Ciałko żółte PCO USG
-
Hej dziewczyny
Może będziecie wiedziały jak to wytłumaczyć. Ostatnio dostałam lerozol na wzrost pęcherzyków, bo się okazało, że mam zespół policystycznych jajników. Pęcherzyk ładnie urósł i w 13 dniu cyklu miał 21 mm, dostałam na wszelki wypadek lek na pęknięcie (nie pamiętam nazwy) i to było o godz 11 właśnie 13 dnia cylku. Lekarz mi powiedział, że owulacja będzie prawdopodobnie 14 dnia cyklu po południu lub wieczorem. Faktycznie coś tam mnie bolało ciągnęło, temperatura mi lekko skoczyła i postanowiłam sprawdzić 17 dnia cyklu czy owulacja się odbyła, no i okazało się, że faktycznie na jajniku nie ma pęcherzyka, ale nie ma również płynu w zatoce douglasa, ani nic lekarz nie wspomniał o ciałku żołtym, więc teraz nic z tego nie rozumiem, dlaczego nie mam ciałka żółtego? -
Kasia79 wrote:Hej dziewczyny
Może będziecie wiedziały jak to wytłumaczyć. Ostatnio dostałam lerozol na wzrost pęcherzyków, bo się okazało, że mam zespół policystycznych jajników. Pęcherzyk ładnie urósł i w 13 dniu cyklu miał 21 mm, dostałam na wszelki wypadek lek na pęknięcie (nie pamiętam nazwy) i to było o godz 11 właśnie 13 dnia cylku. Lekarz mi powiedział, że owulacja będzie prawdopodobnie 14 dnia cyklu po południu lub wieczorem. Faktycznie coś tam mnie bolało ciągnęło, temperatura mi lekko skoczyła i postanowiłam sprawdzić 17 dnia cyklu czy owulacja się odbyła, no i okazało się, że faktycznie na jajniku nie ma pęcherzyka, ale nie ma również płynu w zatoce douglasa, ani nic lekarz nie wspomniał o ciałku żołtym, więc teraz nic z tego nie rozumiem, dlaczego nie mam ciałka żółtego?
mam podobnie mam jajniki o charakterze policystycznym, moje pęcherzyki rosły ale małe, teraz jestem w trakcie pierwszej kuracji z clo, zobaczymy jak duże urosną
-
Cześć dziewczyny
My z mężem staramy się juz od dwóch lat. Póki co byłam 5 cykli na clo ale jajniki nie ragowały mimo duzej dawki bo az 4 tabletek dziennie. Lekarz skierował mnie na laparoskopię i teraz mam pierwszy cykl monitorowany po laparo brała przez 10 dni CLO metformax i pabidexametazon i w 12 dc byłam na usg i okazało się ze na lewym jajniku jest pecherzyk 15mm i lekarz 13dc rano kazał mi zrobic sobie zastrzyk ovitrelle i pozniej sie juz starać. W 16 dc bylam na usg ale juz u innego ginekologa (bo ten u ktorego sie lecze jest właśnie na urlopie) i ten ginekolog powiedzial mi ze tego pecherzyka juz nie mam, a jak zapytalam sie czy to oznacza ze była owulacji to usłyszałam ze nie było owulacji bo nie ma ani ciałka żóltego ani płynu w zatoce douglasa. Prosze napiszcie mi zawsze ciałko żólte i płyn w zatoce douglasa musi być widoczny jesli doszło do owulacji. Nie wiem juz co mam mysleć o tym.nadzieja -
eliza wrote:Cześć dziewczyny
My z mężem staramy się juz od dwóch lat. Póki co byłam 5 cykli na clo ale jajniki nie ragowały mimo duzej dawki bo az 4 tabletek dziennie. Lekarz skierował mnie na laparoskopię i teraz mam pierwszy cykl monitorowany po laparo brała przez 10 dni CLO metformax i pabidexametazon i w 12 dc byłam na usg i okazało się ze na lewym jajniku jest pecherzyk 15mm i lekarz 13dc rano kazał mi zrobic sobie zastrzyk ovitrelle i pozniej sie juz starać. W 16 dc bylam na usg ale juz u innego ginekologa (bo ten u ktorego sie lecze jest właśnie na urlopie) i ten ginekolog powiedzial mi ze tego pecherzyka juz nie mam, a jak zapytalam sie czy to oznacza ze była owulacji to usłyszałam ze nie było owulacji bo nie ma ani ciałka żóltego ani płynu w zatoce douglasa. Prosze napiszcie mi zawsze ciałko żólte i płyn w zatoce douglasa musi być widoczny jesli doszło do owulacji. Nie wiem juz co mam mysleć o tym.Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!
10.02.2019 1 wizyta w OA -