X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Brak refundacji leków - dylemat
Odpowiedz

Brak refundacji leków - dylemat

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lara7777 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lipca 2023, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

Chyba nietypowy temat ale chcialabym zapytać te z was, które nie mając refundacji na leki do ivf odkupiły je od prywatnych osób. Stoje własnie przed takim dylematem. Jak wszystkie wiemy koszty leków bez refundacji są ogromne i chęc ograniczenia tego kosztu jest bardzo duża natomiast ja troche jestem z tych wszystkiego się obawiających i oczywiście cudownie jakby się udało te masakryczne koszty ograniczyć ale ciągle mam w glowie takie mysli "a czy na pewno lek był dobrze przechowywany?". Lekarze i położne setki razy mi powtarzali jak bardzo ważne jest odpowiednie przechowywanie leku i jego precyzyjne rozrobienie bo może to mieć olbrzymi wplyw na stymulacje. Praktycznie wszystkie te leki wymagają trzymania w lodówce, pamietam jak jeszcze mając refundacje na menopur jechałam z nim z duszą na ramieniu szybciutko do domu żeby się nie ogrzał przed rozrobieniem. Z drugiej strony wszystkie tu jestesmy w podobnej sytuacji i ja sama zrobiłabym wszystko co w mojej mocy aby lek który moge sprzedać był pełnowartościowy. Gdyby to nie były tak dramatyczne rożnice cenowe nie zawracałabym sobie głowy ale w mojej sytuacji to jest troche na zasadzie robić jeszcze raz stymulacje czy nie (bo jak policzyłam koszt procedury bez refundacji plus leki to okazuje się że chyba mnie nie stać :(
    Chcialabym zapytać o wasze podejście do tego tematu :) czy też były tego typu obawy i czy finalnie było wszystko ok? Potrzebuje chyba zeby mnie ktoś uspokoił :)

Wiek - 40 lat
    Amh - 0.8
    Starania od 2018

06.2020 - histeroskopia usunięcie polipa

09.2021 - 1xIUI- beta 0

12.2021 - 1 procedura IVF, pobrano 5 komórek, uzyskano 3 zarodki
    Transfer (lutinus, luteina, acard) - beta 0

01.2022 - biopsja endo - brak stanu zapalnego

02.2022 - crio 2 zarodkow (neoparin, acard, lutinus, progesteron besins), beta 0

09.2022 - laparoskopia, wycięcie niewielkich ognisk endometriozy z wiazadeł k-m

03.2023 - 2 procedura IVF, pobrano 3 komórki, tylko 1 zarodek z 5 doby
    Transfer (prograf, neoparin, glucophage 500, acard, lutinus, progesteron besins)
    7dpt - beta hcg - 8.7, 9dpt - beta hcg - 10.4 , 12dpt - 2.4💔

07.2023: Dr Pasnik: Allo Mlr - 22.5, Cross match - 24.8 - Tarivid i metronizadol przez 10 dni

08.2023 - 3 procedura IVF (dlugi protokół - menopur 225, recovelle 12) 7 pęcherzyków, 5 pobranych komórek, 4 dojrzałe, nie zapłodniła się żadna 😥😥

08.2024
    Naturals - beta hcg 2.539 🥰🥰
  • Hania2010 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2023, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też z racji wieku już nie miałam refundacji na leki do stymulacji tak jak piszesz zastanawiałam się czy poszukać na forum i odkupić zaryzykowałam i nawet menopur odkupilam od dziewczyn nie mieszkajacych obok mnie wyszło taniej nie powiem że nie aktualnie jestem już po stymulacji wszystko poszło zgodnie z planem ja akurat kupowałam jeszcze jak było ogólnie zimno (marzec-kwiecen) teraz z racji pogody nie wiem czy bym się odważyła

• MalaSu Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2023, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara7777 wrote:
    Dziewczyny,

Chyba nietypowy temat ale chcialabym zapytać te z was, które nie mając refundacji na leki do ivf odkupiły je od prywatnych osób. Stoje własnie przed takim dylematem. Jak wszystkie wiemy koszty leków bez refundacji są ogromne i chęc ograniczenia tego kosztu jest bardzo duża natomiast ja troche jestem z tych wszystkiego się obawiających i oczywiście cudownie jakby się udało te masakryczne koszty ograniczyć ale ciągle mam w glowie takie mysli "a czy na pewno lek był dobrze przechowywany?". Lekarze i położne setki razy mi powtarzali jak bardzo ważne jest odpowiednie przechowywanie leku i jego precyzyjne rozrobienie bo może to mieć olbrzymi wplyw na stymulacje. Praktycznie wszystkie te leki wymagają trzymania w lodówce, pamietam jak jeszcze mając refundacje na menopur jechałam z nim z duszą na ramieniu szybciutko do domu żeby się nie ogrzał przed rozrobieniem. Z drugiej strony wszystkie tu jestesmy w podobnej sytuacji i ja sama zrobiłabym wszystko co w mojej mocy aby lek który moge sprzedać był pełnowartościowy. Gdyby to nie były tak dramatyczne rożnice cenowe nie zawracałabym sobie głowy ale w mojej sytuacji to jest troche na zasadzie robić jeszcze raz stymulacje czy nie (bo jak policzyłam koszt procedury bez refundacji plus leki to okazuje się że chyba mnie nie stać :(
    Chcialabym zapytać o wasze podejście do tego tematu :) czy też były tego typu obawy i czy finalnie było wszystko ok? Potrzebuje chyba zeby mnie ktoś uspokoił :)

Na opakowaniu Menopur kupowanego w Polsce napisane ze przed rozpuszczenie trzymać w lodowce, na opakowaniu Menopur kupowanego w Czechach jest napisane trzymać w temperaturze pokojowej Max 25st.

Czy oznacza to, ze to są zupelnieninne leki z ta sama substancja czynna, które nazywają się tak samo?

Ona 🙎‍♀️36 On 🤵‍♂️37
    Starania 5lat
    2020 3x inseminacja
    2021 2x transfer
    1transfer świeży ❌
    2 transfer blastocysta 4AA- biochem
    1.06.2022- wyłuszczenie mięśniaka 8cm

7.2023- punkcja
    17 pobranych 12 dojrzałych 10 zapłodnionych
    ❄️❄️❄️ 5dniowe (2x ExB/A i 1x B/A)

AMH 2,96
    IO
    Niedoczynność tarczycy ( jedni mówią, ze jest inni, ze nie ma)
    Kariotypy 🆗
    Mutacja FV R2 heterozygotyczny
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ