X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Ciałko żółte PCO USG
Odpowiedz

Ciałko żółte PCO USG

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kasia79 Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Może będziecie wiedziały jak to wytłumaczyć. Ostatnio dostałam lerozol na wzrost pęcherzyków, bo się okazało, że mam zespół policystycznych jajników. Pęcherzyk ładnie urósł i w 13 dniu cyklu miał 21 mm, dostałam na wszelki wypadek lek na pęknięcie (nie pamiętam nazwy) i to było o godz 11 właśnie 13 dnia cylku. Lekarz mi powiedział, że owulacja będzie prawdopodobnie 14 dnia cyklu po południu lub wieczorem. Faktycznie coś tam mnie bolało ciągnęło, temperatura mi lekko skoczyła i postanowiłam sprawdzić 17 dnia cyklu czy owulacja się odbyła, no i okazało się, że faktycznie na jajniku nie ma pęcherzyka, ale nie ma również płynu w zatoce douglasa, ani nic lekarz nie wspomniał o ciałku żołtym, więc teraz nic z tego nie rozumiem, dlaczego nie mam ciałka żółtego?

• julianna Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia79 wrote:
    Hej dziewczyny
    Może będziecie wiedziały jak to wytłumaczyć. Ostatnio dostałam lerozol na wzrost pęcherzyków, bo się okazało, że mam zespół policystycznych jajników. Pęcherzyk ładnie urósł i w 13 dniu cyklu miał 21 mm, dostałam na wszelki wypadek lek na pęknięcie (nie pamiętam nazwy) i to było o godz 11 właśnie 13 dnia cylku. Lekarz mi powiedział, że owulacja będzie prawdopodobnie 14 dnia cyklu po południu lub wieczorem. Faktycznie coś tam mnie bolało ciągnęło, temperatura mi lekko skoczyła i postanowiłam sprawdzić 17 dnia cyklu czy owulacja się odbyła, no i okazało się, że faktycznie na jajniku nie ma pęcherzyka, ale nie ma również płynu w zatoce douglasa, ani nic lekarz nie wspomniał o ciałku żołtym, więc teraz nic z tego nie rozumiem, dlaczego nie mam ciałka żółtego?
    a może jest na tyle małe ciałko żółte, że on tego nie widzi,
    mam podobnie mam jajniki o charakterze policystycznym, moje pęcherzyki rosły ale małe, teraz jestem w trakcie pierwszej kuracji z clo, zobaczymy jak duże urosną

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • julianna Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa w sumie post był z lutego, i jak Kasia79 udało się zajść?

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • eliza Koleżanka

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    My z mężem staramy się juz od dwóch lat. Póki co byłam 5 cykli na clo ale jajniki nie ragowały mimo duzej dawki bo az 4 tabletek dziennie. Lekarz skierował mnie na laparoskopię i teraz mam pierwszy cykl monitorowany po laparo brała przez 10 dni CLO metformax i pabidexametazon i w 12 dc byłam na usg i okazało się ze na lewym jajniku jest pecherzyk 15mm i lekarz 13dc rano kazał mi zrobic sobie zastrzyk ovitrelle i pozniej sie juz starać. W 16 dc bylam na usg ale juz u innego ginekologa (bo ten u ktorego sie lecze jest właśnie na urlopie) i ten ginekolog powiedzial mi ze tego pecherzyka juz nie mam, a jak zapytalam sie czy to oznacza ze była owulacji to usłyszałam ze nie było owulacji bo nie ma ani ciałka żóltego ani płynu w zatoce douglasa. Prosze napiszcie mi zawsze ciałko żólte i płyn w zatoce douglasa musi być widoczny jesli doszło do owulacji. Nie wiem juz co mam mysleć o tym.

nadzieja
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2014, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eliza wrote:
    Cześć dziewczyny
    My z mężem staramy się juz od dwóch lat. Póki co byłam 5 cykli na clo ale jajniki nie ragowały mimo duzej dawki bo az 4 tabletek dziennie. Lekarz skierował mnie na laparoskopię i teraz mam pierwszy cykl monitorowany po laparo brała przez 10 dni CLO metformax i pabidexametazon i w 12 dc byłam na usg i okazało się ze na lewym jajniku jest pecherzyk 15mm i lekarz 13dc rano kazał mi zrobic sobie zastrzyk ovitrelle i pozniej sie juz starać. W 16 dc bylam na usg ale juz u innego ginekologa (bo ten u ktorego sie lecze jest właśnie na urlopie) i ten ginekolog powiedzial mi ze tego pecherzyka juz nie mam, a jak zapytalam sie czy to oznacza ze była owulacji to usłyszałam ze nie było owulacji bo nie ma ani ciałka żóltego ani płynu w zatoce douglasa. Prosze napiszcie mi zawsze ciałko żólte i płyn w zatoce douglasa musi być widoczny jesli doszło do owulacji. Nie wiem juz co mam mysleć o tym.
    A ile po ovulacji byłaś na USG? Możesz zrobić progesteron w 21 dc i wtedy bedzie sto% pewności ze ovu była czy nie

Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!

10.02.2019 1 wizyta w OA
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ