X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną brak jajnika- inseminacja
Odpowiedz

brak jajnika- inseminacja

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • bettka Debiutantka

Wysłany: 10 lutego 2019, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :) czy są tu dziewczyny które mają tylko jeden jajnik i jeden jajowód? mam pytanie czy w takim przypadku konieczna jest inseminacja lub in vitro czy jest szansa zajscia w ciaze naturalnie?

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2019, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bettka wrote:
    hej :) czy są tu dziewczyny które mają tylko jeden jajnik i jeden jajowód? mam pytanie czy w takim przypadku konieczna jest inseminacja lub in vitro czy jest szansa zajscia w ciaze naturalnie?
    Jesli z tego jajnika masz owulacje a jajowod jest drozny to sa szanse na naturalna ciaze.
    Pytanie tez brzmi: jesli owulujesz z tego jajnika to jak czesto? Bo jesli przejal funkcje tego, ktorego nie ma to masz szanse w kazdym cyklu, jesli owuluje co drugi miesiac to masz o 50%mniej szans w roku niz normalnie, a jak rzadziej to szanse spadaja i wtedy lepiej pomyslec o in vitro.

Ale...wazne czy jajowodów jest ok i czy np nasienie jest ok.

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • bettka Debiutantka

Wysłany: 10 lutego 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Jesli z tego jajnika masz owulacje a jajowod jest drozny to sa szanse na naturalna ciaze.
    Pytanie tez brzmi: jesli owulujesz z tego jajnika to jak czesto? Bo jesli przejal funkcje tego, ktorego nie ma to masz szanse w kazdym cyklu, jesli owuluje co drugi miesiac to masz o 50%mniej szans w roku niz normalnie, a jak rzadziej to szanse spadaja i wtedy lepiej pomyslec o in vitro.

Ale...wazne czy jajowodów jest ok i czy np nasienie jest ok.
    jajowód jest ok mialam laparoskopie. lekarz wlasnie ze wzgeldu na ten jeden jajnik i jeden jajowod od razu powiedzial o in vitro . troche sie przestraszylam bo szczerze mialam nadzieje ze naturalnie sie nam uda :( nie sprawdzal mi wgl cykli czy sa owulacje itd tylko od razu zaproponowal in vitro . ewentualnie sprobowac inseminacji i wlasnie sie bedziemy przygotowywac :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2019, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bettka wrote:
    jajowód jest ok mialam laparoskopie. lekarz wlasnie ze wzgeldu na ten jeden jajnik i jeden jajowod od razu powiedzial o in vitro . troche sie przestraszylam bo szczerze mialam nadzieje ze naturalnie sie nam uda :( nie sprawdzal mi wgl cykli czy sa owulacje itd tylko od razu zaproponowal in vitro . ewentualnie sprobowac inseminacji i wlasnie sie bedziemy przygotowywac :(
    Hej,
    Możecie spróbować np 3x z IUI. Do tej procedury się stymuluje jajniki do pracy, więc i ten jeden u Ciebie podejmie pewnie pracę i wyhodujesz może i nie jeden pęcherzyk. Nasienie przed podaniem też jest preparowane i droga dla plemników zostaje skrócona. Są tutaj jakieś plusy :)

bettka lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ