X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

Cienkie endo

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może jest ktoś kto się z tym boryka i chcialby podzielić się doświadczeniami.. ? Może znacie jakieś sposoby na przyrost endometrium. Wiem o winie, migdalach póki co niewystarczajaco skuteczne. A moze znajdzie sie ktoś z pokrzepiajaca historia dla mnie ?

Z forum Bocian :-)
    Poradnik - czyli jakie sposoby na małe endo;

1. Wspomagacze naturalne:
    orzechy
    migdały
    ryby
    czerwone wino

2. Wspomagacze „bez recepty”
    Wiesiołek (do owulacji)
    Magnez
    B complex
    Vit E (do owulacji)
    Omega 3
    Acard
    Hormeel S (krople homeopatyczne-skonsultowac z lekarzem)
    Ilości wg ulotki

3. Leki na receptę
    stymulacja estrogenami: Estrofem, Estrofem forte, Progynowa 21, Progynowa 21mite, estroplastry
    stymulacja gonadotropinami
    witamina D3
    Duphaston
    Luteina
    globulki z viagrą – poprawiające ukrwienie
    Tylko wg wskazań lekarza

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2019, 16:34

kinga25 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie szykuje sie do IUI i
    pije wino, jem orzechy brazylijskie, do tego kompleks omega 3-6-9 i witamina d3 oraz Folian400

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2019, 22:11

Berbeć lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 stycznia 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podbijam temat jakie mialysciy dawki leków i z jakim skutkiem?

• reset Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam estrofem w dawce rosnącej (od 2 do 5 dc - 1 x 1, od 5 do 8 dc - 2 x 1, potem do owulacji 3 x 1) i największe endometrium miałam 8 mm. Nigdy, na innych lekach czy na innym dawkowaniu, nie było większe :(

Berbeć, Poziomka25 lubią tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2019, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbeć, ja brałam estrofen 3x1 od dnia drugiego. Dnia 10 miałam endo 6mm. Podwyższyli estrofem do 2 rano, 1 popołudniu, 2 wieczorem i endo urosło do 8.5 dnia 15.
    Generalnie, duzo estro u mnie z powodowało polipa wiec nie wygrasz...

Ale z naturalnych słyszałam wino, orzechy, szczególnie brazylijskie, duzo białka, ananas, szczególnie środek, witaminy, ciepłe zupy, w następnym cyklu zamierzam dorzucić cq-10. Nie wiem czy coś pomogło, raczej nie patrząc na przyrost.

Berbeć lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2019, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WIK wrote:
    Berbeć, ja brałam estrofen 3x1 od dnia drugiego. Dnia 10 miałam endo 6mm. Podwyższyli estrofem do 2 rano, 1 popołudniu, 2 wieczorem i endo urosło do 8.5 dnia 15.
    Generalnie, duzo estro u mnie z powodowało polipa wiec nie wygrasz...

Ale z naturalnych słyszałam wino, orzechy, szczególnie brazylijskie, duzo białka, ananas, szczególnie środek, witaminy, ciepłe zupy, w następnym cyklu zamierzam dorzucić cq-10. Nie wiem czy coś pomogło, raczej nie patrząc na przyrost.

Dzięki za odpowiedź. U mnie w cyklu, gdzie miałam większa dawkę estrofemu było mniejsze niż w tym co miałam mniejszą dawkę. Juz się nawet zastanawiałam czy to nie przez to, że zjadłam lody przed wizytą (sic!) , bo też słyszałam o tym, że endo lubi ciepło.
    No z tymi polipami to mnie nie załamuj, jeszcze mi tego by było trzeba. No zresztą u mnie estrofem idzie na razie w odstawkę, ale będę miałam gonadtropiny, więc uj wie czy sie endomenda nie odezwie.
    Piłam wina tyle, ze co drugi dzień nawalona chodziłam i dupa. Ananasa też jadłam choc nie az tak dużo. Orzechy, migdały non stop. Na pewno jadłam dużo awokado w tym cyklu co miałam względne to endo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 19:20

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2019, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orientuje się może ktoś czy to endo to jest takie kiepskie ze względu na wiek czy jak?

• elfi Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbeć, a Tobie chodzi o endo na cyklu sztucznym czy ogólnie? Ja teraz jestem na sztucznym przed crio, w zeszłym tyg endo miałam 6,5-7mm, przy Estrofemie 2x1. Dr chciał 8mm i zwiększył dawkę do 3x1. Po tygodniu dobiło do 8, choć tak ledwo. Ponoć na cyklu sztucznym ciężko czasem to endo wyciągnąć :-/ pytałam, czy jest coś jeszcze co może pomóc mu przyrosnaąć, ale powiedział, że nie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 14:53

0d1ygov3xuib4nao.png
    mamy ❄️❄️

31 lat, zdrowi, niepłodność idiopatyczna
    8-10.2018 - 3 x IUI :-(
    11.2018 - 1 IVF ICSI; 8.12 blastka 5.1.2 :-(, 17.01 blastka 4.2.2, 9dpt 63,2, cb
    2.2019 - 2 IVF FAMSI; 19.03 blastka 4.1.2, 9dpt 218,5, 11dpt 605,3, 13dpt 1203, 18dpt 6985, 20dpt pęcherzyk, 29dpt serduszko <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elfi wrote:
    Berbeć, a Tobie chodzi o endo na cyklu sztucznym czy ogólnie? Ja teraz jestem na sztucznym przed crio, w zeszłym tyg endo miałam 6,5-7mm, przy Estrofemie 2x1. Dr chciał 8mm i zwiększył dawkę do 3x1. Po tygodniu dobiło do 8, choć tak ledwo. Ponoć na cyklu sztucznym ciężko czasem to endo wyciągnąć :-/ pytałam, czy jest coś jeszcze co może pomóc mu przyrosnaąć, ale powiedział, że nie.
    Na sztucznym bylam poki co.
    Ja mialam.6.9 mm.i.uwazam.ze dr.zrobiła błąd bo powinna mi.wtedy.zwiekszyc dawke ale.tego nie zrobiła x a ja nie wiedzialam ze można zwiększać, a teraz.mam.tylko.gorzej takze nie.wiem, zastanawiam.sie.czy.to wszystko w ogóle ma sens.

Edit. Zobacz to Tobie tydzien kazal dluzej a mi kazala.po.dwoch dniach przyjechsc, tak.naprawde to nie minelo wtedy nawet 48h. Uwazam ze cykl stracilam niepotrzebnie, bo 6.9 to byl wynik.z ktorym można było jeszcze cos zrobic eh :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2019, 22:35

• elfi Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbeć wrote:
    Na sztucznym bylam poki co.
    Ja mialam.6.9 mm.i.uwazam.ze dr.zrobiła błąd bo powinna mi.wtedy.zwiekszyc dawke ale.tego nie zrobiła x a ja nie wiedzialam ze można zwiększać, a teraz.mam.tylko.gorzej takze nie.wiem, zastanawiam.sie.czy.to wszystko w ogóle ma sens.

Edit. Zobacz to Tobie tydzien kazal dluzej a mi kazala.po.dwoch dniach przyjechsc, tak.naprawde to nie minelo wtedy nawet 48h. Uwazam ze cykl stracilam niepotrzebnie, bo 6.9 to byl wynik.z ktorym można było jeszcze cos zrobic eh :(
    A Ty na crio polujesz, tak? Widzę, że niektóre dziewczyny mają transfer na naturalnym cyklu, u Ciebie nie ma takiej opcji? Ja na naturalnym mam koło 9mm i to zaraz przed owu, więc potem pewnie jeszcze rośnie, a na sztucznym nędznie dość

0d1ygov3xuib4nao.png
    mamy ❄️❄️

11.2018 - 1 IVF ICSI; 8.12 blastka 5.1.2 :-(, 17.01 blastka 4.2.2, 9dpt 63,2, cb
    2.2019 - 2 IVF FAMSI; 19.03 blastka 4.1.2, 9dpt 218,5, 11dpt 605,3, 13dpt 1203, 18dpt 6985, 20dpt pęcherzyk, 29dpt serduszko <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2019, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elfi wrote:
    A Ty na crio polujesz, tak? Widzę, że niektóre dziewczyny mają transfer na naturalnym cyklu, u Ciebie nie ma takiej opcji? Ja na naturalnym mam koło 9mm i to zaraz przed owu, więc potem pewnie jeszcze rośnie, a na sztucznym nędznie dość
    Dobre określenie x poluje na crio.
    Ja przez edomende mialam ciagle anty x więc endo nie roslo, wiec niewiadomo jakie bylo. Teraz bede miala pierwsZy naturalny cykl od niepamiętnych czasów.

• elfi Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbeć wrote:
    Dobre określenie x poluje na crio.
    Ja przez edomende mialam ciagle anty x więc endo nie roslo, wiec niewiadomo jakie bylo. Teraz bede miala pierwsZy naturalny cykl od niepamiętnych czasów.
    No to oby teraz urosło grubiutkie i mięciutkie! :-P

Berbeć lubi tę wiadomość

0d1ygov3xuib4nao.png
    mamy ❄️❄️

• Sinner0 Znajoma

Wysłany: 15 stycznia 2019, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie endo 3mm przy stymulacji na CLO, wcześniej 3 cykle z CLO było 7-8mm. Proszę o odpowiedź czy któraś z Was miała endo 3-4 mm i jak wtedy wyglądał u Was okres ? U mnie praktycznie go nie było, nie wiem nawet od kiedy liczyć nowy cykl, przez 2-3 dni było bardzo delikatne plamienie, kilka brązowych kropli. Ciąża nie możliwa, nie było pęcherzyka :(

Starania od marca 2017
    AMH - 3,820 -> 23 lata
    Niedoczynność tarczycy - euthyrox 75
    Problem z nasieniem - morfologia 3%, ruchliwość a+b = 18% Poprawa wyników po suplementacji : morfologia 7%, ruchliwość 24%

Wrzesień - Grudzień = CLO 1x1+ ovitrelle + duphaston
    21.12.2018r. - HSG jajowody drożne
    Styczeń - CLO 2x1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2019, 01:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbeć, jak tam u ciebie wszystko?

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walczę na naturalnym.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WIK wysłałam Ci zaproszenie

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elfi wrote:
    Elfi a czemu bylas na sztucznym skoro na naturalnym mialas lepsze endo? Widzę ze transfer sie odbył u beta ruszyla. Gratuluję.
    Który to byl twój transfer?

elfi lubi tę wiadomość

• elfi Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbeć wrote:
    Elfi a czemu bylas na sztucznym skoro na naturalnym mialas lepsze endo? Widzę ze transfer sie odbył u beta ruszyla. Gratuluję.
    Który to byl twój transfer?
    To był mój pierwszy criotransfer i w sumie nie wiem, czemu na sztucznym. Po nieudanym świeżym chcieliśmy od razu podchodzić do crio i właściwie 2 dni po wizycie zaczęłam brać Estrofem. Dopiero później zobaczylam, że część dziewczyn podchodzi na naturalnym i zastanawiam się, dlaczego u mnie był sztuczny (mam normalną owulację) - może właśnie dlatego, że można lepiej sterować terminami i nie było ryzyka, że mi np. wypadnie transfer na naturalnym w niedzielę?
    Ostatecznie endo urosło mi na zwiększonej dawce Estrofemu do 8mm i od tego czasu minęło chyba jeszcze z 9 dni do transferu, więc być może coś więcej podskoczyło.
    Dziękuję, beta na plusie, ale okazuje się, że teraz jeszcze więcej czekania, niewiadomych i stresu niż po transferze :-) No ale co będzie, to będzie. To był mój drugi transfer z pierwszej procedury.

Berbeć lubi tę wiadomość

0d1ygov3xuib4nao.png
    mamy ❄️❄️

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja także zmagam się z cienkim endometrium. Przyjmuje estrofem mite, wcześniej też estrogeny przez skóre (miałam taki środek w aerozolu). Clo podobno może upośledzać receptory w endometrium. Natomiast u mnie bez względu czy byłam na clo czy na letrozolu, endometrium było cienkie. Z tego względu mam też krótkie, skąpe miesiączki. W zeszłym cyklu lekarka zaleciła mi viagre dopochwowo, a potem progynova.
    Któraś z Was stosowała?

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety u.mnie endo spadlo. Dopóki nie brałam lekow bylo.ok, odkąd włączyłi mi prog to spadlo. Chybs nie musze.pisac.jak.sie czuje.

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ