X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Czy to PCOS, niski progesteron
Odpowiedz

Czy to PCOS, niski progesteron

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • A.aleksandraW Debiutantka

Wysłany: 31 grudnia 2022, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, od pół roku staramy się z mężem o dzisiusia. Niepokoiły mnie dość długie i nieregularne cykle po odstawieniu antykoncepcji.. ale przeczytalam że to ponoć normalne lekarz w Niemczech tez tak stwierdził. Ale przyjechałam do Polski na święta i stwierdziłam a pójdę jeszcze tutaj zaczerpnąć porady. Lekarz po badaniu podejrzewa PCOS... Masa badań - wyniki w normie . Jedynie progesteron mam za niski . Tak mi się zdaje. Mam 33 DC progesteron 0.41. wizytę mam dopiero 5 stycznia. Dzisiaj zrobiłam z ciekawości test ale wynik ujemy . lekarz mówi że nie miałam na pewno owulacji w tym miesiącu.. a dziwiły mnie moje testy owulacyjne praktycznie cały czas wyglądały jak pozytywne.. jak myślicie jest PCOS czy po prostu za niski progesteron i jakieś tabletki dadzą radę ..:(

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2022, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy tak niskim progesteronie niestety nie miałaś owulacji.
    Progesteron w drugiej fazie cyklu powstaje z ciałka żółtego z oocytu. Masz niski przez brak owulacji.
    Progesteron w tabletkach w 2 fazie cyklu jedyne co robi to skraca tę fazę i po skończeniu brania dostaje się okres, taki z odstawienia. Badanie progesteronu w 2 fazie, żeby wykluczyć niedomogę lutealną ma sens jak się jest pewnym owulacji i wtedy progesteron w lekach pomaga to wyrównać i na przykład utrzymać ciąże.
    Testy owulacyjne niestety są mocno zakłamane :/ przy PCOS najlepiej monitorować cykl podczas usg.
    Też mam PCOS i dojście do naturalnej owulacji zajęło mi 1,5 roku :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2022, 12:42

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
  • Nadzieja28 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niby tez mam Pcos a jednak chyba go nie mam niby miałam robiona laparoskopię bo był torbiel i po tym dr stwierdziła ze to Pcos do tego obraz na usg tez o tym świadczył. Od samego początku miałam problem z 2 f c wiec uważam ze to bardziej w tym jest problem. Po urodzeniu dr nie widzi obrazu Pcos u mnie a z okresem mam problem …

Start 2018

Laparoskopia 2019 ✅
    Hashimoto ?, PCOS ?

💊Metformax 1500, Omega3, Jod, Nac, Metylowane vit i kw foliowy, i wiele innych…

🔺Mthfr * A1298C Mthfr_1298A>C homo ❌,
    🔺Pai-1 ** 4G/5G Pai-1 4G hetero
    🔺KIR : Bx
    ❌NIEWYKRYTE :
    2DL2, 2DL4norm, 2DL5[gr.1], 2DL5[gr.2], 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1, 3DP1var

MĄŻ: Wszystkie badania niby Ok (plemniki szybkie tylko na starcie)

Marzec 2020 -28dc beta 9 - CB🥺

3 cykl - Puregon 75💉—>accofil💉—>encorton—>acard 150 —> neoparin ❌

STARANIA ZAWIESZONE
    Od 04.2021

09.21🍀🍀 UDAŁO SIĘ!! 🍀🍀 (Naturalnie bez wspomagaczy )
    13.06.22 Synek Marceli 58, 3570🥰
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja napisałam po prostu z mojego doświadczenia :)
    U mnie taki niski progesteron w 2 f c był zawsze jak nie miałam owulacji.
    Jak miałam stymulowana owulacje, to progesteron ładnie mi rósł i spadał już przed @, bo niestety się nie udawało.
    U mnie tez głównie PCOS widać w usg na jajnikach No i właśnie w braku owulacji, cykle tez mam różnie długie, czasem 19 dni, czasem 46, a niby w badaniach w 2-4 dniu wszystko jest ok.
    Teraz 1szy raz od 1.5 roku miałam naturalna owulacje w 15 dniu cyklu, ogromnie jestem ciekawa po jakim czasie dostanę @ (jak na złość w tym cyklu nie możemy się starać).

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer 11.10.2024
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
  • OvuFriend

Wysłany: 11 września 2023, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz zdiagnozowane PCOS? Otrzymaj abonament Premium do aplikacji OvuFriend lub darmowy voucher na wybrane badania! 🎁

Jeśli masz medycznie stwierdzone PCOS potwierdzone jednym z poniższych:
    ➡️diagnozą / opinią lekarską na piśmie,
    ➡️wypisem ze szpitala,
    ➡️USG jajników z opisem,
    ➡️ badaniami laboratoryjnymi.

… koniecznie odezwij się do nas na [email protected] w tytule wpisując „MAM PCOS”. Odpowiemy jeszcze tego samego dnia i przydzielimy Ci prezent. ❤️

Ważne: jeśli na wcześniejszych etapach, udostępniłaś nam swoje wyniki badań - zignoruj ten komunikat.

Czekamy na Wasze wiadomości! 🙂

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ