Co można łączyć a co nie???-zioła,suplementy i leki na receptę
-
jeju, ja z Metformaxem jak brałam to nie łączyłam nic.
Tak jest w ulotce (to po pierwsze): Gdy przyjmujesz inne leki przeciwcukrzycowe, glikokortykosterydy (do podawania ogólnego lub miejscowego), doustne leki przeciwzakrzepowe (metformina nasila ich działanie), niesteroidowe leki przeciwzapalne (CZYLI NAJZWYKLEJSZE: aspiryna, ibuprofen, naproxen itp.). Fenactil, hydrochlorotiazyd, hormony steroidowe, hormony tarczycy, doustne środki antykoncepcyjne przyjmowane razem z preparatem mogą osłabić jego działanie i spowodować wzrost poziomu cukru we krwi. Należy zachować ostrożność w przypadku jednoczesnego stosowania metforminy z następującymi lekami:chinidyną, cymetydyną, ranitydyną, wankomycyną, glikozydami naparstnicy, antagonistami wapnia, lekami pobudzającymi receptory beta, morfinę.
A po drugie: metformina wywoływała u mnie bez przerwy wymioty, więc nic z nią nie łączyłam, żeby w razie czego w toalecie spłynęła wyłącznie ona...
Ale olej, Ca, Mg - można łączyć w sensie lyknac na razWiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2014, 10:13
jeju lubi tę wiadomość
-
Anatolka w sumie tak, jednak zioła też mają w składzie pochodne stosowane w farmakologii i nie wiem właśnie co z tym zrobić. Także bardzo Ci dziękuje kochana za to, że już wiemy co z metforminą ale trzeba tak każdy lek sprawdzić, bo przy takich mixach można czuć się fatalnie źle łącząc i jeszcze pytanie, co znaczy lączenie? Czy branie obu środków na raz czy branie nawet w odstępach czasowych
-
Hmm dla mnie laczenie oznaczalo przyjmowanie za jednym razem, bez odstepu czasowego zadnego, ale jak sie teraz zastanawiam and tym opisem z ulotki metformaxu to nie wiem czy nie chodzi o przyjmowanie niektorych lekow zupelnie... Bierzesz cos na tarczyce?
W ogole napisz dokladnie wszystko co lykasz i pijesz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2014, 10:15
jeju lubi tę wiadomość
-
Już piszę co biorę, bo dziś dopiero dobrze doczytałam Twojego posta.
Kwas omega w postaci kapsułek z olejem z lnu dwa razy po jednej (ze Swansona)
Magnefar B6 2 razy dwie kapsułki
Maca 1 kapsułkę dziennie
Metforminę 1 raz dziennie z powolnym uwalnianiem 500mg ( byłam juz na 2000 na dzień, bo lekarz zalecił ale za duża dawka dla mnie i nic nie pomagało to tylko byłam opuchnięta i wzdęta jak balonik
Wapno w płynie w kapsułkach
Powinnam włączyć inofolic ale nie wiem kiedy....piszą, że po posiłkach ale po posiłku biorę rano metforminę, olej biorę na czczo więc nie jest źle ale przed posiłkiem chcę pić dalej ocet jabłkowy i to sie chyba mija troszkę z celem, bo ocet ma wnikać w ścianki jelit i je regenerować m.in, bo mam candida
-
nick nieaktualnyjeju ja pije inofolic o roznych porach, teraz zaczelam brac metformine, ponadto biore pol tabletki bromergonu i witaminy (wit D, B6, magnez, wiesiolek, kwas foliowy) teraz jeszcze clomid przez 5 dni oraz od dluzszego czasu lykam lacibios femina. Metformine staram sie brac w miare o regularnych porach, ale inne leki czy suplementy to juz roznie z tym bywa... czasem mysle, ze zabraknie mi dnia, bo tyle tego do lykania jest mam juz ogolnie dosc lekow i chcialabym to rzucic w cholere, no ale jakos trzeba sie jeszcze przemeczyc, a noz sie uda ps nieraz wlasnie metformine inofolikiem popijalam, takze bez obaw. Ja sie zastanawiam czy donga mozna laczyc z metformina?
jeju lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyto dobrze, to moze w przyszlym cyklu zamiast clo bede brala donga, bo juz jakis czas temu go zakupilam... ogolnie fajny watek, mam nadzieje ze wiecej dziewczyn bedzie tu wpisywac swoje doswiadczenia z lekami, dzieki temu nam bedzie latwiej...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2014, 16:11
-
Jeju, ja na macy sie nie znam i na infolicu tez. Ja biore tak (i nic mi nie jest)
Rano przed sniadaniem: Euthyrox, encorton
Po sniadaniu wszystkie pierdolki: wiesiolek, omega3, mg, D3, pierzga
Przed obiadem pije ocet jab.
Po poludniu gdzies mlody jeczmien rozpuszczony w Kubusiu czy innym Pysiu
Po kolacji Symletrol, Bromek i kwas foliowy i pierzga po raz drugi.
Czesc lekow oczywiscie to leki brane okresowo w konkretnych dc. Ale generalnie przy takim polaczeniu nic mi nie jest
Metformax bralam od 1 na dobe i doszlam do 3 w 3 cyklu. Bralam 4 miesiace i ciagle wymiotowalam i powiedzialam lekarzowi, ze ma wymyslic cos innego, bo ja musze normalnie funkcjonowac, przeciez nie moge wybiegac ze szkolen do ubikacji ciagle! Takze juz go nie biore na szczescie
-