Czy to PCOS, niski progesteron
-
Cześć dziewczyny, od pół roku staramy się z mężem o dzisiusia. Niepokoiły mnie dość długie i nieregularne cykle po odstawieniu antykoncepcji.. ale przeczytalam że to ponoć normalne lekarz w Niemczech tez tak stwierdził. Ale przyjechałam do Polski na święta i stwierdziłam a pójdę jeszcze tutaj zaczerpnąć porady. Lekarz po badaniu podejrzewa PCOS... Masa badań - wyniki w normie . Jedynie progesteron mam za niski . Tak mi się zdaje. Mam 33 DC progesteron 0.41. wizytę mam dopiero 5 stycznia. Dzisiaj zrobiłam z ciekawości test ale wynik ujemy . lekarz mówi że nie miałam na pewno owulacji w tym miesiącu.. a dziwiły mnie moje testy owulacyjne praktycznie cały czas wyglądały jak pozytywne.. jak myślicie jest PCOS czy po prostu za niski progesteron i jakieś tabletki dadzą radę ..
-
Przy tak niskim progesteronie niestety nie miałaś owulacji.
Progesteron w drugiej fazie cyklu powstaje z ciałka żółtego z oocytu. Masz niski przez brak owulacji.
Progesteron w tabletkach w 2 fazie cyklu jedyne co robi to skraca tę fazę i po skończeniu brania dostaje się okres, taki z odstawienia. Badanie progesteronu w 2 fazie, żeby wykluczyć niedomogę lutealną ma sens jak się jest pewnym owulacji i wtedy progesteron w lekach pomaga to wyrównać i na przykład utrzymać ciąże.
Testy owulacyjne niestety są mocno zakłamane przy PCOS najlepiej monitorować cykl podczas usg.
Też mam PCOS i dojście do naturalnej owulacji zajęło mi 1,5 rokuWiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2022, 12:42
-
Ja niby tez mam Pcos a jednak chyba go nie mam niby miałam robiona laparoskopię bo był torbiel i po tym dr stwierdziła ze to Pcos do tego obraz na usg tez o tym świadczył. Od samego początku miałam problem z 2 f c wiec uważam ze to bardziej w tym jest problem. Po urodzeniu dr nie widzi obrazu Pcos u mnie a z okresem mam problem …Start 2018
Laparoskopia 2019 ✅
Hashimoto ?, PCOS ?
💊Metformax 1500, Omega3, Jod, Nac, Metylowane vit i kw foliowy, i wiele innych…
🔺Mthfr * A1298C Mthfr_1298A>C homo ❌,
🔺Pai-1 ** 4G/5G Pai-1 4G hetero
🔺KIR : Bx
❌NIEWYKRYTE :
2DL2, 2DL4norm, 2DL5[gr.1], 2DL5[gr.2], 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1var
MĄŻ: Wszystkie badania niby Ok (plemniki szybkie tylko na starcie)
Marzec 2020 -28dc beta 9 - CB🥺
3 cykl - Puregon 75💉—>accofil💉—>encorton—>acard 150 —> neoparin ❌
STARANIA ZAWIESZONE
Od 04.2021
09.21🍀🍀 UDAŁO SIĘ!! 🍀🍀 (Naturalnie bez wspomagaczy )
13.06.22 Synek Marceli 58, 3570🥰 -
Ja napisałam po prostu z mojego doświadczenia
U mnie taki niski progesteron w 2 f c był zawsze jak nie miałam owulacji.
Jak miałam stymulowana owulacje, to progesteron ładnie mi rósł i spadał już przed @, bo niestety się nie udawało.
U mnie tez głównie PCOS widać w usg na jajnikach No i właśnie w braku owulacji, cykle tez mam różnie długie, czasem 19 dni, czasem 46, a niby w badaniach w 2-4 dniu wszystko jest ok.
Teraz 1szy raz od 1.5 roku miałam naturalna owulacje w 15 dniu cyklu, ogromnie jestem ciekawa po jakim czasie dostanę @ (jak na złość w tym cyklu nie możemy się starać). -
OvuFriendMasz zdiagnozowane PCOS? Otrzymaj abonament Premium do aplikacji OvuFriend lub darmowy voucher na wybrane badania! 🎁
Jeśli masz medycznie stwierdzone PCOS potwierdzone jednym z poniższych:
➡️diagnozą / opinią lekarską na piśmie,
➡️wypisem ze szpitala,
➡️USG jajników z opisem,
➡️ badaniami laboratoryjnymi.
… koniecznie odezwij się do nas na [email protected] w tytule wpisując „MAM PCOS”. Odpowiemy jeszcze tego samego dnia i przydzielimy Ci prezent. ❤️
Ważne: jeśli na wcześniejszych etapach, udostępniłaś nam swoje wyniki badań - zignoruj ten komunikat.
Czekamy na Wasze wiadomości! 🙂 -