endometrioza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDootka_86 wrote:Ja w te diety na endo, na hashi itd nie wierze ..bez przesady...nie dac sie zwariować.
Gdyby te wszystkie diety pomagały, to byłoby proste - wyrzucam z diety to i to i jest git, a nie jest Pewnie ogólnie dobrze jest zwracać uwagę na to co się je, wyeliminować żywność przetworzoną, fast food, cukier. Mam jednak wątpliwości co do nabiału, np. mleko ok i tak pijemy najczęściej jakiś szit w postaci uht (chociaż kawki bez mleka sobie nie wyobrażam), ale już jogurty - to nie jest dla mnie takie oczywiste, te wszystkie bakterie, kt dostarczamy w ten sp do organizmu są b.ważne. Rozumiem jeśli ktoś naprawdę źle toleruje takie produkty, ale w pozostałych przypadkach to chyba nie do końca takie proste. Podobnie rzecz ma się z chlebem - niby razowy najlepszy, ale już osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego mają zwykle zalecane pieczywo mieszane (czyli trochę tego trochę tego). I takich zgrzytów jest o wiele więcej. W długookresowym i szerszym spojrzeniu chyba jednak najbezpieczniej jest wybrać zróżnicowaną dietę i przede wszystkim obserwować swój organizm. -
A ja już jem wszystko
Madzik_6 pozdrowka :*
Anet_86 - piękny podpis. Taki "uprawniony cudotworca" też by mi się przydałAnet_86, Madzik_6 lubią tę wiadomość
5 lat walki...
3 x IUI, 1 x IMSI, 6 x FET
Aniołek [*] 8tc 02.2017 - córeczka (T22)
Aniołek [*] 5tc 08.2017 cb, 04.2018 cb, 05.2018 cb
Ciąża pozamaciczna 05.2018
NK 9,9%, KIR BX, ALLO-MLR 38%
05.2019 Naturalsik ❤ -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny mam pytanie,może głupie,ale przeglądnęłam kilka stron i nie znalazłam takiego przypadku jak mój...czy któraś z Was miała zrosty oprócz jajowodu,na macicy?
U mnie podczas cholernie bolesnego HSG,wyszło,że mam zrosty na lewym jajowodzie i zmniejszoną macicę z możliwymi zrostami.
W piątek miałam HSC i gin powiedział mi,że tak jakby jedna trzecia mojej macicy jest bez zrostów,jest to ta mała cześć macicy skierowana w prawą stronę tam gdzie jest drożny prawy jajowód,a lewa część jest w zrostach.Na moje pytanie czy można coś z tym zrobić,odpowiedział,że nie ma pojęcia,musi to na spokojne przemyśleć gdzie by mnie skierowac,mam przyjść do niego za 6 tyg.
W grudniu mam mieć laparo z chromotubacją i nie wiem czy gin,który będzie mi ją robił będzie w ogóle chciał/mógł spojrzeć na macicę i cokolwiek zrobić.nika77 -
Bea_ wrote:Ja obecnie jestem po operacji, więc powinny moje komórki mieć szansę lepszego rozwoju, ale trzy cykle minęły i nic... Można jakoś wspomóc te komórki?
Zapytaj lekarza o DHEA na poprawę jakości komórek, dziś się dowiedziałam o tym.
Ja cały czas przed laparo i te nic nierobienie w kierunku ciąży mnie wykańcza...Bea_, niezapominajka2017 lubią tę wiadomość
Starania od 2016. Endometrioza IVst., niedoczynność tarczycy, IO, APS.
2017 operacja pochwowo-laparoskopowa
2018 laparoskopia
2021 start Angelius Provita
2021 histerolaparoskopia - odcięcie jajowodów
26.07.21 IVF/8komórek/5dojrzałych/3zaplodnione-> 5A z 2doby, 4BB z 6 doby
Transfer 15.10.21 dwudniowiec 5A
Transfer 23.02.22 4BB
03.,07.,10.2023 histeroskopia -
szatynkowato wrote:Zapytaj lekarza o DHEA na poprawę jakości komórek, dziś się dowiedziałam o tym.
Ja cały czas przed laparo i te nic nierobienie w kierunku ciąży mnie wykańcza...nika77 -
nika77 wrote:szatynkowato,a jakie robiłaś badanie,że wyszła ci endometrioza głęboko naciekająca?czy miałaś histeroskopię czy coś jeszcze innego?i gdzie masz tę endometriozę?jakie masz objawy?
Jestem z opolskiego, mój ginekolog powiedział, że podejrzewa u mnie endometriozę i powiedział, że trzeba usunąć moją torbiel endometrialną. Dał mi skierowanie do szpitala, ale zastrzegł, że odradza mi pójście do szpitala u nas w opolskim, bo niestety, ale nie ma tutaj specjalistów...
Dał mi namiar do prof. Malinowskiego z Łodzi.
On na pierwszej wizycie po zwykłym badaniu, nawet bez USG powiedział, że mam wielkiego guza między pochwą a odbytem... Dał skierowanie do szpitala na rezonans i we własnym zakresie kazał zrobić kolonoskopię, bo w ICZMP w Łodzi tego nie robią. I na rezonansie wszystko wyszło... Mam torbiel, guza między pochwą a odbytnicą, naciek na odbytnicy i esicy ze zwężonym jelitem i guza też gdzies tam na jelicie. Wszystko się dosyć łączy w taki jeden zrost i ciągnie nawzajem (tak zrozumiałam).
Ważne, żeby rezonans miał minimum 1,5 tesli, najlepiej 3, kontrast dopochwowo, doodbytowo i dożylnie oraz żeby osoba opisująca filmik z rezonansu miała pojęcie o endometriozie.
Kolonoskopia wyszła ok.
Wizytę mam w sobotę i zapytam co dalej, bo nie wiem jeszcze nic, jak będzie wyglądać operacja, ani leczenie...
Objawy to ból przy okresie. W tym okresie obecnym wzięłam jedną tabletkę minesulinu. Nie jest to więc jakiś szczególny armagedon. Od trzech cykli krwawie z odbytu podczas @. W grudniu zaczęły mi się problemy jelitowe, ale po priobiotyku i zdrowej diecie przeszło.Starania od 2016. Endometrioza IVst., niedoczynność tarczycy, IO, APS.
2018 laparoskopia
Transfer 23.02.22 4BB
szatynkowato wrote:Jestem z opolskiego, mój ginekolog powiedział, że podejrzewa u mnie endometriozę i powiedział, że trzeba usunąć moją torbiel endometrialną. Dał mi skierowanie do szpitala, ale zastrzegł, że odradza mi pójście do szpitala u nas w opolskim, bo niestety, ale nie ma tutaj specjalistów...
Dał mi namiar do prof. Malinowskiego z Łodzi.
On na pierwszej wizycie po zwykłym badaniu, nawet bez USG powiedział, że mam wielkiego guza między pochwą a odbytem... Dał skierowanie do szpitala na rezonans i we własnym zakresie kazał zrobić kolonoskopię, bo w ICZMP w Łodzi tego nie robią. I na rezonansie wszystko wyszło... Mam torbiel, guza między pochwą a odbytnicą, naciek na odbytnicy i esicy ze zwężonym jelitem i guza też gdzies tam na jelicie. Wszystko się dosyć łączy w taki jeden zrost i ciągnie nawzajem (tak zrozumiałam).
Ważne, żeby rezonans miał minimum 1,5 tesli, najlepiej 3, kontrast dopochwowo, doodbytowo i dożylnie oraz żeby osoba opisująca filmik z rezonansu miała pojęcie o endometriozie.
Kolonoskopia wyszła ok.
Wizytę mam w sobotę i zapytam co dalej, bo nie wiem jeszcze nic, jak będzie wyglądać operacja, ani leczenie...
Objawy to ból przy okresie. W tym okresie obecnym wzięłam jedną tabletkę minesulinu. Nie jest to więc jakiś szczególny armagedon. Od trzech cykli krwawie z odbytu podczas @. W grudniu zaczęły mi się problemy jelitowe, ale po priobiotyku i zdrowej diecie przeszło.nika77 -
nick nieaktualny
-
Nika, czekam 2 miesiace, bo termuny wrzesień były, ale nie pasowały do cyklu. U lekarza jak pisałam z wynikami nie byłam jeszcze, będę w sobotę.Starania od 2016. Endometrioza IVst., niedoczynność tarczycy, IO, APS.
2018 laparoskopia
Transfer 23.02.22 4BB
Anet_86 wrote:Dziewczyny,
monitoring potwierdził u mnie naturalną owulację, zdziwiło mnie to bo mam endometriozę i kolejną torbiel 20 mm. Wcześniej nie miałam monitoringu przy torbielach. Jak to jest u was - czy przy torbieli macie naturalne owulki?
Starania od 2016. Endometrioza IVst., niedoczynność tarczycy, IO, APS.
2018 laparoskopia
Transfer 23.02.22 4BB
monitoring potwierdził u mnie naturalną owulację, zdziwiło mnie to bo mam endometriozę i kolejną torbiel 20 mm. Wcześniej nie miałam monitoringu przy torbielach. Jak to jest u was - czy przy torbieli macie naturalne owulki?nika77 -
monitoring potwierdził u mnie naturalną owulację, zdziwiło mnie to bo mam endometriozę i kolejną torbiel 20 mm. Wcześniej nie miałam monitoringu przy torbielach. Jak to jest u was - czy przy torbieli macie naturalne owulki?
5 lat walki...
3 x IUI, 1 x IMSI, 6 x FET
Aniołek [*] 8tc 02.2017 - córeczka (T22)
Aniołek [*] 5tc 08.2017 cb, 04.2018 cb, 05.2018 cb
Ciąża pozamaciczna 05.2018
NK 9,9%, KIR BX, ALLO-MLR 38%
05.2019 Naturalsik ❤ -
nick nieaktualnyJa tez mialam co miesiac owulacje i głównie z jajnika z endo...z ta jakością komórek to chyba faktycznie...mialam 9 pecherzykow na prawym jajniku (z endomenda) i 6 na lewym (zdrowym) i akurat 6 dojrzalych dobrych do zapłodnienia komórek i z tego 5 blastocyst....Mysle ze to wlasnie mogły byc te z lewego
-
monitoring potwierdził u mnie naturalną owulację, zdziwiło mnie to bo mam endometriozę i kolejną torbiel 20 mm. Wcześniej nie miałam monitoringu przy torbielach. Jak to jest u was - czy przy torbieli macie naturalne owulki? -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny... dostałam dziś skierowanie na badania immunologiczne.... czy jest sens zribienie przed laparo takich badań? A lekarz kaZał, żeby to było koniecznie przed...Starania od 2016. Endometrioza IVst., niedoczynność tarczycy, IO, APS.
2018 laparoskopia
Transfer 23.02.22 4BB
nick nieaktualny
-
Powiedział, że koniecznie przed, bo po operacji wyniki mogą być inne... więc jaki sens robić przed?
Po 2, staramy się 10m-cy, nie miałam sprawdzonych podstawowych hormonow, a tu z grubej rury badania immunologiczne za kilka tys. zł...
Głównie mówił to, żę dlatego, żeby po dojsciu do siebie po operacji i wyvidzeniu endometriozy nie tracić czasu juz na takie badania, bo czeka się miesiąc na wyniki. Mężowi zlecil bardzo szczegółowe badania nasienia, powiedział, że u niego musi byc wszystko w porządku jak dostaniemy już zielone światło.Starania od 2016. Endometrioza IVst., niedoczynność tarczycy, IO, APS.
2018 laparoskopia
Transfer 23.02.22 4BB
03.,07.,10.2023 histeroskopia