Odpowiedz

duphaston

Oceń ten wątek:
  • Misiaimis Autorytet
    Postów: 514 124

    Wysłany: 1 kwietnia 2016, 17:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na ostatniej wizycie powiedział, że tej owu właśnie nie widzi (nie wiem czy jest w stanie zobaczyć 3 dni przed owu) i że daje mi duphaston na wywołanie miesiączki, a poyem zaczniemy clo. Tylko nie wiem dlaczego kazał mi się wstrzymać z dupkiem do 22 dnia cyklu skoro miało być niby na wywołanie miesiączki.

    Brak wiary w lepsze jutro... 18msc, 16cs...

    16mscy, 15cs...5t0d (*)
    12 mscy, 10cs...5t6d (*)
  • malutka_8686 Koleżanka
    Postów: 49 9

    Wysłany: 1 kwietnia 2016, 20:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyn mam pytanie. Pierwszy raz biorę duphaston ze względu na torbiel krwotoczną, która się zrobiła po stymulowanej iui. Biorę go do wtorku wieczorem - wzięłam 2 tabletki a od środy 2x3. Ma go brać jeszcze do niedzieli. Dzisiaj powinnam dostać @ a nic nie mam czy przy duphastonie może się spóźnić @?

    Starania od 2012
    lipiec 2015 laparoskopia - II stopień endometriozy
    17.02.2016 IUI :(
    17.03.2016 IUI :(
    20090523580114.png
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 1 kwietnia 2016, 22:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy dupku nie, ale przy torbieli juz tak (brak sygnalu dla organizmu o spadku progesteronu, ktory jest czesciowo wytwarzany przez torbiel).

    Misia, to za malo danych by stwierdzic problem z owu. Moze pochodz na kilka monitoringow by rozeznac sie w sytuacji

    malutka_8686, Misiaimis lubią tę wiadomość

    zem3i09kl173cczw.png
  • malutka_8686 Koleżanka
    Postów: 49 9

    Wysłany: 1 kwietnia 2016, 23:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska1985 wrote:
    Przy dupku nie, ale przy torbieli juz tak (brak sygnalu dla organizmu o spadku progesteronu, ktory jest czesciowo wytwarzany przez torbiel).

    czyli w tym cyklu może byc tak ze nie dostanę @? Lekarz kazał mi od 3 dc brać Rigevidon ( proszki antykoncepcyjne).... I nie wiem co teraz

    Starania od 2012
    lipiec 2015 laparoskopia - II stopień endometriozy
    17.02.2016 IUI :(
    17.03.2016 IUI :(
    20090523580114.png
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 2 kwietnia 2016, 08:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostaniesz. Jak torbiel sie zmniejszy i da sygnal do spadku progesteronu.
    Nie martw sie, w koncu @ przyjdzie :)

    zem3i09kl173cczw.png
  • polka194 Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 9 kwietnia 2016, 08:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Chciałam opisać swoją historię, ponieważ lekarze na razie nic nie stwierdzili, a na prywatne badania mnie nie stać. Od dwóch cykli biorę Clo i Duphaston mimo, że nie mam stwierdzonego PCOS, owulacja zachodzi, ale nie do końca. Obserwując swoje wykresy wygląda na to, że na lewym jajniku jest wszystko pięknie, owulacja jest, potem wysoka tempka do końca cyklu. Na prawym natomiast owulacja jest, ale tempka po owulacji spada. Badałam w szczycie po owulacji progesteron na prawym jajniku (czyli tym niedobrym) i wyszło 12. Na lewym progesteron ok. Mówiłam lekarzowi, nie wie co to może być. Ale nic, zaczęłam brać leki. Pierwszy cykl na tym dobrym jajniku lewym. Clo przez 5 dni 1 tabletka dziennie, duphaston od 18 do 25 dnia 1 tabletka. Cykle mam po 28 dni. Miałam tak brać ale w między czasie byłam u innego lekarza i powiedział, że mogę spokojnie pobrać 10 dni duphaston czyli do 28 dnia i sprawdzić ciążę. Zrobiłam test w 28 dniu, negatywny. Odstawiłam progesteron i po 5 dniach okres przyszedł. Zapomniałam wspomnieć, że na lewym jajniku mega owulacja przynajmniej z odczuć. Kolejny cykl na prawym jajniku gorszym. Najpierw Clo. Zero odczuć ze cos sie dzieje, ale tempka w koncu skoczyła. Jednak na drugi dzien spadła, potem znowu skoczyła i zgłupiałam. Poszłam na usg w 17 dniu (owulacje mam zwykle w 16). Lekarka powiedziała, ze owulacja zaszła co wahania tempki niejednoznacznie potwierdzały. Zaczęłam więc brać duphaston. AHa, miałam też pierwszy raz plamienie w 13 dniu. Potem plamienie 7 dni po owulacji i plamienie teraz 27 dzień. Tempka zmalała więc myślę, że już odstawię progesteron. Dziwi mnie to, że mimo brania progesteronu okres wystąpił. Myślałam, że póki się bierze to nie wystąpi. Zastanawiam się czy jak odstawiłam go miesiąc temu w 28 dniu, a okresu nie miałam to czy jednak mogła być ciąża. Lekarka na usg mi powiedziała, ze okres by przyszedł niezalezenie czy brałam progesteron czy nie, więc może jednak niepotrzebnie go odstawiłam. Staram się dwa lata o drugie dziecko, pierwsze ma 9 lat:-) dziękuję za wszelkie opinie.

    polka194
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 9 kwietnia 2016, 13:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety, na tej podstawie ciezko u Ciebie stwierdzic w czym jest problem. Bez badania hormonow a takze innych badan, ktore moga powodowac nieplodnosc i brak owulacji (jak rozumiem, dlatego bierzesz clo), nie mozna niczego powiedziec. Najlepiej odloz kase i idz prywatnie, do jakiegos dobrego lekarza (poszukaj na www.znanylekarz.pl), bo na nfz w tym kraju sie nie doczekasz diagnozy i leczenia.

    zem3i09kl173cczw.png
  • ewa84 Autorytet
    Postów: 2070 1022

    Wysłany: 9 kwietnia 2016, 22:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polka194 na podstawie samej temperatury nie ocenisz czy owulacja była, lekarz powinien monitorować cały cykl na clo, czy pecherzyk rośnie a później pęka, choć samej owulacji nie wychwyci, to jednak jeśli np 16 dc będzie dojrzały pęcherzyk a np 18 dc go nie ma to dobry znak :)
    Z tym progesteronem to też tal może być ze raz zbadalas dzień po owulce a drugi raz 5 dni po i wyniki zupełnie inne mogą być, chyba że jestes pewna dnia wystąpienia owulacji? . Proponuję na początek monitoring cyklu. Tylko lekarz jest w stanie stwierdzić co się dzieje. Przy duphastonie @ może przyjść w teakcie brania, albo po odstawieniu. U mnie przychodziła raz 3 innym razem 7 dni po, różnie.
    Powodzenia!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2016, 22:27

    Kaska1985 lubi tę wiadomość

    iv094x39ir3hgbzx.png
  • polka194 Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 10 kwietnia 2016, 16:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień wystąpienia owulacji określam na podstawie temperatury i śluzu tak jak tutaj jest to opisywane. Potem 7, 8 dni po owulacji robiłam progesteron i wyszedł 12 na prawym jajniku. Na prawym cos jest nie tak z owulacją, na lewym występuje, jednak mimo to lekarz dał mi clo. Byłam ostatnio na prawym jajniku w 17 dniu na usg i lekarka powiedziala ze jest cialko zolte. Jak jest to ze byla owulacja. Teraz mam plemienie 3 dzien, progesteronu juz nie biore bo tempka spadla i czekam na okres. No nic, przede mna lewy jajnik teraz, moze sie uda. Badania czesciowo robiłam. Panel tarczycowy, tsh 2,55. Progesteron tak jak pisałam w 22 dniu cyklu na prawym jajniku 12, na lewym wyższy. Zostają mi jeszcze przeciwciała, bo podobno przy drugim dziecku to może być przyczyna. Może wrogi śluz albo przecwiciała w krwi. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

    polka194
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 10 kwietnia 2016, 18:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tarczyce masz za wysoka. Powinnaś zbić ja do 1,5 przynajmniej zeby myślec o zdrowej ciazy i w ogóle zajściu w ciazy. Ponadto panel insulina i glukoza po obciazeniu, jest mnóstwo badań ktore sie robi by zdiagnozować przyczyny z taka owulacja. Ale te wydają sie byc jednymi z ważniejszych. Powodzenia.

    zem3i09kl173cczw.png
  • polka194 Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 11 kwietnia 2016, 12:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam o tej tarczycy, ale prawdę mówiąc sa różne opinie. Zbija się podobno wtedy jak się ma niedoczynność i kobieta chce zajść w ciążę, to taki poziom 1,5 powinna mieć. Jak się nie ma niedoczynności to nie trzeba tego leczyć, ale tak jak pisałam sa różne opinie na ten temat. Tak czy inaczej w razie czego wybiorę się również do endokrynologa. Pozdrawiam

    polka194
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 11 kwietnia 2016, 12:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opinie sa owszem rozne, ale fakt jest taki i zlota zasada - chce sie zajsc w ciaze, zbijamy tarczyce. Ja tez nie mialam niedoczynnosci, a mimo to endokrynolog od razu kazal zbic. Jego opinie powielili inni endokrynolodzy i ginekolodzy. Jak kobieta nieregularnie owuluje lub ma jakiekolwiek problemy w tej fazie cyklu, to i tak trzeba wszystko wykluczyc i lepiej na zimne dmuchac.

    Ps. Zaszlam w ciaze dopiero jak zjechalam z tarczyca do ok 2, i ft4 skoczylo do gornych granic normy.

    zem3i09kl173cczw.png
  • polka194 Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 11 kwietnia 2016, 15:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha. Ja mam tsh 2,55, ft4 18,87 pmol/l (norma 12-22), ft3 5,39 pmol/l (norma 3,1-6,8), przeciwciała ATG 31,11 IU/ml (0-115), ATPO 26,38 IU/ml (0-34), prolaktyna 11,07 ng/ml (6-29,9). Ft4 mam dość wysoko. Pozdrawiam

    polka194
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 11 kwietnia 2016, 18:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ft3 masz troche za wysoko. Ten parametr powinien byc akurat posrodku albo w dolnej granicy normy. Zazwyczaj to przez nieodpowiednia podaz jodu. Na miejscu endokrynologa i tak bym zalecila minimalna dawke na start 25 mg leku na tarczyce zeby jednak zbic to tsh. 2.55 to za duzo jak na starania.

    zem3i09kl173cczw.png
  • polka194 Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 11 kwietnia 2016, 19:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, dziękuję za rady.

    polka194
  • Tuuuuuucha Przyjaciółka
    Postów: 93 27

    Wysłany: 11 kwietnia 2016, 20:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Jestem tu nowa :) Mam do Was takie pytanie bo sie pogubiłam. Z mężem staramy się o potomka :D Ale jak na razie nie udało nam się. Lekarz przepisał mi Duphaston na wyregulowanie cykli i na zagnieżdżenie jajeczka ( jestem po ciąży pozamacicznej). Więc moje pytanie brzmi: Czy po odstawieniu leku- czekając na okres on się nie pojawi to może oznaczać ciążę???

  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 11 kwietnia 2016, 21:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze oznaczać ciaze a moze oznaczać rozregulowany cykl. Test Ci odpowie na to pytanie tylko, albo beta.

    zem3i09kl173cczw.png
  • kasza Autorytet
    Postów: 670 127

    Wysłany: 12 kwietnia 2016, 08:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam plamien następnego dnia po odstawieniu Duphastonu :) myślałam że to okres (tempka też mi leciała w dół), ale po 3 dniach plamien wybiła nienaturalnie do góry, więc zrobiłam test :) i tadam to ciąża :)

    Kto nie boi się wierzyć, że się uda?
    Ja nie, ja wierzę, wiara czyni cuda.. <3
    klz9vcqgoe25tgnv.png

    klz9vcqggnhy4ejj.png
  • Tuuuuuucha Przyjaciółka
    Postów: 93 27

    Wysłany: 12 kwietnia 2016, 13:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam kochane za tak szybką odpowiedź. Pragniemy mieć z mężem dziecko, ale nie wychodzi nam jakoś :( już przestałam się nakręcać, wmawiam sobie, że co będzie to będzie. Poczekamy zobaczymy :)

  • Tuuuuuucha Przyjaciółka
    Postów: 93 27

    Wysłany: 12 kwietnia 2016, 13:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczęta, której z Was się udało zajść w ciąże po duphaston i po jakim czasie? Ja zaczęłam 3 cykl z tym lekiem, wczesniej mialam Luteinę ale gin mi zmienił. (powiedział ze duphaston ma lepsze działanie )

‹‹ 61 62 63 64 65 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego