X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Ciałko żółte PCO USG
Odpowiedz

Ciałko żółte PCO USG

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kasia79 Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Może będziecie wiedziały jak to wytłumaczyć. Ostatnio dostałam lerozol na wzrost pęcherzyków, bo się okazało, że mam zespół policystycznych jajników. Pęcherzyk ładnie urósł i w 13 dniu cyklu miał 21 mm, dostałam na wszelki wypadek lek na pęknięcie (nie pamiętam nazwy) i to było o godz 11 właśnie 13 dnia cylku. Lekarz mi powiedział, że owulacja będzie prawdopodobnie 14 dnia cyklu po południu lub wieczorem. Faktycznie coś tam mnie bolało ciągnęło, temperatura mi lekko skoczyła i postanowiłam sprawdzić 17 dnia cyklu czy owulacja się odbyła, no i okazało się, że faktycznie na jajniku nie ma pęcherzyka, ale nie ma również płynu w zatoce douglasa, ani nic lekarz nie wspomniał o ciałku żołtym, więc teraz nic z tego nie rozumiem, dlaczego nie mam ciałka żółtego?

• julianna Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia79 wrote:
    Hej dziewczyny
    Może będziecie wiedziały jak to wytłumaczyć. Ostatnio dostałam lerozol na wzrost pęcherzyków, bo się okazało, że mam zespół policystycznych jajników. Pęcherzyk ładnie urósł i w 13 dniu cyklu miał 21 mm, dostałam na wszelki wypadek lek na pęknięcie (nie pamiętam nazwy) i to było o godz 11 właśnie 13 dnia cylku. Lekarz mi powiedział, że owulacja będzie prawdopodobnie 14 dnia cyklu po południu lub wieczorem. Faktycznie coś tam mnie bolało ciągnęło, temperatura mi lekko skoczyła i postanowiłam sprawdzić 17 dnia cyklu czy owulacja się odbyła, no i okazało się, że faktycznie na jajniku nie ma pęcherzyka, ale nie ma również płynu w zatoce douglasa, ani nic lekarz nie wspomniał o ciałku żołtym, więc teraz nic z tego nie rozumiem, dlaczego nie mam ciałka żółtego?
    a może jest na tyle małe ciałko żółte, że on tego nie widzi,
    mam podobnie mam jajniki o charakterze policystycznym, moje pęcherzyki rosły ale małe, teraz jestem w trakcie pierwszej kuracji z clo, zobaczymy jak duże urosną

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa w sumie post był z lutego, i jak Kasia79 udało się zajść?

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • eliza Koleżanka

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    My z mężem staramy się juz od dwóch lat. Póki co byłam 5 cykli na clo ale jajniki nie ragowały mimo duzej dawki bo az 4 tabletek dziennie. Lekarz skierował mnie na laparoskopię i teraz mam pierwszy cykl monitorowany po laparo brała przez 10 dni CLO metformax i pabidexametazon i w 12 dc byłam na usg i okazało się ze na lewym jajniku jest pecherzyk 15mm i lekarz 13dc rano kazał mi zrobic sobie zastrzyk ovitrelle i pozniej sie juz starać. W 16 dc bylam na usg ale juz u innego ginekologa (bo ten u ktorego sie lecze jest właśnie na urlopie) i ten ginekolog powiedzial mi ze tego pecherzyka juz nie mam, a jak zapytalam sie czy to oznacza ze była owulacji to usłyszałam ze nie było owulacji bo nie ma ani ciałka żóltego ani płynu w zatoce douglasa. Prosze napiszcie mi zawsze ciałko żólte i płyn w zatoce douglasa musi być widoczny jesli doszło do owulacji. Nie wiem juz co mam mysleć o tym.

nadzieja
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eliza wrote:
    Cześć dziewczyny
    My z mężem staramy się juz od dwóch lat. Póki co byłam 5 cykli na clo ale jajniki nie ragowały mimo duzej dawki bo az 4 tabletek dziennie. Lekarz skierował mnie na laparoskopię i teraz mam pierwszy cykl monitorowany po laparo brała przez 10 dni CLO metformax i pabidexametazon i w 12 dc byłam na usg i okazało się ze na lewym jajniku jest pecherzyk 15mm i lekarz 13dc rano kazał mi zrobic sobie zastrzyk ovitrelle i pozniej sie juz starać. W 16 dc bylam na usg ale juz u innego ginekologa (bo ten u ktorego sie lecze jest właśnie na urlopie) i ten ginekolog powiedzial mi ze tego pecherzyka juz nie mam, a jak zapytalam sie czy to oznacza ze była owulacji to usłyszałam ze nie było owulacji bo nie ma ani ciałka żóltego ani płynu w zatoce douglasa. Prosze napiszcie mi zawsze ciałko żólte i płyn w zatoce douglasa musi być widoczny jesli doszło do owulacji. Nie wiem juz co mam mysleć o tym.
    A ile po ovulacji byłaś na USG? Możesz zrobić progesteron w 21 dc i wtedy bedzie sto% pewności ze ovu była czy nie

Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!

10.02.2019 1 wizyta w OA
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ