
    10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    11.2019 - ICSI cykl natur., 0 komórek. :(
    Kriobank
    12.2019 - ICSI krotki protokół, 1 komórka, 1 zarodek w 2 dobie 3 blastomery :(
    2-4.2020 - ICSI ultra długi protokół + testosteron + HW, 6 komórek, 3 zarodki w 5 dobie. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    5.2020 - jedna śnieżynka nie rozmroziła się, FET 2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    7-9.2020 - ICSI długi protokół + testosteron + HW, 2 komórki, 3 doba - 8b, 8b, 5 doba - 3bb. ET - 7dpt-40, 9dpt-90, 11dpt-?

    accofil, AH, atosiban, embrioglue, encorton, heparyna, akard
  • didik34 Autorytet
    Postów: 2268 2587

    Wysłany: 6 maja 2019, 23:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liolia wrote:
    Ja nie mialam neoparinu, encortonu i agolutinu..
    Accofil miałam co 3 dni. na co są te leki? Może warto zapytać u P przed następnym podejściem?
    Ten zestaw oprócz agolutinu zalecił mi docent.
    Agolutin to progesteron. Reszta to standard. Miałam przy każdym transferze i docent tez to podtrzymał. Może faktycznie warto po nieudanym transferze się skonsultować .

    38 lat, 4 lata starań, endometrioza II st., KIR AA, nk 20% , HBA 65%
    2 IUI :(
    Kwiecień 2018 start IVF
    27.05.2018 8 tc [*]
    02.10.2018 10 tc [*]
    16.02.2019 beta 0
    Kwiecień 2019 start IVF 2 z accofilem.
    4AA na pokładzie ❤️
    ❄️❄️

    05.01.2020 Kubuś🥰❤️
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 maja 2019, 07:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nusieńka wrote:
    Dziewczyny, jeśli macie KIR AA, czy każda z Was robiła u siebie HLA-C?

    My nie robiliśmy mimo tego że mam kir aa, miałam jeden transfer beta też nie drgnela jutro drugie podejście zobaczymy, didik dobrze rozumiem że ty miałaś już jedno podejście z accofilem gdzie beta nie drgnela?

    Nusieńka lubi tę wiadomość

  • didik34 Autorytet
    Postów: 2268 2587

    Wysłany: 7 maja 2019, 07:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak miałam jedno podejście nieudane na accofilu. Ale dwa razy zanim się zdiagnozowalam było bez i moje ciąże zatrzymały się w 6 i w 10 tc. U mnie z zagnieżdżaniem nie ma problemu tylko potem coś się dzieje...

    38 lat, 4 lata starań, endometrioza II st., KIR AA, nk 20% , HBA 65%
    2 IUI :(
    Kwiecień 2018 start IVF
    27.05.2018 8 tc [*]
    02.10.2018 10 tc [*]
    16.02.2019 beta 0
    Kwiecień 2019 start IVF 2 z accofilem.
    4AA na pokładzie ❤️
    ❄️❄️

    05.01.2020 Kubuś🥰❤️
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3173 701

    Wysłany: 7 maja 2019, 07:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam calcort 6 mg około 60 tabletek, ważny do czerwca br.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
‹‹ 116 117 118 119 120 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

„Nie mogę zajść w ciążę!” – najczęstsze problemy z płodnością u kobiet

Czy zastanawiałaś się kiedy powinnaś zacząć martwić się, jeśli pomimo waszych starań nie możesz zajść w ciążę? Czy lepiej cierpliwie czekać, czy może gdy nadejdą pierwsze obawy, od razu skonsultować się z lekarzem? Przeczytaj jakie są niepokojące objawy, których nie powinnaś ignorować i jakie są potencjalne rozwiązania zwiększające szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego