X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Długa walka o Dziecko. III, IV i więcej podejść IVF
Odpowiedz

Długa walka o Dziecko. III, IV i więcej podejść IVF

Oceń ten wątek:
  • Miszka86 Nowa

Wysłany: 18 grudnia 2020, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

obiecałam sobie, że jeśli uda mi się zajść, to podzielę się swoją historią. Sama dużo czytałam w Internecie, szukałam jakiegoś punktu zaczepienia i nadziei kiedy wydawało się, że kolejne próby IVF to jak walenie głową w mur i wszystko jak krew w piach. W naszym przypadku problemem były słabe komórki jajowe. Po trzech próbach IFV w poznańskich klinikach, bez transferu (mała ilość zarodków, do 3 doby zatrzymane podziały komórkowe) podjęliśmy decyzję o zmianie kliniki na Novum w Warszawie, konkretnie udaliśmy się po pomoc do dr Lewandowskiego.

Po pięciu latach starań, 5 pełnych procedurach IVF i skorzystaniu z usług łącznie 3 przychodni leczenia niepłodności, będę to powtarzać jak mantrę - wybór przychodni jest kluczowy dla powodzenia w staraniach. Niby wszyscy mają specjalistów i dobry sprzęt, ale jednak pewne kliniki mają nieporównywalnie wyższe wyniki od innych, co wg moich obserwacji i przypuszczeń jest skutkiem 1) bardzo dobrego lab. embriologicznego 2) zatrudniania najlepszych w swoim fachu lekarzy i embriologów. Z resztą, od pierwszej wizyty widać, że standard opieki i metodologii przygotowywania pacjenta do procedur jest nieporównywalny.

Udało nam się za drugim podejściem w Novum. Można powiedzieć, że był to złoty strzał - efekt współpracy na osi P. Lewandowski w gabinecie (stymulacja) - K. Kozioł (labolatorium embriologiczne). Poczytajcie w necie, na znanym lekarzu - oni robą naprawdę dobrą robotę, szczególnie w trudnych przypadkach a umówmy się - słabe komórki oznaczają genetyczną ruletkę, to trudny przeciwnik. Piszę to do każdej z Was, która traci nadzieję. Podejmijcie próbę w miejscach z najlepszymi wynikami w Polsce (Novum lub Bocian w Białymstoku). Warto zainwestować czas i pieniądze. Na samym początku mojej drogi w walce z niepłodnością, jedna lekarka w Poznaniu rzuciła mi tekstem "jeśli będzie Pani podchodzić do IVF to tylko w Warszawie" - uznałam to za pretensjonalne. Po 4 latach od tamtego momentu poszłam po rozum do głowy. Żałuję, że tak późno.

Nie twierdzę, że inne kliniki nie pomagają, ale jeżeli jesteś w sytuacji kiedy po kilku próbach nic się nie zmienia i dopada Cię bezsilność, to nie czekaj, tylko szukaj swojej szansy u tych, którzy mają dobre wyniki w bardzo trudnych przypadkach.

Życzę Wam wszystkim powodzenia i szczęścia.
    M.

• Mum2b Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2020, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszka86 wrote:
    Cześć Dziewczyny,

obiecałam sobie, że jeśli uda mi się zajść, to podzielę się swoją historią. Sama dużo czytałam w Internecie, szukałam jakiegoś punktu zaczepienia i nadziei kiedy wydawało się, że kolejne próby IVF to jak walenie głową w mur i wszystko jak krew w piach. W naszym przypadku problemem były słabe komórki jajowe. Po trzech próbach IFV w poznańskich klinikach, bez transferu (mała ilość zarodków, do 3 doby zatrzymane podziały komórkowe) podjęliśmy decyzję o zmianie kliniki na Novum w Warszawie, konkretnie udaliśmy się po pomoc do dr Lewandowskiego.

Po pięciu latach starań, 5 pełnych procedurach IVF i skorzystaniu z usług łącznie 3 przychodni leczenia niepłodności, będę to powtarzać jak mantrę - wybór przychodni jest kluczowy dla powodzenia w staraniach. Niby wszyscy mają specjalistów i dobry sprzęt, ale jednak pewne kliniki mają nieporównywalnie wyższe wyniki od innych, co wg moich obserwacji i przypuszczeń jest skutkiem 1) bardzo dobrego lab. embriologicznego 2) zatrudniania najlepszych w swoim fachu lekarzy i embriologów. Z resztą, od pierwszej wizyty widać, że standard opieki i metodologii przygotowywania pacjenta do procedur jest nieporównywalny.

Udało nam się za drugim podejściem w Novum. Można powiedzieć, że był to złoty strzał - efekt współpracy na osi P. Lewandowski w gabinecie (stymulacja) - K. Kozioł (labolatorium embriologiczne). Poczytajcie w necie, na znanym lekarzu - oni robą naprawdę dobrą robotę, szczególnie w trudnych przypadkach a umówmy się - słabe komórki oznaczają genetyczną ruletkę, to trudny przeciwnik. Piszę to do każdej z Was, która traci nadzieję. Podejmijcie próbę w miejscach z najlepszymi wynikami w Polsce (Novum lub Bocian w Białymstoku). Warto zainwestować czas i pieniądze. Na samym początku mojej drogi w walce z niepłodnością, jedna lekarka w Poznaniu rzuciła mi tekstem "jeśli będzie Pani podchodzić do IVF to tylko w Warszawie" - uznałam to za pretensjonalne. Po 4 latach od tamtego momentu poszłam po rozum do głowy. Żałuję, że tak późno.

Nie twierdzę, że inne kliniki nie pomagają, ale jeżeli jesteś w sytuacji kiedy po kilku próbach nic się nie zmienia i dopada Cię bezsilność, to nie czekaj, tylko szukaj swojej szansy u tych, którzy mają dobre wyniki w bardzo trudnych przypadkach.

Życzę Wam wszystkim powodzenia i szczęścia.
    M.
    Miszka dziękujemy! A mozesz napisac wiecej tzn jaka u Ciebie byla procedura, jakie leki/suple i z 3 doby byly zarodki? Czy mialas jakies dodatkowo badania?

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Wronka Przyjaciółka

Wysłany: 12 stycznia, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kla_Mum wrote:
    Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi!

Czy fenotyp to m.in. grupa krwi? Bo ja mam rzadką niestety, BRh-, więc pewnie czekanie na właściwy zarodek też trochę zajmie...

Masakra z tymi kosztami...tym bardziej, jeżeli jest tak jak mówicie, że pary oddają do kliniki swoje zarodki za darmo.

Dzień dobry, mam pytanie czy jak od 3 do 7 dnia miałaś letrozol to w którym dniu było ovitrelle i orgalutran? W 8 dniu? Czy były dni między letrozolem a ovitrelle bez stymulacji?

‹‹ 21 22 23 24 25
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ